ΒΕΛΓΙΟ - ΡΩΣΙΑ (12/6/21, 22:00) Στην αφιλόξενη Αγία Πετρούπολη μετράει δυνάμεις το Βέλγιο
SPECIAL BET

ΒΕΛΓΙΟ

3 - 0 12-06-21

ΡΩΣΙΑ

Για τον αγώνα ΒΕΛΓΙΟ-ΡΩΣΙΑ γράφει ο Βασίλης Τσαπραλής Ημερομηνία: 21:34 11/06/21

Δώσε το προγνωστικό σου

1
X
2
U
O
Advertisement

*** «Κρεστόφσκι», Αγία Πετρούπολη, Ρωσία. Περίπου 34.000 θεατές.
*** Διαιτητής: Αντόνιο Ματέο Λαόθ (Ισπανία).
*** Βρέθηκαν στον ίδιο προκριματικό όμιλο του Euro με το Βέλγιο να επικρατεί 2 φορές (3-1 εντός και 1-4 εκτός). Η Ρωσία δεν έχει κερδίσει ποτέ το Βέλγιο ανεξαρτήτως έδρας και διοργάνωσης. Σε 7 μεταξύ τους ματς μετράει 0-5-2.

ΑΝΑΛΥΣΗ
  • ΦΟΡΜΑ
  • ΚΛΙΜΑ
  • ΝΕΑ
  • ΤΑΚΤΙΚΗ
  • STATS

Τα εξαιρετικά αποτελέσματά σε επίσημους και φιλικούς αγώνες (19-3-1) τα τελευταία 2,5 χρόνια διατηρούν τους Βέλγους στην 1η θέση της παγκόσμιας κατάταξης της FIFA.
Ωστόσο, στα δύο φιλικά προετοιμασίας πριν τη σέντρα του Euro δεν εμφανίστηκε το Βέλγιο των περασμένων μηνών.

Εντονη ανησυχία προκλήθηκε μετά την εντός έδρας φιλική ισοπαλία (1-1) απέναντι στην Ελλάδα, όπου η αμυντική γραμμή των Βέλγων φάνηκε διάτρητη, ειδικά στις περιπτώσεις που ήταν υποχρεωμένη να ανέβει ψηλά. Η εμπειρία των Αλντερβάιρελντ, Βερτόγκεν, Βερμάελεν δεν ήταν ικανή να αντισταθμίσει την έλλειψη σπιρτάδας/ταχύτητας -ειδικά σε ανοικτό γήπεδο-, με το σύστημα των 3 κεντρικών αμυντικών σίγουρα να μην ευνοεί τα «βαριά κορμιά».

Βελτιωμένη πάντως η εικόνα της άμυνας 3 ημέρες αργότερα (6/6) στη φιλική νίκη (1-0) απέναντι στην Κροατία, καθώς τα λάθη περιορίστηκαν, έστω και αν μεσοεπιθετικά έλειψε η φρεσκάδα που είχε στα προκριματικά του Euro, αλλά και στο Nations League.

Στα προκριματικά πήρε την 1η θέση στον όμιλο (Ρωσία, Σκωτία, Κύπρος, Καζακστάν, Σαν Μαρίνο) με πιο πειστικό τρόπο, αφού πέρα από το απόλυτο των νικών (10/10) είχε την καλύτερη επίθεση (40 γκολ) και την καλύτερη άμυνα (3 γκολ παθητικό) απ’ όλες τις ομάδες των προκριματικών.
Κέρδισε και τους 10 αγώνες με διαφορά 2+ γκολ, ανάμεσά τους και την Ρωσία (3-1, 1-4), την οποία ξαναβρίσκει μπροστά του στην πρεμιέρα της τελικής φάσης.

Μπαίνει ως ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, μολονότι τα τελευταία 30 χρόνια οι συμμετοχές του σε τελικές φάσεις ευρωπαικού πρωταθλήματος είναι σπάνιες (3) και αποτυχημένες.
Σπουδαιότερη διάκριση στο θεσμό είναι η παρουσία του στον τελικό του 1980, αλλά έκτοτε τίποτα το σπουδαίο.
Οι φετινές πάντως φιλοδοξίες είναι σίγουρα πολλές και σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένες, από τη στιγμή που στο τελευταίο Μουντιάλ (2018) –καταρρίπτοντας το δικό του ρεκόρ- πήρε το χάλκινο μετάλλιο (3ο), ενώ -όπως είπαμε- εδώ και 2,5 χρόνια βρίσκεται σταθερά στην 1η θέση της παγκόσμιας κατάταξης της FIFA.

