ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Αγγλία: Το πρώτο pit stop της Τσάμπιονσιπ

Δημοσιεύτηκε: Αντώνης Τσούτης στις 11:53 10/09/2018

Ο μαραθώνιος βρίσκεται ακόμη στην αρχή του, όμως έχουμε διανύσει την πρώτη εξάδα των αγώνων και ως ένα βαθμό μπορούμε να πούμε ότι έχουμε πάρει μια πρόγευση των ομάδων, κάποιοι συσχετισμοί διαμορφώνονται και αυτό επηρεάζει αναμφίβολα και την οπτική γωνία των μπουκ.

Οι μακροχρόνιες αποδόσεις αποτελούν έναν μπούσουλα ο οποίος ως  ένα σημείο αποτυπώνει αυτούς τους συσχετισμούς που αναφέραμε παραπάνω, δεν πρόκειται φυσικά για κάποιο θέσφατο και πολλές φορές μέσα στην πορεία της σεζόν διαφοροποιείται, δεν παύει όμως να βοηθάει στη συνολικότερη αποτίμηση που θα ‘θελε κάποιος να κάνει σε αυτό το ξεκίνημα της χρονιάς.

Ο καταποντισμός της Στόουκ

Λιντς και Μίντλεσμπρο, εκτός από δίδυμο κορυφής στο βαθμολογικό πίνακα, είναι και το δίδυμο των δυνατών φαβορί σε απόδοση 5,00 για την κατάκτηση του τίτλου, με τη Λιντς να είναι αυτή που έχει  συγκριτικά δεχτεί το μεγαλύτερο ψαλίδισμα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις που την έφερναν στο 13,00, σε αντίθεση με το πιο μετριοπαθές και υποψιασμένο 10,00 της Μίντλεσμπρο. Για καμιά από τις δυο δεν μπορούν να διατυπωθούν ιδιαίτερες αντιρρήσεις σε ό,τι έχει να κάνει με το φαβοριτισμό της δεδομένης στιγμής, από τη μία ο Μπιέλσα και η εντελώς διαφοροποιημένη αγωνιστική εικόνα της Λιντς που βγάζει θετική αύρα, από την άλλη η κυνική σοβαρότητα που έχει εμφυσήσει ο Πούλις στη Μίντλεσμπρο είναι στοιχεία που γέρνουν την πλάστιγγα.

Καταποντισμός του πρώτου καλοκαιρινού φαβορί της Στόουκ, τα 6,00 του τίτλου έχουν κυλήσει στο 21,00, μια εξέλιξη που αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο τη δυσκολία της προσαρμογής της στα  νέα δεδομένα, όσο και το ότι ο Γκάρι Ρόουετ δεν έχει πετύχει ακόμη να δώσει στίγμα και προσωπικότητα σε μια ομάδα που βάσει ρόστερ πραγματικά προβληματίζει με τους πέντε πόντους στα έξι αυτά πρώτα ματς. Μένοντας λίγο στη Στόουκ, το 2,50 της ανόδου έχει ανέβει στο 6,50, ένα ακόμη χαρακτηριστικό δείγμα πως αυτή τη στιγμή οι μπουκ την κατατάσσουν σε δεύτερη μοίρα στην προσπάθεια επιστροφής στην Πρέμιερ.

Εδώ ενδεχομένως να υπάρχει ένα κάποιο ενδιαφέρον από στοιχηματικής πλευράς, αν κάποιος δηλαδή εκτιμά πως σαν ομάδα διαθέτει τα υλικά και τη μαγιά αλλά απλά της λείπει το κλικ που θα το βρει μάλλον συντομότερα παρά αργότερα, τότε η απόδοση του 6,50 για άνοδο μπαίνει εύκολα στην κουβέντα.

Εμπιστοσύνη στον Μουρ

Προχωρώντας στις υπόλοιπες ομάδες που φιγουράρουν στο κάδρο των φαβορί της κατάκτησης, η Γουέστ Μπρομ έχει βιώσει μια σχετική υποχώρηση στο 6,50 (από το 9,50) και πλέον είναι 3ο φαβορί. Εδώ γίνεται προφανές πως στην εκτίμηση δεν υπεισέρχεται τόσο η βαθμολογική παράμετρος (που όσο νωπό κι αν είναι το στάδιο που βρισκόμαστε, πάντα έχει ένα μερίδιο στην οπτική γωνία του πως βγαίνουν αυτές οι αποδόσεις), όσο κυρίως η εμπιστοσύνη που φαίνεται να δείχνουν οι μπουκ στο πρότζεκτ που τρέχει ο Μουρ σε μια ομάδα που το καλοκαίρι βίωσε πολλές και κομβικές αλλαγές.

