ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Άκης Αχλατλής: Τα παιδιά του Μπιέλσα

Δημοσιεύτηκε: Άκης Αχλατλής στις 21:20 22/02/2020

Μαρσέλο Μπιέλσα, από τις κορυφαίες ποδοσφαιρικές προσωπικότητες. Ο άνθρωπος που επηρέασε όσο λίγοι το άθλημα την τελευταία 20ετία. Ανάλυση, μέθοδοι προπόνησης, τακτικές, είναι ορισμένες πτυχές της ζωής ενός προπονητή που υιοθέτησαν σε μεγάλο ή μικρό βαθμό πολλοί εν ενεργεία προπονητές. Ακόμη και μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων. Η δήλωση του Πεπ Γκουαρντιόλα πως ο Μπιέλσα είναι ο καλύτερος προπονητής στον κόσμο δεν ήταν φιλοφρώνηση. Από την καρδιά και την εμπειρία του μίλησε ο Πεπ.

Μπιέλσα: Το καμάρι του Ροζάριο

Αν το ποδόσφαιρο ήταν επιστήμη και κάθε ερευνητής έψαχνε να βρει ένα κενό στην έρευνα για να κάνει μία δημοσίευση, ο Μπιέλσα θα ήταν μία μόνιμη αναφορά στη βιβλιογραφική ανασκόπησή του. Είναι ποδοσφαιρικό κεφάλαιο. Θα μιλούν και θα εφαρμόζουν τα όσα διδάσκει στο μέλλον. Στη Λατινική Αμερική και ειδικά στην Αργεντινή, λατρεύεται σαν Θεός. Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι λατρεύεται προπονητικά, όσο ο Ντιέγκο ποδοσφαιρικά. Μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού οι εν ενεργεία προπονητές στους οποίους έχει αφιερωθεί όνομα γηπέδου. Ναι, το «Μαρσέλο Μπιέλσα» της Νιούελς είναι αφιερωμένο στον ζωντανό μύθο από το Ροζάριο και αυτό κάτι λέει για το πόσο περίφανοι είναι εκεί στη Νιούελς. Πάντα υπάρχει η μικρή μειοψηφία που κρίνει βάσει τίτλων την πορεία ενός προπονητή. Λίγοι είναι και λογικά δεν θα κατανοήσουν ποτέ το ποδόσφαιρο.

Τα παιχνίδια της Νιούελς, όταν ήταν στον πάγκο της στις αρχές των 90’s ήταν ατραξιόν για κάθε ποδοσφαιρόφιλο, φυσικά όσοι είχαν την τάση και την άδεια, μπορούσαν να παρακολουθήσουν και τις προπονήσεις των «λεπρόσος». Το φαινόμενο Μπιέλσα έχει επηρεάσει τρομερά το ποδόσφαιρο της Αργεντινής, δεν υπάρχει τεχνικός που να μην αναφέρεται σε αυτόν ως πηγή έμπνευσης και το… δέντρο που έχει φτιάξει ο νυν τεχνικός της Λιντς δεν είναι αμελητέο. Χόρχε Σαμπαόλι, Μαουρίσιο Ποκετίνο, Εντουάρντο Μπερίσο, Ντιέγκο Σιμεόνε, Χεράρδο Μαρτίνο, Μαρσέλο Γκαγιάρδο είναι λίγα από τα ονόματα που έχουν επηρεαστεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από τον Μπιέλσα. «Μπιελσίστας» εν ολίγης, μιας σχολής που συνεχίζει να παράγει προπονητές και να τροφοδοτεί το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Χιλή: Η ανεξίτηλη στάμπα του «Λόκο»

Η επιρροή του Μπιέλσα στους συμπατριώτες του είναι κάτι λογικό. Μία από τις πιο σημαντικές κατακτήσεις του «Λόκο» είναι πως άφησε τη στάμπα του στο ποδόσφαιρο της Χιλής. Είναι αυτός που ανέβασε επίπεδο την εθνική Χιλής, ανέδειξε τη χρυσή γενιά ποδοσφαιριστών της, έβαλε τις βάσεις για κάτι μεγάλο και ένας από τους «μαθητές» του, ο Χόρχε Σαμπαόλι, την οδήγησε στη γη της επαγγελίας, με την κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα 2015.

