ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Παραγουάη: Το κρυφό όπλο της Λιμπερτάδ

Δημοσιεύτηκε: Πολύκαρπος Σεπεκίδης στις 13:11 16/07/2018

Εκκίνηση για το Κλαουσούρα στην Παραγουάη και μέσω του σημερινού blog θα προσπαθήσουμε να καταγράψουμε τους στόχους και τη δυναμική των ομάδων, χωρίζοντάς τες σε τρεις ζώνες (υποψήφιες για τίτλο, διεθνή εισιτήρια και υποβιβασμό), ενώ θα κάνουμε και κάποιες απαραίτητες διευκρινίσεις για το σύστημα διεξαγωγής.

Τι διακυβεύεται στο Κλαουσούρα

Είναι γνωστό ότι τα πρωταθλήματα της Νοτίου Αμερικής είναι αρκετά περίπλοκα, τα περισσότερα χωρίζονται σε Απερτούρα και Κλαουσούρα, υπάρχουν αρκετές ειδικές βαθμολογίες και είναι κομβικό να έχουμε πλήρη αντίληψη για το τι διεκδικούν οι ομάδες σε κάθε πρωτάθλημα.

Πρωτίστως και αναφορικά με τη μάχη του τίτλου, στην Παραγουάη το  Απερτούρα και το Κλαουσούρα είναι ξεχωριστά πρωταθλήματα που αναδεικνύουν πρωταθλητή, κάτι που συμβαίνει και στην Κολομβία, τη Βενεζουέλα και τη Βολιβία. Αντίθετα, και για να έχουμε τη συνολική εικόνα, στον Ισημερινό και στην Ουρουγουάη οι νικητές των Απερτούρα και Κλαουσούρα απλώς εξασφαλίζουν θέση στον τελικό και από το μεταξύ τους παιχνίδι βγαίνει ο πρωταθλητής.

Η πρωταθλήτρια του Απερτούρα Ολίμπια έχει διασφαλίσει ήδη θέση για τους ομίλους του επόμενου Λιμπερταδόρες, το ίδιο θα συμβεί και με τη νικήτρια του Κλαουσούρα, ενώ εάν η «ντεκάνο» διατηρήσει τον τίτλο της κατακτώντας και το Κλαουσούρα, τότε απευθείας θέση στους ομίλους του Λιμπερταδόρες θα λάβει η ομάδα με την καλύτερη θέση στη συνολική βαθμολογία Απερτούρα και Κλαουσούρα.

Πέραν των δύο θέσεων στους ομίλους του Λιμπερταδόρες, η Παραγουάη δικαιούται άλλες δύο θέσεις στα προκριματικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της Conmebol και αυτές τις θέσεις θα καταλάβουν οι δύο ομάδες με την καλύτερη θέση στη συνολική βαθμολογία, εξαιρώντας τις δύο πρωταθλήτριες Απερτούρα και Κλαουσούρα (ή την ομάδα με τους περισσότερους βαθμούς στη συνολική βαθμολογία, εάν η Ολίμπια κατακτήσει και τα δύο πρωταθλήματα).

Τέσσερα είναι τα εισιτήρια για το Κόπα Σουνταμερικάνα, από αυτά τα τρία θα δοθούν στις ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 4-7 στη συνολική βαθμολογία, ενώ το τελευταίο εισιτήριο για τη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση της Conmebol θα το καταλάβει η νικήτρια του νεοσύστατου κυπέλλου Παραγουάης. Αν η κυπελλούχος έχει εξασφαλίσει θέση μέσω πρωταθλήματος, τότε θα βγει η φιναλίστ, κι αν και οι δύο φιναλίστ έχουν βγει μέσω πρωταθλήματος, το εισιτήριο πηγαίνει στην ομάδα που θα πάρει την τρίτη θέση στο κύπελλο. Και στην περίπτωση που τόσο οι φιναλίστ όσο και η ομάδα που θα πάρει την τρίτη θέση στο κύπελλο έχουν εξασφαλίσει θέση στο Σουνταμερικάνα μέσω του πρωταθλήματος, τότε το εισιτήριο θα καταλήξει στην 8η της συνολικής βαθμολογίας.

