ΤΕΛ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Νίκος Αγγελής: Τα «λαχανί» και τα «πράσινα» της αγοράς

Δημοσιεύτηκε: Νίκος Αγγελής στις 15:25 11/10/2019

Θα ξεκινήσω από την αρχή, προσωπικά δεν νομίζω ότι θα παίξω αυτό το Σάββατο. Αλλά βέβαια αυτό δεν σας αφορά ούτε σας επηρεάζει, εσείς είστε διαφορετικοί άνθρωποι/παίκτες κι ο ρόλος του στοιχηματογραφιά απλά βοηθητικός.

Έτσι, και στο σημερινό blog, σας παραθέτω το κλασικό πινακάκι με τις κατά τη γνώμη μου δίκαιες αποδόσεις για την αγωνιστική σε Λιγκ 1 και Λιγκ 2. Στο πινανάκι, πέρα από τις δίκαιες αποδόσεις, βλέπετε σε αντιπαραβολή και τις αποδόσεις της 365, τόσο αυτές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή (Παρασκευή μεσημέρι) όσο και αυτές με τις οποίες άνοιξε η αγορά. Και θα επαναλάβω ότι, για χρηστικούς λόγους, σημειώνονται με λαχανί οι αποδόσεις που βγάζουν >10% value και με πράσινο αυτές που βγάζουν value >20%.

Θα τονίσω όμως το «για χρηστικούς λόγους». Value bet σημαίνει προσφερόμενη απόδοση προς δίκαιη απόδοση. Με άλλα λόγια, αν η προσφερόμενη απόδοση είναι μεγαλύτερη από τη δίκαιη, τότε έχουμε ένα έστω και ελάχιστο value. Αν δηλαδή μας δίνουν ένα ματς στο 4,50 κι εμείς το εκτιμούμε στο 4,49, τότε προκύπτει 0,22% value. Ελάχιστο, ανύπαρκτο, όπως θέλετε χαρακτηρίστε το, αλλά προκύπτει. Ακριβώς όμως επειδή είναι ελάχιστο, το 10% μπαίνει ως ένα δίχτυ ασφαλείας, οτιδήποτε λιγότερο το θεωρώ μέσα στο φυσιολογικό εύρος.

Όλα αυτά τα γράφω με αφορμή το Ροτσντέιλ – Άκρινγκτον. Ένα ματς κατά τη γνώμη μου τελείως αδιάφορο στοιχηματικά, το οποίο όμως λαχανίζει. Για πόσο όμως λαχανίζει; 10,24% είναι το θεωρητικό value μεταξύ του 2,80 της αγοράς και του 2,54 των δικών μου εκτιμήσεων. Απόλυτα οριακό δηλαδή. Και για να γίνει κατανοητό το πόσο οριακό, αν η 365 αλλάξει την απόδοση του άσου από 2,80 σε 2,79, ναι, απλά από 2,80 σε 2,79, τότε αυτόματα πάει περίπατο και το λαχανί, καθώς το value πέφτει στο 9,84%. Όπως βέβαια θα πήγαινε περίπατο αν δεν κολλούσε το μυαλό μου στο «στρογγυλό» 10 αλλά στο 11 ή στο 12…

Ξανά μπροστά μας η Φόρεστ Γκριν

Δεν θα μπω στην κουβέντα των ματς, είπαμε, προσωπικά δεν έχω πολλά κέφια αυτό το Σάββατο και το πιθανότερο είναι να μην μπλέξω. Μόνο μια δυο πάσες θα δώσω και από κει και πέρα σάς αφήνω στην ησυχία σας.

Το ματς που φωνάζει ότι θέλει σχολιασμό είναι φυσικά το Έξετερ – Φόρεστ Γκριν. Τη σχολιάσαμε στο μεσοβδόμαδο blog για τα xGoals τη Φόρεστ Γκριν και το βλέπετε άμεσα στην πράξη. 2η εναντίον 1ης, το σετ άνοιξε στο πολύ προσεκτικό 2,00-3,40-3,75, όμως η αγορά ακολούθησε Έξετερ, κατεβάζοντας τον άσο και ανεβάζοντας το διπλό.

Το γιατί είναι προφανές. Γιατί τα μοντέλα των xGoals ναι μεν την Έξετερ την έχουν όντως στις ομάδες κορυφής (4ο καλύτερο xG Ratio στο 0,579), αλλά τη Φόρεστ Γκριν την έχουν στο κάτω μισό του πίνακα (0,461 xG Ratio, 7η από το τέλος). Και το είπαμε, τα μοντέλα των xGoals, και γενικότερα των analytics, είναι από τους κύριους παράγοντες επιρροής της αγοράς αυτή τη στιγμή, αν όχι ο κυριότερος.

Ένα ακόμη σχόλιο και κλείνω. Στο Σαουθέντ – Γουίμπλεντον, όπως βλέπετε, υπήρξε αλλαγή φαβορί σε σχέση με το άνοιγμα των αποδόσεων. Πίσω από αυτή την τάση της αγοράς δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάτι αριθμητικό. Μιλάμε για εξάποντο ανάμεσα στις δύο κατά τεκμήριο χειρότερες ομάδες της Λιγκ 1 αυτή τη στιγμή, όπου και οι δύο μάλιστα πάνε στο ματς με υπηρεσιακό τεχνικό. Και πολύ απλά η αγορά εκτιμά πως το κλίμα συσπείρωσης στη Γουίμπλεντον, η γενικότερη αίσθηση που σου βγάζει ως οργανισμός, είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με τη Σαουθέντ. Σε γενικές γραμμές συμφωνώ κι εγώ. Αγωνιστικά, η Γουίμπλεντον βγάζει σοβαρά προβλήματα, όμως άρρωστη σαν οργανισμός δεν είναι, κάθε άλλο θα έλεγα. Κάτι που δεν μπορώ να πω για τη Σαουθέντ.

Όπως και να έχει όμως, και αυτή είναι η ουσία του σχολίου, είναι τέτοια η φύση του Σαουθέντ – Γουίμπλεντον, που δεν μπορεί να καλουπωθεί σε μοντέλα και αριθμούς. Είναι κλασική περίπτωση παιχνιδιού που οι άυλες παράμετροι παίζουν σαφώς πιο σημαντικό ρόλο.

Καλή τύχη!

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