ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Μουντιάλ: Ο δρόμος για τον τελικό

Δημοσιεύτηκε: Ανέστης Ζαχαράκης στις 07:19 28/05/2018

Πριν λίγες ημέρες ο έκπτωτος πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, δεν δίστασε να δηλώσει ευθαρσώς και δημόσια πως η κλήρωση για το Μουντιάλ του 1998 είχε «πειραχθεί» με στόχο η διοργανώτρια και μετέπειτα πρωταθλήτρια κόσμου Γαλλία να μη βρει ποτέ στο δρόμο της τη Βραζιλία του Ρονάλντο παρά μόνο στον τελικό. Εν ολίγοις, «τρικολόρ» και «Σελεσάο» κληρώθηκαν σε ομίλους όπου αν έβγαιναν πρώτοι, δεν υπήρχε περίπτωση να διασταυρωθούν στα νοκ άουτ μέχρι να φτάσουν στον τελικό του «Σταντ ντε Φρανς». Το αποτέλεσμα φυσικά είναι γνωστό, ο ονειρικός τελικός που είχε οραματιστεί ο Πλατινί και οι αξιωματούχοι της FIFA έγινε πραγματικότητα, με τη Γαλλία να σηκώνει τότε το τρόπαιο κερδίζοντας 3-0 τη Βραζιλία χάρη σε δύο γκολ του Ζινεντίν Ζιντάν.

Τι συμβαίνει λοιπόν με την κλήρωση του φετινού Μουντιάλ; Ποιος είναι ο χάρτης των νοκ άουτ και ποιες χώρες μπορεί να ευνοήσει; Αυτά τα ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο σημερινό μουντιαλικό blog μας, επιχειρώντας ουσιαστικά να αποκρυπτογραφήσουμε τα μονοπάτια των μεγάλων φαβορί ως τον τελικό προορισμό της 15ης Ιουλίου, στο «Λουζνίκι» της Μόσχας.

Κατ’ αρχάς, για να προβλέψουμε το χάρτη των νοκ άουτ, θα λάβουμε υπόψη τις αποδόσεις των μπουκ σε κάθε όμιλο και με βάση αυτές θα βγάλουμε τα πιθανά ζευγαρώματα. Για παράδειγμα, στον α’ όμιλο, πρώτο φαβορί για νικητής είναι η Ουρουγουάη στο 2,10 και δεύτερο η Ρωσία στο 2,90. Ως υπόθεση εργασίας λοιπόν, θα θεωρήσουμε  ότι συνεχίζουν στην επόμενη φάση τα δύο πρώτα φαβορί για πρόκριση με τη σειρά που τα δίνουν οι μπουκ. Ασφαλώς κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης αναμένονται και εκπλήξεις, οπότε κατά περιπτώσεις θα εξετάσουμε και ορισμένες εξαιρέσεις.

 

Πώς στήνεται το ταμπλό

Πριν αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι των διασταυρώσεων, πρέπει να σημειώσουμε πως στους «16» συναντιούνται οι γειτονικοί όμιλοι (1ος με 2ος, 3ος με 4ος, 5ος με 6ος και 7ος με 8ος) και εν συνεχεία μπλέκουν με καθορισμένο εκ των προτέρων τρόπο, με συνέπεια να δημιουργούνται δύο ταμπλό, τα οποία για χάριν ευκολίας θα ονομάσω «πάνω» και «κάτω».

Στο πάνω ταμπλό θα τοποθετηθούν οι νικητές του 1ου, 3ου, 5ου, 7ου ομίλου και οι δεύτεροι του 2ου, 4ου, 6ου και 8ου ομίλου. Από αυτές τις οχτώ ομάδες θα προκύψει ο ένας φιναλίστ. Στο κάτω ταμπλό ισχύουν ακριβώς τα ανάποδα (πρώτοι 2ου, 4ου, 6ου και 8ου ομίλου και δεύτεροι 1ου, 3ου, 5ου, 7ου) και από εδώ θα προκύψει ο έτερος φιναλίστ.

