ΚΡΟΑΤΙΑ - ΤΣΕΧΙΑ (18/6/21, 19:00) Ζορίζονται οι Κροάτες, με ψυχολογία οι Τσέχοι

ΚΡΟΑΤΙΑ

1 - 1 18-06-21

ΤΣΕΧΙΑ

Για τον αγώνα ΚΡΟΑΤΙΑ-ΤΣΕΧΙΑ γράφει ο Γιάννης Γιαννούλας Ημερομηνία: 19:49 17/06/21

Δώσε το προγνωστικό σου

1
X
2
U
O
Advertisement

*** «Χάμπντεν Παρκ» (51.866 θ.), Γλασκώβη. Με 12.000 θεατές.
***Διαιτητής: Κάρλος Ντελ Θέρο Γράνδε (Ισπανία).
***Σύντομη η μεταξύ τους προϊστορία με τρία ματς από το 1996, αήττητη η Κροατία (1-2-0).

ΑΝΑΛΥΣΗ
  • ΦΟΡΜΑ
  • ΚΛΙΜΑ
  • ΝΕΑ
  • ΤΑΚΤΙΚΗ
  • STATS

Στην πρεμιέρα με την Αγγλία ήταν κάκιστη, τουλάχιστον αναιμική επιθετικά και χωρίς απειλή (xGoals 1,50-0,54), η ήττα με 1-0 ήταν δίκαιη. Η Κροατία έπαιξε με 4-2-3-1 αλλά με επιλογή να είναι πίσω από την μπάλα και το ότι έπαιξε χωρίς καθαρόαιμο φορ (ψευτοεννιάρι ο Ρέμπιτς) την έκανε πλήρως ακίνδυνη. Ξεπέρασε πάντως μια αρχική πίεση και ισορρόπησε το ματς, ωστόσο δέχτηκε το γκολ στο 56’, λάθος σε προσπάθεια εξόδου της άμυνας, δεν είχε την παραμικρή αντίδραση παρά τις όποιες αλλαγές του Ντάλιτς.

Ο Λούκα Μόντριτς έδειχνε ως ο μόνος παίκτης που ήταν στο πνεύμα του αγώνα, μετά το γκολ όμως απογοητεύτηκε και αυτός και έκανε παιχνίδι με υπερβολικές λάθος πάσες για την κλάση του και τις συνήθειές του. Η Κροατία συνέχισε να είναι προβληματική στο αμυντικό σκέλος, έχει κρατήσει το μηδέν μόλις δύο φορές στα 17 τελευταία παιχνίδια, κόντρα σε Μάλτα και Κύπρο.

Πλέον η υπόθεση πρόκριση ζόρισε αρκετά για τους «βατρένι» και ουσιαστικά περνά από το παιχνίδι με την Τσεχία, μόνο η νίκη είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο Ζλάτκο Ντάλιτς παραδέχτηκε την προβληματική εμφάνιση στην επίθεση, τονίζοντας πως «ήμασταν υπερβολικά αργοί και άτολμοι επιθετικά, πρέπει να διορθώσουμε πολλά στο κομμάτι αυτό. Παραμένω όμως αισιόδοξος και συγκεντρωμένος για το στόχο μας, που είναι η πρόκριση στην επόμενη φάση».

Στην ομάδα πάντως δεν επικρατεί και το καλύτερο κλίμα, τουλάχιστον ας το πούμε πως δεν υπάρχει πολλή αισιοδοξία για τη συνέχεια, ο Ζλάτκο Ντάλιτς ενόψει του καθοριστικού αγώνα με την Τσεχία προσπάθησε να δει την κατάσταση καλύτερα, αφήνοντας αιχμές και για τους δημοσιογράφους: «Κάποιοι με αυτά που γράφουν προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την ομάδα. Χάσαμε από μία από τις βασικές υποψήφιες να πάρουν το Euro, αυτή η ήττα δεν θα διαταράξει το κλίμα στην ομάδα. Ξέρω ότι δεν παίξαμε καλά και δεν ήμασταν αυτοί που πρέπει για να κερδίσουμε, όμως δεν παίξαμε και άσχημα».

Και για την Τσεχία τόνισε πως «το ματς είναι κρίσιμο αλλά όχι καθοριστικό, δεν μπορώ να μεταφέρω περισσότερη πίεση στους παίκτες μου. Όλα τα ματς είναι σημαντικά και ξέρω ότι μας λείπει ένα θετικό αποτέλεσμα για να αισθανθούμε καλύτερα. Χάσαμε λίγη από την αυτοπεποίθησή μας αλλά προερχόμαστε από δύσκολα παιχνίδια με Βέλγιο και Αγγλία, στο κάτω κάτω δεν μας διέλυσαν κιόλας, χάσαμε στο όριο».

