ΑΓΓΛΙΑ - ΣΚΩΤΙΑ (18/6/21, 22:00): Φουλ βρετανικό και κομβικό

ΑΓΓΛΙΑ

0 - 0 18-06-21

ΣΚΩΤΙΑ

Για τον αγώνα ΑΓΓΛΙΑ-ΣΚΩΤΙΑ γράφει ο Αντώνης Τσούτης Ημερομηνία: 21:42 17/06/21

Δώσε το προγνωστικό σου

1
X
2
U
O
Advertisement

*** «Γουέμπλεϊ» (90.000 θ.), Λονδίνο. Με 22.500 θεατές. Αυξημένα μέτρα ασφαλείας, αφού θα βρεθούν και 2.800 Σκωτσέζοι φίλαθλοι, ο γνωστός «Tartan Army».
*** Διαιτητής: Μαέου Λαόθ (Ισπανία).

ΑΝΑΛΥΣΗ
  • ΦΟΡΜΑ
  • ΚΛΙΜΑ
  • ΝΕΑ
  • ΤΑΚΤΙΚΗ
  • STATS

Ολες οι κατάρες κάποια στιγμή σπάνε, μετά από 9 αποτυχημένες (0-5-4) προσπάθειες, έσπασε το ρόδι σε πρεμιέρα τελικής φάσης Euro, με το 1-0 επί της Κροατίας.

Βάσει σκορ φαντάζει οριακό, ήρθε όμως με μεγαλύτερη άνεση, σε ένα απόγευμα που οι Αγγλοι έπαιξαν με τακτικό νου, σοβαρά και προσηλωμένα στο στόχο. Ο Σάουθγκεϊτ έκρυβε έκπληξη – όχι τόσο το σχήμα, αφού το 4-2-3-1 είναι ένα απ’ αυτά που υπάρχουν στη φαρέτρα του- όσο με τη χρησιμοποίηση του δεξιοπόδαρου Τρίπιερ στο αριστερό άκρο της άμυνας, τρικ που του βγήκε.

Ενα απίστευτης έντασης πρώτο 20λεπτο και μια σε γενικές γραμμές ελεγχόμενη συνέχεια, που ναι μεν δεν είχε το ίδιο κρεσέντο αλλά ουδέποτε και τα σοβαρά ζητήματα, με τον Στέρλινγκ να δίνει τη λύση στο 57’ (μαγική ασίστ του Φίλιπς) και ένα τελευταίο ημίωρο στο οποίο έψαξε το 2-0, μυαλωμένα όμως.

Χρειαζόταν τέτοιο μπάσιμο, δεν είναι μόνο οι τρεις πόντοι απέναντι σε μια αντίπαλο που πριν τη σέντρα φάνταζε το έτερο μεγάλο φαβορί του ομίλου, αλλά και οι ψυχολογικές ανάσες που ήρθαν με το καλημέρα, ένα πρώτο βήμα που ζέστανε και τον κόσμο της φυσικά.

Ικανοποίηση αλλά και χαμηλοί τόνοι σε όλο τον οργανισμό της, με τον Σάουθγκεϊτ πρωτίστως να επικεντρώνεται στο ψυχολογικό κομμάτι της υπόθεσης: «Την πίεση κάθε φορά την ορίζεις εσύ ο ίδιος, ήρθαμε σε αυτό το τουρνουά με μεγάλους στόχους και πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι σημαντικό το να μπαίνεις με πειστικό τρόπο, να δείχνεις κομμάτια των όσων μπορείς να κάνεις σαν ομάδα. Εχω ξαναπεί πως είμαστε ένα γκρουπ που δεν κουβαλάει τα ίδια μεγάλα βιογραφικά όπως άλλα φαβορί όπως η Γαλλία ή η Γερμανία, αλλά παράλληλα είμαστε και ένα γκρουπ που πιστεύει σε αυτό που κάνει και το προσεγγίζει με ενθουσιασμό.

Την ίδια ώρα βέβαια αναφέρθηκε και στο πολύ ιδιαίτερο αποψινό ματς, παραδεχόμενος πως «πάντα αυτά τα ραντεβού κρύβουν τη δική τους δυναμική, όποιος δεν το βλέπει κάνει λάθος, απ’ την άλλη, εκείνο που πάντα λέω είναι ότι δεν πρέπει να μας ρουφήξει η περίσταση, στο τέλος της ημέρας πρέπει να το δούμε σαν ένα ακόμη δυνατό ματς και ως εκεί».