Επί παραδείγματι, αν εσύ είσαι Αγγλος (7ος όμιλος) και πιστεύεις ότι δεν πρέπει να συναντηθείς με τη Βραζιλία (5ος όμιλος) πριν τον τελικό, θα πρέπει να «επιλέξεις» να τερματίσεις 2ος στο δικό σου γκρουπ και να πας στο «κάτω» ταμπλό, δεδομένου ότι η «σελεσάο» εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα βγει πρώτη στο δικό της όμιλο (5ος) και θα είναι στο «πάνω».

Βαρόμετρο ο 2ος όμιλος

Πάμε λοιπόν να αρχίσουμε να στήνουμε το χάρτη των νοκ άουτ αγώνων. Οπως προείπαμε, στον πρώτο όμιλο τα φαβορί για πρόκριση είναι η Ουρουγουάη και η Ρωσία. Σε περίπτωση που η Ουρουγουάη τερματίσει πρώτη πάει στο πάνω ταμπλό και η Ρωσία στο κάτω. Στο δεύτερο γκρουπ, με βάση τις αποδόσεις των μπουκ, πρώτη αναμένεται η Ισπανία και δεύτερη η Πορτογαλία, άρα οι «Φούριας Ρόχας» πάνε προς τους διοργανωτές και η παρέα του Κριστιάνο προς τη «Σελέστε». Βέβαια αυτός ο όμιλος κρίνεται ιδιαίτερα ανοιχτός και αποτελεί βαρόμετρο για τη δυναμικότητα των ζευγαριών που θα σχηματιστούν σε βάθος οχτάδας.

Φουλ για το πάνω ταμπλό η Γαλλία

Στον τρίτο όμιλο η πρωτιά της Γαλλίας θεωρείται σχεδόν δεδομένη (1,45) και ουσιαστικά θα παιχθεί η δεύτερη θέση μεταξύ Δανίας και Περού, με τους μπουκ να δίνουν προβάδισμα στους Σκανδιναβούς. Οι Γάλλοι, καταλήγοντας πρώτοι στο γκρουπ τους, τοποθετούνται στο πάνω ταμπλό και περιμένουν τον δεύτερο του τέταρτου ομίλου.

Στο 4ο γκρουπ έχουμε Αργεντινή και Κροατία ως φαβορί για να συνεχίσουν. Η λογική λέει ότι η «Αλμπισελέστε» θα κυνηγήσει την πρωτιά στον όμιλό της, διότι σε αντίθετη περίπτωση στους «16» περιμένουν οι «τρικολόρ»… Στέλνω λοιπόν την Αργεντινή στο κάτω ταμπλό και την Κροατία στη Γαλλία σε ένα ριπίτ του ημιτελικού του 1998.

Μόνο στον τελικό Γερμανία – Βραζιλία

Στον 5ο όμιλο και στον 6ο όμιλο μετέχουν Βραζιλία και Γερμανία αντίστοιχα. Οπως γίνεται εύκολα αντιληπτό η πιθανότητα να βγει μία εκ των δύο δεύτερη στο γκρουπ της είναι πολύ μικρή και δύσκολα θα συναντηθούν από τους «16». Το πιθανότερο είναι πως και οι δύο θα τερματίσουν πρώτες (1,40 δίνει η Βραζιλία, 1,44 η Γερμανία), επομένως η «Σελεσάο» θα πάει στο πάνω ταμπλό και τα «Πάντσερ» στο κάτω, άρα οι δρόμοι τους δεν συμπίπτουν πριν τον τελικό, σε ένα ιδανικό σενάριο εκδίκησης της «Σελεσάο» για την ντροπή του 2014… Για τη 2η θέση οριακά προβάδισμα έχουν Ελβετία και Μεξικό απέναντι σε Σερβία και Σουηδία αντίστοιχα.

Βέλγιο και Αγγλία «επιλέγουν» Βραζιλία ή Γερμανία

Στον έβδομο όμιλο υπάρχει η Αγγλία και το Βέλγιο. Οι μπουκ δίνουν ελαφρώς φαβορί τους «κόκκινους διαβόλους» για την πρωτιά στον όμιλο. Τόσο η Αγγλία όσο και το Βέλγιο γνωρίζουν ότι η πρώτη θέση στο δικό τους γκρουπ σημαίνει ότι στους «8» πέφτουν με τη Βραζιλία και η δεύτερη σημαίνει ότι πέφτουν με τη Γερμανία… Εδώ λοιπόν διαλέγετε και παίρνετε!

