ΙΣΠΑΝΙΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ (19/6/21, 22:00): «Ο Μοράτα και 10 ακόμη»...

ΙΣΠΑΝΙΑ

1 - 1 19-06-21

ΠΟΛΩΝΙΑ

Για τον αγώνα ΙΣΠΑΝΙΑ-ΠΟΛΩΝΙΑ γράφει ο Παναγιώτης Τράγος Ημερομηνία: 23:35 18/06/21

Δώσε το προγνωστικό σου

1
X
2
U
O
Advertisement

*«Λα Καρτούχα» (60.000 θ.), Σεβίλλη.
*Μάξιμουμ 20.000 θεατές.
*Διαιτητής: Ντανιέλε Ορσάτο (Ιταλία)

ΑΝΑΛΥΣΗ
  • ΦΟΡΜΑ
  • ΚΛΙΜΑ
  • ΝΕΑ
  • ΤΑΚΤΙΚΗ
  • STATS

Η γκρίνια ξεκίνησε μία ώρα πριν από τη σέντρα με τη Σουηδία με την ανακοίνωση της ενδεκάδας στην οποία δεν ήταν μέσα ο Ζεράρδ Μορένο και είχε δύο αριστεροπόδαρα στόπερ. Η γκρίνια συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια του αγώνα όταν ο απίστευτος χασογκόλης Αλβαρο Μοράτα σημάδευε οτιδήποτε άλλο στο «Καρτούχα» πλην του τέρματος. Μετά το τέλος του αγώνα, όμως και με την ψυχραιμία να κερδίζει τον εκνευρισμό για το 0-0, το συμπέρασμα ήταν εν μέρει διαφορετικό. Ναι, είναι πλέον εκτός λογικής η παρουσία του Μοράτα στην ενδεκάδα, δεν μπορεί το παλικάρι. Ναι, έχουν γίνει λάθη στο ρόστερ. Ναι, όσο ταλέντο κι αν έχουν οι Ντάνι Ολμο και Φεράν Τόρες, ίσως είναι too much να παίζουν μαζί σε μια ομάδα με σαφές επιθετικό πρόβλημα διότι όλα τα κάνουν τέλεια, πλην του να σκοράρουν. Αλλά η Ισπανία έπαιξε καλά, κατά διαστήματα πολύ καλά και σε κάποιες στιγμές εξαιρετικά. Εχασε τα άχαστα για να κερδίσει τους Σουηδούς δια περιπάτου. Αλλά πλην της αστοχίας και των επιλογών του Λουίς Ενρίκε μπροστά, ίσως αρκετοί δεν παρατήρησαν και άλλο μεγάλο θέμα: Δύο – τρεις φορές πέρασε το κέντρο η Σουηδία και σε όλες άγγιξε το γκολ από το πουθενά. Η απουσία ηγέτη στο τερέν (όπως γράφαμε και στο αφιέρωμα) φάνηκε ξεκάθαρα. Οσο ο χρόνος πέρναγε οι περισσότεροι παίκτες (πλην Τζόρντι Αλμπα, Κόκε) άρχισαν να μην αναλαμβάνουν ευθύνες και να ψάχνουν τον 18χρονο ρούκι Πέδρι να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Αλλά ας τα αφήσουμε όλα αυτά στην άκρη. Το 0-0 είναι «άδικο» με βάση τις ευκαιρίες και την εικόνα του αγώνα, «δίκαιο» λόγω αστοχίας. Το χορτάρι στο «Λα Καρτούχα» ήταν για να βοσκήσουν πρόβατα, οι φίλαθλοι αποδοκίμασαν έντονα τον Μοράτα και αυτά είναι θέματα που πρέπει να λυθούν.

