ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΠΕΡΟΥ (07/7/19, 23:00) Εφτασε η ώρα της στέψης στο Μαρακανά

ΒΡΑΖΙΛΙΑ

3 - 1 07-07-19

ΠΕΡΟΥ

Για τον αγώνα ΒΡΑΖΙΛΙΑ-ΠΕΡΟΥ γράφει ο Άκης Αχλατλής Ημερομηνία: 12:37 07/07/19

Δώσε το προγνωστικό σου

1
X
2
U
O
Advertisement

*** Μαρακανά (78.838 θ.), Ρίο ντε Τζανέιρο.
*** Διαιτητής: Ρομπέρτο Τομπάρ (Χιλή).
*** Τελικός Κόπα Αμέρικα. Σε περίπτωση ισοπαλίας στα 90 λεπτά ακολουθεί ημίωρη παράταση και αν χρειαστεί η διαδικασία των πέναλτι.

ΑΝΑΛΥΣΗ
  • ΦΟΡΜΑ
  • ΚΛΙΜΑ
  • ΝΕΑ
  • ΤΑΚΤΙΚΗ
  • STATS

Βγήκε νικήτρια στο σουπερκλάσικο του Μινεϊράο κόντρα στην Αργεντινή, υποτάσσοντάς την με το καθαρό 2-0 (19′, 71′). Πόνταρε πολλά σε μία κυνική και επαγγελματική στρατηγική. Στην σκληρή άμυνά της και την αποτελεσματική επίθεσή της, είχε πρωταγωνιστή τον Γκαμπριέλ Ζεσούς στην επίθεση, τον Αλισον και τον Τιάγκο Σίλβα στην άμυνα και πήρε αυτό που ήθελε.

Αργό το ξεκίνημά της, δεν πίεσε εξ’ αρχής, ήταν υπομονετική και στην πρώτη οργανωμένη επίθεσή της πήρε προβάδισμα με γκολ που ήταν δουλεμένο. Ο Ντάνι Αλβες έκανε την αρχή στη φάση, ο Ρομπέρτο Φιρμίνο σέρβιρε και ο Γκαμπριέλ Ζεσούς δεν λάθεψε με τον Αρμάνι εξουδετερωμένο στην εστία του.

Από κει και πέρα, μέχρι να βγει το ημίχρονο έκατσε στην άμυνα, γλίτωσε την ισοφάριση σε δοκάρι της Αργεντινής, μετά από αυτό προσπάθησε να ρίξει το ρυθμό ενώ δεν βρήκε και τρόπο να βγάλει μία αξιόλογη αντεπίθεση.

Με την έναρξη της επανάληψης είχε πάλι σημαντική ευκαιρία, ο Φιλίπε Κουτίνιο από το ύψος του πέναλτι, ανενόχλητος σημάδεψε λάθος και έστειλε την μπάλα ψηλά. Εκτοτε πάλι δέχτηκε πίεση από την Αργεντινή, αυτή ολοκληρώθηκε με ένα κάθετο δοκάρι σε σουτ του Μέσι και ένα απευθείας φάουλ, πάλι του Μέσι, που καπάκωσε ο Αλισον.

Το δεύτερο γκολ είναι όλο Γκαμπριέλ Ζεσούς. Αντεπίθεση, μόνος του την έφτιαξε, έτρεξε 71 μέτρα με την μπάλα, σμπαράλιασε την άμυνα των Αργεντινών και σέρβιρε στον Ρομπέρτο Φιρμίνο που δεν λάθεψε. Μέχρι τέλους κράτησε στην άμυνά της και ξόρκισε το φάντασμα του Μινεϊράο σε κομβικό παιχνίδι νοκ άουτ, μετά το δράμα του 2014 και το ντροπιαστικό 1-7 από την Γερμανία στο Μουντιάλ που διοργάνωσε.

Αυτή είναι η Σελεσάο του Τίτι. Αυτός είναι και ο Τίτι αλλωστε. Δουλευταράς, με προσήλωση στην άμυνα αλλά με μεθοδικότητα στην επίθεση. Και τα δύο αλλά ειδικά το πρώτο γκολ της Βραζιλίας δεν ήρθε από κάποιο λάθος στην τακτική της Αργεντινής, είναι γκολ δουλεμένο με συμμετοχή τριών παικτών και το πιο σημαντικό των δύο επιθετικών του.