Ο Ισπανός τεχνικός Μαρτίνεθ συμπληρώνει αισίως 5 χρόνια στον ομοσπονδιακό πάγκο, γεγονός που προσφέρει την απαραίτητη συνοχή και ομοιογένεια, ίσως τη μεγαλύτερη απ’ όλες τις υπόλοιπες συμμετέχουσες στη διοργάνωση. Βασικοί λόγοι, αφενός η τακτική προσήλωση σε ένα άψογα δουλεμένο 3-4-2-1 που δεν αλλάζει βρέξει-χιονίσει, αφετέρου οι σταθερές επιλογές προσώπων, με τους περισσότερους εξ’ αυτών αποτελούν τη «χρυσή γενιά» των 30άρηδων πλέον παγκόσμιων αστέρων (Λουκάκου, Ντε Μπράουνε, Ε.Αζάρ, Κουρτουά, Μέρτενς, Βίτσελ), που θέλουν να αφήσουν το αποτύπωμά τους διαχρονικά, φέρνοντας στη χώρα τον πρώτο εθνικό τίτλο.

“Τα μεγάλα φαβορί είναι η Γάλλια και η Αγγλία” συμφώνησαν λίγο πριν την αναχώρηση για την Ρωσία ο αμυντικός Βερτογκεν και ο επιθετικός χαφ Μέρτενς, με τον έμπειρο στόπερ να παραδέχεται πως αυτό θα είναι το τουρνουά με την μεγαλύτερη πίεση στους ώμους τους, αφού μπορεί να είναι -για πολλούς από αυτούς- και το τελευταίο. Ο Μέρτενς δεν δίστασε πάντως να βάλει κάτω από τα μεγάλα φαβορί (Γαλλία, Αγγλία) την Ιταλία και το Βέλγιο ως τα δύο “μαύρα άλογα” του φετιού Euro.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο προπονητής Ρομπέρτο Μαρτίνεθ σχολίασε: “Ο πρώτος αγώνας είναι πάντα και ο πιο δύσκολος. Θα κληθούμε να αγωνιστούμε μπροστά σε πάνω από 30.000 Ρώσους θεατές, την ώρα που οι απαιτήσεις που υπάρχουν για την ομάδα μας είναι τεράστιες. Υπάρχει πάντως η εμπειρία για να διαχειριστούμε σωστά την πίεση”.

Ο τεχνικός Μαρτίνεθ υποχρεώθηκε να αφήσει εκτός επιλογών τον πολύτιμο χαφ Ντε Μπράουνε, που τραυματίστηκε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ και έμεινε στο προπονητικό κέντρο του Τούμπιζε με στόχο να προλάβει τους υπόλοιπους αγώνες του ομίλου.

Στα παιχνίδια με Ρωσία και Δανία θα απουσιάσει και ο πολύπειρος αμυντικός χαφ Βίτσελ, ώστε να ξεπεράσει οριστικά το πρόβλημα στον αχίλλειο τένοντα.

Ο εξτρέμ Ε.Αζάρ επέστρεψε μετά από 1 χρόνο σε αγωνιστική δράση με το εθνόσημο, αγωνιζόμενος για λίγα λεπτά στο τελευταίο φιλικό (Κροατία) και σίγουρα δεν βρίσκεται στην ιδανική κατάσταση.

Με ενοχλήσεις την τελευταία εβδομάδα ο επιθετικός Τροσάρντ και ο στόπερ Μπογιατά, ωστόσο αμφότεροι θα βρεθούν κανονικά στις σημερινές επιλογές.