Τέλος, σχετικά πιο απλά είναι τα πράγματα για την κατάσταση που αφορά τον υποβιβασμού. Οι δύο τελευταίες ομάδες στην κατάταξη του υποβιβασμού, η οποία υπολογίζεται από το κλάσμα αγώνων και βαθμών των ομάδων τα τρία τελευταία χρόνια (ή των φετινών παιχνιδιών για τις δύο νεοφώτιστες), θα υποβιβαστούν στην Ιντερμέδια.

Μία μικρή ιστορική αναδρομή

Παραδοσιακά, λαμβάνοντας υπόψιν τη δυναμική, την ιστορία και το μέγεθος των ομάδων, πέντε είναι οι ομάδες που έχουν τα περισσότερα πρωταθλήματα στη χώρα και που οφείλουμε να τις υπολογίζουμε πριν από την έναρξη κάθε πρωταθλήματος για τη μάχη του τίτλου.

Πολυνίκης είναι η απερχόμενη πρωταθλήτρια Ολίμπια, των 41 πρωταθλημάτων, 3 Λιμπερταδόρες και 8 συνολικά διεθνών τίτλων, η μοναδική ομάδα της Παραγουάης που έχει τίτλους εκτός συνόρων και πρακτικά η πιο επιτυχημένη ομάδα της χώρας.

Ακολουθεί η Σέρο Πορτένιο των 32 πρωταθλημάτων, η  οποία είναι η ομάδα με τους περισσότερους οπαδούς στη χώρα. Χαρακτηριστικό το σλόγκαν «la mitad mas uno» που την ακολουθεί,  έκφραση που χρησιμοποιείται συχνά στη λατινική Αμερική και που υποδεικνύει ότι μία ομάδα έχει τους μισούς οπαδούς της χώρας κι έναν παραπάνω.

Νέα δύναμη, που έχει τους περισσότερους τίτλους στον αιώνα που διανύουμε, η Λιμπερτάδ των 20 πρωταθλήματων, με 11 από αυτά να έρχονται από το 2000 κι έπειτα και κυρίως μετά την εμπλοκή σα διοικητικά της του μεγαλοεπιχειρηματία και νυν προέδρου της Παραγουάης, Οράσιο Κάρτες.

Εμβληματικός σύλλογος, που έχει οπαδούς σε όλη τη χώρα και που συμβολίζει πολλά λόγω του ονόματός της, η Γκουαρανί, που έχει 11 πρωταθλήματα, με τελευταίο αυτό στο Κλαουσούρα 2016.

Η Νασιονάλ είναι ομάδα με πολλές στιγμές δόξας στην ιστορία της, έχει 9 πρωταθλήματα, τέσσερα εκ των οποίων ήρθαν μεταξύ 2009 και 2013, ενώ είναι η μοναδική ομάδα μαζί με την Ολίμπια που έχει συμμετοχή σε τελικό διεθνούς διοργάνωσης, καθώς το 2014 είχε αναδειχθεί φιναλίστ στο Λιμπερταδόρες, χάνοντας από τη Σαν Λορένσο.

Τέλος, μόλις τρεις ομάδες ακόμη κατέκτησαν τίτλους στα 112 χρόνια που διεξάγεται πρωτάθλημα στην Παραγουάη,  με τη Σολ να έχει δύο τίτλους (1986, 1991), η λαοφιλής Λουκένιο έχει επίσης δύο πρωταθλήματα (1951, 1953), ενώ μία φορά πρωταθλήτρια αναδείχθηκε το μακρινό 1952 η Πρεσιντέντε Αγιες, ομάδα που αυτή τη στιγμή αγωνίζεται στην τρίτη κατηγορία.

 Η επιστροφή του μεγάλου αφεντικού

Αφότου αναφέραμε τα απαραίτητα διευκρινιστικά στοιχεία για το σύστημα διεξαγωγής και αφού δώσαμε μία εικόνα για τη δυναμική των ομάδων σε ιστορικό επίπεδο, ας περάσουμε στην ανάλυση της μάχης για τον τίτλο, λαμβάνοντας υπόψιν και τις αποδόσεις.

Τέσσερις ομάδες θα συμπεριλάβουμε στην κουβέντα για τον πρωταθλητή, Ολίμπια, Σέρο Πορτένιο, Λιμπερτάδ και Γκουαρανί, και θα εξετάσουμε τις πιθανότητες καθεμιάς και το εάν αξίζει ποντάρισμα στις τιμές που προσφέρονται για τον τίτλο.