Για αυτό και ήταν τρομερά εκφραστικός όταν η μπάλα πήγε στα δίχτυα από τα πόδια του Γκαμπριέλ Ζεσούς. Πιο ήρεμη η αντίδρασή του μετά το 2-0 καθώς και ο ίδιος ξέρει ότι τέτοιο αποτέλεσμα σπάνια του έχει ξεφύγει στην πετυχημένη καριέρα του.

Και όλο αυτό υπό μεγάλη πίεση. Από την αρχή του Κόπα Αμέρικα η Βραζιλία είχε απίθανη πίεση. Ο κόσμος δεν την αγκάλιασε όπως θα έπρεπε, βλέπετε υπάρχει ακόμη νωπή η πληγή του αποκλεισμού στο Μουντιάλ από το Βέλγιο. Ηταν η πρώτη φορά που ο Τίτι δέχτηκε πυρά από τους συμπατριώτες του. Παρότι η Σελεσάο είχε να αντιμετωπίσει την πίεση, ξόρκισε αρχικά το φάντασμα της Παραγουάης στα προημιτελικά και την καταραμένη διαδικασία των πέναλτι και αμέσως μετά ξόρκισε και το φάντασμα του Μινεϊράο.

Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στον τελικό, ο Τίτι κέρδισε το δικαίωμα να συνεχίσει την ανανέωση στο ρόστερ της Σελεσάο. Και δεν είναι μικρή αυτή που έχει γίνει ήδη με πέντε/έξι νέους παίκτες στην ενδεκάδα συγκριτικά με το Μουντιάλ. Υπάρχει η επιχείρηση να κατέβει ο μέσος όρος ηλικίας. Αν σκεφτεί κανείς ότι η Βραζιλία άλλαξε πλάνα μέσα στο Κόπα Αμέρικα και παίζει με άλλους περιφερειακούς επιθετικούς από αυτούς που είχε εξ αρχής στο μυαλό του ο πρώην τεχνικός της Κορίνθιανς, βγαίνει εύκολα και το δείγμα για ποιον λόγο υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της. Μέσα σε όλα αυτά, λείπει και ο Νεϊμάρ, που δεν είναι αμελητέα ποσότητα.

Αν έμενε νωρίτερα εκτός, το κλίμα θα ήταν πολύ βαρύ για τον ίδιο. Ο τελικός σε διοργάνωση που γίνεται εντός έδρας για τη Βραζιλία ήταν προαπαιτούμενο από όλους, η κατάκτηση του τροπαίου επίσης είναι κάτι που σκέφτονται ως δεδομένο οι Βραζιλιάνοι φίλαθλοι και σίγουρα αν έρθει, όπως και αν συμβεί αυτό, θα είναι ένα εξτρά μπόνους στην ομάδα καθώς έχει μείνει πολλά χρόνια μακριά από κατακτήσεις τροπαίων. Τελευταίο είναι το Κύπελλο Συνομοσπονδιών του 2013 κόντρα στην Ισπανία ενώ πρέπει να πάμε στο 2007 και τα γήπεδα της Βενεζουέλας για να θυμηθούμε κατάκτηση Κόπα Αμέρικα. Δώδεκα χρόνια είναι πολλά για να μην πάρει η Σελεσάο ένα Κόπα Αμέρικα, πόσο μάλλον τα 17 που συμπλήρωσε μακριά από την κατάκτηση ενός Μουντιάλ που είναι και ο μεγάλος στόχος για τον Τίτι στην επόμενη διοργάνωση στο Κατάρ.

Ο πρώτος και βασικός στόχο επετεύχθη. Η παρουσία στον τελικό ήταν κάτι που υπήρχε στον αέρα σαν αυτονόητο και καμιά φορά αυτό φέρνει παραπάνω άγχος. Από τη στιγμή που ήρθε αυτό, όλα καλά για τα αποδυτήρια που βγαίνουν δυναμωμένα από αυτή τη διαδικασία, πόσο μάλλον όταν παίζουν με απίθανη πίεση κάθε φορά και χωρίς το μεγαλύτερο αστέρι στην ενδεκάδα, τον Νεϊμάρ. Είναι κάτι που αξίζει αναφοράς, το να κατακτήσει το τρόπαιο αυτή η Σελεσάο χωρίς τον Νεϊμάρ είναι μεγάλη υπόθεση, γιατί δεν είναι η Σελεσάο του β’ γύρου των προκριματικών, είναι μία ομάδα υπό κατασκευή και μέχρι τη σέντρα του Μουντιάλ 2022 θα δούμε πολλές αλλαγές στην ενδεκάδα της.