Στο αγωνιστικό σκέλος τέθηκε νοκ-άουτ ο βασικός αριστερός μπακ Μπάρισιτς, που έμεινε στην Κροατία και δεν ακολούθησε την αποστολή. Κανονικά παρών ο έμπειρος στόπερ Λόβρεν, ανεβαίνει  σε επίπεδο ετοιμότητας και είναι στην αποστολή. Από εκεί και πέρα η αποστολή της Κροατίας μετέβη την παραμονή του αγώνα από το προπονητήριο του Ρόβινιε στη Γλασκώβη, για λόγους ιατρικών πρωτοκόλλων.

ΠΙΘΑΝΗ 11ΑΔΑ (4-2-3-1): Λιβάκοβιτς – Βρσάλκο, Βίντα, Τσαλέτα-Τσαρ, Γκβάρντιολ – Μόντριτς, Κόβατσιτς – Ρέμπιτς, Κράμαριτς, Πέρισιτς – Πέτκοβιτς.

Μεσοεπιθετικά τα όποια διλήμματα, πιθανό επίσης μετά από πολύ καιρό να μείνει έξω από τον άξονα ο Μπρόζοβιτς, με τον Κόβατσιτς να παίζει πιο πίσω, δίπλα στον Μόντριτς. Στην τριάδα πίσω από τον φουνταριστό ο Πέρισιτς είναι ο μόνος σίγουρος, τις άλλες δύο θέσεις διεκδικούν ο Ρέμπιτς με τον Μπρέκαλο (δεξιά) και ο Βλάσιτς με τον Κράμαριτς (τον ελεύθερο ρόλο). Σέντερ φορ πιθανότατα ο Πέτκοβιτς.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Ντόμινικ Λιβάκοβιτς (Ντ. Ζάγκρεμπ), Λόβρε Κάλινιτς (Χάιντουκ), Σίμον Σλούγκα (Λούτον).

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Σίμε Βρσάλκο (Ατλέτικο), Μπόρνα Μπάρισιτς (Ρέιντζερς), Ντούγε Τσαλέτα-Τσαρ (Μαρσέιγ), Ντέγιαν Λόβρεν (Ζενίτ), Γιόσιπ Γιουράνοβιτς (Λέγκια Βαρσοβίας), Ντομάγκοϊ Βίντα (Μπεσίκτας), Ντομάγκοϊ Μπράνταριτς (Λιλ), Γιόσκο Γκβάρντιολ (Ντ. Ζάγκρεμπ), Μίλε Σκόριτς (Οσιγιεκ).

ΜΕΣΟΙ: Ματέο Κόβατσιτς (Τσέλσι), Λούκα Μόντριτς (Ρεάλ), Μαρτσέλο Μπρόζοβιτς (Ιντερ), Νίκολα Βλάσιτς (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Μάριο Πάσαλιτς (Αταλάντα), Μίλαν Μπάντελι (Τζένοα), Λούκα Ιβάνουσετς (Ντ. Ζάγκρεμπ).

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Ιβαν Πέρισιτς (Ιντερ), Γιόσιπ Μπρέκαλο (Βόλφσμπουργκ), Αντρέι Κράμαριτς (Χόφενχαϊμ), Αντε Μπούντιμιρ (Οσασούνα), Μίσλαβ Ορσιτς (Ντ. Ζάγκρεμπ), Αντε Ρέμπιτς (Μίλαν), Μπρούνο Πέτκοβιτς (Ντ. Ζάγκρεμπ).

Εντυπωσιακό στατιστικό, δεν έχει ηττηθεί ποτέ σε αγώνες δεύτερης αγωνιστικής ομίλων σε μεγάλη διοργάνωση (Μουντιάλ, Euro), με 6 νίκες και 4 ισοπαλίες. Μία από αυτές τις ισοπαλίες ήταν το 2-2 με την Τσεχία στο Euro 2016.

Εχει κρατήσει το μηδέν στην άμυνα μόλις σε 2 από τα τελευταία 17 παιχνίδια, επίσημα/φιλικά.

N/G & Under 2,5 τα 5 από τα 6 τελευταία παιχνίδια (φιλικά/επίσημα).

Ο Πέρισιτς είναι ο πρώτος σκόρερ της Κροατίας στα τρία τελευταία μεγάλα τουρνουά (Euro 2016, Μουντιάλ 2014, 2018).

Εχει πετύχει τα 12/16 τελευταία γκολ της σε επίσημα ματς στο β’ ημίχρονο.

