ΤΣΕΧΙΑ - ΔΑΝΙΑ (3/7/21, 19:00): Με ένα όνειρο... τρελό

ΤΣΕΧΙΑ

1 - 2 03-07-21

ΔΑΝΙΑ

Για τον αγώνα ΤΣΕΧΙΑ-ΔΑΝΙΑ γράφει ο Θάνος Σολούκος Ημερομηνία: 20:15 02/07/21

Δώσε το προγνωστικό σου

1
X
2
U
O
Advertisement

*«Ολυμπιακό στάδιο» (69.870 θ.), Μπακού. Με 34.935 θεατές.
*3-6-2 η συνολική προϊστορία. Πέντε από τα τελευταία έξι τους παιχνίδια ήρθαν ισόπαλα, εκτός από το 3-0 της Δανίας στην Πράγα για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 2014.
*Ο νικητής του προημιτελικού θα αντιμετωπίσει το νικητή του Αγγλία-Ουκρανία στα ημιτελικά.
*Διαιτητής: Μπιόρν Κάιπερς (Ολλανδία)

ΑΝΑΛΥΣΗ
  • ΦΟΡΜΑ
  • ΚΛΙΜΑ
  • ΝΕΑ
  • ΤΑΚΤΙΚΗ
  • STATS

Δεύτερη νίκη της στο φετινό Eurο σε 2-1-1 ρεκόρ και τι νίκη, η επικράτηση 2-0 επί της Ολλανδίας στη Βουδαπέστη για τους «16» ήταν δίκαιη (13-7 τελικές υπέρ της, 5-0 εντός εστίας, 1,78-0,98 xGoals). Παίζοντας με τρεις αλλαγές στην αρχική ενδεκάδα της σε σχέση με την τελευταία αγωνιστική των ομίλων με την Αγγλία -οι δύο αναγκαστικές- παρουσιάστηκε εξαιρετικά οργανωμένη και με έξυπνη τακτική απέναντι σε μια τεχνικά ανώτερη αντίπαλο.

Στην αρχή μπήκε κάπως φοβισμένα και η αντίπαλος πλησίασε την εστία της, όμως ισορρόπησε και άρχισε κι εκείνη να απειλεί. Λίγο μετά το 50’ ήρθε το σημείο κλειδί της αναμέτρησης. Γλίτωσε από σημαντική ευκαιρία χάρη στον γκολκίπερ της και αμέσως μετά, απέκτησε αριθμητικό πλεονέκτημα με την κόκκινη του Ντε Λιχτ, κάτι έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της.

Ο MVP της αναμέτρησης Χόλες σκόραρε στο 68’, ενώ έδωσε την ασίστ για το 2-0 στο 80’ στον Σικ των τεσσάρων τερμάτων πλέον στη διοργάνωση. Μάλιστα ο Χόλες βοήθησε τα μέγιστα στον περιορισμό του σημαντικού Βαϊνάλντουμ, ο οποίος είναι αξιοσημείωτο πως είχε λιγότερες επιτυχημένες πάσες από… τον Τσέχο γκολκίπερ Βάκλικ.

«Περισσότερο απ’ όλα με ευχαριστεί πως παίξαμε σαν ομάδα και έτσι προέκυψαν και σπουδαίες ατομικές εμφανίσεις, «βραβείο» πως μας χειροκρότησαν και οι Ολλανδοί οπαδοί. Ίσως είναι η καλύτερη εμφάνιση της ομάδας επί ημερών μου, μαζί με τη νίκη επί της Αγγλίας στα προκριματικά, μόνο που αυτή η επιτυχία είναι στα τελικά επί της ισχυρής Ολλανδίας, έχει μεγάλη βαρύτητα» τόνισε μετά το ματς στην Ουγγαρία ο εκλέκτορας Σίλχαβι.

Υστερα από εννέα χρόνια βρίσκεται πάλι στις οκτώ καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, τότε όμως το είχε πετύχει απευθείας από τους ομίλους, ενώ τώρα πήρε άξια πρόκριση εις βάρος του μεγάλου φαβορί της αναμέτρησης, Ολλανδίας. Μπορεί να είναι και πάλι αουτσάιντερ σε νοκ άουτ φάση, αυτή τη φορά κόντρα στη Δανία, αλλά σαφώς πιο μικρό σε σχέση με την αναμέτρηση με την Ολλανδία και η όρεξη για κάτι ακόμη καλύτερο έχει ανοίξει.