Στο τελευταίο γκρουπ Κολομβία και Πολωνία έχουν τον κύριο λόγο για πρόκριση και αυτές οι δύο χώρες αποτελούν τους πιθανούς αντιπάλους Αγγλίας και Βελγίου στους «16».

Ο χάρτης των νοκ άουτ

Παρακάτω παραθέτω έναν πιθανό χάρτη αν όλα κυλήσουν με βάση τις αποδόσεις που προσφέρουν οι στοιχηματικές εταιρίες. Επειδή βέβαια είδαμε πως ο 2ος (Ισπανία και Πορτογαλία) και ο 7ος όμιλος (Βέλγιο και Αγγλία) είναι ανοιχτοί ως προς την πρωτιά, θα προτιμήσω να παίξω με Ισπανία-Πορτογαλία και Βέλγιο-Αγγλία και στα δύο ταμπλό. Επομένως, ο χάρτης μου θα πάρει αυτή τη μορφή:

Πάνω ταμπλό

Φάση των «16»

Ουρουγουάη – Πορτογαλία/Ισπανία 30/6
Γαλλία – Κροατία 30/6

Βραζιλία – Μεξικό 2/7
Βέλγιο/Αγγλία – Πολωνία 2/7

Κάτω ταμπλό

Φάση των «16»
Ισπανία/Πορτογαλία – Ρωσία 1/7
Αργεντινή – Δανία 1/7

Γερμανία – Ελβετία 3/7
Κολομβία – Αγγλία/Βέλγιο 3/7

Κλειδί η Ισπανία

Τώρα έχουμε στα χέρια μας ένα αρκετά πιθανό ταμπλό της νοκ άουτ φάσης και μπορούμε να απομονώσουμε τα 4-5 μεγάλα φαβορί του Μουντιάλ για να δούμε πόσο βατό θα είναι το μονοπάτι τους προς τον τελικό.

Ξεκινώντας λοιπόν από τη Βραζιλία είναι φανερό πως μέχρι τους «8» θα πάει σβηστά. Εκεί θα συναντήσει είτε το Βέλγιο είτε την Αγγλία κι αν προκριθεί στους «4» ο πιο δύσκολος αντίπαλος που μπορεί να έχει είναι η Γαλλία ή η ομάδα που ενδέχεται να αποκλείσει τους «τρικολόρ» στους «8», δηλαδή η Ισπανία ή Πορτογαλία.

Για την Αργεντινή προείπαμε πως τα ζόρια θα ξεκινήσουν από τους «16» εφόσον δεν τερματίσει πρώτη, σε ένα πολύ δύσκολο μονοπάτι με Γαλλία, Ισπανία/Πορτογαλία και Βραζιλία. Εάν πάντως κάνει το καθήκον της στον όμιλο, λογικά δεν θα έχει πρόβλημα ως τα προημιτελικά, όπου θα κλείσει ραντεβού με μία εκ των Ισπανίας ή Πορτογαλίας, ενώ στα ημιτελικά το πιθανότερο είναι πως θα την περιμένει η Γερμανία σε ένα all time classic ζευγάρι με τρεις τελικούς στο παρελθόν (1986, 1990, 2014). Εν ολίγοις, η Αργεντινή για να φτάσει στην πηγή θα πρέπει να πάρει την εκδίκησή της από τα «Πάντσερ» για τον χαμένο τίτλο στο Μαρακανά πριν τον τελικό της Μόσχας.

Για τη Γερμανία πιστεύω πως θα είναι σίγουρα στο κάτω ταμπλό και ο δρόμος της είναι ορθάνοιχτος μέχρι τους «4» καθώς στα προημιτελικά στη χειρότερη θα πέσει με μία εκ των Αγγλίας, Βελγίου ή Κολομβίας.

Η Γαλλία τερματίζοντας πρώτη στον όμιλό της ξέρει πως στους «4» θα συναπαντηθεί με τη Βραζιλία. Αν την ευνοήσουν τα αποτελέσματα στα άλλα γκρουπ θα προχωρήσει ως εκεί με βατούς αντιπάλους, ωστόσο υπάρχουν και παγίδες όπως η Κροατία στους «16» και μία εκ των Ουρουγουάης, Ισπανίας ή Πορτογαλίας στους «8».