Πανευτυχής ο Τίτι μετά την πρόκριση, ο ίδιος τόνισε ότι είναι ένα όνειρο που εκπληρώνεται το να βρεθεί στο Μαρακανά σαν προπονητής της Σελεσάο. Μάλιστα ήταν και αρκετά φορτισμένος συναισθηματικά, μιας και πρόσφατα έχασε τη μητέρα του και όλοι στη χώρα γνωρίζουν πως τον παρακολουθούσε στενά στην προπονητική του καριέρα.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Τίτι ρωτήθηκε αρκετές φορές, κάτι που τον ενόχλησε, αν αυτό το παιχνίδι με το Περού θα είναι το τελευταίο του παιχνίδι στον πάγκο της Σελεσάο. Και οι ερωτήσεις είχαν να κάνουν ακόμη και σε σενάριο που θα κατακτήσει το τρόπαιο η Σελεσάο. Ο έμπειρος τεχνικός είπε πως το συμβόλαιο με την Ομοσπονδία είναι μέχρι και το 2022, μετά το τέλος του Μουντιάλ στο Κατάρ.

Το όλο κλίμα και οι ερωτήσεις προς αυτή την κατεύθυνση δεν είναι τυχαία. Ο Τίτι βλέπει εδώ και καιρό πολλούς στενούς συνεργάτες του να αποχωρούν από την ομάδα. Η αρχή έγινε με τον Σισίνιο, ο οποίος ήταν στο τεχνικό επιτελείο και δέχτηκε πρόταση της Μπορντό για να γίνει προπονητής της, σε μία Μπορντό όπου μαζί του πήρε και έναν από τους αναλυτές του Τίτι. Το πιο σοβαρό πλήγμα για τον πρώην τεχνικό της Κορίνθιανς είναι ότι ο άμεσος συνεργάτης του, αυτος με τον οποίο είναι κάτι σαν δίδυμα αδέρφια, ο Εντού Γκασπάρ, αποδέχτηκε πρόταση της Αρσεναλ και θα μετακομίσει στο Λονδίνο μετά το Κόπα Αμέρικα.

Σε ότι έχει να κάνει με το παιχνίδι δεν αποκάλυψε την ενδεκάδα, τόνισε ότι έχει προετοιμάσει την ομάδα για όλα τα σενάρια, ακόμη και αν θα μείνει πίσω στο σκορ και ότι πρέπει να δείξει τη σταθερότητα και το προφίλ που είχε στα προηγούμενα παιχνίδια προκειμένου να φτάσει στην πηγή και να πιει νερό. Δεν τα έβαλε με μερίδα του κόσμου που τον κριτικάρουν συνέχεια, όπως τόνισε η Βραζιλία είναι μία χώρα με παθιασμένους φιλάθλους και μετά το Μαρακανάσο και το Μινεϊράσο όλα είναι λογικά σαν αντιδράσεις. Το ερώτημα, όπως είπε, είναι πιο κομμάτι της ιστορίας θέλεις να κρατήσεις, γιατί μετά από καταστροφές, ήρθαν και κατακτήσεις τίτλων για τη Σελεσάο.

Ακόμη έχει ενοχλήσεις από τον μυϊκό τραυματισμό του ο αριστερός μπακ Φιλίπε Λουίς και δίνεται αμφίβολος για το αν μπορεί να πάρει χρόνο συμμετοχής. Από κει και πέρα όλοι οι παίκτες είναι διαθέσιμοι.

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ
Αλισον (Λίβερπουλ), Κάσιο (Κορίνθιανς), Εντερσον (Μαν. Σίτι).

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ
Τιάγκο Σίλβα (Παρί Σ.Ζ.), Μιράντα (Ιντερ), Μαρκίνιος (Παρί Σ.Ζ.), Φιλίπε Λουίς (Ατλέτικο), Αλεξ Σάντρο (Γιουβέντους),  Ντάνι Αλβες (Παρί Σ.Ζ.), Εντερ Μιλιτάο (Ρεάλ), Φάγκνερ (Κορίνθιανς).

ΜΕΣΟΙ
Καζεμίρο (Ρεάλ),  Αρτούρ (Μπαρτσελόνα), Ουίλιαν (Τσέλσι),Φιλίπε Κουτίνιο (Μπαρτσελόνα),  Αλαν (Νάπολι), Φερναντίνιο (Μαν. Σίτι), Λούκας Πακετά (Μίλαν).