Πρώτο φαβορί η πρωταθλήτρια Απερτούρα Ολίμπια, η οποία διατήρησε τον κορμό της, κράτησε τον επιτυχημένο τεχνικό Γκαρνέρο, ενώ έχει το πλεονέκτημα ότι δεν εμπλέκεται σε διεθνείς διοργανώσεις. Δεν θα διαφωνήσουμε με την εκτίμηση ότι η Ολίμπια έχει εξαιρετικό ρόστερ, νοοτροπία νικητή και μπορεί να επαναλάβει το θρίαμβό της στο Κλαουσούρα, όμως δεν υπάρχει καμία αξία στο 2,35 που προσφέρεται για τον τίτλο, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει εξασφαλίσει ήδη την είσοδο στους ομίλους του Λιμπερταδόρες και δεν υπάρχει η ίδια απαίτηση/πίεση εκ μέρους του απαιτητικού της κόσμου για το πρωτάθλημα, κάτι που ενδέχεται να επιφέρει και μία χαλάρωση από ένα σημείο κι έπειτα.

Με την υποχρέωση να αναδειχθεί πρωταθλήτρια στο Κλαουσούρα ξεκινά τη σεζόν η Σέρο Πορτένιο, όμως τα δεδομένα για την ομάδα με τους περισσότερους οπαδούς στην  Παραγουάη δεν είναι ευνοϊκά. Το Δεκέμβριο υπάρχουν εκλογές στο σύλλογο, ο άλλοτε ακλόνητος πρόεδρος Σαπάγκ, ο οποίος έκανε τα πάντα για να μπει στο νέο της γήπεδο, δέχθηκε έντονη κριτική από τον κόσμο, αποφάσισε να μην ενισχύσει την ομάδα, ένας ενδεχόμενος αποκλεισμός από το Λιμπερταδόρες θα φέρει κλυδωνισμούς. Διαφωνούμε με το ότι δίνεται δεύτερο φαβορί για τον τίτλο η «Σικλόν» και θεωρούμε εντελώς ασύμφορες τις τιμές στο 3,60 για να αναδειχθεί πρωταθλήτρια η ομάδα του Σουμπελδία.

Η Λιμπερτάδ διαθέτει μαζί με την Ολίμπια το καλύτερο ρόστερ στην Παραγουάη, μάλιστα το δικό της είναι πιο ακριβό, βρίθει εμπειρίας με τους πολύπειρους φορ Καρντόσο, στόπερ Ντα Σίλβα και χαφ Ακίνο να ξεχωρίζουν, ενώ η διοίκηση έβαλε το χέρι στην τσέπη, προβαίνοντας σε ποιοτική μεταγραφική ενίσχυση, φέρνοντας τον ανασταλτικό χαφ Αρέβαλο Ρίος, τον εξαιρετικό οργανωτή Σαλγκέιρο και τον επιθετικό Μπενίτες. Ο τεχνικός Μπομπαντίγια πήρε δεύτερη ευκαιρία, η διοίκηση τον στήριξε τόσο, που έκανε δεκτή την εισήγησή του για αποχώρηση του εμβληματικού γκολεαδόρ Σαλσέδο και πλέον η κατάκτηση του τίτλου είναι μονόδρομος.

Πέραν του αγωνιστικού, υπάρχει μία άλλη διάσταση που ενισχύει τη Λιμπερτάδ σε όλα τα επίπεδα, καθώς στις 15 Αυγούστου λήγει η θητεία ως προέδρου της χώρας για τον Οράσιο Κάρτες, ο οποίος θα επιστρέψει στα διοικητικά του ποδοσφαίρου, αρχικά στη Λιμπερτάδ, ενώ αναμένεται να αναλάβει και ως υπεύθυνος της εθνικής ομάδας, πόστο που είχε στην κορυφαία στιγμή της ιστορίας της «αλμπιρόχα», όταν το 2010 είχε φθάσει έως τα προημιτελικά του Μουντιάλ.

