Μπουντεσλίγκα: Επιστρέφει με αντιδράσεις και ερωτηματικά - MatchMoney

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Matchmoney on the go

Μπουντεσλίγκα: Επιστρέφει με αντιδράσεις και ερωτηματικά

Δημοσιεύτηκε: Ανέστης Ζαχαράκης στις 09:50 04/05/2020

Το αφιέρωμα του Γιάννη Μπαλαμπάνη μάς έχει βάλει ήδη στο κλίμα της πρεμιέρας της Νότιας Κορέας, καθώς η Κ-Λιγκ 1 είναι το πρώτο πρωτάθλημα που αναμένεται να ξεκινήσει μετά το ξέσπασμα του κορονοϊού. Όσον αφορά την Ευρώπη όμως και τα μεγάλα και εμπορικά πρωταθλήματα, όλα δείχνουν ότι την αρχή θα την κάνει η Μπουντεσλίγκα. Έστω κι αν ακόμη δεν έχουν παρθεί οριστικές αποφάσεις και αναμένεται η τελική ετυμηγορία της γερμανικής κυβέρνησης και της Άνγκελα Μέρκελ.

Παρότι αρκετές ευρωπαϊκές λίγκες δηλώνουν δειλά αδυναμία ολοκλήρωσης των πρωταθλημάτων τους, οι γερμανικές ομάδες δείχνουν αποφασισμένες να στείλουν μήνυμα νίκης εναντίον της πανδημίας. Στη συνεδρίαση της 23ης Απριλίου οι 36 επαγγελματικοί σύλλογοι των δύο πρώτων κατηγοριών συνομολόγησαν ότι τα πρωταθλήματα της Μπουντεσλίγκα και της Τσβάιτε είναι δυνατόν να ξεκινήσουν μέσα στον Μάιο. Ακριβής ημερομηνία επανεκκίνησης για το γερμανικό πρωτάθλημα δεν ορίστηκε από την DFL, ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος της διοργανώτριας αρχής, Κρίστιαν Ζάιφερτ, ανακοίνωσε ότι παίκτες και προπονητές θα είναι έτοιμοι να ξαναμπούν στο γήπεδο μέσα στον Μάιο.

Πολιτικές πιέσεις

Εν ολίγοις η DFL έριξε το μπαλάκι στους πολιτικούς ασκώντας πιέσεις για να ξεκινήσει ξανά το πρωτάθλημα και να πάρει εμπρός η βιομηχανία του ποδοσφαίρου. Η αλήθεια είναι πως ο Ζάιφερτ πιέζει τους πολιτικούς εδώ και έξι εβδομάδες προς αυτή την κατεύθυνση. Το ίδιο κάνουν πλέον και διευθύνοντες σύμβουλοι σημαντικών συλλόγων.

Παράδειγμα ο Χανς-Χόακιμ Βάτσκε της Ντόρτμουντ, ο οποίος μιλώντας στο Spiegel τόνισε χαρακτηριστικά: «Είναι τελείως εκτός πλάνου να ξεκινήσουμε τον Ιούνιο, τότε θα πρέπει να ξεχάσουμε το ποδόσφαιρο για φέτος. Έχουμε παρουσιάσει στην κυβέρνηση ένα ολοκληρωμένο υγειονομικό σχέδιο 41 σελίδων και θα το επεκτείνουμε εάν το απαιτήσουν οι πολιτικοί. Κάθε εβδομάδα που περνάει είναι κρίσιμη. Αν καταφέρουμε να παίξουμε πρώτοι θα έχει τεράστιο αντίκτυπο σε ολόκληρο τον κόσμο, διότι όλοι μας παρακολουθούν».