ΠΙΘΑΝΗ 11ΑΔΑ (3-4-2-1): Κουρτουά – Αλντερβάιρελντ, Ντεναγιέρ, Βερτόγκεν – Καστάνιε, Ντεντονκέρ, Τίλεμανς, Τ. Αζάρ – Μέρτενς, Καράσκο – Λουκάκου
Δεδομένη η χρησιμοποίηση του 3-4-2-1 από τον Μαρτίνεθ, σύστημα που δεν πείραξε σε κανέναν από τους 10 αγώνες των προκριματικών. Στην τριάδα της άμυνας ο Ντεναγιέρ έχει το προβάδισμα σε σχέση με τον έμπειρο Βερμάελεν, καθώς δίνει μεγαλύτερη ταχύτητα δίπλα στα βαριά κορμιά των Αλντερβάιρελντ, Βερτόγκεν. Η απουσία του Βίτσελ φέρνει στο βασικό σχήμα τον Ντεντονκέρ ως καθαρό «6άρι» και δίνει πιο επιθετικές πρωτοβουλίες στον Τίλεμανς. Ερωτηματικά υπάρχουν στα άκρα της επίθεσης με τους Μέρτενς (δεξιά) και Καράσκο (αριστερά) να έχουν προβάδισμα από τους Ντοκού, Τσαντλί αντίστοιχα για να βρεθούν στο αρχικό σχήμα στις θέσεις των εν δυνάμει βασικών Ντε Μπράουνε (τραυματίας) και Ε.Αζάρ (ανέτοιμος).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ
ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Τιμπο Κουρτουά, Σιμόν Μινιολέ, Ματς Σελς
ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Τόμπι Αλντερβάιρελντ, Ντέντρικ Μπογιάτα, Τζέισον Ντεναγιέρ, Τόμας Βερμάελεν, Γιαν Βερτόνγκεν
ΜΕΣΟΙ: Γιανίκ Καράσκο, Τίμοθι Καστάνιε, Νασέρ Τσαντλί, Τόργκαν Αζάρ, Τόμας Μουνιέρ, Κέβιν Ντε Μπράουνε, Λεάντερ Ντεντόνκερ, Ντένις Πράετ, Γιούρι Τίλεμανς, Χανς Βανάκεν, Αξελ Βίτσελ
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Ζέρεμι Ντόκου, Εντέν Αζάρ, Ντρις Μέρτενς, Λεάντρο Τροσάρ, Μισί Μπατσουαγί, Κρίστιαν Μπεντεκέ, Ρομέλου Λουκάκου.

Εντυπωσιακός στα προκριματικά ο Λουκάκου που σκόραρε 12 γκολ σε 10 αγώνες.
Εχει φτάσει συνολικά τα 60 γκολ με το εθνόσημο, σκοράροντας τα 57 εξ’ αυτών στα 73 τελευταία παιχνίδια!

Και στους 16 αγώνες των προκριματικών και του τελευταίου Nations League σημειώθηκαν 2 ή περισσότερα γκολ. Στους 16 αυτούς αγώνες δεν βρέθηκε ποτέ πίσω στο ημίχρονο (13-3-0), σκοράροντας 34 γκολ στο πρώτο 45λεπτο!

Δεν έχει ηττηθεί ποτέ από την Ρωσία (2-5-0).

  • ΦΟΡΜΑ
  • ΚΛΙΜΑ
  • ΝΕΑ
  • ΤΑΚΤΙΚΗ
  • STATS

«Ούτε κρύο, ούτε ζέστη» από τα δύο πρόσφατα φιλικά, το πιο σοβαρό ήταν με την -άνευ Λεβαντόφσκι- Πολωνία εκτός έδρας (1-1). Την αιφνιδίασε με γκολ νωρίς, αλλά εκείνη το ισορρόπησε, ισοφάρισε σχετικά γρήγορα και το… έστειλε για ύπνο στο υπόλοιπο διάστημα.

Σαφώς πιο εύκολα τα πράγματα στο δεύτερο με τη Βουλγαρία (1-0) στη Μόσχα προ μιας εβδομάδας, είχε το βάρος των επιθετικών πρωτοβουλιών κόντρα σε μια αμυντικογενή αντίπαλο και αναπόφευκτα έφτασε στο γκολ στο 84’ με πέναλτι.

Στα προκριματικά Μουντιάλ ξεκίνησε με δύο νίκες επί Μάλτας εκτός έδρας 3-1 και Σλοβενίας εντός 2-1 και μία ήττα, 2-1 από τη Σλοβακία εκτός έδρας.
Στο πρόσφατο Nations League τερμάτισε 2η στον όμιλό της του Β’ γκρουπ δυναμικότητας, με αντιπάλους Ουγγαρία, Σερβία, Τουρκία, ρεκόρ 2-2-2.

Το εισιτήριο για το φετινό τουρνουά δεν της φάνηκε καθόλου δύσκολο να το πάρει, αφού τερμάτισε χαλαρά 2η πίσω από το Βέλγιο με ρεκόρ 8-0-2, οι ήττες εύκολες από το νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, 3-1, 4-1, οι νίκες επί Σκωτίας, Κύπρου, Καζακστάν, Σαν Μαρίνο.

