Τα μεγαλύτερα Ντέρμπι, από τη Σεβίλλη ως τo Μπουένος Άιρες (part 2)

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Matchmoney on the go
ντέρμπι

Ντέρμπι, από τη Σεβίλλη ως τo Μπουένος Άιρες (part 2)

Δημοσιεύτηκε: Νίκος Ρεσπέρης στις 10:52 26/04/2020

Την Πέμπτη είδαμε το πρώτο μέρος από τα μεγαλύτερα ντέρμπι του κόσμου, όπως τα παρουσίασε το περιοδικό FourFourTwo, από τη θέση 50 ως τη θέση 25.  Ήρθε η ώρα για το top 25, στο οποίο στη 19η θέση είναι το Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός, την ώρα που στην κορυφή –όπως είναι λογικό- δεν υπάρχει καμία έκπληξη…

Τα μεγαλύτερα ντέρμπι: 25. Μπέτις – Σεβίλλη

Ίσως ο ορισμός του ντέρμπι παγκοσμίως: Δύο μισητοί αντίπαλοι, στην ίδια πόλη, στην πόλη του ποδοσφαίρου, όπως αποκαλείται στην Ισπανία. Οι φίλοι της Μπέτις λένε ότι εδρεύουν στην «πόλη της Μπέτις» για να μην αναφέρουν καν το όνομα Σεβίλλη. Απίστευτο μίσος, ουσιαστικά ξεκίνησε από τη στιγμή που ο βασιλιάς Αλφόνσο ο 13ος απέδωσε στην Μπέτις τον βασιλικό τίτλο με το όνομα «Ρεάλ» το 1914.

24. Νιούκαστλ – Σάντερλαντ

Το μεγάλο ντέρμπι στα βορειοανατολικά του Νησιού, το «Τyne–Wear» ντέρμπι. Από τα σημαντικότερα ντέρμπι της Μεγάλης Βρετανίας και ένα με τη μεγαλύτερη έχθρα και τα περισσότερα επεισόδια στην ιστορία, ακόμη και μάχες με άλογα! Η κόντρα των δύο πόλεων –τις οποίες χωρίζουν ελάχιστα χιλιόμετρα και δύο ποταμοί-, του Νιούκαστλ και του Σάντερλαντ, κρατά από το 17ο αιώνα, όταν στον εμφύλιο το Νιούκαστλ ήταν στην πλευρά των βασιλικών και το Σάντερλαντ στη μεριά των κοινοβουλευτικών.

Τα μεγαλύτερα ντέρμπι Νιούκαστλ - Σάντερλαντ
Οπαδός της Νιούκαστλ κόντρα σε άλογο της αστυνομίας…
Τα μεγαλύτερα ντέρμπι Νιούκαστλ - Σάντερλαντ
Οπαδοί της Σάντερλαντ κάνουν την ανάλογη… καζούρα.

23. Κορίνθιανς – Παλμέιρας

Υπάρχουν καταγεγραμμένοι θάνατοι στο συγκεκριμένο ντέρμπι, το οποίο είναι εδώ και χρόνια το πιο δημοφιλές στη Βραζιλία. Το πιο σημαντικό κλάσικο Παουλίστα, ανάμεσα στις δύο αρχαιότερες ομάδες του Σάο Πάουλο. Η Κορίνθιανς στα σπάργανα ανήκε περισσότερο σε υψηλότερα κοινωνικά στρώματα, η Παλμέιρας ήταν η ομάδα Ιταλών μεταναστών, αν και πλέον η οικονομική κατάσταση έχει αναστραφεί και η Παλμέιρας είναι που έχει το ζεστό χρήμα στην τσέπη της.

Τα μεγαλύτερα ντέρμπι: 22. Παρτιζάν – Ερ. Αστέρας

Μιλώντας για κυριαρχία στα εγχώρια πρωταθλήματα, στη Σερβία Παρτιζάν και Ερυθρός Αστέρας έχουν κατακτήσει 26 στους 27 τίτλους από τη στιγμή της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας. Η κόντρα τους, βέβαια, κρατά από πολύ παλιότερα. Μεταπολεμικά η Παρτιζάν ήταν η ομάδα του στρατού, ενώ ο Ερυθρός Αστέρας η ομάδα του κομουνιστικού κόμματος.