Αντιδράσεις στην επανέναρξη της Μπουντεσλίγκα

Η τηλεδιάσκεψη της 30ής Απριλίου μεταξύ των πρωθυπουργών των ομόσπονδων κρατιδίων και της Άνγκελα Μέρκελ δεν έβγαλε συνταρακτικό νέο αναφορικά με τα επαγγελματικά πρωταθλήματα. Η συζήτηση για την επανεκκίνησή τους μετατέθηκε στην επόμενη διαβούλευση της Καγκελαρίου με τους πρωθυπουργούς, στις 6 Μαΐου. Κάτι φυσιολογικό διότι μετά την πρώτη χαλάρωση μέτρων στη χώρα, παρατηρήθηκε αύξηση του επιδημιολογικού δείκτη Ρ-0 (ρυθμός μετάδοσης κορονοϊού) και πλέον υπάρχει κοινή διαπίστωση ότι τα επόμενα βήματα θα πρέπει να γίνουν πολύ προσεκτικά.

Αυτό σημαίνει ότι η 9η Μαΐου κρίνεται πλέον μη ρεαλιστική ημερομηνία για την επάνοδο της αγωνιστικής δραστηριότητας στη Γερμανία. Ούτως ή άλλως, είναι πρόδηλο πως δεν υπάρχει ακόμη ομόφωνη απόφαση για κάτι τέτοιο από τα ομόσπονδα κράτη.

Οι πιέσεις που ασκεί το ποδόσφαιρο στην πολιτική ηγεσία για επανέναρξη τον Μάιο ενδέχεται να προκαλέσουν κοινωνικές αναταραχές στη χώρα εφόσον οι περιορισμοί δεν αρθούν και σε άλλους τομείς της καθημερινότητας. «Είμαι κατά στο να δίνουμε περισσότερα προνόμια σε αυτούς που ρίχνουν τα πιο πολλά λεφτά στο τραπέζι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας (δεν εκπροσωπείται στην Α’ ή Β’ κατηγορία), Μπόντο Ράμελοβ, ζητώντας πρακτικά το ποδόσφαιρο να συμβαδίσει με την προσαρμογή της υπόλοιπης κοινωνίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Κάτω Σαξονίας, Στέφαν Βάιλ: «Δεν είναι σωστό να αφήσουμε την επανέναρξη της Μπουντεσλίγκα όταν δεν έχουμε επιτρέψει τον μαζικό και παιδικό αθλητισμό». Εξίσου προβληματισμένος ο πρωθυπουργός του Βραδεμβούργου, Ντίτμαρ Βόιντκε. «Ακόμη καλά-καλά δεν έχουμε ανοίξει τις παιδικές χαρές (σ.σ. αποφασίστηκε τελικά άνοιγμα στη διάσκεψη της Πέμπτης, 30/4) και η Μπουντεσλίγκα θα ξαναπαίξει; Αυτό πραγματικά δεν ταιριάζει», σημειώνει.

Διαφορετική στάση τηρούν ωστόσο τόσο ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζούντερ όσο και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Αρμιν Λάσετ. Μιλώντας στην Bild, τάχθηκαν υπέρ της επανέναρξης της Μπουντεσλίγκα μέσα στον Μάιο.

Ημερομηνία ορόσημο η 6η Μαΐου

Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στη Γερμανία είναι μία σχετικά αρκετά μικρή βιομηχανία. Απασχολεί περίπου 56.000 εργαζόμενους μαζί με τους προμηθευτές. Ο ετήσιος κύκλος εργασιών ανέρχεται στα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή όσα περίπου ξοδεύουν οι Γερμανοί πολίτες κάθε χρόνο σε απορρυπαντικά και υγρά πιάτων…

Άνγκελα Μέρκελ - Μπουντεσλίγκα

Με αυστηρά λοιπόν οικονομικά κριτήρια, ως μέγεθος η Μπουντεσλίγκα δεν αποτελεί προτεραιότητα για τη γερμανική κυβέρνηση. Εντούτοις, ο συμβολισμός του ποδοσφαίρου είναι ισχυρός και η Μέρκελ γνωρίζει πολύ καλά ότι το ποδόσφαιρο ασκεί σημαντική επιρροή και πολλές φορές υπερβαίνει το αθλητικό πλαίσιο παίζοντας μπάλα και σε πολιτικό επίπεδο…