Για το τι εστί Κάρτες μπορούν να γραφτούν άπειρα πράγματα, ως επιχειρηματίας ενεπλάκη σε πολλά σκάνδαλα, από κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και δωροδοκίες, παρόλα αυτά κατάφερε να γίνει πρόεδρος της χώρας. Μάλιστα, σύμφωνα με αρκετούς πολιτικούς αναλυτές, η εμπλοκή του με το ποδόσφαιρο τον βοήθησε στην πολιτική, καθώς από το 2001, χρονιά που αγόρασε τη Λιμπερτάδ, η «γκουμαρέλο» κατέκτησε 11 από τα 20 πρωταθλήματά της, ενώ οι επιτυχίες της εθνικής Παραγουάης όταν είχε τα ηνία τού έφτιαξαν το πολιτικό του προφίλ.

Επιστρέφοντας στη μάχη του τίτλου για το φετινό Κλαουσούρα, η Λιμπερτάδ μπαίνει στο πρωτάθλημα με ένα εξαιρετικό ρόστερ, είναι η πρωταθλήτρια των μεταγραφών, θα είναι εκ νέου αφεντικό στα κέντρα αποφάσεων με την επιστροφή του πανίσχυρου παραγοντικά Κάρτες και διακρίνουμε ξεκάθαρη στοιχηματική αξία στο 4,50 στο Stoiximan για κατάκτηση του Κλαουσούρα από τη Λιμπερτάδ.

Τελευταία υποψήφια για τον τίτλο η Γκουαρανί, την οποία βάζουμε σε αυτή την κατηγορία περισσότερο λόγω του βάρους της φανέλας της και της ιστορίας της, παρά λόγω της τρέχουσας δυναμικής της. Προφανώς και θεωρείται δεδομένο ότι η «Αμπορίχεν» θα είναι βελτιωμένη συγκριτικά με το τραγικό Απερτούρα, ενισχύθηκε μεταγραφικά με την επιστροφή του επιθετικού Γκαρσία, του μέσου Κοντρέρα και τον ερχομό του κίπερ Ντον, όμως τα κενά στο ρόστερ παραμένουν αρκετά, δεν υπάρχει ένας γνήσιος γκολεαδόρ και ακόμη και το 8,00 φαντάζει μικρό για τον τίτλο.

 Ολοι έχουν δικαίωμα στο όνειρο

Μπορεί το Κόπα Σουνταμερικάνα να μη θεωρείται κάποια διοργάνωση μεγάλης εμβέλειας, όμως προσφέρει πολύτιμα έσοδα σε ομάδες με περιορισμένα οικονομικά και αποτελεί ευκαιρία για πολλούς συλλόγους να βγουν στο διεθνές προσκήνιο.

Μεταγραφικά αποδυναμωμένη από τις σημαντικές αποχωρήσεις του μεσοεπιθετικού Σαλγκέιρο και του χαφ Σαντάνα η Νασιονάλ, όμως ο εξαιρετικός τεχνικός Αγιάλα αποτελεί εγγύηση σοβαρότητας, η βαθμολογική συγκομιδή του Απερτούρα ήταν εξαιρετική και θα παλέψει μέχρι τέλους για θέση στο Λιμπερταδόρες, ενώ το Σουνταμερικάνα θεωρείται πρακτικά εξασφαλισμένο.

Ομάδα με υποδειγματική λειτουργία σε οργανωτικό επίπεδο, αξιόλογο ρόστερ και πολύ φιλόδοξη διοίκηση η Σολ, δεδομένα θα διεκδικήσει θέση στο επόμενο Σουνταμερικάνα, ενώ δεν αποκλείουμε να εμπλακεί ακόμη και στη μάχη για θέση στο επόμενο Λιμπερταδόρες.

Χενεράλ Ντίας, Ιντεπεντιέντε και Καπιατά συγκροτούν ένα γκρουπ ομάδων που έχουν πρώτιστο στόχο την εξασφάλιση της παραμονής, όμως πάντα η προοπτική του Σουνταμερικάνα δεν τις αφήνει ασυγκίνητες.

Σταθερή, ομάδα που ξέρει να παίρνει αποτελέσματα με ελάχιστο ποδόσφαιρο και ικανή να κερδίσει έξοδο σε διεθνή διοργάνωση για ακόμη μία σεζόν η Χενεράλ Ντίας, δείχνει ένα βήμα μπροστά από τις άλλες δύο.