Υπήρξε μια νέα απώλεια, ο νο2 γκολκίπερ Χέντερσον (Μάντσεστερ Γ.) δεν μπόρεσε να ξεπεράσει ένα πρόβλημα που κουβαλούσε, εγκατέλειψε την αποστολή και επέστρεψε σε αυτήν ο Ράμσντεϊλ, ο οποίος είχε κοπεί στην προεπιλογή.

Από εκεί και μετά, ο Μαγκουάιρ προπονήθηκε πλέον κανονικότατα, ο ίδιος δηλώνει πως είναι έτοιμος για το σημερινό, βέβαια η τελική απόφαση δεν θα είναι δική του, είναι ένα θέμα το αν ο Σάουθγκεϊτ αποφασίσει να τον ρίξει στα βαθιά σε ένα τόσο ιδιαίτερο ματς. Ας μην ξεχνάμε πως έχει τεθεί νοκ άουτ από τις αρχές του Μάη.

ΠΙΘΑΝΗ 11ΑΔΑ (4-2-3-1): Πίκφορντ – Γουόκερ, Στόουνς, Μινγκς, Τρίπιερ- Φίλιπς, Χέντερσον- Φόντεν, Μάουντ, Στέρλινγκ- Κέιν.

Αν δεν χαλάσει δεν το φτιάχνεις λένε και μάλλον κάπου εκεί κρύβεται η αλήθεια. Ο Τρίπιερ τα πήγε μια χαρά αριστερά, η εμπειρία του σύμφωνα με τον Σάουθγκεϊτ είναι το κλειδί της υπόθεσης, ενώ διαθέτει και τη σκληράδα που απαιτεί το βρετανικό ντέρμπι. Από εκεί και πέρα, αν όντως ο Μαγκουάιρ είναι φουλ για μάχη, παίρνει τη θέση του Μινγκς.

Πάνω στη λογική του 4-2-3-1 (αφού με το 4-3-3 θα υπήρχε θέμα απέναντι στο  γεμάτο κέντρο των Σκωτσέζων), ο Ράις δεν πρόσφερε τα αναμενόμενα στην πρεμιέρα – σε αντίθεση με τον Φίλιπς-, οπότε αν ο Χέντερσον με τις έξτρα μέρες προπόνησης είναι 100%, δεν αποκλείεται να μπει βασικός. Η τριάδα μάλλον απαράλλαχτη, τουλάχιστον οι Στέρλινγκ, Μάουντ, ίσως να πιέσουν οι Γκρίλις, Ράσφορντ για τη θέση του Φόντεν.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΓΓΛΙΑΣ

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Σαμ Τζόνστον (Γουέστ Μπρομ), Τζόρνταν Πίκφορντ (Εβερτον). Ααρον Ράμσντεϊλ (Σέφιλντ Γιουν.).

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Κίεραν Τρίπιερ (Ατλέτικο), Τάιρον Μινγκς (Αστον Βίλα), Κόνορ Κόαντι (Γουλβς), Μπεν Τσίλγουελ  (Τσέλσι), Χάρι Μαγκουάιρ (Μάντσεστερ Γ.) Κάιλ Γουόκερ (Μάν. Σίτι), Λουκ Σο (Μάντσεστερ Γ.), Τζον Στόουνς (Μάν. Σίτι), Ρις Τζέιμς (Τσέλσι), Μπεν Γουάιτ (Μπράιτον).

ΜΕΣΟΙ: Ντίκλαν Ράις (Γουέστ Χαμ), Κάλβιν Φίλιπς (Λιντς), Τζουντ Μπέλινγχαμ (Ντόρτμουντ), Τζακ Γκρίλις (Αστον Βίλα), Μπουκαγιό Σακά (Αρσεναλ), Μέισον Μάουντ (Τσέλσι), Τζόρνταν Χέντερσον (Λίβερπουλ)

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Χάρι Κέιν (Τότεναμ), Ντομινίκ Κάλβερτ Λιούιν (Εβερτον), Τζέιντον Σάντσο (Ντόρτμουντ), Φιλ Φόντεν (Μάν. Σίτι) , Ραχίμ Στέρλινγκ (Μάν. Σίτι), Μάρκους Ράσφορντ (Μάντσεστερ Γ.)