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ
Γκαμπριέλ Ζεσούς (Μαν. Σίτι), Ντέιβιντ Νέρες (Αγιαξ),  Ρομπέρτο Φιρμίνο (Λίβερπουλ), Ρισάρλισον (Εβερτον), Εβερτον (Γκρέμιο).

ΠΙΘΑΝΗ 11ΑΔΑ (4-1-4-1): Αλισον – Ντάνι Αλβες, Μαρκίνιος, Τιάγκο Σίλβα, Αλεξ Σάντρο – Καζεμίρο – Γκαμπριέλ Ζεσούς, Αρτούρ, Φιλίπε Κουτίνιο, Εβερτον – Ρομπέρτο Φιρμίνο.

Το 4-1-4-1 δεν αλλάζει ποτέ στην εποχή Τίτι. Αυτό είναι το σύστημα και αν αλλάξουν, αλλάζουν μόνο τα πρόσωπα. Τώρα. Ο Φιλίπε Λουίς δίνεται εξαιρετικά αμφίβολος για το αριστερό άκρο της άμυνας και κατά πάσα πιθανότητα αυτός που θα ξεκινήσει τον αγώνα θα είναι ο Αλεξ Σάντρο. Από κει και πέρα όλοι οι υπόλοιποι είναι οι δέκα που ξεκίνησαν και με την Αργεντινή στον ημιτελικό. Γκαμπριέλ Ζεσούς και Εβερτον στην περιφέρεια της επίθεσης, με τον Ζεσούς και τον Φιρμίνο να έχουν βρει επικοινωνία κάτι που φάνηκε ιδιαίτερα στον ημιτελικό με την Αργεντινή. Με τον Αλεξ Σάντρο στα αριστερά της άμυνας η Σελεσάο κερδίζει επιθετικά, πιο ελεύθερος στο να πάρει μέτρα ο πάλαι ποτέ άσος της Σάντος, αντίθετα ο Φιλίπε Λουίς ήταν πιο μαζεμένος και κοιτούσε περισσότερο τα αμυντικά του καθήκοντα.

*** Τελευταίο γκολ που δέχτηκε η άμυνα της Βραζιλίας ήταν αυτό στο 1-3 από την Τσεχία τον Μάρτιο στην Πράγα. Εκτοτε πέρασαν επτά 90λεπτα στα οποία ο Αλισον διατήρησε ανέπαφη την εστία του.

*** Το συνολικό ρεκόρ που έχει η Βραζιλία επί του Περού σε Κόπα Αμέρικα είναι το 12-3-3.

*** Τελευταίο γκολ του Περού επί βραζιλιάνικου εδάφους με την Βραζιλία γηπεδούχο ήταν το 2001 σε ένα 1-1 στο Μορουμπί για τα προκριματικά Μουντιάλ 2002.

*** Το ρεκόρ που έχει η Βραζιλία κόντρα στο Περού σαν γηπεδούχος σε φιλικά και επίσημα παιχνίδια είναι 12-2-1. Μοναδική νίκη των Περουβιανών σε ένα φιλικό του 1985.

  • ΦΟΡΜΑ
  • ΚΛΙΜΑ
  • ΝΕΑ
  • ΤΑΚΤΙΚΗ
  • STATS

Ακόμα μια ιστορική στιγμή με τον Γκαρέκα στον πάγκο του, αφού ύστερα από τη συμμετοχή του σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά από 36 χρόνια, έρχεται και η συμμετοχή σε έναν τελικό Κόπα Αμέρικα έπειτα από 44 έτη.

Δεν φοβήθηκε ούτε λεπτό τη Χιλή, μπήκε από την αρχή δυνατά και επιθετικά, δημιουργώντας φάσεις μόλις από τα πρώτα λεπτά. Πήρε παραπάνω ψυχολογία με το γκολ στο 20’, στη συνέχεια δεν κλείστηκε για να διατηρήσει το σκορ. Εκμεταλλεύτηκε το δώρο του γκολκίπερ Αριας στο 38’ και πήρε αέρα δυο τερμάτων. Από εκείνο το σημείο και έπειτα υπήρξε ένας επιθετικός μονόλογος των Χιλιανών, αλλά όπου χρειάστηκε ήταν ο γκολκίπερ Γκαλέσε που βρέθηκε σε καλή μέρα, ενώ απέκρουσε και πέναλτι στις καθυστερήσεις, αφότου βέβαια ο Γκερέρο έκανε το 3-0 στο ίδιο χρονικό σημείο.