Με πολύ σημαντικές μεταγραφικές απώλειες, κυρίως του πρώτου σκόρερ Φερέιρα και του κίπερ Γκαβιλάν η Ιντεπεντιέντε, την αναμένουμε πολύ κατώτερη σε σύγκριση με το Απερτούρα, περισσότερο θα πρέπει να προσέχει για τη σωτηρία και δύσκολα θα διατηρηθεί εντός των προνομιούχων θέσεων.

Περίεργη υπόθεση και από τα μεγάλα ερωτηματικά της σεζόν η Καπιατά, η οποία έχει σοβαρή διοίκηση και προσφέρει ένα ασφαλές περιβάλλον στους ποδοσφαιριστές της, όμως προέβη σε συνταρακτικές αλλαγές στο ρόστερ της και θα χρειαστεί χρόνο για να δημιουργήσει ο νεαρός τεχνικός Γκαβιλάν μία ομάδα με ξεκάθαρη αγωνιστική φιλοσοφία.

To δράμα της Λουκένιο και τα κουκιά που δεν βγαίνουν

Τρεις οι βασικές υποψήφιες για τον υποβιβασμό αυτή τη στιγμή, οι δύο νεοφώτιστες, δηλαδή η 3 ντε Φεμπρέρο και η Σαντανί, όπως και η λαοφιλής Λουκένιο. Παραθέτουμε πιο κάτω τη βαθμολογία του υποβιβασμού στο ξεκίνημα της σεζόν πριν δούμε αναλυτικά τις πιθανότητες κάθε ομάδας.

Βαθμολογία Υποβιβασμού

ΒΑΘ.ΑΓ.Μ.Ο.
8ΧΕΝΕΡΑΛ ΝΤΙΑΣ1301101,181
9 ΙΝΤΕΠΕΝΤΙΕΝΤΕ78661,181
10ΛΟΥΚΕΝΙΟ1241101,127
11ΣΑΝΤΑΝΙ22221
123 ΝΤΕ ΦΕΜΠΡΕΡΟ14220,636

* Υποβιβάζονται οι δύο τελευταίες  με την ολοκλήρωση του Κλαουσούρα 2018.

Ξεκινώντας από τα πιο απλά και κρίνοντας καθαρά βάσει μαθηματικών, οι πιθανότητες της 3 ντε Φεμπρέρο ανάγονται μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, καθώς η ομάδα που συγκέντρωσε 14 βαθμούς στο Απερτούρα οφείλει να μαζέψει πάνω από 30 στο Κλαουσούρα και πάλι είναι αμφίβολο εάν θα της φθάσουν.

Τεράστιος ο κίνδυνος για τη Λουκένιο, την πιο σημαντική ομάδα της επαρχίας και το σύλλογο με τους περισσότερους οπαδούς στη χώρα μετά τις Ολίμπια και Σέρο Πορτένιο, όμως οι διαρκείς διενέξεις στο εσωτερικό της έχουν την έχουν φέρει προ της καταστροφής. Οι αντιμαχόμενες πλευρές στη διοίκηση, οι φανατικοί οπαδοί των συνδέσμων, με τους κυριότερους εξ αυτών να υποθάλπουν και εγκληματίες, και ο απογοητευμένος κόσμος δημιουργούν ένα τοπίο τρόμου και το άγχος είναι τεράστιο.  Aγωνιστικά, η Λουκένιο έχει το ρόστερ και τον εξαιρετικό νεαρό τεχνικό Φλορεντίν στον πάγκο, ώστε να καταφέρει να σώσει άνετα την κατηγορία. Αλλά το θέμα είναι να επιτραπεί στον Φλορεντίν να δουλέψει με ηρεμία μέσα σε όλο αυτό το χαοτικό σκηνικό…

Τέλος, η φιλότιμη, συμπαθής και με αρκετό κόσμο η Σαντανί από το βορρά της χώρας, θα παλέψει έως το φινάλε, το κακό για αυτήν είναι ότι έχει ουσιαστικά ως μοναδική ανταγωνίστρια αυτή τη στιγμή τη λαοφιλή Λουκένιο, όμως μπορεί να συγκεντρώσει τους 26 με 28 βαθμούς που θα της επιτρέψουν να σώσει την κατηγορία και περιμένουμε ένα συγκλονιστικό αγώνα επιβίωσης έως το φινάλε.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