*** Χωρίς ισοπαλία τα 15 πιο πρόσφατα αναμεταξύ τους (11-0-4).

*** Είναι το ζευγάρι με τις περισσότερες αναμετρήσεις παγκοσμίως – 114 ματς με 48-21-41 υπέρ της Αγγλίας. Η μοναδική που έχουν δώσει σε τελική φάση τουρνουά, ήταν στο Euro 2006, με την Αγγλία να κερδίζει 2-0.

*** 10η παρουσία σε τελική φάση, το 1968 τερμάτισε 3η, στον ημιτελικό (πάλι σε αγγλικό έδαφος) το 1996.

*** 7-0-1 το ρεκόρ της στον προκριματικό όμιλο, η μοναδική ήττα από την Τσεχία που βρίσκεται και τώρα απέναντί της.

*** Με ανάμιξη σε 15 από τα 37 γκολ του προκριματικού ομίλου ο Ράσφορντ – σκόραρε 8 και μοίρασε 7 ασίστ.

*** Μετράει μόνο μια ήττα (Ισλανδία) στα 12 (6-5-1) πιο πρόσφατα παιχνίδια της σε τελική φάση Euro.

*** Δεν έχει χάσει ποτέ σε αγώνα τελικής φάσης μεγάλου τουρνουά στο Γουέμπλεϊ, ρεκόρ 8-3-0. Στο ίδιο στάδιο, το συνολικό ρεκόρ που τρέχει είναι 184-72-39, με 10 νίκες στα 11 πιο πρόσφατα.

  • ΦΟΡΜΑ
  • ΚΛΙΜΑ
  • ΝΕΑ
  • ΤΑΚΤΙΚΗ
  • STATS

Πρεμιέρα με το… αριστερό στο Euro, τη Δευτέρα (14/06) στην επιστροφή σε μεγάλη διοργάνωση μετά από 23 ολόκληρα χρόνια και το Μουντιάλ του 1998. Η Τσεχία ήταν καλύτερη και δίκαια έφυγε από το «Χάμπντεν Παρκ» της Γλασκώβης με το διπλό (0-2) χάρη στα δύο γκολ του Σικ (το ένα έβαλε υποψηφιότητα για γκολ του τουρνουά). Η ομάδα του Στιβ Κλαρκ έφτιαξε φάσεις, είχε δοκάρι με τον Χέντρι, δύο-τρεις καλές φάσεις με τον Ντάικς αλλά σε αντίθεση με τον αντίπαλο δεν είχε γκολ (2,29-1,25 χαρακτηριστικά τα χGoals).

Έτσι, τα πράγματα δυσκόλεψαν πάρα πολύ για την επίτευξη του στόχου, που δεν είναι άλλος από την πρόκριση στην επόμενη φάση για πρώτη φορά στην ιστορία. Πάντως, αυτή η ήττα ήταν η τρίτη στα τελευταία 17 παιχνίδια (από τις 13/10/2019).

Κριτική όπως αναμενόταν μετά από την ήττα στην πρεμιέρα, δέχθηκε και ο Στιβ Κλαρκ, με κάποιους ακραίους μάλιστα Βρετανούς να ζητούν ακόμα και την απόλυση του.

Ο μάνατζερ δήλωσε: «Δεν αξίζαμε σε καμία περίπτωση να ηττηθούμε, το 0-2 είναι ουτοπικό αποτέλεσμα. Παίξαμε καλά, δεν βρήκαμε γκολ αλλά σε γενικές γραμμές είμαι ικανοποιημένος από την εικόνα μας στο χορτάρι. Ο Μάρσαλ έφαγε αυτό το γκολ από το κέντρο, αλλά έχει πιάσει άλλα 999 τέτοια στη ζωή του. Ήταν μία άτυχη στιγμή τίποτα περισσότερο, η αξία του είναι αδιαμφισβήτητη και ούτως ή άλλως έδειξε μέσα στο ματς σε άλλες φάσεις πόσο καλός τερματοφύλακας είναι.»