21. Ιστ Μπενγκάλ – Μοχούν Μπαγκάν

Οι δυο κολοσσοί της Καλκούτα. Μοιράζονται το 100.000 θέσεων «Σολτ Λέικ Στέιντιουμ» (φωτό), το 1997 ο κόσμος που το παρακολούθησε έφτασε στις 131.000! Όλα άρχισαν το 1920, όταν μια τοπική ομάδα, η Χόρα Μπαγκάν, αποφάσισε να αφήσει εκτός από ένα ματς τον ποδοσφαιριστή Σαϊλές Μπος. Αυτό ενόχλησε τον αντιπρόεδρο, έναν πλούσιο βιομήχανο ονόματι Σούρες Τσάντρα Τσαντουρί, ο οποίος αποφάσισε να φύγει από τη Χόρα Μπαγκάν και να ιδρύσει την Ιστ Μπενγκάλ, η οποία εδρεύει στο σημερινό Μπαγκλαντές. Ήταν η ομάδα των μεταναστών και άμεσα ξεκίνησε η κόντρα της με την Μοχούν Μπαγκάν, την αρχαιότερη ομάδα της Ινδίας, που ιδρύθηκε το 1889.

Τα μεγαλύτερα ντέρμπι Ινδία

20. Αρσεναλ – Τότεναμ

Το ντέρμπι του βόρειου Λονδίνου, το σημαντικότερο ντέρμπι της αγγλικής πρωτεύουσας. Τα προηγούμενα χρόνια είχε χάσει μέρος της αίγλης του, από τη στιγμή που η Τσέλσι είχε πάρει την πρωταγωνιστική θέση στο πρωτάθλημα από την Τότεναμ, τα τελευταία χρόνια έχουν ισορροπήσει τα πράγματα. Αξιο αναφοράς ότι οι οπαδοί της Τότεναμ έχουν ως νούμερο ένα εχθρό αυτούς της Αρσεναλ, οι «κανονιέρηδες»… καίγονται λίγο παραπάνω για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Τσέλσι.

Τα μεγαλύτερα ντέρμπι: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

Στη 19η θέση το δικό μας ντέρμπι αιωνίων, το Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Πάντως, παρά το κλισέ «το ντέρμπι είναι πάντα ντέρμπι», τα τελευταία χρόνια η αίγλη του παρελθόντος έχει χαθεί. Τα οικονομικά προβλήματα στον Παναθηναϊκό δεν του επιτρέπουν τον πρωταθλητισμό και πλέον οι «εχθρικές τάσεις» των ερυθρόλευκων έχουν μετακομίσει προς Θεσσαλονίκη μεριά.

18. Φλαμένγκο – Φλουμινένσε

«Φλα-Φλου». Δύο ομάδες, μία πόλη. Το πιο δημοφιλές κλάσικο Καριόκα του Ρίο ντε Τζανέιρο. Η Φλαμένγκο με 30 εκατομμύρια οπαδούς στη Βραζιλία, κυρίως με απήχηση στις φαβέλες, η Φλουμινένσε πάντα είχε απήχηση στα πιο ψηλά κοινωνικά στρώματα. Γίνονται προσπάθειες με κοινές κερκίδες να μην υπάρχει βία και η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ένταση όπως στο παρελθόν.

17. Βελέζ – Ζρίνσκι

Το ντέρμπι του Μόσταρ, το οποίο ξεφεύγει από τα ποδοσφαιρικά πλαίσια όσο κανένα, έχοντας και δύο πολέμους στην πλάτη… Χωρισμένες οι δύο ομάδες από τον ποταμό Νερέτβα (γνωστός και ο πρίγκιπας του Νερέτβα…), από τη μία η καθολική  κροατική δυτική όχθη, από την άλλη η βοσνιακή μουσουλμανική όχθη, η ανατολική. Η Ζρίνσκι πήρε το όνομά της από έναν Κροάτη αριστοκράτη, ο οποίος σκοτώθηκε σε μάχη με τους Οθωμανούς και είναι συνώνυμο του κροατικού εθνικισμού. Η Βελέζ ιδρύθηκε από μια μίξη κουμουνιστών, αντιμοναρχικών.