Συνηθισμένη είναι να πηγαίνει σε Euro, καθώς αν εξαιρέσει κανείς αυτό του 2000, στο οποίο δεν προκρίθηκε, στις υπόλοιπες τελικές φάσεις της διοργάνωσης είναι «εκεί», αν και όχι με επιτυχία, αφού μόνο μία φορά στις πέντε έχει περάσει τον όμιλο, το 2008, φτάνοντας στα ημιτελικά. Καμία σχέση δηλαδή με τις επιδόσεις της προκατόχου της, ΕΣΣΔ, που το πήρε μία φορά και άλλες τρεις πήγε στους «4».

Ο κόσμος της θα τη χαρεί σε δύο ματς του ομίλου, έχοντας ήδη εξαφανιστεί το κλίμα δυσπιστίας που υπήρχε παλιότερα απέναντί της, αφού την είδε να πηγαίνει στα προημιτελικά του Μουντιάλ που φιλοξένησε το 2018, έκπληξη βάσει προγνωστικών. Πάνω σε αυτό το βήμα πατάει προκειμένου να πετύχει κάτι καλό φέτος, κυρίως μέσω της διεκδίκησης της 2ης θέσης στον όμιλο έναντι της Δανίας και της πρόκρισης στην επόμενη φάση. Συγκρατημένη αισιοδοξία υπάρχει, αλλά μέχρι εκεί.
Σίγουρα η πρώτη αναμέτρηση στο γκρουπ είναι και η πιο δύσκολη, αφού το Βέλγιο δεν την άφησε να πάρει ανάσα στα δύο ματς των προκριματικών, φιλοδωρώντας την με επτά τέρματα, ωστόσο κάτι ο έξτρα χρόνος προετοιμασίας, αφού το περσινό τουρνουά αναβλήθηκε, κάτι οι απουσίες των Βέλγων και κάτι το εντός έδρας πλεονέκτημα την κάνουν να ελπίζει σε θετικό αποτέλεσμα.

«Το Βέλγιο είναι μια πολύ δυνατή και φιλόδοξη ομάδα, με σπουδαίο προπονητή και παίκτες. Δεν είναι τυχαία νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης τα τελευταία δύο χρόνια. Ένα από τα πλεονεκτήματά μας είναι πως γνωρίζουμε πού βρισκόμαστε, δεν είμαστε το φαβορί, αλλά αυτό δεν λέει κάτι. Πάμε παιχνίδι με παιχνίδι, δίνοντάς τα όλα. Η θεωρία είναι θεωρία, αλλά το γήπεδο αποφασίζει για τα πάντα» δήλωσε ο κόουτς Τσερτσέσοφ.

Η είδηση της τελευταίας στιγμής είναι πως ο εξτρέμ ρεζέρβα» Μοστοβόι της Ζενίτ βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό και αντικαταστάθηκε από τον στόπερ Εφγκένιεφ της Ντιναμό.
Συνεχίζει με ατομικό πρόγραμμα ο βασικός στόπερ Κουντριάσοφ και δεν θα προλάβει.
Σύμφωνα με τον Τσερτσέσοφ ο σημαντικός μπακ Μ. Φερνάντες είναι ΟΚ, από τον εξτρέμ Τσερισέφ λείπει… κάτι τοις 100 ετοιμότητας.