Το γραφείο της Καγκελαρίου γνωστοποίησε ότι προετοιμάζεται ένα σχέδιο ψηφίσματος για την επιστροφή στην αθλητική δράση από τις 16 ή 23 Μαΐου. Στη διάσκεψη της 30ής Απριλίου, η Μέρκελ ανακοίνωσε πως στις 6 Μαΐου θα παρθούν «πολύ σαφείς αποφάσεις» για τον αθλητισμό. Επίσης θα τεθούν οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν ξανά «ορισμένες αθλητικές δραστηριότητες».

Μέχρι 300 άτομα στο γήπεδο

Για να φτάσουμε ως εδώ, ασφαλώς η διοργανώτρια αρχή κατάρτισε ένα σχέδιο 41 σελίδων «για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο από τον Απρίλιο ως τον Ιούλιο του 2020». Οι Γερμανοί επιδιώκουν να δείξουν στην Ευρώπη τον τρόπο που θα παίζεται το ποδόσφαιρο στο εξής εν μέσω κορονοϊού, προκειμένου να συμπαρασύρουν και άλλες μεγάλες λίγκες της ηπείρου στην επανέναρξη. Το πλάνο της DFL περιλαμβάνει αυστηρές οργανωτικές απαιτήσεις και στις πρώτες 29 σελίδες περιγράφει αποκλειστικά τους κανόνες που θα διεξάγονται τα ματς, όπως για παράδειγμα ο μέγιστος αριθμός ατόμων που θα βρίσκονται στο γήπεδο και δεν θα είναι πάνω από 300.

Επιπλέον καθορίζει ένα υγειονομικό πρωτόκολλο το οποίο θα τηρείται απαρέγκλιτα για να διασφαλίζεται η υγεία των ποδοσφαιριστών και των τεχνικών επιτελείων. Μία ειδική ομάδα εργασίας με επικεφαλής τον ιατρό της γερμανικής ομοσπονδίας Τιμ Μάιερ (φωτό) έχει ορίσει έναν κανόνα οδηγιών για την επιστροφή στις ανοιχτές προπονήσεις. Για παράδειγμα, όσοι εισέρχονται στο προπονητικό κέντρο θα θερμομετρούνται, οι πόρτες θα είναι πάντα ανοιχτές για να μην αγγίζονται τα πόμολα και σε περίπτωση ύποπτων συμπτωμάτων συνίσταται άμεσα απομόνωση μέχρι να πραγματοποιηθεί τεστ.

Ο επικεφαλής ιατρός της γερμανικής ομοσπονδίας, Τιμ Μάιερ.

Οι συστάσεις περιλαμβάνουν ακόμη και ενοικίαση ολόκληρων ξενοδοχείων για τις ομάδες με ελάχιστο αριθμό προσωπικού και χωρίς να επιτρέπεται ο καθαρισμός των δωματίων όσο είναι παρόντες εκεί οι ποδοσφαιριστές.

Τεστ κάθε εβδομάδα για κορονοϊό

Τα τεστ για κορονοϊό στα οποία θα υποβάλλονται οι παίκτες είναι καθοριστικά για να επαναρχίσει το πρωτάθλημα. Το πρωτόκολλο προβλέπει τουλάχιστον μία εξέταση κάθε εβδομάδα. Το υπουργείο Εργασίας έχει απαιτήσει όλοι οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές να υποβληθούν σε διπλό έλεγχο πριν ξεκινήσουν οι ομαδικές προπονήσεις και ήδη οι ομάδες άρχισαν να υποβάλουν σε τεστ τους ποδοσφαιριστές τους από την Πέμπτη (30/4).