16. Αγιαξ – Φέγενορντ

«De Klassieker». Η μεγαλύτερη μάχη της Ολλανδίας. Οι διαφορές ξεφεύγουν από τα στενά ποδοσφαιρικά πλαίσια. Η Φέγενορντ είναι ιστορικά ο σύλλογος των λιμενεργατών του Ρότερνταμ, η ομάδα που αντιπροσωπεύει τα χαμηλά οικονομικά στρώματα, με βαθιά ριζωμένο το αίσθημα της αδελφοσύνης. Εν αντιθέσει, ο Αγιαξ είναι ο σύλλογος που εκπροσωπεί τα μεσαία και υψηλά στρώματα, αλλά ακόμη επίσης και τη δημιουργικότητα όσον αφορά τις τέχνες. Χαρακτηριστικό ότι την τελευταία 10ετία δεν υπάρχουν οπαδοί των αντιπάλων στα εκτός έδρας παιχνίδια… Το μοναδικό παιχνίδι στην Ολλανδία που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

15. Ιντεπεντιέντε – Ρασίνγκ

Το κλάσικο της Αβεγιανέδα. Οι δύο ομάδες εδρεύουν στη φτωχή συνοικία του Μπουένος Άιρες, Αβεγιανέδα, και το εντυπωσιακό είναι ότι τα γήπεδα τους απέχουν λιγότερο από μισό χιλιόμετρο. Αμφότερες ερίζουν για τη θέση της τρίτης μεγαλύτερης ομάδας στη χώρα, με την Ιντεπεντιέντε να υπερτερεί σε διεθνείς τίτλους.

14. Πόρτσμουθ – Σαουθάμπτον

Ντέρμπι που και αυτό ξεφεύγει από τα ποδοσφαιρικά πλαίσια και αντιπροσωπεύει την αιώνια κόντρα των δύο λιμανιών στο νότο της Αγγλίας: Το Πόρτσμουθ είναι η έδρα του πολεμικού ναυτικού, ενώ το Σαουθάμπτον αυτή του εμπορικού.  

Τα μεγαλύτερα ντέρμπι: Μίλαν – Ίντερ

Το ντέρμπι του Μιλάνου στα πρώιμα χρόνια του ήταν η μάχη ανάμεσα στην εργατική τάξη (Μίλαν) και την αστική μπουρζουαζία (Ίντερ), φυσικά στην πορεία αυτό άλλαξε. Ντέρμπι με μεγάλη ένταση για την επικράτηση στην πόλη αλλά όχι με έντονα επεισόδια μεταξύ των οπαδών, που συχνά αποκαλούνται μεταξύ τους “ξαδέρφια”  (cugini). Η αντιπαλότητά τους κρατά 90 λεπτά, μετά πάμε για το επόμενο παιχνίδι… Ντέρμπι, μάλιστα, το οποίο μας έχει δώσει μια από τις σημαντικότερες και ομορφότερες εικόνες (η κεντρική φωτογραφία). Αυτή του Ματεράτσι με τον Ρουί Κόστα, οι οποίοι σχεδόν αγκαλιά παρακολουθούν τα καπνογόνα…

12. Σίβας Γουαδαλαχάρα – Κλαμπ Αμέρικα

Το απόλυτο clasico στο Μεξικό: οι δύο μεγαλύτεροι και πιο πετυχημένοι σύλλογοι, με τον καθένα να αντιπροσωπεύει ένα διαφορετικό ήθος. Η Αμέρικα είναι η «πλούσια» και προτιμάει να αγοράζει κορυφαίους ξένους παίκτες. Αντίθετα η Γουαδαλαχάρα διατηρεί ακόμα το ρομαντισμό να στηρίζεται αποκλειστικά σε γηγενείς παίκτες. Φοβερά επεισόδια στον ημιτελικό του 1983, απ’ όπου είναι και το βίντεο.

11. Μαρσέιγ – Παρί Σ.Ζ.