ΠΙΘΑΝΗ 11ΑΔΑ (3-4-2-1): Σούνιν – Μπαρίνοφ, Τζίκια, Κουντριάσοφ – Μ. Φερνάντες, Ζόμπνιν, Οζντόεφ, Καραβάεφ – Γκολοβίν, Κουζιάεφ – Τζιούμπα.
Ο Τσερτσέσοφ φαίνεται πως βγήκε από το δίλημμα «τρεις ή δύο κεντρικοί αμυντικοί» με νικητές τους… τρεις. Ο Μπαρίνοφ αναμένεται να καλύψει το κενό του Κουντριάσοφ, στοχεύοντας και με μακρινές μπαλιές τον Τζιούμπα, ενώ ο Καραβάεφ με τον Ζιρκόφ διεκδικούν τη θέση του αριστερού μπακ με επικρατέστερο τον πρώτο. Προς ρόμβο το σύστημα στα χαφ, τρεις οι σίγουροι, Ζόμπνιν, Οζντόεφ, Γκολοβίν, μία η θέση που παίζεται ανάμεσα σε Κουζιάεφ, Ζεμαλέτντινοφ και Μίραντσουκ, πιο πιθανός ο πολυσύνθετος Κουζιάεφ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ
ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ:
Αντόν Σούνιν (Ντιναμό Μ.), Γιούρι Ντιούπιν (Ρουμπίν), Ματβέι Σαφόνοφ (Κράσνονταρ).
ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Γκεόργκι Τζίκια (Σπαρτάκ Μ.), Μάριο Φερνάντες (ΤΣΣΚΑ Μ.), Ιγκόρ Ντινέεφ (ΤΣΣΚΑ Μ.), Γιούρι Ζιρκόφ (Ζενίτ), Βιάτσεσλαβ Καραβάεφ (Ζενίτ), Αντρέι Σεμένοφ (Αχμάτ), Φίοντορ Κουντριάσοφ (Αντάλιασπορ), Ρομάν Εφγκένιεφ (Ντιναμό Μ.).
ΜΕΣΟΙ: Ριφάτ Ζεμαλέτντινοφ (Λοκομοτίβ Μ.), Μαξίμ Μουχίν (Λοκομοτίβ Μ.), Ντμίτρι Μπαρίνοφ (Λοκομοτίβ Μ.), Ντανίλ Φόμιν (Ντιναμό Μ.), Ρομάν Ζόμπνιν (Σπαρτάκ Μ.), Αλεξέι Ιόνοφ (Κράσνονταρ), Νταλέρ Κουζιάεφ (Ζενίτ), Μάγκομεντ Οζντόεφ (Ζενίτ), Αλεξέι Μίραντσουκ (Αταλάντα), Αλεξάντερ Γκολοβίν (Μονακό), Ντένις Τσερισέφ (Βαλένθια), Ντένις Μακάροφ (Ρουμπίν).
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Αρτέμ Τζιούμπα (Ζενίτ), Αλεξάντρ Σομπόλεφ (Σπαρτάκ Μ.), Αντόν Ζαμπολότνι (Σότσι).

Πρώτος σκόρερ της στα προκριματικά με εννέα τέρματα ο Τζιούμπα, δεύτερος ο Τσερισέφ με πέντε.

Σε τελική φάση Euro έχει μία νίκη στα οκτώ τελευταία, έχει να μην κρατήσει ανέπαφη εστία για οκτώ ματς.

Μόλις τρεις νίκες έχει πετύχει στα τελευταία έντεκα παιχνίδια της, έχει κρατήσει το μηδέν σε τρία, τα δύο ήταν φιλικά με Βουλγαρία και Μολδαβία.

Στα προκριματικά και στο πρόσφατο Nations League είχε 12/16 Over 2,5 και 7/16 Over 4,5.

Πιο αποδοτικά διαστήματα γκολ στα προκριματικά και στο πρόσφατο Nations League τα 31-45’ και 81-90’ με επτά έκαστο. Σκόραρε πρώτη σε 11 από τα 16 με τελικό απολογισμό εννέα νίκες, μια ισοπαλία, μία ήττα, ενώ όταν δέχτηκε πρώτη είχε τελικά 1-0-3 ρεκόρ.

Βέλγιο

ΟΛΑ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΕΥΡΩΠΗΣ NATIONS LEAGUE GROUP A
ΟΛΑ ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ ΕΠΟΜΕΝΑ

Ρωσία

ΟΛΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΕΥΡΩΠΗΣ NATIONS LEAGUE GROUP B
ΟΛΑ ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ ΕΠΟΜΕΝΑ

EURO - EURO Grp. B

ΣΥΝΟΛΟ ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ ΦΟΡΜΑ
ΟΜΑΔΑ ΑΓ Β Ν Ι Η ΓΚΟΛ Ν Ι Η ΓΚΟΛ Ν Ι Η ΓΚΟΛ
1 Βέλγιο 3 9 3 0 0 7 - 1 1 0 0 3 - 0 2 0 0 4 - 1 NNN
2 Δανία 3 3 1 0 2 5 - 4 0 0 2 1 - 3 1 0 0 4 - 1 HHN
3 Φινλανδία 3 3 1 0 2 1 - 3 0 0 2 0 - 3 1 0 0 1 - 0 NHH
4 Ρωσία 3 3 1 0 2 2 - 7 0 0 1 1 - 4 1 0 1 1 - 3 HNH