ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Νίκος Αγγελής: Οι αποδόσεις, ενισχυμένες και μη, και η γκανιότα τους

Δημοσιεύτηκε: Νίκος Αγγελής στις 12:22 28/02/2020

Η αγωνιστική του Σαββάτου δεν είναι αυτό που θα λέγαμε γεμάτη. Πολύ λίγα ματς που σε (με δηλαδή) βάζουν στην πρίζα, προσωπικά μόλις δύο, άντε τρία. Κι ακριβώς επειδή ήταν λίγα, τα συζητήσαμε αναλυτικά στα Μαθήματα της εφημερίδας. Από εδώ δεν έχω να προσθέσω κάτι καινούριο, οπότε θα καταφύγω στο γνωστό κόλπο. Θα ανεβάσω δηλαδή τα σημερινά Μαθήματα, τα οποία μπορείτε να τα δείτε σε αυτό το λινκ, ώστε να μην επαναλαμβάνομαι και να μην κουράζω όσους τα έχουν ήδη διαβάσει. Και μαζί βέβαια με τα Μαθήματα, το απαραίτητο print screen από το γνωστό εξελάκι με τις -κατά την εκτίμησή μου- δίκαιες αποδόσεις για τα παιχνίδια της αγωνιστικής.

Όπως βλέπετε βέβαια, σήμερα το εξελάκι είναι λίγο διαφορετικό από ό,τι όλες τις υπόλοιπες φορές. Έτσι, πέρα από τις αποδόσεις με τις οποίες άνοιξε η αγορά και τις αποδόσεις που υπάρχουν τη στιγμή που ανεβάζω αυτό το μπλογκ, και πέρα βέβαια και από τις δικές μου «δίκαιες», έχω προσθέσει και ένα ακόμη σετ αποδόσεων, τις λεγόμενες «ενισχυμένες αποδόσεις» (ή enhanced odds).

Σύγκριση αποδόσεων. Αποδόσεις Βet365.

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα λίγο από την αρχή. H Βet365 έχει εδώ και χρόνια μια ιδιαίτερη και απόλυτα αναγνωρίσιμη στρατηγική όσον αφορά τις αποδόσεις της στις Αγγλιδούλες – και στην Πρέμιερ. Όταν λοιπόν ανοίγει για πρώτη φορά την αγορά, παίζει με γκανιότα γύρω στο 106-106,50%, γκανιότα την οποία διατηρεί σταθερή για αρκετές μέρες. Πλησιάζοντας όμως στη μέρα διεξαγωγής των παιχνιδιών, αλλάζει την γκανιότα της και στην τελική ευθεία παίζει πλέον κάπου στο 102-102,5%. Η κρίσιμη αλλαγή γίνεται παραδοσιακά τη Δευτέρα νωρίς το πρωί για τα μεσοβδόμαδα ματς της Τρίτης και την Παρασκευή, επίσης νωρίς το πρωί, για την αγωνιστική του Σαββάτου.

Γενικά μιλώντας, μια τέτοια τακτική θεωρείται λίγο εκ του ασφαλούς. Η υψηλή γκανιότα προστατεύει τον μπουκ, καθώς, ακόμη κι αν υπάρχει λάθος στην τιμολόγηση, η υψηλή γκανιότα το αμβλύνει. Αντίθετα, η χαμηλή γκανιότα δεν συγχωρεί λάθη, ο μπουκ δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω της. Στην περίπτωση λοιπόν της Βet365, η γκανιότα πέφτει όταν ήδη οι παίκτες (και κυρίως αυτοί που λέμε early bettors) έχουν κάνει τις πρώτες τους τοποθετήσεις και έχουν επισημάνει τα όποια λάθη των αρχικών σετ. Και όταν βέβαια, έχοντας φτάσει μια μέρα πριν τη σέντρα, έχουν ήδη γίνει γνωστά τα περισσότερα από τα δεδομένα του κάθε παιχνιδιού. Με λίγα λόγια, τα όποια λάθη έχουν ήδη διορθωθεί πριν αλλάξει η γκανιότα, για αυτό και ο χαρακτηρισμός εκ του ασφαλούς. Αλλά δεν έχει και πολλή σημασία, γενική κουβέντα είναι όλο αυτό, έτσι, για να καταλαβαίνουμε πώς λειτουργούν τα πράγματα. Ο κάθε μπουκ έχει κάθε δικαίωμα να προσαρμόζει όπως θέλει τους κανόνες του παιχνιδιού που προσφέρει, και ο κάθε παίκτης προφανώς έχει κάθε δικαίωμα να κρίνει αν του κάνουν οι κανόνες ή όχι.