Σε όλες τις γραμμές πήρε άριστα. Σαφώς και ο Γκαλέσε παρά το μεγάλο 3-0 ήταν ο κορυφαίος του αγώνα. Καθώς με τις αποκρούσεις του, δεν άφησε τη Χιλή να μπει στο ματς και σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο και να γινόταν αυτό, ήταν βέβαιο πως το Περού θα έβγαζε προβλήματα και κινήσεις πανικού. Ακόμα και στις καθυστερήσεις είχε την ψυχραιμία να αποκρούσει το πέναλτι του Βάργας και να κρατήσει τον συμπαίκτη του Γκερέρο ως πρώτο εν ενεργεία σκόρερ του Κόπα Αμέρικα.

Για ακόμα ένα παιχνίδι εξαιρετικό το αμυντικό δίδυμο στα στόπερ, αφού οι Σαμπράνο και Αμπράμ ήταν σταθεροί για ένα ακόμα παιχνίδι, το συγκεκριμένο δίδυμο έχει δεχτεί μόλις ένα γκολ στη διοργάνωση και αυτό μάλιστα από πέναλτι κόντρα στη Βολιβία. Μια φορά δεν έπαιξαν μαζί, λόγω τραυματισμού του Σαμπράνο και το Περού δέχτηκε πέντε γκολ από την Βραζιλία. Καλά και τα δυο μπακ, με τον Αντβίνκουλα να φαίνεται πιο πολύ από τον Τράουκο, πράγμα που είναι λογικό όμως καθώς το παιχνίδι του Περού γίνεται σχεδόν πάντα από τα δεξιά για αυτό και φάνηκε περισσότερο και ο Καρίγιο από τον Φλόρες ο οποίος μάλιστα σκόραρε.

Χαλύβδινοι οι δυο μέσοι Τάπια και Γιοτούν, για πρώτη φορά μετά από καιρό βοήθησαν αρκετά και στο επιθετικό κομμάτι, αφού είναι τομέας που δεν φημίζονται αρκετά. Με τον Γιοτούν να διατηρεί απόλυτη ψυχραιμία και να σκοράρει ένα πάρα πολύ δύσκολο γκολ, καθώς μπορεί να ήταν κενή η εστία αλλά μπροστά του είχε πάρα πολλά σώματα, ενώ ο Τάπια έβγαλε μαγική κάθετη μπαλιά στον Γκερέρο για το τελευταίο γκολ.

Σημαντική η συμβολή της τριάδας πίσω από τον Γκερέρο, με τον Καρίγιο όπως προαναφέραμε να φαίνεται περισσότερο από Φλόρες και Κουέβα, αφού το Περού επιτίθεται αρκετά από τα δεξιά. Ολοι οι υπόλοιποι έπαιξαν αρκετά απελευθερωμένα και πήρανε μπόλικες πρωτοβουλίες, πράγμα που οφείλεται ξεκάθαρα από τον γρήγορο αέρα δυο τερμάτων που πήραν οι «Ινκας» από νωρίς.

Αριστα εννοείται πως παίρνει και ο Γκαρέκα, όχι μόνο για αυτό το ματς αλλά γενικότερα για τα επιτεύγματα του σε αυτή την ομάδα. Εχει κατορθώσει με ένα μετρίων δυνατοτήτων ρόστερ να φέρει το Περού στις κορυφαίες στιγμές της ιστορίας του. Χαρακτηριστικό πως οι περισσότεροι των παικτών δεν αγωνίζονται καν βασικοί στις ομάδες τους, για παράδειγμα ο Κουέβα που θεωρείται ένας από τους κορυφαίους του Περού, δεν κατάφερε να πείσει στην Κράσνονταρ και μετά από ένα εξάμηνο αποτέλεσε παρελθόν.

«Γνωρίζουμε πως όλοι οι Περουβιανοί είναι χαρούμενοι και αυτός μας γεμίζει με ικανοποίηση. Πιστεύω πως η ομάδα έβγαλε τρομερό πρόσωπο κόντρα σε μια δυνατή Χιλή, αλλά δεν ξέρω αν αυτό είναι το καλύτερο παιχνίδι που έχουμε κάνει όσο είμαι εγώ εδώ. Όταν φτάνεις στον τελικό, δεν έχει άλλη επιλογή από το να τον κερδίσεις, μπορεί η Βραζιλία να αποτελεί μια από τις καλύτερες εθνικές στον κόσμο και να παίζει στην έδρα της, αλλά πάμε με μοναδικό στόχο το τρόπαιο» είπε ο Γκαρέκα.