Απαντες εκτιμούσαν ότι ο Λουίς Ενρίκε θα έβλεπε ξεκάθαρα τα πράγματα. Φυσικά και τα βλέπει, είναι τρομερά έξυπνος. Αλλά ταυτόχρονα είναι και τρομερά εγωιστής. Και ενώ όλη η Ισπανία περίμενε Μοράτα στον πάγκο (Ε Π Ι Τ Ε Λ Ο Υ Σ) ο «Λούτσο» αποφάσισε να στείλει το δικό του μήνυμα: «Η ενδεκάδα μας με την Πολωνία θα είναι Μοράτα και 10 ακόμη», είπε ο Ισπανός ομοσπονδιακός. «Πάγωσαν» οι πάντες. Δεν είναι κανένας άμπαλος ο Μοράτα, φυσικά. Τον λόγο που έχει πάρει φανέλα βασικού στο σπίτι του ψάχνουν όλοι αφού χάνει απίθανες ευκαιρίες στα παιχνίδια του με την Εθνική.

Μοράτα βασικός λοιπόν, με τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή της Γιουβέντους να λέει «εντάξει δεν έχασα και τίποτα μεγάλες ευκαιρίες με τη Σουηδία». Όχι μωρέ, έτσι τα γράφουν όλοι για να περνάει η ώρα.

Ο Λουίς Ενρίκε είπε ότι ο Μπουσκέτς είναι σε θέση να αγωνιστεί, έκανε προπονήσεις στο σπίτι του και χθες Παρασκευή ήταν με την ομάδα αλλά έκανε ατομικό στο γυμναστήριο. Σχολίασε εκ νέου και το τερέν στο «Λα Καρτούχα» λέγοντας πως πιστεύει ότι τώρα θα είναι σε καλύτερη κατάσταση.

Αρνητικό τεστ ο Μπουσκέτς, από χθες Παρασκευή είναι διαθέσιμος να αγωνιστεί, δύσκολα θα γίνει πάντως αυτό σήμερα, αν και ποτέ δεν ξέρεις με «Λούτσο».

ΠΙΘΑΝΗ 11ΑΔΑ (4-3-3): Ουνάι Σιμόν – Μ. Γιορέντε, Πάου Τόρες, Λαπόρτ, Αλμπα – Κόκε, Ρόντρι, Πέδρι – Φεράν, Μοράτα, Ολμο.

Φαίνεται πως δεν αλλάζει κάτι στην άμυνα και ξεκινάει η ίδια τετράδα με τη Δευτέρα. Ρόντρι και Κόκε μοιάζει εξαιρετικά πιθανό να αρχίσουν εκ νέου, παίζεται για Πέδρι (ή Τιάγκο). Μοράτα κορυφή, όλα πιθανά για τις άλλες δύο θέσεις με «φαβορί» Φεράν και Ολμο αλλά «οριακά» φαβορί, οπότε κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς θα κάνει (π.χ. μπορεί να ξεκινήσει και τον Δημόσιο Υπάλληλο Σαράμπια). Δηλαδή δεν αποκλείεται ακόμη και ακριβώς ίδια ενδεκάδα με τη Σουηδία. Κάποια ρεπορτάζ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει (!) ο Μπουσκέτς (αντί Ρόντρι), μοιάζει δύσκολο πάντως.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Νταβίδ δε Χέα (Μάντσεστερ Γ.), Ρόμπερτ Σάντσεθ (Μπράιτον), Ουνάι Σιμόν (Αθλ. Μπιλμπάο)

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Θέσαρ Αθπιλικουέτα (Τσέλσι), Αϊμερίκ Λαπόρτ (Μάντσεστερ Σ.), Πάου Τόρες (Βιγιαρεάλ), Ντιέγκο Γιορέντε (Λιντς), Ερικ Γκαρθία (Μάντσεστερ Σ.), Χοσέ Γκαγιά (Βαλένθια), Τζόρντι Αλμπα (Μπαρτσελόνα)

ΜΕΣΟΙ: Σέρχιο Μπουσκέτς (Μπαρτσελόνα), Κόκε (Ατλέτικο), Τιάγκο Αλκάνταρα (Λίβερπουλ), Ντάνι Ολμο (Λειψία), Ρόντρι (Μάντσεστερ Σ.), Μάρκος Γιορέντε (Ατλέτικο), Φαμπιάν Ρουίθ (Νάπολι), Πέδρι (Μπαρτσελόνα)

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Αλβαρο Μοράτα (Γιουβέντους), Ζεράρδ Μορένο (Βιγιαρεάλ), Αντάμα Τραορέ (Γουλβς), Φεράν Τόρες (Μάντσεστερ Σ.), Μίκελ Οϊαρθάμπαλ (Σοσιεδάδ), Πάμπλο Σαράμπια (Παρί Σ.Ζ.)

