ΤΕΛ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Antepost φαβορί του 2,80!

Δημοσιεύτηκε: Θοδωρής Χαρόπουλος στις 12:31 15/03/2021

Η διαδικασία απονομής των Βραβείων Νόμπελ έχει συγκεκριμένα στάδια. Δεν είναι μια διαδικασία “βάλτα να πάνε, πήγανε”. Οχι. Η διαδικασία είναι καθορισμένη και έχει entry points και χρονικά καθορισμένες περιόδους για κάθε στάδιο. 

Κάθε Σεπτέμβριο υπάρχει ανακοίνωση έναρξης διαδικασίας υποβολής προτάσεων για τη βράβευση.  Το Φεβρουάριο εκπνέει ο χρόνος υποβολής. Το Μάρτιο γίνεται ένα ξεκαθάρισμα. Απαραίτητο, διότι πρόταση μπορεί να κάνει καθένας, η βαρύτητα κάθε περίπτωσης όμως σταθμίζεται. Και συνήθως υπάρχει ομόφωνη κατάρτιση της “shortlist”  που περιλαμβάνει τις σοβαρότερες μεταξύ των υποψηφιοτήτων.

Από την ανακήρυξη της τελικής λίστας ως τον Αύγουστο υπάρχει συστηματική αξιολόγηση κάθε μιας από τις προτάσεις που περιλαμβάνονται σε αυτήν. Στις αρχές Οκτωβρίου διεξάγεται η ψηφοφορία. H οποία είναι εφάπαξ και δεν επιδέχεται ένστασης. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διενέργειας της ψηφοφορίας ανακοινώνονται οι νικητές και τον Δεκέμβριο στη λαμπρή τελετή του Όσλο λαμβάνουν χώρα οι απονομές.

Από το 1985 ως σήμερα, τρεις φορές η ψηφοφορία ανέδειξε νικητές διεθνείς οργανισμούς που είχαν ρόλο και συνέβαλαν στον περιορισμό των πυρηνικών ή χημικών όπλων. Ειδικότερα, τις χρονιές 1985, 2005, 2013, 2017 το Νόμεπλ Ειρήνης κατέληξε σε οργανισμούς ή φορείς που έδωσαν μάχες απέναντι στον ατομική ή χημικό. Εναν κίνδυνο για εκατομμύρια ανθρώπων, αλλά δυνητικό. Για να ΜΗΝ κοστίσει ζωές. Με την απειλή και μόνο!

Το 1999, δε, βραβεύτηκαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα για τη πρωτοποριακή ανθρωπιστική δουλειά τους σε όλες τις ηπείρους και το 2007 το βραβείο πήγε στο Διακυβερνητικό Πάνελ και τον Αλ Γκορ για τις προσπάθειές τους στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Είναι φανερό πως όσο περισσότερο κόσμο αφορά η δράση ενός υποψηφίου, τόσο αυξάνεται η πιθανότητά βράβευσής του. Για τη δράση ενός Παγκόσμιου Οργανισμού κατά μιας πανδημίας που ήδη προσέβαλε περισσότερα από 120 εκατ. ανθρώπων (!) και έχει κοστίσει τη ζωή σε κάτι λιγότερο από 3.000.000 άτομα, πόσες να είναι οι πιθανότητες;

Στις μεγάλες εταιρείες ήδη προσφέρονται αποδόσεις για το νικητή που θα προκύψει τον προσεχή Οκτώβριο. Και στη σχετική λίστα υπάρχουν μεγάλα φαβορί και τρανταχτά αουτσάιντερ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) διαχειρίζεται εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο μια τεράστια μάχη της ανθρωπότητας! Μία Πανδημία χωρίς προηγούμενο τον τελευταίο αιώνα. Το 2,80 της Stοiximan για επικράτηση του ΠΟΥ στο βραβείο Νόμπελ Ειρηνης δεν βρίσκεται αλλού!

Και άλλα ειδικά στοιχήματα για πολιτικά, κοινωνικά ή τηλεοπτικά event προσφέρονται στη Stοiximan. Από Eurovision και Oscar μέχρι BAFTA εκλογικές διαδικασίες!

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