ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Η Ουρουγουάη της Ευρώπης

Δημοσιεύτηκε: Καθηγητής Μυστήριος στις 14:48 28/06/2021

Όταν η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία χωρίστηκε σε Ανατολική και Δυτική, η Κροατία παρέμεινε στη Δύση και για αιώνες αποτέλεσε το όριο ανάμεσα στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και τα κράτη που προέκυψαν στη Δύση μετά τη διάλυση της Αυτοκρατορίας των Ρωμαίων. Σε αντίθεση δηλαδή με τα υπόλοιπα Βαλκάνια, η Κροατία (και βόρεια της η Σλοβενία), θα μείνουν για πάντα στη Δύση – εξ ου και το απύθμενο (πολιτισμικό κυρίως) χάσμα ανάμεσα σε αυτές τις περιοχές και την υπόλοιπη πρώην Γιουγκοσλαβία με τα γνωστά, θλιβερά αποτελέσματα στο τέλος του περασμένου αιώνα.

Στην Παλλήνη υπάρχει μια περιοχή που και σήμερα λέγεται Κάτω Χαρβάτι – οι πιο παλιοί έτσι κι αλλιώς ήξεραν όλη την περιοχή σαν Χαρβάτι – ονομασία που έλκει την καταγωγή της από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όταν απλούστατα ιδιοκτήτης ήταν ο κάποιος Χαρβάτ Μπέης, δηλαδή προερχόμενος από την Κροατία. Στα σερβοκροατικά Χρβάτι σημαίνει ορεσίβιος και από αυτό το όνομα προέκυψε το εκλατισνισμένο Κροατία (Hrvatska) που σημαίνει χώρα των Ορεσίβιων.

Ποδοσφαιρικά η Κροατία, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και σαν Ουρουγουάη της Ευρώπης, καθώς είναι το μοναδικό ανάλογο μιας μικρής χώρας με μόλις 4 εκατομμύρια πληθυσμό να έχει πετύχει τόσα πολλά, από την ανεξαρτησία της το 1995 μέχρι σήμερα. Και η φαινομενικά παράταιρη εισαγωγή, έχει ακριβώς στόχο να καταδείξει ότι αυτό δεν είναι τυχαίο, αλλά μάλλον απτή απόδειξη του τι μπορεί να προκύψει, όταν το γιουγκοσλαβικό ταλέντο, συναντήσει τη γερμανική οργάνωση και μεθοδικότητα.

Η σημερινή Κροατία βέβαια, βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, έχοντας αποσυρθεί αρκετοί παίκτες από την ομάδα που έφτασε στους “4” του Μουντιάλ, ενώ και οι απουσίες των Πέρισιτς και Λόβρεν απόψε είναι σημαντικές. Η μεγάλη τους δύναμη όμως παραμένει η τριάδα Μόντρις-Μπρόζοβιτς-Κόβατσιτς στα χαφ που μπορεί να ελέγξει τον ρυθμό απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο.

Εκεί ακριβώς θα κριθεί και το αποψινό παιχνίδι, στον έλεγχο των “στενών” της μεσαίας γραμμής, με την Ισπανία να έχει βγάλει μεν σφρίγος και τρεξίματα (εντυπωσιακός απολογισμός τα 19-2 σουτ στην εστία), αλλά οι αμέτρητες εναλλαγές της μπάλας που ζητάει ο Λουίς Ενρίκε από τους παίκτες του, δεν έφτασαν για τη νίκη, ούτε εναντίον της Σουηδίας, ούτε εναντίον της απογοητευτικής Πολωνίας.

Ως εκ τούτου, το 1,71 του Stoiximan για νίκη των Ισπανών απόψε, μπορεί να είναι μακράν η καλύτερη απόδοση της αγοράς και να φαντάζει λογικό σενάριο, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι οι Ισπανοί θα κερδίσουν τη μάχη του κέντρου, οπότε και θα φανούν αρκούντως απειλητικοί για να αναδειχθεί η αμυντική ανασφάλεια των Κροατών.

Αν πάλι δεν συμβεί κάτι τέτοιο (που μεταξύ μας είναι και το πιθανότερο), αυτόματα οι πιθανότητες της Κροατίας είναι σαφώς περισσότερες από όσο αντιστοιχούν στις αποδόσεις, και το 3,55 του Stoiximan για πρόκριση των “Ορεσίβιων” περικλείει σαφώς μεγαλύτερη στοιχηματική αξία…

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