Αυτό που δεν την ευχαριστεί σίγουρα σε καμία περίπτωση και έχει εκφραστεί σε δηλώσεις παικτών και προπονητή, είναι που ο προημιτελικός διεξάγεται στο Μπακού, καθώς εκεί αναμένεται να βρεθούν λίγοι οπαδοί της –της αναλογούν 1.500 εισιτήρια- καμία σχέση με τις 15.000 της Βουδαπέστης. Συν η πολλή ζέστη, στους 31 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία την ώρα έναρξης.

«Οι Δανοί παίζουν ως ομάδα, δεν είναι μεγάλα αστέρια, αλλά μαζί σχηματίζουν ένα σπουδαίο σύνολο, αγωνίζονται με παρόμοιο με μας στιλ. Αισθάνομαι άσχημα όταν θυμάμαι το ματς στη Βουδαπέστη και πόσο ωραίο ήταν να βλέπω τους οπαδούς σε ένα γεμάτο γήπεδο σε σύγκριση με το τώρα, που θα είναι το αντίθετο. Πιστεύω πως μπορούμε να κοντράρουμε τη Δανία σε αφοσίωση και προσέγγιση του ματς. Ένα λάθος μπορεί να γείρει την πλάστιγγα προς μία πλευρά. Περιμένω ένα ισορροπημένο παιχνίδι, που θα καθοριστεί από τις λεπτομέρειες» είπε χθες ο Τσέχος εκλέκτορας για τον προημιτελικό.

Ετοιμοπόλεμος ο βασικός χαφ/αρχηγός Νταριντά, που έχασε τη μονομαχία με την Ολλανδία, επανέρχεται από τιμωρία ο βασικός μπακ Μπορίλ.

ΠΙΘΑΝΗ 11ΑΔΑ (4-2-3-1): Βακλίκ – Κουφάλ, Σελούστκα, Κάλας, Καντεράμπεκ – Σούσεκ, Χόλες – Μάζοπουστ, Κραλ, Σέβτσικ – Σικ.

Είχε δύο προβλήματα πριν το ματς με την Ολλανδία –τιμωρημένος Μπορίλ, τραυματίας Νταριντά- ο Σίλχαβι και τα έλυσε ικανοποιητικά, με την είσοδο του Καντεράμπεκ στα μπακ και του Μπαράκ μπροστά από τα κεντρικά χαφ.

Παράλληλα έκανε και μια αλλαγή τακτικής, βάζοντας τον Σέβτσικ αντί του Γιάνκτο στα άκρα, αφού ο τελευταίος δεν είχε ικανοποιήσει ως τώρα.

Η σύνθεση αυτή τα πήγε τόσο καλά κόντρα στους «οράνιε», που δεν αποκλείεται να επαναληφθεί στον προημιτελικό του Μπακού κόντρα στη Δανία, αν και σαφώς η δεδομένη επιστροφή του Μπορίλ, όπως και η διαθεσιμότητα του Νταριντά θέτει ευχάριστο προβληματισμό στον Σίλχαβι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ

Τόμας Βακλίκ (Σεβίλλη), Τόμας Κούμπεκ (Αουγκσμπουργκ), Αλες Μαντούς (Ολομουτς).

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ

Πάβελ Καντεράμπεκ (Χόφενχαϊμ), Οντρέι Σελούστκα (Σπάρτα Πρ.), Νταβίντ Ζίμα (Σλάβια Πρ.), Βλαντιμίρ Κουφάλ (Γουέστ Χαμ), Τόμας Κάλας (Μπρίστολ Σ.), Γιαν Μπορίλ (Σλάβια Πρ.), Τόμας Χόλες (Σλάβια Πρ.), Αλές Ματέγιου (Μπρέσια),  Γιάκουμπ Μπράμπετς (Πλζεν).