Η DFL εκτιμάει ότι θα χρειαστούν περίπου 20.000 τεστ για να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα της πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Ηδη έχει εξασφαλιστεί μία συνεργασία με πέντε εργαστήρια που θα διενεργούν τους απαραίτητους ελέγχους. «Όλα τα εργαστήρια μας έχουν διαβεβαιώσει γραπτώς ότι έχουν την ικανότητα να κάνουν τα τεστ στους αθλητές και ότι αυτή η διαδικασία δεν θα περιορίσει την ικανότητά τους σε τεστ άλλων συμπολιτών μας. Σύμφωνα με την έκθεση διαχείρισης του Ινστιτούτου Robert Koch ο όγκος των δοκιμαστικών δυνατοτήτων στη χώρα ανέρχεται σε 818.000 την εβδομάδα. Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο δεν θα καταναλώνει καν το 0,4%», εξήγησε ο Ζάιφερτ.

Εξάλλου, η Μπουντεσλίγκα έχει δεσμευτεί ότι θα συμβάλει προσφέροντας έξτρα τεστ αξίας 500.000 ευρώ. Κίνηση που αναμένεται να καθησυχάσει τις αντιδράσεις άλλων επαγγελματικών φορέων και το φόβο τους ότι μπορεί να «αποκλειστούν» από τους ελέγχους όταν κάθε επτά ημέρες 30-35 παίκτες από 36 συλλόγους θα τσεκάρονται τουλάχιστον μία φορά.

Τι προβλέπεται σε τεστ που βγαίνει θετικό

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ωστόσο δεν είναι τόσο ο αριθμός των τεστ αλλά τι θα γίνει σε περίπτωση που κάποιος ποδοσφαιριστής νοσήσει από τον ιό. Στο κακό σενάριο του θετικού τεστ ακολουθεί καραντίνα 14 ημερών, όμως τι θα συμβεί με την υπόλοιπη ομάδα; Στο σχέδιο δεν αναφέρεται ομαδικός αυτοπεριορισμός σε περίπτωση που νοσήσει ένας αθλητής, διότι σε αυτό το ενδεχόμενο θα οδηγηθούμε με μαθητική ακρίβεια ξανά σε διακοπή. Θα δίνεται πάντως η δυνατότητα στις τοπικές υγειονομικές αρχές να αποφασίζουν για πιθανή ομαδική καραντίνα όταν το κρίνουν αναγκαίο.

Εδώ λοιπόν προκύπτει το βασικό σημείο τριβής με το υπουργείο Εργασίας που επιφορτίστηκε με την αξιολόγηση των οδηγιών υγιεινής της DFL, διότι διαπιστώθηκαν κενά στη διαδικασία που θα ακολουθείται με συνέπεια να ζητηθεί επανεξέταση. Το υπουργείο Εργασίας ενημέρωσε σχετικά την Καγκελαρία και το υπουργείο Υγείας για τις βελτιώσεις που απαίτησε, ενώ με τη σειρά τους οι υπουργοί αθλητισμού ζήτησαν αυστηροποίηση της διαδικασίας.

Η ειδική ομάδα εργασίας που δόμησε το πλάνο υγιεινής συστήνει χαρακτηριστικά στα κλαμπ να διαθέτουν ένα ικανό αριθμητικά ρόστερ για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών. Αυτή η πρόταση αυτόματα προκαλεί ανησυχία και ουσιαστικά ειδοποιεί τους συλλόγους της Μπουντεσλίγκα να έχουν σε εγρήγορση και τις Β’ ομάδες τους αν χρειαστεί να μπουν αρκετοί παίκτες σε καραντίνα. Αλλωστε, σύμφωνα με τον κανονισμό κάθε σύλλογος μπορεί να υποβάλει αίτηση για να χρησιμοποιήσει περισσότερους των τριών ερασιτεχνών που επιτρέπονται εφόσον οι διαθέσιμοι ποδοσφαιριστές της πρώτης ομάδας είναι λιγότεροι από 14.