 

Εχει οκτώ νίκες σε 10 ματς απέναντι στην Πολωνία (τα οκτώ εξ’ αυτών φιλικά, πάντως).

Εκανε 303 πάσες στο πρώτο ημίχρονο, ρεκόρ για (τα πρώτα 45 λεπτά) στην ιστορία των τελικών φάσεων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (τουλάχιστον από το 1980 που υπάρχουν τέτοια στατιστικά). Οι 38 (!) πάσες που επέτρεψε στη Σουηδία στο ίδιο διάστημα, αντίστοιχα οι λιγότερες στην ιστορία.

Εσπασε κι άλλα ρεκόρ, όπως οι 830 επιτυχημένες πάσες στο ματς και το 85% κατοχή μπάλας. Όλα ρεκόρ στην ιστορία των Euro!

  • ΦΟΡΜΑ
  • ΚΛΙΜΑ
  • ΝΕΑ
  • ΤΑΚΤΙΚΗ
  • STATS

Οσοι υποπτεύονταν πως ο τεχνικός Πάουλο Σόουζα δεν θα είχε προλάβει να μάθει τη νέα του ομάδα μάλλον δικαιώθηκαν μετά την ήττα (1-2) της πρεμιέρας από τη Σλοβακία. Μια Πολωνία χωρίς αρχή, μέση και τέλος, με ένα σύστημα που πιθανότατα κανείς από τους παίκτες της δεν είχε καταλάβει στο α’ ημίχρονο και με έναν προπονητή που αποφάσισε να κάνει την πρώτη του αλλαγή στο 74’, μολονότι όλα πήγαιναν στραβά μέχρι εκείνο το σημείο.

Παρουσιάστηκε με ένα ιδιόμορφο 3-4-2-1 χωρίς καθαρά εξτρέμ και με τον σταρ επιθετικό Λεβαντόφσκι απομονωμένο στην αντίπαλη περιοχή. Καθόλου απειλητική στο ξεκίνημα, έδωσε την ευκαιρία στους Σλοβάκους να σκοράρουν με την πρώτη ευκαιρία (18’). Το άγχος αυξήθηκε και σημάδια βελτίωσης δεν υπήρξαν μέχρι την ανάπαυλα. Στην επανάληψη μπήκε με εμφανή τακτική συμβουλή προς τα 2 κεντρικά χαφ (Λινέτι, Κλιχ) να πατάνε περισσότερο στην αντίπαλη περιοχή. Η οδηγία είχε άμεσο αποτέλεσμα (1-1/46’) και έδωσε αέρα υπεροχής μέχρι το 62’ και την αποβολή του «παλαίμαχου» αμυντικού μέσου Κρισόβιακ. Το μομέντουμ χάθηκε. Το γκολ της ήττας ήρθε από εκτέλεση κόρνερ και λάθος αντίδραση της άμυνας (69’). Οι καθυστερημένες αλλαγές του Πορτογάλου τεχνικού έφεραν νέα επιθετική πνοή και 2-3 καλές ευκαιρίες για ισοφάριση μέχρι τη λήξη.

Ο Πορτογάλος ομοσπονδιακός μετράει μόλις μία νίκη, αυτή επί της Ανδόρας (3-0), στους 6 πρώτους αγώνες (1-3-2) στον πάγκο των Πολωνών.

«Ολοι είμαστε απογοητευμένοι, αλλά πρέπει να κρατήσουμε θετική ψυχολογία. Η αλήθεια είναι πως ο Λεβαντόφσκι ήταν πολύ μόνος στην επίθεση. Μπορούμε να πάρουμε νίκες απέναντι σε Ισπανία και Σουηδία, αρκεί να λειτουργήσουν όλα στην εντέλεια» ήταν τα σχόλια του προπονητή Σόουζα μετά την ήττα της πρεμιέρας από τους Σλοβάκους.