Δεν έχει βάθος η αντιπαλότητα αφού η Παρί Σ.Ζ. ιδρύθηκε το 1970. Ο χαρακτήρας του Κλάσικο χτίστηκε τη δεκαετία του 1980 όταν μπήκε στα τηλεοπτικά το Canal+ και ήθελε ένα παιχνίδι φάρο για το πρωτάθλημα. Βοήθησε και ο πρόεδρος της Μαρσέιγ Μπερνάρ Ταπί, που ήξερε να φανατίζει και να παίζει τέτοιου είδους παιχνίδια…

10. Αλ Αχλί – Ζάμαλεκ

Το ντέρμπι του Καΐρου. Οι δύο πλέον επιτυχημένες ομάδες της Αιγύπτου και δύο από τις πλέον πετυχημένες στην αφρικανική ήπειρο, με τις μεταξύ τους κόντρες να είναι πολύ δημοφιλείς στη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Μεγάλη κόντρα μεταξύ των δύο, πολλά και σημαντικά επεισόδια μεταξύ των οπαδών, τα πρώτα καταγεγραμμένα ήταν το 1971-72, όταν μετά από βίαια επεισόδια η ποδοσφαιρική ομοσπονδία αποφάσισε την αναβολή της υπόλοιπης σεζόν. Αμέτρητες μάχες, πολλοί τραυματίες, ακόμη και θάνατοι έχουν καταγραφεί στο διάστημα της κόντρας τους…

9. Ντόρτμουντ – Σάλκε

Το ντέρμπι του Ρουρ θεωρείται η «μητέρα των μαχών» στη Γερμανία. Δύο πόλεις σε απόσταση 35 χιλιομέτρων, δύο ομάδες με τους πιο φανατικούς οπαδούς στη χώρα. Δεν υπάρχουν θρησκευτικές, οικονομικές ή πολιτικές διαφορές. Η πλατιά μάζα των φίλων και των δύο ομάδων προέρχεται από την εργατική τάξη. Σίγουρα κάποιος πρόγονος οπαδού της Ντόρτμουντ θα δούλεψε σε κάποιο χαλυβουργείο το 1900, ή κάποιος πρόγονος οπαδού της Σάλκε θα μόχθησε σε κάποιο ορυχείο. Η αντιπαλότητα ξεκίνησε από τότε και διατηρείται ολοζώντανη μέχρι σήμερα, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που ο αντίπαλος παραμένει ακατονόμαστος. Οι «βασιλικοί μπλε» αποκαλούν τη Ντόρτμουντ «Northern Ludenscheid» και αντίστοιχα οι «κιτρινόμαυροι» αποκαλούν τη Σάλκε «South Gladbeck».

Τα μεγαλύτερα ντέρμπι Ντόρτμουντ - Σάλκε

8. Γκρέμιο – Ιντερνασιονάλ

Το ντέρμπι του νότου, του Πόρτο Αλέγκρε. Πιο πολύ θυμίζει αργεντίνικο ντέρμπι παρά βραζιλιάνικο, με δυνατό παλμό στην κερκίδα. Αρχικά η Γκρέμιο πιο κλειστό και ελιτίστικο κλαμπ, η Ιντερνασιονάλ ανοιχτή στους ξένους και στην εργατική τάξη. Αναφορικά με την οικονομική προέλευση των οπαδών τους, αυτό αντιστράφηκε μέσα στα χρόνια.

Τα μεγαλύτερα ντέρμπι: Λίβερπουλ – Μάντσεστερ Γ.

Το μεγάλο ντέρμπι της Αγγλίας. Και οι δύο έχουν σημαντικές συμπολίτισσες, την Εβερτον και τη Μάντσεστερ Σίτι, η πλειονότητα όμως των οπαδών της Λίβερπουλ και της Γιουνάιτεντ θεωρούν ότι ο μεγάλος αντίπαλός τους είναι αντίστοιχα η Γιουνάιτεντ και η Λίβερπουλ. Η κόντρα των δύο πόλεων –τις οποίες χωρίζουν περίπου 55 χιλιόμετρα- κρατά από τη βιομηχανική επανάσταση και τα οικονομικά συμφέροντα των δύο πόλεων. Μεγάλη κόντρα μεταξύ των εργατικών τάξεων, που κορυφώθηκε ποδοσφαιρικά όταν η Λίβερπουλ έριξε κατηγορία τη Νιούτον Χιθ (το πρώτο όνομα της Γιουνάιτεντ) σε αγώνα πλέι οφ το 1894.

