ΤΕΛ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

To Ντέρμπι, Εl derbi και The derby!

Δημοσιεύτηκε: Θοδωρής Χαρόπουλος στις 12:25 07/03/2021

Ντέρμπι. Ορισμός που προέρχεται από τα άλογα. Ναι, όπως το διαβάζεις. Στις ιπποδρομίες γεννήθηκε και διαδόθηκε ο όρος Ντέρμπι. Και στην πρώτη του χρήση ως όρος επρόκειτο για κούρσα Τριετών που διεξήχθη ως ετήσια κούρσα το 1780 στο Έπσομ, μια πόλη στις παρυφές του μητροπολιτικού ιστού του Λονδίνου. Ονοματίστηκε, δε, τότε “Ντέρμπι” (σ.σ. ντάρμπι κατά το αγγλικότερον) από τον 12ο Δούκα του Ντέρμπι. Από το 1840 πλέον ο όρος “ντέρμπι” μεταφέρθηκε σε κάθε αθλητικό ανταγωνιστικό πλαίσιο και αφομοιώθηκε από το ποδόσφαιρο, αναφερόμενο σε τοπικού χαρακτήρα αναμετρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως στο λεξικό του Κέμπριτζ στο λήμμα “ντέρμπι” αναφέρεται ρητά πως πρόκειται για “αθλητικό γεγονός μεταξύ ομάδων της ίδιας περιοχής”.

Ασφαλώς στο πέρασμα των ετών και με τον όρο να λεξικογραφείται σε κάθε γλώσσα ως “δάνειο” απέκτησε ευρύτερη χρήση. Ειδικά στο ποδόσφαιρο. Πλέον ντέρμπι αποκαλείται και και το μεγάλο ματς ενός πρωταθλήματος. Το παιχνίδι το οποίο ξεχωρίζει λόγω ιστορικής αντιπαλότητας. Ανεξαρτήτως των πόλεων των συμμετεχουσών ομάδων. Τρανά παραδείγματα τα ντέρμπι Παρί-Μαρσέιγ  στη Γαλλία, το Derby d’Italia Γιούβε-Ιντερ στην Ιταλία κ.ο.κ. Οπως ντέρμπι αποκαλείται -από το Τύπο κυρίως καθιερώθηκε ο ορισμός- και η μονομαχία ομάδων που καταλαμβάνουν ή διεκδικούν όμοιο στόχο ή θέση σε μία διοργάνωση (ντέρμπι κορυφής, ντέρμπι σωτηρίας κ.ο.κ).

Υπάρχουν, όμως, αυτές οι περιπτώσεις που όλα τα παραπάνω συναντιούνται σε ένα παιχνίδι. Ομάδες της ίδια περιοχής/πόλης με ιστορική αντιπαλότητα να καταλαμβάνουν ή να διεκδικούν τον ίδιο στόχο. Τότε είναι που μιλάμε για το Απόλυτο Ντέρμπι! Να, καλή ώρα όπως σήμερα που έχουμε τρία τέτοια μεγάλα, απόλυτα ντέρμπι! Σε τρεις διαφορετικές χώρες.

Στη Θεσσαλονίκη ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Αρη. Το απόλυτο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης (η ανάλυσή του ΕΔΩ!) που βρίσκει φέτος τις δύο ομάδες να διεκδικούν (μαζί με Παναθηναϊκό και ΑΕΚ) τις θέσεις 2-3, αφού η πρωτιά έχει ουσιαστικά “κλειδώσει”. Στα προσφερόμενα σετ νίκης, στην πλειονότητα των εταιριών το ντέρμπι προσφέρεται με 0% γκανιότα, δεδομένης και της δημοφιλίας του αγώνα. Για νίκη της έδρας ξεχωρίζει αυτό της Betshοp με 1,86 στον άσο! Αναζητώντας, δε, το κορυφαίο διπλο, η εταιρεία που χαρίζει και το όνομά της στο πρωτάθλημα η Ιnterwetten προσφέρει τη νίκη του Άρη στο 5,20. Για τους φίλους του “Χ”, τέλος, στην Stοiximan δεν έχει αντίπαλο το “παχύ” 3,87 της ισοπαλίας.

Οι φίλοι των special bet, δε, θα παρατηρήσουν πως μολονότι πρόκειται για ματς ειδικών περιστάσεων και καταστάσεων, μόνο στα 3/10 πιο πρόσφατα παιχνίδια μεταξύ τους έχουν σφυριχτεί πέναλτι. Πλέον, βοηθούντων των συνθηκών και του VAR το 2,62 της Stοiximan για ένα έστω πέναλτι έχει άλλη βαρύτητα.

Από εκεί και μετά, στην Ισπανία το “El Derbi Madrileño” μεταξύ της Ατλέτικο και της Ρεάλ ίσως κρίνει τον τίτλο για φέτος. Στα σετ τελικού αποτελέσματος, κορυφαίες τις αποδόσεις για 1-Χ-2 προσφέρει η Nοvibet για 2,86-3,20-2,95 βοηθούμενη προφανώς και από τη μηδενική γκανιότα για την αξία του αγώνα. Για το εκ των κορυφαίων ντέρμπι της Ευρώοης, πάντως, προσφέρονται ακόμα 580 στοιχήματα και το Bet Builder της Nοvibet για κάθε ευφάννταστο και κερδοφόρο συνδυασμό! Η δε ανάλυση του αγώνα ΕΔΩ! μπορεί να δώσει hints για σκόρερ ή και το ειδικών των κίτρινων καρτών στο οποίο αξίζει να σταθείς.

Τρίτο ντέρμπι για σήμερα, εξίσου κορυφαίο, το Κράμερ vs Κράμερ της Αγγλίας. Μάντσεστερ εναντίον Σίτι. Η Stοiximan μόλις προχθές πλήρωσε πρώιμα “Σίτι πρωταθλήτρια”, αφού δεν εκτιμά πως το +14 ανατρέπεται σε 11 αγώνες. Όπως και να ‘χει, πάντως, ενός τέτοιου βεληνεκούς παιχνίδι, ένα ντέρμπι αυτής της δυναμικής έχει πάντα τεράστιο ενδιαφέρον. Προφανώς και όλα δείχνουν Σίτι. Φόρμα, μομέντουμ, ρεπορτάζ, δυναμικότητα, στόχοι. Ολα. Τα περιγράφει άριστα η ανάλυση του αγώνα ΕΔΩ! φυσικά. Αλλά για όσους έχουν ενστάσεις κατά πόσο μπορεί να προσφέρεται η Γιουνάιτεντ τόσο ανίσχυρο αουτσάιντερ, το 7,50 στο διπλό του Pamestοixima δεν έχει αντίπαλο στον …κόσμο των κυνηγών εκπλήξεων! 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