Ο Χόρχε Σαμπαόλι ολοκλήρωσε το έργο του Μαρσέλο Μπιέλσα στην εθνική Χιλή με την κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα 2015, του πρώτου την ιστορία των Χιλιανών

Στο ποδόσφαιρο της Χιλής από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας ήδη είχαν αρχίσει να μπαίνουν στο παιχνίδι προπονητές της  σχολής Μπιέλσα. Και να μπαίνουν χοντρά σε αυτό. Ο Χόρχε Σαμπαόλι, πριν αναλάβει την εθνική, έγραψε ιστορία με τρία διαδοχικά πρωταθλήματα στην Ουν. ντε Τσίλε και ένα Κόπα Σουνταμερικάνα. Από εκείνη την ομάδα ακόμη υπάρχουν παίκτες που κοσμούν το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, όπως ο Τσάρλες Αράνγκις της Λεβερκούζεν.

Ο Εντουάρντο Μπερίσο έγινε ο πρώτος τεχνικός που κατακτά πρωτάθλημα στον πάγκο της Ο’ Χίγκινς. Φυσικά, με περισσότερο ρεαλισμό και μεγαλύτερη προσοχή στην άμυνα από ότι ο Σαμπαόλι, όμως με τη στάμπα του «Μπιελσίστα» και αυτός.

Το πείραμα της Ουν. ντε Τσίλε να δώσει τα κλειδιά, ως πρώτη δουλειά τότε, στον Σεμπαστιάν Μπεκατσέσε απέτυχε, αν και ο «κιθαρίστας» βοηθός του Σαμπαόλι βρήκε μετέπεια την προπονητική του Ιθάκη και εκδίκηση στη Ντεφένσα Χουστίσια όπου εκτόξευσε τις μετοχές του.Τη δεδομένη στιγμή υπάρχουν οκτώ Αργεντίνοι προπονητές στην Πριμέρα Α της Χιλής. Και οι οκτώ έχουν παραδεχτεί σε δηλώσεις τους ότι ακολουθούν τη φιλοσοφία του Μπιέλσα και του πιο άμεσου εκφραστή αυτής, του Χόρχε Σαμπαόλι.

Ο Αριέλ Χόλαν της Ουν. Κατόλικα έχει πει πως παρακολουθούσε στενά τη μεθοδολογία του Μπιέλσα όταν αυτός ήταν στον πάγκο της εθνικής Χιλής. Ο Πατρίσιο Γκραφ της Ο’ Χίγκινς τόνισε ότι έχει ως παράδειγμα τους Μπιέλσα και Σαμπαόλι ενώ ο Φρανσίσκο Μενεγκίνι της Αουνταξ Ιταλιάνο, ήταν κατάσκοπος του Μπιέλσα στην εθνική Χιλής και αναλυτής του Χόρχε Σαμπαόλι στην Ουν. ντε Τσίλε. Αν ο Μπιέλσα δεν καθόταν ποτέ στον πάγκο των Χιλιανών, αν ο Σαμπαόλι δεν έγραφε ιστορία σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο στη Χιλή, πιθανότατα να μην υπήρχε και αυτός ο προπονητικός «χάρτης» στις ομάδες του χιλιανικού ποδοσφαίρου.

Αριστερά, ο Φρανσίσκο Μενεγκίνι. Νυν προπονητής της Αουνταξ Ιταλιάνο, τότε στο προπονητικό τιμ της Χιλής υπό τις οδηγίες του Μπιέλσα σαν κατάσκοπος/αναλυτής.

