ΤΕΛ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Γ. Πετρής: Το μυαλό σ’ αυτούς που σώζουν ζωές

Δημοσιεύτηκε: Γιώργος Πετρής στις 07:53 19/03/2020

Ποιο είναι το πολυτιμότερο αγαθό στον πλανήτη; Η συντριπτική πλειοψηφία θα απαντήσει η υγεία. Χωρίς αυτή δεν υπάρχει αύριο, δεν υπάρχει μέλλον, δεν υπάρχει ζωή. Η πρόοδος των περασμένων δεκαετιών έχει φέρει άλματα στα τεχνολογικά επιτεύγματα που αφορούν και τον κλάδο της υγείας, σοβαρές εγχειρήσεις έχουν γίνει πια ρουτίνα, αλλά όλα αυτά δεν παίζουν τόσο μεγάλο ρόλο μπροστά στο ανθρώπινο μεγαλείο και αυταπάρνηση που δείχνει το ιατρικό προσωπικό. Το βλέπουμε στην Ιταλία με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των Ιταλών γιατρών και νοσηλευτών, εκεί που ο άνθρωπος έχει υποκαταστήσει το ρόλο του Θεού ως ένα σημείο.

Στην πρώτη γραμμή το ιατρικό προσωπικό

Σέβομαι όλα τα επαγγέλματα, το καθένα θέλει τη δική του αγάπη, διάθεση, γνώση και σωστή αντιμετώπιση για να το κάνεις καλά, αλλά υπάρχουν και δύο ιδιαίτεροι κλάδοι που δεν θα μπορούσα ποτέ να ασχοληθώ μαζί τους και θεωρώ χαρισματικούς όσους έχουν καταπιαστεί. Το ένα είναι το επάγγελμα του πιλότου και το άλλο αυτό του γιατρού. Σε τέτοιους καιρούς, σε τέτοιες καταστάσεις, άπαντες αντιλαμβάνονται το πόσο σημαντική είναι αυτή η ιδιότητα, αυτό το λειτούργημα, γιατί δεν πρόκειται για επάγγελμα όταν ο γιατρός ανταποκρίνεται στους όρκους που έχει δώσει.

Ειδικά στη χώρα μας, όπου οι εκάστοτε κυβερνήσεις φρόντισαν να έχουν περισσότερους κληρικούς και όργανα δημόσιας τάξης, από το να στελεχώσουν αξιοπρεπώς τη δημόσια υγεία. Τη δημόσια υγεία που αφορά όλους μας, τη δημόσια υγεία που ρίχνεται τώρα στην πρώτη γραμμή και που το επόμενο διάστημα θα κληθεί να σώσει τις ζωές των αγαπημένων μας προσώπων. Εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να δώσουμε το καλύτερο παράδειγμα, να νοιαστούμε για τον άλλο, να βοηθήσουμε τον δίπλα μας.

Δίπλα στους γιατρούς οι οπαδοί

Στην Ολλανδία -όπως και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες- δεν υπάρχει αθλητική δραστηριότητα, πριν από λίγες μέρες κιόλας έγινε γνωστό η περαιτέρω αναβολή κάθε αγώνα ποδοσφαίρου (από τις 31 Μαρτίου, στις 7 Απριλίου). Οι φίλαθλοι των ομάδων δείχνουν από την αρχή αυτής της περιπέτειας εμπράκτως την αγάπη τους και τη συμπαράσταση προς το ιατρικό προσωπικό της χώρας.

οπαδοί Αϊντχόφεν - κορονοϊός
Πανό των οπαδών της Αϊντχόφεν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης.

Πανό, ανακοινώσεις και έκφραση ευγνωμοσύνης για αυτούς που ρίχνονται στη μάχη για να κρατήσουν όσους γίνεται περισσότερο ζωντανούς. Σύνδεσμοι φιλάθλων των Φέγενορντ, Φορτούνα, Μπρέντα, Σπάρτα, Ρόντα, Ντεν Μπος, Ναϊμέγκεν, καθώς και αρκετών άλλων, προχωρούν σε κινήσεις τόνωσης του ηθικού στο ιατρικό προσωπικό. Ο κόσμος ξεχνά ομάδες, ξεχνά αντιπαλότητες και κόντρες, είναι ενωμένος σαν μια γροθιά και δείχνει την ευγνωμοσύνη του σε αυτούς που ρισκάρουν τις ζωές τους, για να σώσουν άλλους.

Να γίνουμε καλύτεροι

Αυτή η περιπέτεια εύκολα η δύσκολα, νωρίς η αργά, θα τελειώσει. Το ανθρώπινο είδος επιβίωσε από πολλά περισσότερα για να φτάσει εν έτει 2020 -και με τέτοια τεχνολογική, ιατρική, επιστημονική πρόοδο- ώστε να λυγίσει από έναν ιό. Αυτή τη φορά όμως πρέπει το πάθημα να μας γίνει μάθημα. Αυτή τη φορά πρέπει να απαιτήσουμε πιο πολλούς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό (που θα έχουν τις οικονομικές απολαβές που τους αρμόζουν), αυτή τη φορά πρέπει να βουλώσουμε όλα τα στόματα που δεν θέλουν τη δημόσια υγεία, αυτή τη φορά πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη και σεβασμό. Οι κρίσεις, οι καταστροφές, τα αδιέξοδα, θα ξεπεραστούν. Υπομονή, δύναμη και αλληλεγγύη σε όλους μας, φροντίδα για τα ζώα και αγάπη προς τη φύση. Ας δείξουμε στο μέλλον ότι μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.

οπαδοί μπρέντα - κορονοϊός
Πανό των οπαδών της Μπρέντα στο νοσοκομείο Αμφια της πόλης.
οπαδοί χέρακλες - κορονοϊός
Πανό των οπαδών της Χέρακλες σε νοσοκομείο της πόλης τους.
οπαδοί σπάρτα - κορονοϊός
Πανό των οπαδών της Σπάρτα σε νοσοκομείο του Ρότερνταμ.
οπαδοί ναϊμέγκεν - κορονοϊός
Πανό των οπαδών της Ναϊμέγκεν.
οπαδοί φορτούνα - κορονοϊός
Πανό των οπαδών της Φορτούνα.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