ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Μελίγια, κόκκινη (και) στον Φράνκο

Δημοσιεύτηκε: Θοδωρής Χαρόπουλος στις 14:44 12/03/2021

Ο Στρατηγός Φρανθίσκο Φράνκο αποτελεί πέρα από κάθε συζήτηση και χωρίς αστερίσκους μία προσωπικότητα που έχει κριθεί και καταδικαστεί. Και όχι μόνο από τον ισπανικό λαό. Ο Φράνκο, νεότερος στρατηγός στην Ιστορία της Ισπανίας στα 33 του το 1926, ήταν ο κινητήριος μοχλός στην επανάσταση των Στρατηγών του 1936, κατά του αποτελέσματος των εκλογών στις οποίες είχε επικρατήσει η δημοκρατική παράταξη “Λαϊκό Μέτωπο”.  Και έσυρε την Ισπανία σε έναν τριετή εμφύλιο πόλεμο, στον οποίο επικράτησε με τη βοήθεια των Ναζί του Χίτλερ. Και τον οποίο -εμφύλιο- επισφράγισε με δικτατορία, στην οποία ο ίδιος έφερε τον τίτλο του αρχηγού Κράτους, με το προσωνύμιο “El Caudillo”, o “Ηγέτης”. Από τη στενωπό της δικτατορίας, δε, η Ισπανία βγήκε μόλις το 1975 που ο Φράνκο έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, στα 82 του χρόνια.

Στην Ισπανία, πάντως, στην Μελίγια ειδικότερα, αυτόνομο ισπανικό θύλακα επί της αφρικανικής ηπείρου, άγαλμα του δικτάτορα “Χενεραλίσιμο” Φράνκο υπήρχε μέχρι την 23η Φεβρουαρίου στις πύλες εισόδου της πόλης. Και με τη σύμφωνη γνώμη συμπολίτευσης και μείζονος αντιπολίτευσης, -μόνη αντίθεση το ακροδεξιό κόμμα Vox- αποκαθηλώθηκε πάραυτα, χωρίς φανφάρες ένθεν κακείθεν. Ηταν άγαλμα που είχε στηθεί εκεί το 1978, τρία χρόνια μετά θάνατον του Φράνκο, για να μνημονευτεί ο ηγετικός ρόλος του στον Πόλεμο του Ριφ, στο Μαρόκο, μεταξύ Ισπανών και Βερβέρων. Το 2007 με τις διατάξεις του Νόμου περί Ιστορικής Μνήμης, όλα τα σύμβολα του Φρανκισμού αφαιρέθηκαν από παντού στην ισπανική επικράτεια. Μηδέ του θερινού θερέτρου του Φράνκο εξαιρούμενου, το οποίο το ισπανικό κράτος  απαλλοτρίωσε από τους κληρονόμους του τον περασμένο Σεπτέμβριο. Και έμενε αυτό το άγαλμα να θυμίζει εποχές που έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί για την Ισπανία. Και αυτό, απομακρύνθηκε και ανήκει πια στη λήθη.

Αυτά τα ενδιαφέροντα για τη Μελίγια, κοινωνικοπολιτικά μιλώντας. Γιατί ποδοσφαιρικά, δεν υπάρχει. Καμία επαφή με τον κύριο ποδοσφαιρικό χάρτη της Ισπανίας δεν έχει η πανέμορφη κατα τα άλλα πόλη. Η οποία τοποθετείται γεωγραφικά στο βορειοανατολικό άκρο του Μαρόκου, ακριβώς απέναντι από τα βουνά της Σιέρα Νεβάδα, αντίκρυ στις παράλιες πόλεις της Μάλαγα και της Αλμερία. Κι αν έχει παράγει ποδοσφαιρικά “προϊόντα” η Μελίγια, αυτά δεν είναι γνωστά κλαμπ ή μεγάλοι παίκτες. Η ομάδα της πόλης, δε, η Ντεπορτίβο Μελίγια, αγωνίζεται στη Σεγούντα Β (4ο όμιλο). Και για έναν λόγο έχει ακουστεί. Τα μεγάλα ντέρμπι με την Θέουτα. Την ομάδα της ομώνυμης πόλης, στον άλλο ισπανικό θύλακα σε αφρικανικό έδαφος, απέναντι από το Γιβραλτάρ! Όπου για να παίξουν τα μεταξύ τους μεγάλα ντέρμπι, αμφότερες ταξίδευαν μέσω Ισπανίας για να μην περάσουν μέσα στο Μαρόκο! Και μία απόσταση 6,5 ωρών οδικώς την έκαναν 12 ώρες ταξίδι, μια μέρα ουσιαστικά με τις συγκοινωνιακές ανταποκρίσεις!

Ε, σε αυτή την ομάδα, την Ντεπορτίβο Μελίγια, το γνωστότερο όνομα που έχει αγωνιστεί ιστορικά, είναι ο Χουάν Ιγκνάσιο Μαρτίνεθ. Αριστερός μπακ με ποδοσφαιρική καριέρα αντιστρόφως ανάλογη της προπονητικής του. Γι αυτό και σταμάτησε μόλις στα 27-28 χρόνια του. Και αφοσιώθηκε στους πάγκους, όπου -ομολογουμένως- έχει κάνει και ένα “Α” όνομα. Έχοντας περάσει από τον πάγκο ούτε μιας, ούτε δύο, αλλά 16 ομάδων σε Ισπανία, Κουβέιτ και Κίνα! Σήμερα, ο κ. Μαρτίνεζ είναι το αφεντικό στον πάγκο της ιστορικής Ρεάλ Σαραγόσα στη Σεγούντα Ντιβισιόν! Η οποία Σαραγόσα προέρχεται από καλή εμφάνιση και σπουδαία νίκη με την Τενερίφη. Και δοκιμάζεται στο Βαγιέκας της Μαδρίτης από τη Ράγιο, που έχει να κερδίσει ενάμιση μήνα (3-2 στην Εσπανιόλ) και εντός έδρας παραμένει χωρίς τρίποντο δύο μήνες (2-0 την Ελτσε στα μέσα Γενάρη). 

Με όσα διαβάζει κανείς στο ρεπορτάζ του αγώνα ΕΔΩ! τη φόρμα και το κίνητρο κάθε ομάδας, τα σετάκια που κυκλοφορούν έχουν ενδιαφέρον. Και κορυφαίο εξ αυτών φαντάζει το 2,05-3,00-4,20 στην Interwetten.

Στα 3/4 πιο πρόσφατα παιχνίδια της Ράγιο εντός έδρας, βγήκε κόκκινη (σε παίκτη ή προπονητή). Κόκκινη είχε και ένα εκτός έδρας της Σαραγόσα στο ίδιο διάστημα. Απόψε, η κόκκινη (Over 0,5) στη Nοvibet στο 3,35 είναι κατά 30% υψηλότερη απόδοση από τον ανταγωνισμό. Εχει αξία λέτε;