Εμπιστοσύνη που προς το παρόν φέρεται να αίρεται από τη Νότιγχαμ, το 11,00 της κατάκτησης έχει υποχωρήσει σε ένα πολύ μακρινό 26,00, απόδοση που μαρτυράει τόσο το μπέρδεμα που προκύπτει σε όλο τον κόσμο για την ομάδα του Καράνκα, όσο και σε ένα βαθμό, τον πρόωρο φαβοριτισμό που της είχε αποδοθεί το καλοκαίρι. Ομάδα ριζικά αλλαγμένη, χωρίς ακόμη να έχουν γίνει διακριτοί οι ρόλοι των παικτών αλλά και η όποια φιλοσοφία θα τη χαρακτηρίσει, η εικόνα της σε αυτές τις πρώτες αγωνιστικές δικαιολογεί την επιφυλακτικότητα με την οποία την προσεγγίζουν πλέον οι αποδόσεις, αφού και η άνοδός της έχει κυλήσει στο 7,00, ενώ πριν τη σέντρα ήταν 4ο φαβορί στο 4,35.

Σουόνσι και Ντέρμπι μαζί άνοιξαν στο 13,00, μαζί έχουν υποχωρήσει στο 21,00, απόδοση που χαρακτηρίζει τη ρευστότητα υπό την οποία κινούνται. Στο φτιάξιμό τους αμφότερες, με νέους τεχνικούς που έχουν σαν μεγαλύτερο κέντρισμα τη φιλοδοξία τους, είναι ομάδες που ναι μεν έχουν εκπέμψει κάποια θετικά σημάδια, με μεγαλύτερο αν θέλετε ερώτημα για τη συνέχεια τους το κατά πόσο θα καταφέρουν να βρουν μια σταθερή ρότα.  

Τα πιθανά dark horses

Η Αστον Βίλα είναι από τις περιπτώσεις του ναι μεν αλλά. Το 13,00 για κατάκτηση του Αυγούστου κύλησε στο 15,00, μετατόπιση που έχει σαφώς να κάνει με τη στασιμότητα που τη χαρακτήρισε πριν τη διακοπή και κυρίως με την 4άρα που κουβάλησε μαζί της όλο αυτό το διάστημα της διακοπής από το τελευταίο ματς με τη Σέφιλντ Γιουν. Γίνεται πάντως εμφανές πως οι μπουκ ακόμη την προσέχουν, ή αν προτιμάτε πως σέβονται τόσο τον Μπρους όσο και τη φανέλα της, λόγοι που ουσιαστικά την κρατούν χοντρικά πάνω στα αρχικά επίπεδα παρά την πρόσφατη εικόνα της. Χαρακτηριστικό αυτού του σεβασμού και της πεποίθησης πως θα βρει τελικά το δρόμο της, είναι το ότι η άνοδός της έχει πέσει από το 5,50 στο 4,35.

Κλείνοντας με το πάνω ράφι, οι δυο πιο αξιοσημείωτες περιπτώσεις που απασχολούν σε αυτό το πρώιμο στάδιο είναι η Μπρέντφορντ και η Σέφιλντ Γιουν. – στο 17,00 άνοιξε η πρώτη και τώρα βρίσκεται στο 7,00 για κατάκτηση, στο 26,00 η δεύτερη και πλέον στο 13,00. Οντως μπήκαν απαιτητικά στη σεζον, καθεμιά με τη δική της φιλοσοφία και τη δική της ποδοσφαιρική λογική, αν αναλογιστούμε πως σε κάθε σεζόν ξεπετάγεται και ένα dark horse που θέλει να ξαφνιάζει ευχάριστα, δείχνουν πως φέτος θέλουν να ‘χουν αυτές το συγκεκριμένο ρόλο, στην περίπτωση τους το διαχρονικό στοίχημα έχει να κάνει κυρίως με τη διαχείριση της πίεσης τέτοιων υψηλών πτήσεων. Σημαντική η υποχώρηση και στα της ανόδου τους, από 6,00 και 9,00 σε 3,25 και 5,50 αντίστοιχα, αποδόσεις ιδιαίτερα πιεσμένες.

Τα  ζόρια της Μπέρμιγχαμ

Μάχη όμως δεν έχουμε μόνο για το ποια θα πάρει τον τίτλο και φυσικά το εισιτήριο για την Πρέμιερ, αλλά και για το ποιες θα καταφέρουν να επιβιώσουν στην κατηγορία, μια μάχη συχνά πιο επώδυνη και ψυχοφθόρα για τις ομάδες που παίζουν με τη φωτιά. Με μια πρώτη ματιά κάνει μπαμ η μεταβολή των αποδόσεων της Μπέρμιγχαμ, από το 9,00 της πρεμιέρας στο 2,75 τώρα, μεταβολή που δεν έχει να κάνει τόσο με την αγωνιστική της εικόνα.