Για το παιχνίδι με την Αγγλία είχε να πει: «Μιλάμε για ένα ιστορικό παιχνίδι, αυτή η κόντρα κρατά εδώ και πολλά χρόνια. Πολλοί λένε ότι για την Αγγλία δεν σημαίνει πολλά, αλλά έχοντας την ευκαιρία να δουλέψω εκεί, ξέρω ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Δεν θέλουν ούτε να το σκέφτονται ότι μπορεί να χάσουν από τη Σκωτία. Είναι ένα ραντεβού με την ιστορία για μας γιατί έχουμε πάρα μα πάρα πολλά χρόνια να τους κερδίσουμε.»

Οι ποδοσφαιριστές της Σκωτίας στις δικές τους δηλώσεις, παρουσιάζονται πεπεισμένοι ότι μπορούν να πάρουν αποτέλεσμα στο Wembley, ενώ κάνουν λόγο για αλαζονεία των Άγγλων που μπορεί να τους βγει σε κακό.

Τακτικά η Σκωτία παρουσιάστηκε όπως την περιμέναμε, δηλαδή με το 3-5-2, αυτό που μας έπιασε όμως ομολογουμένως εξ’ απήνης είναι τα πρόσωπα της ενδεκάδας. Ο βασικός αμυντικός της Άρσεναλ, Κίραν Τίρνεϊ έμεινε εκτός αποστολής τη τελευταία στιγμή με μικροπρόβλημα τραυματισμού. Πάντως στην προπόνηση της Τρίτης έδωσε κανονικά το παρών και οι πιθανότητες είναι (οριακά) με το μέρος του για να αγωνιστεί στο βρετανικό «εμφύλιο».

Ένα ακόμα ερωτηματικό, έχει να κάνει με το φορ της Σαουθάμπτον, Τσε Άνταμς, ο οποίος έμοιαζε το φαβορί να ξεκινήσει αλλά τελικά έμεινε στο πάγκο και πέρασε αλλαγή στο ημίχρονο. Κρίστι και Ντάικς προτιμήθηκαν μπροστά, με τον φορ της ΚΠΡ ειδικά να χάνει μεγάλες ευκαιρίες για γκολ.

Εκτός από τον Τίρνεϊ και ο μέσος της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, Τζον Φλεκ αναμένεται να επιστρέψει στην αποστολή αφού πλέον θα έχει συμπληρώσει ακριβώς μία εβδομάδα προπονήσεων, έχοντας αφήσει πίσω του την «περιπέτεια» με τον covid-19.

ΠΙΘΑΝΗ 11ΑΔΑ (3-5-2): Μάρσαλ – Χέντρι, Χάνλι, Τίρνεϊ – Ο’ Ντόνελ, ΜακΓκρέγκορ, ΜακΓκιν, ΜακΤόμινι, Ρόμπερτσον- Ανταμς, Κρίστι

Η λογική λέει πως ο κόουτς Κλαρκ θα εμείνει στο αγαπημένο του 3-5-2 και ας μην του βγήκε η πρεμιέρα. Πάντα στο μυαλό του υπάρχει το 4-3-3 αλλά η πιθανή επιστροφή του Τίρνεϊ δυσκολεύει τη συνύπαρξη του με το Ρόμπερτσον σε αυτό το σύστημα. Λογικά ο Ντάικς (μοιραίος στη πρεμιέρα) θα δώσει τη θέση του στην ενδεκάδα σε έναν πιο ταχύ-ευέλικτο φορ, όπως είναι ο Άνταμς. Έχει πιθανότητες το ενδεχόμενο να δοθεί η ευκαιρία στο μεγάλο ταλέντο του σκωτσέζικου ποδοσφαίρου, Μπίλι Γκίλμουρ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΚΩΤΙΑΣ

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Ντέιβιντ Μάρσαλ (Ντέρμπι), Κρεγκ Γκόρντον (Χαρτς), Τζόναθαν ΜακΛάφλιν (Ρέιντζερς)

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Ντέκλαν Γκάλαγκερ (Μάδεργουελ), Γκραντ Χάνλεϊ (Νόριτς), Τζακ Χέντρι (Οστάνδη), Σκοτ ΜακΚένα (Νότιγχαμ Φόρεστ), Στίβεν Ο’ Ντόνελ (Μάδεργουελ), Άντριου Ρόμπερτσον (Λίβερπουλ), Γκρεγκ Τέιλορ (Σέλτικ), Κίραν Τίρνεϊ (Άρσεναλ), Λίαμ Κούπερ (Λιντς), Νέιθαν Πάτερσον (Ρέιντζερς)

