ΤΕΛ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Futbolatino: Μυρίζει… μπαρούτι με Οστοχιτς

Δημοσιεύτηκε: Futbol Latino στις 13:41 10/07/2021

Εφτασε η ώρα του μεγάλου τελικού. Του τελικού που αν μιλάει κανείς για Κόπα Αμέρικα, αυτόν επιθυμεί να δει στο τέλος, μια μονομαχία των δύο γιγάντων της Νότιας Αμερικής, της  Βραζιλίας με την Αργεντινή. Πριν από κάποια χρόνια αυτό θα ήταν ένας «ποδοσφαιρικός πόλεμος» με πολύ ξύλο, νεύρα και ενδεχομένως και αρκετές φάσεις και γκολ. Το σύγχρονο ποδόσφαιρο της τακτικής όμως έχει εισχωρήσει παντού, με συνέπεια να έχουμε μια Βραζιλία από τις πιο κυνικές υπό τη μαεστρική τεχνική ηγεσία του Τίτι και μια Αργεντινή που πρωτίστως σε κάθε παιχνίδι επιθυμεί να διαφυλάσσει το μηδέν παθητικό, ασχέτως αν έχει στις τάξεις της, έναν γνήσιο «μάγο» της μπάλας, τον Μέσι.

Ακόμα και τώρα όμως, την εποχή που η σκοπιμότητα δεσπόζει στο άθλημα, ένα τέτοιο μεγάλο παιχνίδι μεταξύ αυτών των δύο δεν γίνεται μείνει στην τακτική και στα συστήματα. «Πόλεμος» μπορεί να μη γίνει με την παλιά έννοια και στο τέλος ο Μέσι με τον Νεϊμάρ πιθανότατα θα αγκαλιαστούν και θα αλλάξουν φανέλες, ωστόσο σαφώς και θα υπάρξει και η δύναμη, και η ένταση στα μαρκαρίσματα, και φυσικά και το μεγάλο πάθος.

Όλα τα παραπάνω προοικονομούν ένα δύσκολο ματς για τον διαιτητή, ο οποίος μάλιστα κατά την άποψη μας είναι ακατάλληλος. Πρώτο τόσο μεγάλο ματς στην καριέρα του Ουρουγουανού Οστοχιτς, ο οποίος δεν συγκαταλέγεται καν στις κορυφαίες σφυρίχτρες της Νότιας Αμερικής. Λάθη κάνει, κατάχρηση της σφυρίχτρας κάνει, κάρτες τραβηγμένες δίνει, πέναλτι συζητήσιμα δίνει και γενικά στο ιστορικό του υπάρχουν καταγεγραμμένες διαιτησίες επιεικώς κάτω του μετρίου. Κι όμως η Conmebol τον προτίμησε έναντι του Χιλιανού Τομπάρ που είναι το αντίθετο άκρο, αλλά και του Ισπανού Χιλ Μανθάνο, ο οποίος ενδεχομένως να ήταν ο καταλληλότερος για να σφυρίξει το συγκεκριμένο παιχνίδι.

Το γεγονός αυτό για μας είναι από λάθος ως και… περίεργο. Από τη στιγμή που το Κόπα Αμέρικα γίνεται στη Βραζιλία, δεν υπάρχει άνθρωπος που να περιμένει τα… σπόρια του καρπουζιού να μην πάνε προς τη «σελεσάο». Ωστόσο με τον αλλοπρόσαλλο Ουρουγουανό, το σενάριο να θεωρηθεί πως ο Τίτι και οι παίκτες του παίρνουν κάτι περισσότερο είναι πολύ πιθανό. Αλλωστε και οι Αργεντινοί είναι μονίμως με τη δικαιολογία κάτω από τη γλώσσα, κάτι να γίνει, θα αρχίσει πάλι ο καταγγελτικός λόγος από τον Μέσι, τον Σκαλόνι, την ομοσπονδία και όλους τους υπόλοιπους.

Εμείς για να ‘μαστε ειλικρινείς το βλέπουμε το σενάριο να τινάζεται το παιχνίδι στον αέρα, ως ένα βαθμό τουλάχιστον, με αυτόν που έβαλαν να το διευθύνει. Ετσι προκειμένου να μπλέξουμε με σημεία και γκολ, που δεν είναι και το πιο έξυπνο σε έναν τέτοιο τελικό, πάμε με ένα ειδικό, το οποίο ως σενάριο μόνο απίθανο δεν μας φαίνεται. Την ύπαρξη κόκκινης κάρτας και πέναλτι στο ματς που πληρώνει 8,85 στο Pamestoixima. Κι ελπίζουμε ειλικρινά για το καλό του τελικού, να μην χάσει ο Οστοχιτς εντελώς τον έλεγχο, διότι τότε αλίμονο…

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