Μάχη «Μπιελσίστας» στη Βίνια ντελ Μαρ

Δύο από αυτούς τους οκτώ που βρίσκονται στις ομάδες της Χιλής αναμετρώνται απόψε. Και οι δύο ιδιαίτερες περιπτώσεις. Ο ένας είναι ο Χαβιέρ Τορέντε. Και είναι το πιο γνήσιο προπονητικό τέκνο του Μπιέλσα. Ο γιος του. Πριν επιχειρήσει να δοκιμάσει μόνος την τύχη του στο προπονητικό κουρμπέτι, ήταν βοηθός του «Λόκο» στις περισσότερες δουλειές του, με τελευταία να είναι εκείνη στη Μαρσέιγ. Πιθανό από αυτόν να περίμενε και περισσότερα το ποδόσφαιρο, όχι ότι δεν έκανε και αρκετά καλές δουλειές, ειδικά σε ορισμένα περάσματα που είχε από την Παραγουάη αλλά ίσως και οι απαιτήσεις από τον πρώτο βοηθό του Μπιέλσα να ήταν μεγαλύτερες στον ποδοσφαιρικό κόσμο. Νυν προπονητής της Εβερτον, σε μία Εβερτον όπου δείχνει να του ταιριάζει, καθώς την πρώτη φορά που έκατσε στον πάγκο της το 2018, κατάφερε ένα μικρό θαύμα με την παραμονή στην κατηγορία. Πέρσι οι διοικούντες δεν τον εμπιστεύτηκαν από την αρχή, πάλι τον έφεραν σε ρόλο πυροσβέστη στο τελευταίο τετράμηνο του 2019 αλλά φέτος του έδωσαν τα κλειδιά.

Ο άλλος είναι ο Χουάν Πάμπλο Βοϊβόδα. Δηλωμένος οπαδός του Μπιέλσα και της Νιούελς Ολντ Μπόις. Με πτυχίο ιατρικής… στη μέση για τα μάτια του ποδοσφαίρου, έχει τονίσει πως όταν ήταν στα τσικό της Νιουελς, δεν έχανε παιχνίδι της ομάδας και επειδή είχε το «μέσο», μπορούσε να παρακολουθεί και τις προπονήσεις του Μαρσέλο Μπιέλσα. Είναι και αυτός στη λεγόμενη τρίτη γενιά προπονητών που έχει φέρει αυτό το κύμα Μπιέλσα. Στα 45 του, με καλή δουλειά στη Ντεφένσα Χουστίσια το 2017-18, ανέλαβε φέτος τη Λα Καλέρα, η οποία κινείται σε αυτή τη φιλοσοφία. Πέρσι είχε στον πάγκο τον Φρανσίσκο Μενεγκίνι, είδε ότι το συγκεκιρμένο μοντέλο λειτουργεί και επένδυσε σε άλλον ένα «Μπιελσίστα», με το πράγμα να πηγαίνει εξαιρετικά σε αυτό το ξεκίνημα του 2020 και το σκαλπ της Φλουμινένσε ακόμη ζεστό στο χέρι της.

Η Λα Καλέρα φέτος αποφάσισε να συνεχίσει με έναν Μπιελσίστα στον πάγκο της και ο εκλεκτός ήταν ο Χουάν Πάμπλο Βοϊβόδα

Μάχη «Μπιελσίστας» απόψε λοιπόν στη Βίνια ντελ Μαρ, εκεί όπου ο «γιος» του Μπιέλσα θα αντιμετωπίσει ένα από τα «εγγόνια» τους. Ο Χαβιέρ Τορέντε της Εβερτον, που θήτευσε πιο κοντά από κάθε άλλον στον Μπιέλσα, απέναντι σε έναν γιατρό από τον Κόρδοβα, που άφησε την ιατρική στο «περίμενε» γιατί τον συνεπήρε το ποδόσφαιρο και θέλησε να ακολουθήσει και αυτός το μονοπάτι της προπονητικής, όπως το ίνδαλμά του στη Νιούελς.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