ΜΕΣΟΙ

Γιάκουμπ Γιάνκτο (Σαμπντόρια),  Αντονίν Μπαράκ (Βερόνα), Τομάς Σούσεκ (Γουέστ Χαμ), Λούκας Μάζοπουστ (Σλάβια Πρ.), Βλάντιμιρ Ντάριντα (Χέρτα), Γιάκουμπ Πέσεκ (Λίμπερετς), Πετρ Σέβτσικ (Σλάβια Πρ.), Αλεξ Κραλ (Σπαρτάκ Μ.), Μίχαλ Σαντίλεκ (Λίμπερετς).

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ

Ματέι Βύντρα (Μπέρνλι), Μίκαελ Κρμέντσικ (ΠΑΟΚ), Τόμας Πέκχαρτ (Λέγκια), Πάτρικ Σικ (Λεβερκούζεν), Ανταμ Χλόζεκ (Σπάρτα Πρ.).

Αυτή είναι η τέταρτη φορά της σε προημιτελική φάση μετά τη διάσπαση της Τσεχοσλοβακίας, έχοντας μέχρι τώρα 2/3 προκρίσεις, 1-0 την Πορτογαλία το 1996, 3-0 τη Δανία το 2004, 0-1 από την Πορτογαλία το 2012.

Οι πέντε τελευταίες ήττες της σε επίσημα-φιλικά είναι δίχως να σκοράρει.

Μόλις τέσσερις νίκες μετράει στα τελευταία 13 ματς τελικής φάσης Euro.

Πρώτος της σκόρερ στα προκριματικά του Euro ο Σικ με τέσσερα γκολ, συνεχίζει με ακόμη τέσσερα γκολ στην τελική φάση.

Έχει μόλις δύο ισοπαλίες στα τελευταία της 43 παιχνίδια, επίσημα-φιλικά, μία με την Κροατία προ ημερών και εκείνη με Βέλγιο το Μάρτιο.

  • ΦΟΡΜΑ
  • ΚΛΙΜΑ
  • ΝΕΑ
  • ΤΑΚΤΙΚΗ
  • STATS

Απίθανα πράγματα σε αυτό το Euro. Μπείτε για λίγο στα «παπούτσια» των Δανών: Πρεμιέρα στην έδρα σας με αντίπαλο την Φινλανδία, την ομολογουμένως πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου. Ο Ερικσεν σοκάρει την υφήλιο με την κατάρρευση του, το ματς παρόλα αυτά συνεχίζεται την ίδια μέρα. Ράκοι, ηττάστε με 1-0 ενώ κυριαρχείτε απόλυτα στο ματς, έχετε χάσει πέναλτι κ.τ.λ.π. Κόντρα στο Βέλγιο, που βρίσκεται στο νούμερο 1 του κόσμου, για ένα ημίχρονο τα κάνετε όλα σωστά (xGoals 1,40-0,06) και προηγείστε (1-0), αλλά ο Κέβιν Ντε Μπρόινε μπαίνει αλλαγή στο ματς και με μία ασίστ και ένα γκολ, το γυρίζει «τούμπα». Δεύτερη ήττα και «τελικός» πλέον με τη Ρωσία, περιμένοντας παράλληλα το «δώρο» από το Βέλγιο (να νικήσει την Φινλανδία δηλαδή).

Εκκωφαντική εμφάνιση, απόλυτα δίκαιο το 4-1, αντικατοπτρίζει πλήρως την εικόνα της αναμέτρησης και οι Βέλγοι κάνουν το «χρέος» τους  (2-0). Πρόκριση στους «16». Αποδόθηκε ποδοσφαιρική δικαιοσύνη, ενώ τα νέα από τον ηγέτη της ομάδας, Κρίστιαν Ερικσεν είναι άκρως ενθαρρυντικά (υπάρχει περίπτωση ακόμα και να ξαναπαίξει ποδόσφαιρο). Στο πρώτο νοκ-άουτ, περιμένει η Ουαλία για πρώτη φορά μακριά από την Κοπεγχάγη και το «Πάρκεν». Κανένα πρόβλημα για τους «ήρωες» του Χιούλμαντ. 4-0 (8-1 τελικές στο στόχο) με δεύτερη στη σειρά απίστευτη εμφάνιση (μετά το ημίωρο). Η πρώτη ομάδα στην ιστορία του Euro που σκοράρει σε δύο σερί ματς 4+ γκολ.