Τέλος, η Ισπανία αν καταλήξει 2η στον όμιλό της παίρνει το δρόμο με Γαλλία και Βραζιλία, αν βγει 1η διαλέγει το μονοπάτι με Αργεντινή και Γερμανία, επιβεβαιώνοντας πως αποτελεί μία από τις ομάδες κλειδιά για την έκβαση του φετινού Μουντιάλ.

Το «βλέπω» και το «θέλω»

Ο χάρτης μάς δείχνει ότι Γερμανία και Βραζιλία πάνε φουλ για τα ημιτελικά, αφού η κλήρωση, σε περίπτωση που τερματίσουν όντως πρώτες στον όμιλό τους, είναι πασιφανές πως ευνοεί το μεταξύ τους τελικό. Φυσικά αυτό αντικατοπτρίζεται στις αποδόσεις, καθώς το ζευγάρι Γερμανία – Βραζιλία προσφέρεται πρώτο φαβορί στο 11,00-13,00.

Αντίθετα, ζευγάρια όπως το Γαλλία – Βραζιλία και το Γερμανία – Αργεντινή έχουν λιγότερες πιθανότητες (35,00+ απόδοση) αφού διασταυρώνονται νωρίτερα και για αυτό απορρίπτονται εξ ορισμού βάσει χάρτη.

Μπορούν ωστόσο η Αργεντινή ή η Γαλλία να χαλάσουν το… γλυκό της FIFA για έναν βραζιλιανογερμανικό τελικό; Οι μπουκ θεωρούν πιο πιθανό τους Γάλλους να κάνουν τη ζημιά στη Βραζιλία παρά τους Αργεντινούς στους Γερμανούς. Για αυτό ο τελικός Γερμανία – Γαλλία είναι δεύτερο φαβορί στο 15,00, ενώ το Βραζιλία – Αργεντινή είναι γύρω στο 20,00.

Ωστόσο, για να είμαι ειλικρινής, δεν πιστεύω ότι οι «τρικολόρ» έχουν τα άντερα να φτάσουν μέχρι το τέλος. Το ρόστερ τους είναι μεν γεμάτο με παικταράδες (Γκριζμάν, Πογκμπά, Mπαμπέ, Καντέ και πάει λέγοντας),  όμως νομίζω απουσιάζει ο «true leader» όπως ήταν ο Ζιντάν το 1998 και το 2006. Και έτσι, πιστεύω πως, αν σπάσει το ζευγάρωμα Βραζιλίας και Γερμανίας, το πιθανότερο είναι να σπάσει από την Αργεντινή.

Εξάλλου, αυτό είναι και το σενάριο που νομίζω ότι θέλει να δει ο περισσότερος κόσμος: Για πρώτη φορά έναν λατινοαμερικάνικο τελικό! Το κλάσικο Βραζιλία – Αργεντινή, επί ευρωπαϊκού εδάφους, ανάμεσα σε Μέσι και Νεϊμάρ, πιστεύω ότι εξιτάρει πολύ περισσότερο τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους.

Αρα, από τη μία πλευρά έχω το «βλέπω», δηλαδή το Βραζιλία – Γερμανία, και από την άλλη το «θέλω», δηλαδή το Βραζιλία – Αργεντινή. Εν ολίγοις, επιλέγω τη Βραζιλία από το πάνω ταμπλό και από το κάτω είμαι ανάμεσα στις δύο πιθανότερες, την κλασική αξία των Μουντιάλ Γερμανία και την αγαπησιάρα λόγω Μέσι Αργεντινή.

Το Βραζιλία – Αργεντινή δίνεται σε απόδοση 21,00 στη Winmasters, ενώ το Βραζιλία – Γερμανία σε απόδοση 13,00 στην ίδια εταιρία. Και για όποιον όπως εγώ βλέπει τη Βραζιλία να φτάνει στον τελικό από το πάνω ταμπλό, οι αποδόσεις επιτρέπουν να διαλέξει από το άλλο ταμπλό τις δύο πιο δυνατές υποψήφιες για αντίπαλό της. Σε ένα δηλαδή διπλό μπετ, με στόχο το ίδιο κέρδος ανεξάρτητα ποιο από τα δύο ζευγάρια θα βγει, σαν να παίζουμε απόδοση 8,00.