6. Φενερμπαχτσέ – Γαλατασαράι

Εκτός από το αιώνιο μίσος, τις  χωρίζουν και δύο ήπειροι. Στην ευρωπαϊκή πλευρά της Πόλης εδρεύει η Γαλατά, στην ασιατική η Φενέρ, εξ ου και αποκαλείται «διηπειρωτικό ντέρμπι». Οι δυο λαοφιλέστερες ομάδες της Τουρκίας ερίζουν για το ποια είναι η πιο μεγάλη στη χώρα, οι διαφορές τους είναι και κοινωνικοπολιτικές.

5. Λάτσιο – Ρόμα

Το πιο καυτό ντέρμπι στην Ιταλία, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με την αναγνωρισιμότητα σε τοπ επίπεδο. Ασβεστο μίσος μεταξύ των οπαδών των ομάδων, που πηγάζει και από τις πολιτικές πεποιθήσεις. Ακροδεξιά η λογική των «λατσιάλι», πιο μετριοπαθείς αυτοί της Ρόμα. Στο περιθώριο ενός ντέρμπι το 1979 υπήρξε ο πρώτος νεκρός στην Ιταλία από επεισόδια, κάθε ματς μεταξύ τους είναι… επίφοβο για οδομαχίες και πολύ ξύλο.

4. Νασιονάλ – Πενιαρόλ

Το κλάσικο της Ουρουγουάης, ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι της νοτίου Αμερικής, με τη συντριπτική πλειοψηφία των φιλάθλων στη χώρα να υποστηρίζει τις δύο ομάδες (51% Πενιαρόλ, 44% Νασιονάλ). Τα κλάσικο παραλύουν την κίνηση στο Μοντεβιδέο, συνηθίζουν να αποτελούν παιχνίδια που κρίνουν τίτλους, ενώ συχνά κυριαρχούνται από βίαια επεισόδια στις εξέδρες και από σκληρά (στα όρια του αντιαθλητικού) ματς, με ένταση, πάθος, διαμαρτυρίες κι έξαλλες αντιδράσεις.

3. Σέλτικ – Ρέιντζερς

Το πασίγνωστο «Old Firm» ντέρμπι της Γλασκώβης που χωρίζει την πόλη στα δύο. Η αντιπαλότητα των δύο ομάδων δεν περιορίζεται εντός αγωνιστικού χώρου. Πολιτικές, κοινωνικές και θρησκευτικές διαφορές συντηρούν αναλλοίωτο το μίσος στο πέρασμα των χρόνων, μιας και η Σέλτικ υπήρξε η ομάδα των καθολικών φτωχών Ιρλανδών μεταναστών, ενώ η Ρέιντζερς εκπροσωπεί τη συντηρητική προτεσταντική πλευρά της πόλης, υπέρμαχοι της βασίλισσας και της ενωμένης Βρετανίας.

2. Μπαρτσελόνα – Ρεάλ

Η αντιπαλότητα έχει να κάνει με τα… πάντα. Είναι οι δύο κορυφαίοι σύλλογοι της Ισπανίας, άρα εχθροί, αλλά πάνω απ’ όλα εκπροσωπούν δύο εντελώς αντίθετες φιλοσοφίες. Η Ρεάλ είναι ο εκπρόσωπος του κεντρικού κράτους που εκφράζεται μέσω της Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα είναι το καμάρι της Καταλονίας, με τους ντόπιους να θεωρούν εαυτούς… άλλο κράτος. Κάτι σαν «κατεστημένο» (Μαδρίτης) εναντίον «αμφισβητία» (Βαρκελώνη).

Τα μεγαλύτερα ντέρμπι: Μπόκα – Ρίβερ

Το Σουπερκλάσικο της Αργεντινής. Η αντιπαλότητά τους ξεκινάει από τις αρχές του περασμένου αιώνα, όταν οι δύο ομάδες είχαν έδρα στη φτωχή συνοικία Λα Μπόκα. Τη δεκαετία του ’30 η Ρίβερ απέκτησε οικονομική δύναμη και μετακόμισε βόρεια, στο Νούνιες, γεγονός που φούντωσε ακόμα περισσότερο το μίσος τους.

Είδαμε, λοιπόν, και την πρώτη 25άδα των σημαντικότερων ντέρμπι του κόσμου και στην κορυφή είναι λογικό να βρίσκεται το Σουπερκλάσικο της Αργεντινής. Δείτε εδώ το πρώτο μέρος του αφιερώματος, τα σημαντικότερα ντέρμπι από τη θέση 50 ως τη θέση 26.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