Ζει στιγμές ανάλογες με εκείνες μετά το 2-0 στη Λίμα κόντρα στη Νέα Ζηλανδία που του έδωσε το εισιτήριο για τα τελικά του Μουντιάλ. Η επιβλητική νίκη-πρόκριση και μάλιστα σε όχι κόντρα σε έναν οποιονδήποτε αντίπαλο έδωσε τεράστια χαρά στον Περουβιανό κόσμο. Η πρόκριση γιορτάστηκε και πανηγυρίστηκε για αρκετές ώρες μετά τη λήξη του ματς, αλλά και στις επόμενες μέρες η χαρά ήταν έκδηλη σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Απαντες στις τάξεις του, θεωρούν πως παιχνίδι ανάλογο με εκείνο των ομίλων κόντρα στην Βραζιλία δεν θα υπάρξει. Το εν λόγω ματς, ναι μεν ήταν μια επιβλητική εμφάνιση των Βραζιλιάνων, αλλά από τη μια ήταν τα λάθη και οι κακές τοποθετήσεις του Γκαλέσε, η κακή μέρα της άμυνας αλλά και το ηθικό που έπεσε στα τάρταρα μετά το δεύτερο γκολ των Βραζιλιάνων που έπαιζαν στην έδρα τους.

Τώρα πάει αποφασισμένο για ρεβάνς, με καλύτερο και πιο ανεβασμένο ηθικό από αυτό που είχε τότε, το οποίο δημιουργήθηκε με μια απλή νίκη κόντρα στην πιο αδύναμη ομάδα του τουρνουά Βολιβία. Καλύτερα διαβασμένος ο Γκαρέκα που είδε στο πρώτο ματς επί χάρτου τα όπλα και τα αδύναμα σημεία των Βραζιλιάνων και έτσι έχει καταστρώσει καλύτερα τα πλάνα του ενόψει του μεγάλου τελικού. Γενικότερα βγαίνει ένα κλίμα μαχητικότητας και όχι παθητικότητας, παρ’ όλα που γνωρίζει πως αντιμετωπίζει μια κατά πολύ καλύτερη ομάδα από εκείνον και μάλιστα με χιλιάδες κόσμου στο πλευρό της.

«Ο τελικός είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό γεγονός για όλη τη χώρα, θα δώσουμε τα πάντα, θα προσπαθήσουμε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο για να πάρουμε τη νίκη και να φέρουμε χαρά στον κόσμο του Περού. Θεωρώ πως έχουμε παίξει ανάλογους τελικούς και μάλιστα συνεχόμενους, πριν κλείσουμε την επιστροφή μας στο Μουντιάλ, μια ανάλογη περίπτωση είναι και τώρα, δεν φοβόμαστε τίποτα. Η αλήθεια είναι πως οι Βραζιλιάνοι έχουν κάνει ένα καλό Κόπα Αμέρικα, δεν έχουν δεχτεί γκολ και δείχνουν καλά στοιχεία στην επίθεση. Είναι σε καλό μομέντουμ, το ίδιο είμαστε και εμείς όμως, θεωρώ πως αυτό το ματς-τελικός γίνεται στην καλύτερη φάση αφού και οι δυο είμαστε καλά. Εχουμε δει τα θετικά και τα αρνητικά τους στοιχεία και το σημαντικότερο είναι πως τα περάσαμε στους παίκτες μας και εκείνοι τα έχουν αφομοιώσει ήδη. Τα παιδιά είναι πολύ δυνατά και διαθέτουν μπόλικο ταλέντο, ενώ όσο περνάει ο καιρός γινόμαστε ακόμα πιο ενωμένοι» τόνισε ο Γκαρέκα στη συνέντευξη τύπου.

Δεν αναφέρονται αγωνιστικά προβλήματα, ο Φλόρες αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα λόγω χτυπήματος που δέχτηκε στο ματς με τους Χιλιανούς, αλλά το ξεπέρασε και υπολογίζεται κανονικά από τον Γκαρέκα.

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ
Πέδρο Γκαλέσε (Αλ. Λίμα), Κάρλος Κάσεδα (Μελγάρ), Πατρίσιο Αλβαρες (Σπ. Κριστάλ).