Επίσης, η task force της DFL συνιστά στους συλλόγους σε περίπτωση θετικού τεστ να μη δημοσιοποιούν το όνομα του ποδοσφαιριστή. Δηλαδή να τηρούν ιατρικό απόρρητο και να κάνουν μόνο αναφορά στη λίγκα και στον καθηγητή Μάιερ. Εδώ βέβαια εγείρονται και άλλα θέματα πέρα από τα υγειονομικά, όπως νομικά σε ομάδες επί παραδείγματι όπως η Ντόρτμουντ, που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο, διότι μία τέτοια είδηση –η οποία θα αποκρύπτεται- θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην τιμή της μετοχής.

Τα κρούσματα της Κολωνίας

Οι Γερμανοί κλήθηκαν πολύ γρήγορα να τεστάρουν το υγειονομικό τους πρωτόκολλο στην περίπτωση της Κολωνίας. Την Παρασκευή (1/5) οι “τράγοι” ανακοίνωσαν τρία θετικά κρούσματα από τα 60 τεστ που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη ημέρα σε παίκτες, τεχνικό επιτελείο και υπαλληλικό προσωπικό. Ως όφειλε η Κολωνία σύμφωνα με τις συστάσεις της DFL δεν διέρρευσε τα ονόματα των προσβληθέντων, επιβεβαίωσε ωστόσο πως πρόκειται για δύο ποδοσφαιριστές και έναν υπάλληλο, άπαντες ασυμπτωματικοί.

Πώς χειρίστηκε λοιπόν την κατάσταση; Οπως συμβαίνει με κάθε φορέα του νέου ιού, και οι τρεις νοσούντες μπήκαν σε καραντίνα 14 ημερών. Το ίδιο ισχύει και για τις στενές επαφές του οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Η ομάδα όμως δεν διέκοψε τις προπονήσεις. Δόθηκε ρεπό το Σαββατοκύριακο και επιστρέφει τη Δευτέρα (4/5).

Στην Κολωνία βρέθηκαν τρία θετικά  κρούσματα κορονοϊού

Οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές της Κολωνίας κρίθηκε ότι δεν εμπίπτουν στις επαφές “κατηγορίας 1”, όπου υφίσταται αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης, και ως εκ τούτου δεν διατάχθηκε ομαδικός αυτοπεριορισμός. “Κατηγορία 1” σύμφωνα με το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ σημαίνει άμεση επαφή με σωματικά υγρά (π.χ., ιδρώτας) ενός φορέα για 15 λεπτά, ή κοντινή συνομιλία χωρίς την ελάχιστη απόσταση ασφαλείας. Η Κολωνία, η οποία ξεκίνησε τις προπονήσεις από τις 6 Απριλίου, διαβεβαίωσε ότι ακολουθήθηκαν όλα τα μέτρα υγιεινής και προστασίας των λοιμώξεων στο προπονητικό κέντρο της ομάδας για να θεωρηθεί κάποιο άλλο μέλος του συλλόγου “επικίνδυνη” επαφή.

Αδιαμφισβήτητα τα τρία θετικά κρούσματα στην Κολωνία θορύβησαν την ποδοσφαιρική κοινότητα και δημιούργησαν εκ νέου ερωτηματικά για το αν η Μπουντεσλίγκα είναι έτοιμη να επιστρέψει στη δράση. Από την πλευρά του πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της Κολωνίας Αλεξάντερ Βέρλε εμφανίστηκε αισιόδοξος. «Η διαχείριση που έγινε έστειλε θετικό σήμα στις αρχές. Έδειξε ότι μπορούμε να αρχίσουμε να παίζουμε βασιζόμενοι σε αυτό το πλάνο, το οποίο έχει κριθεί βιώσιμο από το υπουργείο Υγείας», πιστεύει ο Βέρλε, ενώ ο γιατρός της Κολωνίας Πάουλ Κλάιν πρόσθεσε: «Θα ήταν στατιστικά απίθανο με 1.000 τεστ που πραγματοποιήθηκαν στο πρωτάθλημα να μη βρεθεί ούτε ένας θετικός».