‘Ισως όμως να το έχετε προσέξει ήδη – για την ακρίβεια, θα έπρεπε να το έχετε ήδη προσέξει, διαφορετικά, και σόρι για το ωμό του λόγου μου αλλά είναι όντως σοβαρό, δεν έχετε καμία τύχη στο άθλημα. Από το ξεκίνημα της φετινής σεζόν, λοιπόν, η γκανιότα των αγώνων της Τσάμπιονσιπ δεν αλλάζει τη Δευτέρα ή την Παρασκευή το πρωί. Αλλάζει δηλαδή αλλά πολύ λιγότερο, από το 106-106,50 πηγαίνει απλά ένα κλικ πιο κάτω, στο 105.

Αντίθετα, στα παιχνίδια της Λιγκ 1 και της Λιγκ 2 δεν υπήρξε κάποια διαφοροποίηση από ό,τι ξέραμε τόσα χρόνια και Δευτέρα/Παρασκευή πρωί είχαμε την παραδοσιακή αλλαγή από το 106 στο 102. Για να το έχετε και σαν εικόνα, ρίξτε μια ματιά στο εξελάκι με τις αποδόσεις από ένα παλιότερο φετινό μπλογκ, από τα μέσα Οκτωβρίου. Τυχαία η επιλογή, σε όλα τα μπλογκ που έχουμε συζητήσει φέτος τις αποδόσεις, το ίδιο είναι, οι «παρασκευιάτικες» αποδόσεις της Τσάμπιονσιπ είναι με γκανιότα στο 105 και των Λιγκ 1 και Λιγκ 2 στο 102.

σύγκριση αποδόσεων

Πώς εξηγείται αυτή η αλλαγή; Και πώς γίνεται ένας μπουκ να παίζει με χαμηλότερη γκανιότα τη Λιγκ 1 και τη Λιγκ 2 σε σχέση με την Τσάμπιονσιπ, όταν βέβαια η Τσάμπιονσιπ θεωρείται σαφώς πιο εμπορικό/ασφαλές πρωτάθλημα; Πολύ απλά, από φέτος το καλοκαίρι η Βet365 τρέχει μια προσφορά στα παιχνίδια της Τσάμπιονσιπ. Early payout την ονομάζει (πρώιμη πληρωμή στα ελληνικά), ότι αν δηλαδή η ομάδα που έχεις παίξει προηγηθεί οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο ματς με δύο γκολ διαφορά, τότε σου μετράει αυτόματα το στοίχημά σου ως κερδισμένο. Σου το κλείνει άμεσα, κέρδισες, ό,τι κι αν γίνει στο ματς από κει και πέρα.

Παρότι δεν είμαι φίλος των προσφορών (μεγάλη κουβέντα αυτή όμως όχι της παρούσης), κι αν κάτι σοβαρό δεν μου διαφεύγει, η συγκεκριμένη των +2 γκολ είναι η πιο «παικτική» που έχω δει να προσφέρεται. Η μόνη που ο παίκτης δεν ρισκάρει κάτι και έχει μόνο να κερδίσει. Για παράδειγμα, και για να γίνει αντιληπτό, στο γνωστό σε όλους cash out, ο παίκτης που το χρησιμοποιεί κερδίζει εκείνη τη στιγμή κάτι, ότι παίρνει το κέρδος του γλιτώνοντας το ενδεχόμενο η ομάδα του να ισοφαριστεί ως το τέλος και να χάσει το στοίχημα. Όμως ταυτόχρονα δίνει και κάτι ως αντάλλαγμα, το ότι κερδίζει λιγότερα από όσα θα κέρδιζε αν άφηνε το στοίχημά του ως το τέλος. Απόλυτα κατανοητό – και δεν μπαίνω καν στην κουβέντα ότι δεν κερδίζει απλά λιγότερα από όσα θα κέρδιζε αν άφηνε το στοίχημά του να τρέξει ως το τέλος, αλλά, καθώς η γκανιότα στo cashout είναι πολύ υψηλή, κερδίζει λιγότερα από όσα θα έπρεπε να κερδίσει βάσει των χρημάτων που πόνταρε αρχικά, βάσει δηλαδή της απόδοσης στην οποία έχει παίξει και της live απόδοσης τη στιγμή του cashout. Στο +2 γκολ όμως, τίποτα, απλά κερδίζει, χωρίς να διακινδυνεύει τίποτα.