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ
Λουίς Αμπράμ (Βέλες), Αλντο Κόρσο (Ουνιβερσιτάριο), Αντερσον Σανταμαρία (Ατλας), Μιγκέλ Αραούχο (Ταγέρες), Μιγκέλ Τράουκο (Φλαμένγκο), Κάρλος Σαμπράνο (Βασιλεία), Λουίς Αντβίνκουλα (Βαγιεκάνο), Αλεξάντερ Καγιένς (Νιου Γιορκ Σίτι).

ΜΕΣΟΙ
Τζοσεπμίρ Μπαγιόν (Ουν. Κονσεπσιόν),Κρίστιαν Κουέβα (Σάντος), Ρενάτο Τάπια (Βίλεμ), Χεσούς Πρετέλ (Σπ. Κριστάλ), Γιοσιμάρ Γιοτούν(Κρους Ασούλ), Εντισον Φλόρες (Μονάρκας), Κρίστοφερ Γκονζάλες (Σπ. Κριστάλ), Αντρε Καρίγιο (Αλ-Χιλάλ).

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ
Πάολο Γκερέρο (Ιντερνασιονάλ), Τζέφερσον Φαρφάν (Λοκομοτίβ Μόσχας), Ραούλ Ρουϊντίας (Σιατλ), Αντι Πόλο (Πόρτλαντ).

ΠΙΘΑΝΗ 11ΑΔΑ (4-2-3-1): Γκαλέσε- Αντβίνκουλα, Σαμπράνο, Αμπράμ, Τράουκο- Γιοτούν, Τάπια- Καρίγιο, Κουέβα, Φλόρες- Γκερέρο.

Ενδεκάδα που κερδίζει δεν αλλάζει και το ίδιο έχει κάνει ο Γκαρέκα από τη νοκ-άουτ φάση και έπειτα, ίδιο σχήμα με τα ίδια πρόσωπα για ακόμα μια φορά, παρά τον αυξημένο δείκτη δυσκολίας που έχει το ματς με την Βραζιλία. Κλασική τετράδα άμυνας που έχει αλλάξει μόνο μια φορά, λόγω τραυματισμού του Σαμπράνο και μάλιστα εκείνη τη φορά ήταν στο 0-5 από την Βραζιλία. Γιοτούν και Τάπια κάνουν τρομερή δουλειά στον χώρο του κέντρου και η εμφάνιση αμφότερων κόντρα στη Χιλή ανέβασε κατά πολύ τις μετοχές τους και δεν πρόκειται να βγουν με τίποτα από την αρχική ενδεκάδα. Μπροστά η ομάδα αποδίδει έτσι όπως πρέπει με τους Καρίγιο και Φλόρες, αφού όντως ο δεύτερος έχει κάνει τη διαφορά σε όποια παιχνίδια έχει αγωνιστεί, ενώ ο Κουέβα θα βοηθά τον Γκερέρο στη μοναξιά της επίθεσης.

*** Οι τρείς από τις τέσσερις νίκες του Περού κόντρα στην Βραζιλία έλαβαν χώρα στο Κόπα Αμέρικα, 1-0 το 1953, 3-1 το 1975 και 1-0 το 2016. Η τέταρτη νίκη ήταν σε ένα φιλικό το 1985. Σε σύνολο 45 αγώνων δηλαδή έχει επικρατήσει μόλις τέσσερις φορές και έχει αποσπάσει εννέα ισοπαλίες.

*** Είναι ο πρώτος τελικός του Κόπα Αμέρικα που οι συμμετέχουσες ομάδες δεν έχουν δεχτεί γκολ τόσο στα ημιτελικά και στα προημιτελικά, μάλιστα η Βραζιλία δεν έχει ακόμη δεχτεί γκολ στη διοργάνωση.

*** Τελευταία φορά που δέχτηκε γκολ σε φάση εκτός των ομίλων ήταν το 2015 στον ημιτελικό με τη Χιλή όπου ηττήθηκε με 1-2.

*** Ηταν η εβδομή φορά που έφτασε στα ημιτελικά στη νέα μορφή της διοργάνωσης, ωστόσο μόλις η δεύτερη που θα αγωνιστεί σε τελικό μετά το νικηφόρο του 1975.

*** Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ο Γκερέρο θα αγωνιστεί κανονικά και αυτή θα είναι η 25η του συμμετοχή σε Κόπα Αμέρικα. Ετσι θα ισοφαρίσει τον Κορνέλιο Ερεδία και με μια ακόμη παρουσία στον εν λόγω θεσμό θα γίνει ο πρώτος Περουβιανός σε συμμετοχές.