Ποια θα είναι η συνέχεια; Τη Δευτέρα (4/5) αρχίζει δεύτερος γύρος τεστ στους “αρνητικούς” με τις υγειονομικές αρχές να αναλαμβάνουν τον συντονισμό προκειμένου η Κολωνία να περάσει από τις προπονήσεις σε γκρουπ στις νορμάλ ομαδικές προπονήσεις.

Το ανεφάρμοστο σενάριο με τη μάσκα

Τα 16 ομόσπονδα κράτη αρχίζουν να επιβάλουν υποχρεωτική χρήση μάσκας στους πολίτες σε δημόσιες αγορές και μέσα μαζικής μεταφοράς. Σύμφωνα με το Spiegel η κεντρική κυβέρνηση εξέτασε το… θεότρελο σενάριο να επιβληθεί χρήση μασκών και στους ποδοσφαιριστές της Μπουντεσλίγκα εν ώρα αγώνα!

Σύμφωνα με έγγραφο που αναφέρεται στους κανόνες υγιεινής του γερμανικού πρωταθλήματος υπάρχει οδηγία για χρήση μάσκας τόσο από τους ποδοσφαιριστές όσο και από τους διαιτητές κατά τη διάρκεια των αγώνων! Μάλιστα σε περίπτωση που γλιστρήσει η μάσκα από το πρόσωπο κάποιου παίκτη θα πρέπει το ματς να διακόπτεται αμέσως. Επίσης, σύμφωνα με το σχέδιο θα πρέπει κάθε 15 λεπτά το παιχνίδι να διακόπτεται για να αντικαθίστανται οι μάσκες!

Τόμας Μίλερ, Μπάγερν, Μπουντεσλίγκα

Εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εργασίας επιβεβαίωσε το έγγραφο, αλλά επεσήμανε πως εντάσσεται σε ένα προσχέδιο και ακόμη δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Ο επικεφαλής ιατρός της DFB, Τιμ Μάιερ, υποστηρίζει πως δεν υπάρχουν αντίστοιχες σκέψεις στη δική του ομάδα εργασίας. Προφανώς είναι αδύνατο ένας επαγγελματίας αθλητής να αγωνιστεί στο μέγιστο της απόδοσής του όταν δεν μπορεί να εισπνεύσει και να εκπνεύσει κανονικά, επίσης θεωρείται ανέφικτο να εφαρμοστεί κανονισμός να μη γλιστράει η μάσκα σε ένα άθλημα επαφής…

«Είναι καλό που ενδιαφέρονται τόσο πολλοί άνθρωποι για το ποδόσφαιρο. Η πρόταση είναι ενδιαφέρουσα αλλά ανεφάρμοστη», είπε κομψά ο αθλητικός διευθυντής της Λειψίας, Μάρκους Κρέσε.

Ρευστότητα από το τηλεοπτικό συμβόλαιο

Πέρα από το οργανωτικό κομμάτι η Μπουντεσλίγκα προσπάθησε στο μέτρο του δυνατού να διασφαλίσει στις ομάδες ροή κεφαλαίων από το τηλεοπτικό συμβόλαιο. Όπως ξεκαθάρισε ο Ζάιφερτ η λίγκα ήρθε σε συμφωνία με όλα τα ΜΜΕ που συνεργάζεται, πλην της streaming υπηρεσίας του DAZN. Αρα για την εφετινή σεζόν η ρευστότητα των 36 συλλόγων των δύο πρώτων κατηγοριών θεωρητικά έχει εξασφαλιστεί.