Σωστά; Μμμ, όχι ακριβώς. Το κλειδί στην ιστορία είναι η γκανιότα. Γιατί τελικά και στην περίπτωση του +2 γκολ κάτι πρέπει να δώσεις. Θα πάρεις μεν το μπόνους της νίκης στα +2 γκολ, αλλά όχι στο σετ του 102, θα το πάρεις στο σετ του 105. Στο 102 δεν ισχύει η προσφορά των +2 γκολ, εκεί παίζεις στα ίσα, αν νικήσεις νίκησες κι αν χάσεις έχασες. Λογικό. Και μεταξύ μας και τίμιο, σε αυτό τον κόσμο, και ειδικά στον κόσμο του στοιχήματος, τίποτα δεν χαρίζεται.

Εδώ και κάποιες αγωνιστικές, από τις αρχές Φλεβάρη, η προσφορά των +2 γκολ επεκτάθηκε και στη Λιγκ 1 και στη Λιγκ 2. Αλλά κι εδώ φυσικά όχι στα σετ της χαμηλής γκανιότας. Έτσι, πλέον και η Λιγκ 1 και η Λιγκ 2 προσφέρονται σε δύο διαφορετικά σετ αποδόσεων, όπως ακριβώς και η Τσάμπιονσιπ. Το πρώτο σετ είναι σε γκανιότα γύρω στο 105, στο οποίο ισχύει η προσφορά των +2 γκολ, το δεύτερο είναι το κλασικό «παρασκευιάτικο» με την γκανιότα στο 102-102,50, στο οποίο όμως δεν ισχύει η προσφορά και πλέον ομάζεται «ενισχυμένες αποδόσεις». Που ναι, είναι όντως ενισχυμένες σε σχέση με αυτές του 105, αλλά ακριβώς ίδιες σε σχέση με αυτές που ξέραμε πάντα.

Τι σημαίνει όλο αυτό στην πράξη; Πέρα από το ότι, ως στοιχηματογραφιά, με…. μπερδεύει λίγο για το ποιες αποδόσεις να σας παρουσιάζω στο συγκριτικό εξελάκι μου σε παρόμοια blogs, πρακτικά δεν αλλάζει κάτι. Απλά κάποιος που παίζει σε έναν τέτοιο μπουκ έχει και μία επιπλέον απόφαση να πάρει πριν πατήσει το τελικό ΟΚ. Το αν δηλαδή θέλει να παίξει στην απόδοση της προσφοράς ή όχι. Κι όπως πάντα σε τέτοια ερωτήματα, καθολική απάντηση δεν υπάρχει, είναι θέμα του κάθε ματς.

Αν για παράδειγμα θέλει κανείς να παίξει διπλό, ποια να πω, τη Σριούσμπερι κόντρα στην Μπρίστολ Ρόβερς, νομίζω ότι δεν έχει νόημα να πάει στην προσφορά. Η Σριούσμπερι είναι ομάδα που θεωρητικά τουλάχιστον ξέρει να προστατεύει αποτέλεσμα, η Μπρίστολ Ρόβερς ομάδα που στα δέκα ματς μέσα στο 2020 έχει πετύχει μόλις πέντε γκολ, και μόνο σε ένα κατάφερε να βάλει δύο, ε, μου φαίνεται too much να προηγηθεί με δύο γκολ η Σριούσμπερι και να μη νικήσει. Οπότε, η προσφορά των +2 γκολ μοιάζει να μην αξίζει τον κόπο. Αντίθετα, ποια να πω πάλι, αν θέλει κανείς να παίξει διπλό τη Ροτσντέιλ στο Πόρτσμουθ, ε, μάλλον βολεύει η κάλυψη της προσφοράς.

Για το τέλος, και για να ξαναγυρίσουμε στο θέμα της αγωνιστικής του Σαββάτου, κλείνω το blog με ένα βιντεάκι. Είναι οι δηλώσεις του μάνατζερ της Λέιτον Οριεντ Ρος Εμπλετον αμέσως μετά το Οριεντ – Φόρεστ Γκριν 2-4 στις 23 Νοεμβρίου, το οποίο είδαμε μέσα από τα σημερινά Μαθήματα στην εφημερίδα. Και φαντάζομαι ότι τρεις μήνες δεν αρκούν για να ξεβράσει το αίμα του…

Καλή τύχη στο παιχνίδι σας!

ΥΓ. Μια μικρή υποσημείωση. Όπως βλέπετε, στο print screen με τις αποδόσεις, λείπουν οι ενισχυμένες αποδόσεις για το ζευγάρι Μίντλεσμπρο – Νότιγχαμ. Προφανώς και δεν τις ξέχασα να τις σημειώσω, απλά το ματς είναι τη Δευτέρα και ακόμη δεν έχουν προσφερθεί. Είπαμε, η γκανιότα αλλάζει όταν πλησιάσουμε στη μέρα του ματς και έχουν ενσωματωθεί όλα τα δεδομένα…