Ορατός πλέον ο κίνδυνος να είναι από τις πρώτες ομάδες που θα αποκλειστούν, κάτι που μπορεί να συμβεί από τη 2η αγωνιστική σε περίπτωση ήττας από τους Ισπανούς. Μετά τη χτεσινή νίκη των Σουηδών κόντρα στη Σλοβακία, αν οι Πολωνοί χάσουν σήμερα τότε τερματίζουν οριστικά στην 4η θέση καθώς υστερούν στην ισοβαθμία με τους Σλοβάκους.

Λογικό να ξεκινήσουν οι επικρίσεις στην Πολωνία, τόσο για τον τεχνικό Σόουζα όσο και για τον πρόεδρο της ομοσπονδίας Μπόνιεκ, που αποφάσισε την αλλαγή στον εθνικό πάγκο λίγους μήνες πριν την έναρξη του Euro. Χρεώνουν και στους δύο την εικόνα απροετοίμαστης ομάδας που παρουσίασαν οι Πολωνοί απέναντι στη Σλοβακία, ενώ στον Πορτογάλο τεχνικό χρεώνεται η μη διαφοροποίηση από τη λογική του προκατόχου του, δηλαδή η μη ανεύρεση λύσης στην απομόνωση του Λεβαντόφσκι. Από τα πυρά των φιλάθλων δεν γλίτωσαν ο γκολκίπερ Σέζνι, ο αμυντικός χαφ Κρισόβιακ αλλά και ο σπουδαίος Λεβαντόφσκι. «Το σίγουρο είναι πως δεν πρόκειται να τον απολύσω» έσπευσε να υπερασπιστεί τον προπονητή ο Μπόνιεκ.

«Πρέπει να παίξουμε σαν να είναι το τελευταίο μας παιχνίδι. Να παλέψουμε για κάθε μπάλα, να τα δώσουμε όλα, πάντα αφοσιωμένοι, και ίσως έτσι να έχουμε μία ευκαιρία. Δεν φοβόμαστε πάντως τους Ισπανούς. Εχουμε πολλή ποιότητα, κάτι που το διαπιστώνω στην προπόνηση» ήταν τα σχόλια του Λεβαντόφσκι στη χτεσινή συνέντευξη.

Τιμωρημένος ο έμπειρος αμυντικός χαφ Κρισόβιακ, που είδε κόκκινη κάρτα απέναντι στους Σλοβάκους.

Νέος τραυματίας ο αναπληρωματικός γκολκίπερ Φαμπιάνσκι. Λόγω μυικού προβλήματος θα μείνει εκτός κόντρα στους Ισπανούς και κάνει αγώνα δρόμου να προλάβει τον τελευταίο αγώνα του ομίλου με τη Σουηδία.

ΠΙΘΑΝΗ 11ΑΔΑ (3-4-2-1): Σέζνι – Μπερεζίνσκι, Γκλικ, Μπέντναρεκ – Γιόσβιακ, Μόντερ, Κλιχ, Ρίμπους – Λινέτι, Ζιελίνσκι – Λεβαντόφσκι

Ο Σόουζα, παρά την ήττα της πρεμιέρας, τόνισε πως δεν σκέφτεται να αλλάξει πολλά στο τακτικό κομμάτι. Μάλλον ελπίζει πως οι παίκτες του θα κατανοήσουν περισσότερο τις απαιτήσεις αυτού του ιδιόμορφου 3-4-2-1 όπου οι Γιόσβιακ και Ρίμπους έχουν ρόλους μπακ/χαφ σε δεξιά και αριστερή πλευρά αντίστοιχα, ενώ πίσω από τον απομονωμένο Λεβαντόφσκι βρίσκονται ο οργανωτής Ζιελίνσκι και ο μέσος Λινέτι. Βολική η τιμωρία του αργού αμυντικού χαφ Κρισόβιακ, που φέρνει στο βασικό σχήμα τον ταλαντούχο Μόντερ. Ο αριστερός μπακ/χαφ Πούχαζ διεκδικεί την θέση του Ρίμπους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Βόιτσεκ Σέζνι (Γιουβέντους), Λούκας Φαμπιάνσκι (Γουέστ Χαμ), Λούκας Σκορούπσκι (Μπολόνια).