«Εχουμε συνάψει συμφωνίες για να αντιμετωπίσουμε και το ενδεχόμενο να μην ολοκληρωθεί η αγωνιστική περίοδος. Σε αυτήν την περίπτωση θα εφαρμοστούν μηχανισμοί αποπληρωμής», καθησύχασε ο Ζάιφερτ. Παράλληλα, η Μπουντεσλίγκα θα δημιουργήσει ένα ταμείο στήριξης 7,5 εκατ. ευρώ, λεφτά που θα διοχετευθούν στην 3η κατηγορία και στην Μπουντεσλίγκα γυναικών ως τις 30 Ιουνίου.

Οι προπονήσεις και τα στενά χρονικά πλαίσια

Ολες οι επαγγελματικές ομάδες στη Γερμανία έχουν επιστρέψει στις προπονήσεις μέσα στον Απρίλιο, ωστόσο αυτές γίνονται με περιοριστικά μέτρα. Σε αποστάσεις και με διαφορετικά γκρουπ για να μην υπάρχει συνωστισμός. Ο διευθύνων σύμβουλος της DFL, Κρίστιαν Ζάιφερτ (φωτό) είπε πως οι ομάδες της Μπουντεσλίγκα χρειάζονται τουλάχιστον δύο εβδομάδες κανονικής-ομαδικής προπόνησης για να επανέλθουν σε αγωνιστική δράση μετά από δίμηνη απραξία. Παρόλα αυτά συζητήθηκε και η πιθανότητα οι σύλλογοι να δείξουν κατανόηση και «ευελιξία» σε αυτό το κομμάτι για να μην καθυστερήσει η επανέναρξη πέρα από τα μέσα Μαΐου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Μπουντεσλίγκα, Κρίστιαν Ζάιφερτ

Στόχος της DFL είναι η σεζόν να ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου, θεωρείται πάντως αποδεκτό αυτό να συμβεί και στις αρχές Ιουλίου. Όπως και να έχει τα χρονικά πλαίσια είναι πιεστικά για να δοθεί στις ομάδες περιθώριο δύο εβδομάδων να προετοιμαστούν, δεδομένου ότι η διοργανώτρια αρχή παλεύει αυτήν την στιγμή να ολοκληρωθεί κανονικά η φετινή σεζόν, χωρίς να επηρεαστεί σημαντικά η ερχόμενη.

Οι αντιδράσεις για τα κεκλεισμένων

Οσο για το γεγονός ότι τα ματς θα διεξαχθούν χωρίς κόσμο οι απόψεις διίστανται. Σύμφωνα με το πολιτικό βαρόμετρο της ZDF, το 46% των φιλάθλων τάσσεται υπέρ και το 40% υποστηρίζει ότι θα πρέπει να διακοπεί οριστικά το πρωτάθλημα όπως έκανε η Γαλλία. Επομένως η πλειοψηφία που στηρίζει την επανέναρξη της Μπουντεσλίγκα χωρίς κόσμο είναι ισχνή.

«Πολλοί σύνδεσμοι οπαδών αντιδρούν διότι παιχνίδια χωρίς κόσμο δεν έχουν νόημα. Το ποδόσφαιρο ζει για τους οπαδούς και τα γεμάτα στάδια», κατανοεί τις αντιδράσεις ο αθλητικός διευθυντής της Αουγκσμπουργκ, Στέφαν Ρόιτερ.

Η κυβέρνηση προσπαθώντας να πάει βήμα-βήμα μίλησε σε πρώτη φάση για άδειες εξέδρες ως τον Αύγουστο. Η DFL όμως έχει ήδη προϊδεάσει για ματς κεκλεισμένων των θυρών μέχρι το τέλος του 2020. «Σχεδιάζουμε το καλύτερο χειρότερο σενάριο», είπε χαρακτηριστικά ο Ζάιφερτ αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι σύλλογοι της Μπουντεσλίγκα θα πρέπει να συνηθίζουν την ιδέα των άδειων γηπέδων στην αυγή μίας νέας, περίεργης ημέρας, όπου το ποδόσφαιρο ψάχνει τρόπους προσαρμογής και επιβίωσης.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