Το «παραμύθι» συνεχίζεται και μέχρι τώρα δεν υπάρχει «δράκος». Ο Χιούλμαντ παραδέχθηκε στη συνέντευξη Τύπου, ότι η αγάπη του ποδοσφαιρικού πλανήτη έχει δώσει στην ομάδα του «φτερά», και πλέον ακόμα και οι δύσπιστοι αρχίζουν να πιστεύουν σε επανάληψη του θαύματος του 1992. Η σύμπτωση με 29 χρόνια πίσω μοιάζει «διαβολική». Το νούμερο 1 των Δανών τότε ήταν ο Πίτερ Σμάιχελ, σε αυτό το τουρνουά ο «κέρβερος» είναι ο υιός του…

Το κλίμα καλύτερο δεν θα μπορούσε να είναι. Άπαντες συσπειρώθηκαν μετά από αυτό που συνέβη στη πρεμιέρα και από εκεί και στο εξής δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το σύμπαν έχει συνωμοτήσει υπέρ των Δανών. Πρώτα με την τριπλή ισοβαθμία στο γκρουπ και μετά με τον αποκλεισμό της Ολλανδίας, που είναι σαφώς πιο ποιοτική ομάδα από τους Τσέχους. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ο οποιοσδήποτε στο στρατόπεδο των «ερυθρολεύκων» υποτιμά τους Τσέχους. Κάυε άλλο, όλοι στάζουν «μέλι» για τον Σαββατιάτικο αντίπαλο τους και του «πλέκουν το εγκώμιο» με κάθε δυνατή ευκαιρία.

Ο Πούλσεν (2 γκολ στο τουρνουά), που ξεκινούσε βασικός φορ, δεν αγωνίστηκε λόγω μικροτραυματισμού στο γλουτό, ενώ ο βασικός δεξιός φουλ-μπακ Ντάνιελ Βας ανέβασε πυρετό. Και οι δύο έχουν τις πιθανότητες με το μέρος τους για να αγωνιστούν. Το ίδιο ισχύει και για τον αρχηγό-στόπερ Σίμον Κγιάερ (αντιμετώπισε μυϊκό πρόβλημα στο ματς με την Ουαλία).

Κγιάερ και Ντιλέινι δεν έβγαλαν την προπόνηση της Τετάρτης (30/06) ολόκληρη αλλά από ότι φαίνεται θα είναι έτοιμοι σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο.

ΠΙΘΑΝΗ 11ΑΔΑ (3-4-2-1): Σμάιχελ – Κρίστενσεν, Κγιάερ, Βέστεργκααρντ – Βας, Χόιμπεργκ, Ντιλέινι, Μέλε – Μπρέιθγουεϊτ, Ντάμσγκαρντ – Πούλσεν

Με το 3-4-2-1 έβαλε 4 γκολ σε Ρωσία και Ουαλία με αυτό (λογικά) θα πορευτεί στη διοργάνωση. Τρεις θέσεις είναι ανοικτές. Ο αρχηγός-στόπερ Κγιάερ δεν γνωρίζουμε αν θα είναι έτοιμος για τον προημιτελικό (μυϊκός τραυματισμός) και ο δεξιός φουλ-μπακ Βας δεν έπαιξε κόντρα στην Ουαλία λόγω ασθένειας. Τέλος, ο βασικός επιθετικός, Γιουσούφ Πούλσεν αντιμετωπίζει πρόβλημα στον γλουτό. Ακόμα και υγιείς να είναι οι Βας-Πούλσεν (το πιθανότερο σενάριο), ο Χιούλμαντ ενδέχεται να επιλέξει Στρίγκερ Λάρσεν και Ντόλμπεργκ (2 γκολ) μετά την εξαιρετική τους εμφάνιση κόντρα στην Ουαλία. Για τον Κγιάερ δεν τίθεται λόγος, θα τον περιμένει μέχρι τελευταία στιγμή.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ

Κάσπερ Σμάιχελ (Λέστερ), Φρέντερικ Ρένοφ (Σάλκε), Γιόνας Λοσλ (Μίντιλαντ)