  • ΦΟΡΜΑ
  • ΚΛΙΜΑ
  • ΝΕΑ
  • ΤΑΚΤΙΚΗ
  • STATS

Επιβεβαίωσε στο 2-0 της πρεμιέρας με τη Σκωτία στη Γλασκώβη, σε ένα σχετικά ισορροπημένο ματς με ουκ ολίγες εκατέρωθεν ευκαιρίες, την ανάλυση πως με το ευθύ και πιεστικό παιχνίδι της θα προκαλέσει προβλήματα στους αντιπάλους της επιθετικά, έχοντας δέκα τελικές προσπάθειες, επτά στο στόχο, 0,95 xGoals.

Μάλιστα μόλις στο 16ο λεπτό έκανε την πρώτη της καλή ευκαιρία και υπήρχε και συνέχεια. Από κόρνερ ο Σικ στο 42’ άνοιξε το σκορ με κεφαλιά, με καταπληκτικό γκολ από τα 49 μέτρα το έκλεισε δέκα λεπτά αργότερα. Από την άλλη φάνηκε πως έχει θέματα στην άμυνα, 19 τελικές οι Σκωτσέζοι, πέντε εντός εστίας, 2,23 xGoals, δοκάρι στο 1-0, με εξαιρετικό σε απόδοση τον γκολκίπερ Βακλίκ.

Ηταν η πέμπτη νίκη της στα οκτώ τελευταία παιχνίδια της, φιλικά-επίσημα.

Ιδανικότερο ξεκίνημα δεν θα μπορούσε να κάνει στη διοργάνωση με το τρίποντο εις βάρος της Σκωτίας, με το κλίμα να είναι εξαιρετικό. Ηταν μια πάρα πολύ σημαντική νίκη επειδή: Ένα, ήταν στο εναρκτήριο ματς και της δίνει φουλ ψυχολογία εν όψει συνέχειας, αλλά και ορατότατες πιθανότητες πρόκρισης στην επόμενη φάση, δύο, ήταν εκτός έδρας.

Τρία, ήταν κόντρα στη θεωρητικά άμεση διεκδικήτρια της 3ης θέσης –ασχέτως αν πλέον «βλέπει» και ψηλότερα, αν πάρει θετικό αποτέλεσμα με την Κροατία- και τέσσερα ήταν κόντρα στη Σκωτία, από την οποία είχε χάσει στα τρία τελευταία ματς, με μία νίκη στα πιο πρόσφατα έξι.

Συν ότι την είχε… και κάπως άχτι ύστερα από τη μεγάλη τιμωρία από την ΟΥΕΦΑ και απώλεια του Euro του σημαντικού στόπερ Κούντελα για ρατσιστική επίθεση σε αντίπαλο στο Ρέιντζερς – Σλάβια στο Γιουρόπα Λιγκ. Ετσι, τη δουλειά της την έκανε μια χαρά και θα πάει δίχως άγχος κόντρα στη χαμένη της 1ης αγωνιστικής Κροατία.

Δεν αιφνιδίασε ο Σιλχαβί με τις επιλογές του, κατέβασε την ενδεκάδα του τελευταίου φιλικού με την Αλβανία, που τα είχε πάει σαφώς καλύτερα απ’ ότι εκείνη της συντριβής με την Ιταλία. Και δικαιώθηκε, αφού ο παίκτης που άνοιξε το σκορ σε εκείνο το φιλικό, ο Σικ, σκόραρε δις.

Δεν υπάρχουν αγωνιστικά προβλήματα πλέον, πριν το ματς με τη Σκωτία ο Κούμπεκ αντικατέστησε στην αποστολή τον Παβλένκα, ωστόσο είχε ήδη αποφασιστεί πως βασικός θα ήταν ο Βακλίκ.

ΠΙΘΑΝΗ 11ΑΔΑ (4-2-3-1): Βακλίκ – Κουφάλ, Σελούστκα, Κάλας, Μπορίλ – Σούσεκ, Χόλες – Μάζοπουστ, Νταριντά, Γιάνκτο – Σικ.

«Ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει» λέει το ποδοσφαιρικό κλισέ και στην περίπτωση του 4-2-3-1 του Σιλχαβί μάλλον αυτό εν μέρει ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ύστερα από τη νικηφόρα πρεμιέρα με τη Σκωτία. Οπως τόνισε και ο βοηθός προπονητή Τσιπρί, μπορεί να γίνουν αλλαγές σε κάθε ματς αναλόγως τον αντίπαλο. Με τη Σκωτία για παράδειγμα ο Χόλες ήταν έτοιμος να αρπάξει τη θέση του Κραλ στην αρχική ενδεκάδα, κάτι που τελικά δεν έγινε, ωστόσο τον αντικατέστησε στο 67’ και έπαιξε καλύτερα από αυτόν, αφού στα τσέχικα ΜΜΕ ο Κραλ πήρε τη χαμηλότερη βαθμολογία. Ετσι κόντρα στους πιο ποιοτικούς από του Σκωτσέζους, Κροάτες ο Χόλες «παίζει» εντόνως για βασικός, με τον Κραλ στον πάγκο και τον Σούσεκ να απελευθερώνεται περισσότερο. Πάντα στα υπόψη για φανέλα βασικού και το «παιδί θαύμα» Χλόζεκ για την άκρη της επίθεσης.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Τόμας Βακλίκ (Σεβίλλη), Τόμας Κούμπεκ (Αουγκσμπουργκ), Αλες Μαντούς (Ολομουτς).

