Euro reviews: Πέταξε το βραχνά η Αγγλία - MatchMoney

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Matchmoney on the go

Euro reviews: Πέταξε το βραχνά η Αγγλία

Δημοσιεύτηκε: Αντώνης Τσούτης στις 09:37 14/06/2021

Όλα τα… βουντού κάποια στιγμή λύνονται, μετά από 9 αποτυχημένες (0-5-4) προσπάθειες, η Αγγλία έσπασε το ρόδι σε πρεμιέρα τελικής φάσης Euro, με το 1-0 επί της Κροατίας. Βάσει σκορ φαντάζει οριακό, ήρθε όμως με μεγαλύτερη άνεση, σε ένα απόγευμα που οι Αγγλοι έπαιξαν με τακτικό νου, σοβαρά και προσηλωμένα στο στόχο. Ο Σάουθγκεϊτ έκρυβε έκπληξη – όχι τόσο το σχήμα, αφού το 4-2-3-1 είναι ένα απ’ αυτά που κρύβει στη φαρέτρα- όσο με τη χρησιμοποίηση του δεξιοπόδαρου Τρίπιερ στο αριστερό άκρο της άμυνας, ένα απίστευτης έντασης πρώτο 20λεπτο και μια σε γενικές γραμμές ελεγχόμενη συνέχεια, με τον Στέρλινγκ να δίνει τη λύση στο 57’.

Από την άλλη, είδαμε μια Κροατία  προβλέψιμη, με μεσοεπιθετικούς άφαντους και αποκομμένους από την υπόλοιπη ομάδα, χωρίς σέντερ φορ, η έμπνευση του Ντάλιτς να ξεκινήσει τον Ρέμπιτς στο «9» δεν απέδωσε. Μόνος του ο Μόντριτς προσπαθούσε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, κι αυτός απογοητεύτηκε στην πορεία. Μια ήττα που κατέδειξε πως οι Κροάτες πρέπει να αλλάξουν πολλά στη συνέχεια.

Ο Αλάμπα και οι αλλαγές.

Η απόφαση του Φόντα να περάσει τον Αλάμπα από το κέντρο της άμυνας στη μεσαία γραμμή στα μισά του β’ μισού, με τον κάπτεν να πιστώνεται την ασίστ του 2-1 και οι δύο αλλαγές που σκόραραν (Γκρέγκοριτς, Αρναούτοβιτς), ήταν εκείνες που έγειραν την πλάστιγγα υπέρ των Αυστριακών στο 3-1 με τη Βόρ. Μακεδονία. Ο Φόντα εξέπληξε, παρατάσσοντας την ομάδα του με 3-4-1-2 (αντί 4-2-3-1) και χρησιμοποιώντας τον Νταβίντ Αλάμπα ως έναν από τους τρεις στόπερ, με τον Αρναούτοβιτς να μένει στον πάγκο και τον Ζάμπιτσερ να παίζει σε ρόλο «10». Η ομάδα του είχε προβλήματα , στο β’ σιγά-σιγά βρήκε τα πατήματά της και πήρε δίκαια τη νίκη, πρώτη στην ιστορία της σε Euro.  

Στη Βόρεια Μακεδονία ο Ανγκελόφσκι γέμισε τον άξονα, στο τακτικό κομμάτι προσπάθησε να βγάλει άσο από το μανίκι με τη χρησιμοποίηση του χαφ Νικόλοφ στο δεξί άκρο της άμυνας, μεταφέροντας τον Ριστόφσκι στα στόπερ και αφήνοντας στον πάγκο τον Μπεϊτουλάι, μια έμπνευση η οποία δεν του βγήκε τουλάχιστον στο δημιουργικό κομμάτι. Ηταν μονοδιάστατη στην ανάπτυξη της (σχεδόν αποκλειστικά από την πλευρά του Αλιόσκι) και ταυτόχρονα συνεπής στις λάθος μεταβιβάσεις όταν ο αντίπαλος πίεζε ψηλά.

Το θρίλερ της Κυριακής.

Το 2-0 υπέρ των Ολλανδών στο 58’ δεν το μετέτρεψε σε περίπατο, ένα 4λεπτο σοκ (2-1/75’, 2-2/79’) έφερε τα πάνω-κάτω και χρειάστηκε η κεφαλιά του Ντάμφρις στο 85’ προκειμένου να γραφτεί το τελικό 3-2 με την Ουκρανία. Ο Ντε Μπουρ παρά τις κριτικές που δέχεται, παρέταξε με 5-3-2 την ομάδα του και τον Βαϊνάλντουμ σε ένα πιο ελεύθερο – και κομβικό ρόλο- πίσω από τους φορ, οι «οράνιε» ήταν η ομάδα με τις φάσεις και την κυκλοφορία, αλλά το έλλειμμα αμυντικής συγκέντρωσης σε κάποιες στιγμές, είναι ένα ζήτημα που θα απαιτήσει βελτίωση στη συνέχεια.