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ

Ντάνιελ Βας (Βαλένθια), Γιόακιμ Μέλε (Αταλάντα), Γενς Στρίγκερ (Ουντινέζε), Νικολάι Μπόιλεσεν (Κοπεγχάγη), Σιμόν Κγιάερ (Μίλαν), Αντρέας Κρίστενσεν (Τσέλσι), Γιανίκ Βεστεργκάρντ (Σαουθάμπτον), Γιόακιμ Άντερσεν (Φούλαμ), Ματίας Γιόργκενσεν (Κοπεγχάγη)

ΜΕΣΟΙ

Πιέρ-Εμίλ Χόιμπεργκ (Τότεναμ), Τόμας Ντιλέινι (Ντόρτμουντ), Ματίας Γιένσεν (Μπρέντφορντ), Κρίστιαν Έρικσεν (Ίντερ), Κρίστιαν Νόργκαρντ (Μπρέντφορντ), Άντερς Κρίστιανσεν (Μάλμε), Αντρέας Σκοβ Όλσεν (Μπολόνια), Μικέλ Ντάμσγκαρντ (Σαμπντόρια), Ρόμπερτ Σκοβ (Χόφενχαϊμ)

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ

Γιουσούφ Πούλσεν (Λειψία),  Μάρτιν Μπρέιθγουεϊτ (Μπαρτσελόνα), Γιόνας Βιντ (Κοπεγχάγη), Κάσπερ Ντόλμπεργκ (Νις), Αντρέας Κορνέλιους (Πάρμα)

Με 77 τελικές προσπάθειες είναι 2η στο τουρνουά. Πίσω μόνο από την Ιταλία! 2η είναι και στα γκολ με 9 και ας έχει μείνει στο 0 σε παιχνίδι (με την Φινλανδία στη πρεμιέρα).

Από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 και μετά, ο Κρίστιαν Έρικσεν έχει χάσει μόλις 7 επίσημα παιχνίδια της Δανίας! Τρεις νίκες (οι δύο τελευταίες), τρεις ισοπαλίες με 0-0 και μία ήττα (από το Βέλγιο) ο απολογισμός χωρίς τον σταρ, ο οποίος χάνει το υπόλοιπο της διοργάνωσης.

Στα τελευταία 31 παιχνίδια έχει χάσει μόλις 4!

Κατέλαβε την 2η θέση στον 4ο όμιλο των προκριματικών, πίσω από την Ελβετία. Αήττητη στα οκτώ παιχνίδια (4 νίκες, 4 ισοπαλίες) μάζεψε 16 βαθμούς και με συντελεστή τερμάτων 23-6 δεν κινδύνεψε σε κανένα σημείο να μείνει εκτός τελικής φάσης.

Είναι η 9η συμμετοχή σε τελική φάση Euro, και η επιστροφή μετά από απουσία μίας διοργάνωσης (2016 δεν προκρίθηκε). Έχει κατακτήσει το τρόπαιο το 1992, έχει φτάσει δύο φορές 4άδα (1964, 1984) και μία φορά στα προημιτελικά (2004). Τις άλλες 4 φορές αποκλείστηκε από την Φάση των ομίλων (1988, 1996, 2000, 2012). Στους «8» δηλαδή έχει αποκλειστεί μία φορά, από την Τσεχία μάλιστα!

Πρώτος σκόρερ σε προκριματικά και Nations League ο πρωταθλητής Ιταλίας με την Ίντερ, Κρίστιαν Έρικσεν (9 γκολ). Δεν θα τον ξαναδούμε στο τουρνουά.

Σε προκριματικά και Nations League έκανε 7 νίκες σε 14 ματς. Τις 6 από ημίχρονο. Το ίδιο και στις δύο νίκες της στην τελική φάση του Euro κόντρα σε Ρωσία και Τουρκία.

Η Δανία έχει χάσει τα 3 από τα 4 τελευταία πέναλτι που εκτέλεσε σε μεγάλη διοργάνωση (Euro+Mundial).

Τσεχία

ΟΛΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΕΥΡΩΠΗΣ NATIONS LEAGUE GROUP A
ΟΛΑ ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ ΕΠΟΜΕΝΑ

Δανία

ΟΛΑ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΕΥΡΩΠΗΣ NATIONS LEAGUE GROUP A
ΟΛΑ ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ ΕΠΟΜΕΝΑ