Βραζιλία

ΟΛΑ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΝΟΤΙΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΚΟΠΑ ΑΜΕΡΙΚΑ
ΟΛΑ ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ ΕΠΟΜΕΝΑ

Περού

ΟΛΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΝΟΤΙΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΜΠΑΡΑΖ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΚΟΠΑ ΑΜΕΡΙΚΑ
ΟΛΑ ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ ΕΠΟΜΕΝΑ

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ

ΚΟΠΑ ΑΜΕΡΙΚΑ 1999 - 2001 - 2004 - 2007 - 2011 - 2015 2 - 1 2016 0 - 1 2019 3 - 1 2020 - 2021 4 - 0, 1 - 0
ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΝΟΤΙΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ 2000/2001 - 2001 - 2003/2005 - 2007/2009 - 2011/2013 - 2015/2017 - 2020/2022 2 - 0

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ - Copa America Grp. A

ΓΚΟΛ ΗΜΙΧΡΟΝΑ ΗΜΙΧ.ΕΝΤΟΣ ΗΜΙΧ.ΕΚΤΟΣ UNDER/OVER UNDER/OVER 3,5 GOAL/GOAL
ΟΜΑΔΑ 0-1 2-3 4-6 7+ Ν Ι Η 1 X Η Ν Ι Η UNDER OVER UNDER OVER G/G NO G/G
Αργεντινή 1 2 0 0 0 3 0 0 2 0 0 1 0 3 0 3 0 0 3
Καναδάς 2 1 0 0 0 3 0 0 1 0 0 2 0 3 0 3 0 0 3
Χιλή 3 0 0 0 0 3 0 0 1 0 0 2 0 3 0 3 0 0 3
Περού 2 1 0 0 0 3 0 0 2 0 0 1 0 3 0 3 0 0 3

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ - Copa America Grp. B

ΓΚΟΛ ΗΜΙΧΡΟΝΑ ΗΜΙΧ.ΕΝΤΟΣ ΗΜΙΧ.ΕΚΤΟΣ UNDER/OVER UNDER/OVER 3,5 GOAL/GOAL
ΟΜΑΔΑ 0-1 2-3 4-6 7+ Ν Ι Η 1 X Η Ν Ι Η UNDER OVER UNDER OVER G/G NO G/G
Βενεζουέλα 1 2 0 0 0 2 1 0 1 0 0 1 1 1 2 3 0 1 2
Ισημερινός 1 1 1 0 2 1 0 2 0 0 0 1 0 1 2 2 1 2 1
Μεξικό 3 0 0 0 0 3 0 0 2 0 0 1 0 3 0 3 0 0 3
Τζαμάικα 1 1 1 0 0 2 1 0 1 0 0 1 1 1 2 2 1 1 2

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ - Copa America Grp. C

ΓΚΟΛ ΗΜΙΧΡΟΝΑ ΗΜΙΧ.ΕΝΤΟΣ ΗΜΙΧ.ΕΚΤΟΣ UNDER/OVER UNDER/OVER 3,5 GOAL/GOAL
ΟΜΑΔΑ 0-1 2-3 4-6 7+ Ν Ι Η 1 X Η Ν Ι Η UNDER OVER UNDER OVER G/G NO G/G
Ουρουγουάη 1 0 2 0 2 1 0 2 0 0 0 1 0 1 2 1 2 1 2
Παναμάς 0 1 2 0 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 3 1 2 3 0
ΗΠΑ 1 2 0 0 1 2 0 1 1 0 0 1 0 2 1 3 0 1 2
Βολιβία 0 1 2 0 0 0 3 0 0 1 0 0 2 1 2 1 2 1 2

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ - Copa America Grp. D

ΓΚΟΛ ΗΜΙΧΡΟΝΑ ΗΜΙΧ.ΕΝΤΟΣ ΗΜΙΧ.ΕΚΤΟΣ UNDER/OVER UNDER/OVER 3,5 GOAL/GOAL
ΟΜΑΔΑ 0-1 2-3 4-6 7+ Ν Ι Η 1 X Η Ν Ι Η UNDER OVER UNDER OVER G/G NO G/G
Κολομβία 0 3 0 0 2 1 0 2 0 0 0 1 0 1 2 3 0 2 1
Βραζιλία 1 1 1 0 1 2 0 0 2 0 1 0 0 2 1 2 1 2 1
Κόστα Ρίκα 1 2 0 0 1 1 1 1 0 0 0 1 1 1 2 3 0 1 2
Παραγουάη 0 2 1 0 0 0 3 0 0 1 0 0 2 0 3 2 1 3 0