Στην αντίπερα όχθη, η Ουκρανία θέλησε να το κυνηγήσει, ο Σεφτσένκο δεν άφησε στην άκρη το σχήμα με την τριάδα μπροστά, από ένα σημείο και μετά στο α’ που κατάφερε να το ισορροπήσει, έδειξε αρετές στο ανοιχτό γήπεδο, απ’ την άλλη όμως, τα μπακ εκτέθηκαν αρκετές φορές (ειδικά ο Μικολένκο), ο Μαλινόφσκι δημιουργικά, πέρα από την ασίστ, πρόσφερε ελάχιστα πράγματα, ενώ οι Γιάρεμτσουκ και Γιαρμολένκο μπροστά , το πάλεψαν όσο πιο φιλότιμα γινόταν, έλειψε πολύ η παρουσία του Τσιγκάνκοφ. Συνολικά, έτσι όπως πήγε το ματς, μένει μια γλυκόπικρη γεύση στο σύνολο του Σεφτσένκο, αντικειμενικά όμως, οι Ουκρανοί δεν άξιζαν κάτι παραπάνω από το παιχνίδι.

Οι αριθμοί των αγώνων.

Στο Αγγλία – Κροατία, δεν είχαμε… βομβαρδισμό τελικών, 7(2) – 5(1) οι προσπάθειες, με αυτές των Αγγλων συνολικά πάντως, σαφώς πιο μεστές, συμπεριλαμβανομένου και ενός δοκαριού. Μοιρασμένη κατοχή (52-48), η ανωτερότητα των Αγγλων καταδεικνύεται και από τα xGoals (1,50-0,54).

Στο Αυστρία – Βόρ. Μακεδονία, προκύπτει αβίαστα η μεγαλύτερη επιθετικότητα των Αυστριακών, τόσο από τις τελικές – 9(7) έναντι 5(2)- όσο και από τα xGoals (2,46-0,79), σε ένα παιχνίδι που η ομάδα του Φόντα είχε και με το μεγαλύτερο μερίδιο στην μπάλα, 60-40 η κατοχή.

Στο Ολλανδία – Ουκρανία, οι «οράνιε» αν και υπερτέρησαν χαρακτηριστικά στα xGoals (2,07-0,70), παραλίγο να την πατήσουν, σε κάθε περίπτωση πάντως, οι τελικές του ήταν ξεκάθαρα πιο χαρακτηριστικές, ειδικά στο φρενήρες ξεκίνημα τους. Η ομάδα με την κατοχή (63-37) αλλά και με εκπληκτική ακρίβεια (90%) στις πάσες.

Οι αλλαγές των αποδόσεων

Το μπάσιμο με το δεξί της Αγγλίας, έφερε και μια πολύ μικρή μείωση στις αποδόσεις της για κατάκτηση, στο 7,00 από 7,50 στη Novibet, δεύτερο φαβορί. Αντιθέτως, σημαντικό σορτάρισμα στην αγορά του πρώτου σκόρερ για τον Στέρλινγκ, από τα αρχικά 58,00, στο 21,00 στη Novibet και μέσα στη 10άδα των φαβορί. Στα του ομίλου, η πρωτιά της Αγγλίας από το 1,39 έπεσε στο 1,12, ενώ το 1,30 που έδινε η πρόκριση της Κροατίας στη Novibet, έχει πάει στο 1,35.

Οσο αφορά τα επόμενα παιχνίδια τους, το Κροατία – Τσεχία από 2,20-3,20-3,50, έχει πάει στο 2,09-3,35-3,65 στη Novibet και το Αγγλία – Σκωτία από 1,40-4,95-7,50, στο 1,38-4,90-8,40.

Η νίκη της Ολλανδίας έφερε και μια πτώση στις αποδόσεις της για κατάκτηση, τα 20άρια πριν την σέντρα, πήγαν στο 16,00 στη Novibet, ενώ από το 1,38 για πρωτιά ομίλου, πλέον τη βρίσκουμε στο 1,20. Η πρόκριση της Αυστρίας πλήρωνε 1,40 και τώρα παίζει στο 1,05, το ίδιο ενδεχόμενο για την Ουκρανία, από 1,30, τώρα το βρίσκουμε στο 1,35. Στο 2,10 βρίσκαμε στη Novibet το να τερματίσουν στους πρώτους 2 του ομίλου (ανεξαρτήτως πλασαρίσματος) Ολλανδία και Αυστρία, στο 1,60 πια.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