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Καμίλ Γκλικ (Μπενεβέντο), Μασέι Ρίμπους (Λοκομοτίβ Μόσχας), Μπάρτοζ Μπερεζίνσκι (Σαμπντόρια), Γιάν Μπέντναρεκ (Σαουθάμπτον), Τόμας Κεντζιόρα (Ντιναμό Κιέβου),  Τιμότεους Πούχαζ (Λεχ Πόσναν), Καμίλ Πιατκόφσκι (Ράκοφ), Μίχαελ Χέλικ (Μπάρνσλει), Πάβελ Νταβίντοβιτς (Βερόνα).

ΜΕΣΟΙ: Γκρέγκορζ Κρισόβιακ (Λοκομοτιβ Μόσχας), Πιότρ Ζιελίνσκι (Νάπολι), Ματέουζ Κλιχ (Λιντς), Κάρολ Λινέτι (Τορίνο), Πρζέμισλαβ Φρανκόφσκι (Σικάγο), Καμίλ Γιόσβιακ (Ντέρμπι), Γιάκομπ Μόντερ (Μπράιτον), Κάσπερ Κοζλόφσκι (Πογκόν), Πρζέμισλαβ Πλασέτα (Νόριτς).

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (Μπάγερν), Κάρολ Σφιντέρσκι (ΠΑΟΚ), Νταβίντ Κοβνάσκι (Φορτούνα Ντίσελντορφ), Γιάκουμπ Σβιέρτσοκ (Πιάστ).

 

Αυτή είναι η 4η διαδοχική παρουσία της σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Η ήττα της (0-1) στη Σλοβενία τον Σεπτέμβριο του 2019 ήταν η μοναδική στα τελευταία 18 παιχνίδια της σε προκριματική φάση Euro.

Πρώτος σκόρερ στα προκριματικά δεν θα μπορούσε να ήταν άλλος από τον Λεβαντόφσκι, που μαζί με το τελευταίο Nations League μέτρησε 8 γκολ. Δεν είναι πάντως το ίδιο αποτελεσματικός στις μεγάλες διοργανώσεις, καθώς έχει σκοράρει μόλις από μία φορά στα Euro του 2012 και του 2016, ενώ δεν κατάφερε να βρει δίχτυα στο Μουντιάλ του 2018.

Στο Under3,5 γκολ κατέληξαν οι 14/16 αγώνες της προκριματικής φάσης και του Nations League, όπως και η πρεμιέρα της στο φετινό Euro (1-2 Σλοβακία). Στο περιθώριο των 2-3 γκολ τελείωσαν επίσης οι 10/17 αγώνες.

Ισπανία

ΟΛΑ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΕΥΡΩΠΗΣ NATIONS LEAGUE GROUP A
ΟΛΑ ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ ΕΠΟΜΕΝΑ

Πολωνία

ΟΛΑ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΕΥΡΩΠΗΣ NATIONS LEAGUE GROUP A EURO
ΟΛΑ ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ ΕΠΟΜΕΝΑ

EURO - EURO Grp. E

ΣΥΝΟΛΟ ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ ΦΟΡΜΑ
ΟΜΑΔΑ ΑΓ Β Ν Ι Η ΓΚΟΛ Ν Ι Η ΓΚΟΛ Ν Ι Η ΓΚΟΛ
1 Σουηδία 3 7 2 1 0 4 - 2 2 0 0 4 - 2 0 1 0 0 - 0 INN
2 Ισπανία 3 5 1 2 0 6 - 1 0 2 0 1 - 1 1 0 0 5 - 0 IIN
3 Σλοβακία 3 3 1 0 2 2 - 7 0 0 1 0 - 5 1 0 1 2 - 2 NHH
4 Πολωνία 3 1 0 1 2 4 - 6 0 0 1 1 - 2 0 1 1 3 - 4 HIH