ΜΕΣΟΙ: Στιούαρτ Άρμστρονγκ (Σάουθαμπτον), Ράιαν Κρίστι (Σέλτικ), Κάλουμ ΜακΓκρέγκορ (Σέλτικ), Ντέιβιντ Τέρνμπουλ (Σέλτικ), Τζον Φλεκ (Σέφιλντ Γιουν.), Τζον ΜακΓκίν (Άστον Βίλα), Μπίλι Γκίλμουρ (Τσέλσι), Σκοτ ΜακΤόμινεϊ (Μάντσεστερ Γιουν.)

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Ράιαν Φρέιζερ (Νιουκάστλ), Τζέιμς Φόρεστ (Σέλτικ), Κέβιν Νίσμπετ (Χιμπέρνιαν), Τσε Άνταμς (Σαουθάμπτον), Λίντον Ντάικς (ΚΠΡ)

Στη πρεμιέρα (VS Τσεχία) έκανε 19 τελικές, συγκομιδή που τη κατατάσσει 3η στη σχετική λίστα της πρώτης αγωνιστικής. Πρώτη ήταν η Ιταλία και δεύτερη η επίσης ηττημένη Δανία!

Σε 18 παιχνίδια προκριματικών Euro και Nations League ο Τζον ΜακΓκίν της Άστον Βίλα σκόραρε 7 τέρματα, όντας ο πρώτος σκόρερ για το συγκρότημα του Κλαρκ.

Στα τελευταία 17 παιχνίδια έχει ηττηθεί μόλις τρεις φορές (από τις 13/10/2019).

Έχει συμμετάσχει μόλις σε 2 Euro πριν από αυτό. Το απίστευτο είναι ότι έχει αγωνιστεί σε 8 Παγκόσμια Κύπελλα! Ποτέ δεν έχει περάσει από την φάση των ομίλων.

Χρειάστηκε τα μπαράζ για να προκριθεί, όπου πέταξε έξω Ισραήλ και Σερβία στα πέναλτι αμφότερες.

Σε 18 παιχνίδια στα προκριματικά και το Nations League σκόραρε πρώτη στα 9 και όταν το έκανε πανηγύρισε 6 νίκες, παραχώρησε μία ισοπαλία και δέχθηκε ανατροπή δύο φορές.

Αγγλία

ΟΛΑ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΕΥΡΩΠΗΣ ΔΙΕΘΝΗ ΦΙΛΙΚΑ NATIONS LEAGUE GROUP A
ΟΛΑ ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ ΕΠΟΜΕΝΑ

Σκωτία

ΟΛΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΕΥΡΩΠΗΣ ΔΙΕΘΝΗ ΦΙΛΙΚΑ NATIONS LEAGUE GROUP B
ΟΛΑ ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ ΕΠΟΜΕΝΑ

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ

EURO 2008 - 2010/2011 - 2012 - 2014/2015 - 2016 - 2018/2019 - 2019 - 2020 0 - 0 2023 - 2024 -
ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2015/2017 - 2016 - 2016/2017 3 - 0 2016/2018 - 2018 - 2019/2021 - 2019/2022 - 2020/2021 - 2020/2022 - 2021/2022 -

EURO - EURO Grp. D

ΣΥΝΟΛΟ ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ ΦΟΡΜΑ
ΟΜΑΔΑ ΑΓ Β Ν Ι Η ΓΚΟΛ Ν Ι Η ΓΚΟΛ Ν Ι Η ΓΚΟΛ
1 Αγγλία 3 7 2 1 0 2 - 0 1 1 0 1 - 0 1 0 0 1 - 0 NIN
2 Κροατία 3 4 1 1 1 4 - 3 1 1 0 4 - 2 0 0 1 0 - 1 HIN
3 Τσεχία 3 4 1 1 1 3 - 2 0 0 1 0 - 1 1 1 0 3 - 1 NIH
4 Σκωτία 3 1 0 1 2 1 - 5 0 0 1 0 - 2 0 1 1 1 - 3 HIH