Ως γνωστόν με σημαντικά οικονομικά ζητήματα από την προηγούμενη ακόμη σεζόν, το καλοκαίρι μπήκε σε καθεστώς μεταγραφικού εμπάργκο και τελούσε υπό την αυστηρή εποπτεία τόσο του Φούτμπολ Λιγκ όσο και της αρμόδιας επιτροπής. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, παραβίασε όλους αυτούς τους όρους πληρώνοντας 2 εκατ. λίρες για την απόκτηση του Δανού μπακ Πέντερσεν και πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο αφαίρεσης 12 βαθμών, μια εξέλιξη πρωτόγνωρη για το Φούτμπολ Λιγκ, η οποία όπως δείχνουν τα ως τώρα δεδομένα, μόνο απίθανη δεν πρέπει να θεωρείται.

Οι υπόλοιπες της ουράς

Σε ό,τι  αφορά τις υπόλοιπες, η καλύτερη του αναμενομένου πορεία της Μπόλτον της έχει δώσει ένα μικρό σπρώξιμο και από πρώτο φαβορί τον προηγούμενο μήνα, είναι πια στο 3,25, ενώ μια εντύπωση την προκαλεί η διακύμανση των αποδόσεων στη Σέφιλντ Γουέν.

Τη φοβόντουσαν από την αρχή οι μπουκ, το εμπάργκο μεταγραφών και η αδυναμία της να προβεί σε ενισχύσεις, σε συνάρτηση με μια γενικότερη αύρα στασιμότητας και τέλματος από πλευράς ιδιοκτητών, προδίκαζαν μια ζόρικη χρονιά. Ως τώρα τα αποτελέσματά της δεν δείχνουν κάτι τέτοιο, σαφώς και είναι νωρίς και στο χορό θα μπουν αστάθμητοι παράγοντες, ειδικά αν το χειμώνα δεν ενισχυθεί, κι αυτό υποδηλώνουν τα τωρινά 6,00 υποβιβασμού της. Πως ναι μεν τα πάει πιο ενθαρρυντικά από όσο την περίμενε η πλειοψηφία, παραμένει όμως σε μια κατάσταση που εύκολα το πράγμα μπορεί να στραβώσει.

Ψαλιδισμένες, και λογικό αν πατήσουμε πάνω σε αυτά που μας έχουν δείξει μέχρι στιγμής, Ρέντινγκ (2,60 από 5,00), ΚΠΡ (2,50 από 5,00) και Ιπσουιτς (2,50 από 4,00), πραγματικά δείχνει μια τριάδα που σε πρώτη φάση θα έχει τα θέματά της, το 1,90 (2,10 στο ξεκίνημα) της Ρόδεραμ αδιαφορεί παντελώς για την αν μη τι άλλο συμπαθητική εικόνα της νεοφώτιστης και εξακολουθεί – όχι άδικα εδώ που τα λέμε- να την αντιμετωπίζει σαν το πιο λάιτ μέγεθος της κατηγορίας.

Αντί επιλόγου

Τα μακροχρόνια δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση, τουλάχιστον σε αυτό το αρχικό στάδιο της σεζόν, είναι πάρα πολλές οι παράμετροι που πρέπει να προσλάβει κάποιος πριν καταλήξει σε μια εκτίμηση και εξίσου δύσκολο το να οριστεί επακριβώς ποια είναι η απόδοση που κουβαλάει το όποιο ψήγμα ευκαιρίας.

Πέρσι στην αντίστοιχη αγωνιστική, από τις ομάδες της πρώτης 6άδας, η 3η Γουλβς πήρε τον τίτλο και η πρωτοπόρος Κάρντιφ ανέβηκε αυτόματα σαν 2η, καμιά από τις άλλες τέσσερις δεν πέτυχε να εξασφαλίσει την άνοδο, κάτι που τελικά το κατάφερε η 13η Φούλαμ. Στον αντίποδα και στα της ουράς, από τις τρεις που βρίσκονταν κάτω από τη γραμμή, η Μπέρτον ήταν τελική εκείνη που υποβιβάστηκε, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως η τότε προτελευταία Μπρέντφορντ, τερμάτισε τελικά άνετη και ωραία στην 9η θέση.

Με λίγα λόγια, όσο εύκολο μπορεί να μοιάζει με μια πρώτη ανάγνωση το να καταλήξει κάποιος σε μια-δυο επιλογές που βγάζουν κάποια εν δυνάμει λογική βάσει εικόνας, άλλο τόσο εύκολα μπορεί να διαψευστεί από την πορεία των γεγονότων στη ροή της σεζόν.

Εν γνώσει αυτού του ρίσκου λοιπόν, από όλα όσα κουβεντιάσαμε αυτό που φαίνεται να συγκεντρώνει ένα κάπως μεγαλύτερο ενδιαφέρον, είναι το 6,00 στον Stoiximan για άνοδο της Στόουκ, καθαρά πάνω στην υπόθεση εργασίας πως ο Ρόουετ θα βρει τελικά την άκρη και θα βγάλει το 100% του ρόστερ του.