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Πάβελ Καντεράμπεκ (Χόφενχαϊμ), Οντρέι Σελούστκα (Σπάρτα Πρ.), Νταβίντ Ζίμα (Σλάβια Πρ.), Βλαντιμίρ Κουφάλ (Γουέστ Χαμ), Τόμας Κάλας (Μπρίστολ Σ.), Γιαν Μπορίλ (Σλάβια Πρ.), Τόμας Χόλες (Σλάβια Πρ.), Αλές Ματέγιου (Μπρέσια),  Γιάκουμπ Μπράμπετς (Πλζεν).

ΜΕΣΟΙ: Γιάκουμπ Γιάνκτο (Σαμπντόρια),  Αντονίν Μπαράκ (Βερόνα), Τομάς Σούσεκ (Γουέστ Χαμ), Λούκας Μάζοπουστ (Σλάβια Πρ.), Βλάντιμιρ Ντάριντα        (Χέρτα), Γιάκουμπ Πέσεκ (Λίμπερετς), Πετρ Σέβτσικ (Σλάβια Πρ.), Αλεξ Κραλ (Σπαρτάκ Μ.), Μίχαλ Σαντίλεκ (Λίμπερετς).

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Ματέι Βύντρα (Μπέρνλι), Μίκαελ Κρμέντσικ (ΠΑΟΚ), Τόμας Πέκχαρτ (Λέγκια), Πάτρικ Σικ (Λεβερκούζεν), Ανταμ Χλόζεκ (Σπάρτα Πρ.).

Κόντρα στην Κροατία είχε πάρει το βαθμό στον όμιλο στο Euro 2016, κάνοντας το 2-2 στο 89’ με πέναλτι.

Πρώτος της σκόρερ στα προκριματικά του Euro ο Σικ με τέσσερα γκολ, συνέχισε με δύο γκολ στην πρεμιέρα.

Εχει μόλις μια ισοπαλία στα τελευταία της 40 παιχνίδια, επίσημα-φιλικά, αυτή με Βέλγιο το Μάρτιο, αν βάλουμε μέσα και τα δύο στο τουρνουά της Κίνας με την οικοδέσποινα και την Ουρουγουάη.

Στα τελευταία δέκα ματς Euro έχει κρατήσει μόλις δύο φορές ανέπαφη εστία.

Στα τελευταία προκριματικά Euro και στο πρόσφατο Nations League είχε 8/14 ισοπαλίες στο ημίχρονο.

8/14 σκόραρε πρώτη στα τελευταία προκριματικά Euro και στο πρόσφατο Nations League, με τελικό απολογισμό 6-0-2. 6/14 δέχτηκε πρώτη με απολογισμό 3-0-3.

Κροατία

ΟΛΑ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΕΥΡΩΠΗΣ ΔΙΕΘΝΗ ΦΙΛΙΚΑ NATIONS LEAGUE GROUP A
ΟΛΑ ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ ΕΠΟΜΕΝΑ

Τσεχία

ΟΛΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΕΥΡΩΠΗΣ ΔΙΕΘΝΗ ΦΙΛΙΚΑ NATIONS LEAGUE GROUP A
ΟΛΑ ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ ΕΠΟΜΕΝΑ

EURO - EURO Grp. D

ΣΥΝΟΛΟ ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ ΦΟΡΜΑ
ΟΜΑΔΑ ΑΓ Β Ν Ι Η ΓΚΟΛ Ν Ι Η ΓΚΟΛ Ν Ι Η ΓΚΟΛ
1 Αγγλία 3 7 2 1 0 2 - 0 1 1 0 1 - 0 1 0 0 1 - 0 NIN
2 Κροατία 3 4 1 1 1 4 - 3 1 1 0 4 - 2 0 0 1 0 - 1 HIN
3 Τσεχία 3 4 1 1 1 3 - 2 0 0 1 0 - 1 1 1 0 3 - 1 NIH
4 Σκωτία 3 1 0 1 2 1 - 5 0 0 1 0 - 2 0 1 1 1 - 3 HIH