Νίκος Αγγελής: Το... κερασάκι του FA Cup - MatchMoney

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Matchmoney on the go

Νίκος Αγγελής: Το… κερασάκι του FA Cup

Δημοσιεύτηκε: Νίκος Αγγελής στις 22:13 04/01/2019

32 ματς ο 3ος γύρος του FA Cup, η φάση των 64 με άλλα λόγια, όπου μπήκαν για πρώτη φορά στην κληρωτίδα οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ και της Τσάμπιονσιπ και που παραδοσιακά διεξάγεται πάντα το πρώτο Σαββατοκύριακο του νέου έτος, καπάκι μετά το εορταστικό πρόγραμμα, σαν κερασάκι στην τούρτα των εορτών.

Το FA Cup, για να πούμε μια γενική κουβέντα και να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, έχει χάσει ένα σημαντικό μέρος από τη λάμψη του. Το κακό πρωτοξεκίνησε το μακρινό 2000, όταν η τότε κάτοχος του τροπαίου Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σε συνεννόηση με την FA, αποφάσισε να αποσυρθεί από το κύπελλο, καθώς την περίοδο που γινόταν ο 3ος γύρος θα συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κυπέλλων Συλλόγων στη Βραζιλία. Εγινε, έτσι, η πρώτη κάτοχος που δεν υπερασπίστηκε το τρόπαιό της και πρακτικά άνοιξε την κερκόπορτα, αυτή ήταν η πρώτη φορά που μια ομάδα γύρισε την πλάτη στο FA Cup.

Από τότε, τις δυο δεκαετίες που ακολούθησαν, και καθώς το modern football κυριαρχούσε και τα οικονομικά οφέλη από την απλή παρουσία στην Πρέμιερ ή στο Τσάμπιονς Λιγκ εξακοντίζονταν, σταδιακά έγινε όλο και πιο σύνηθες το FA Cup να μην αποτελεί πια προτεραιότητα.

Αλλά έστω και έτσι, παραμένει πάντα το κύπελλο Αγγλίας, τουλάχιστον για τις «μικρές» και τα αουτσάιντερ. Και ειδικά αυτός ο 3ος γύρος έχει αποκτήσει μέσα στα χρόνια διαστάσεις μύθου, ίσως όχι πια η πιο σημαντική ημερομηνία στο αγγλικό ποδοσφαιρικό (και στοιχηματικό) καλεντάρι, όμως πάντα μία από τις πιο σημαντικές.

Και πριν μπούμε στην κουβνέντα, σε αυτό το λινκ, μπορείτε να διαβάσετε συγκεντρωμένα τα 15 από τα μεγαλύτερα μπαμ που έχουν συμβεί ιστορικά στον 3ο γύρο, από το 2-0 της Μπόρνμουθ του Ρέντναπ επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1984 (τότε η Μπόρνμουθ ήταν στο επίπεδο της σημερινής Λιγκ 1), μέχρι τα πιο πρόσφατα και οικεία σε μας τους παλιούς στοιχηματζήδες Κάρντιφ – Λιντς 2-1 το 2002 και Εβερτον – Ολνταμ 0-1 το 2008.

H λογική των ομάδων της Πρέμιερ

Στην προσπάθειά μου να βρω σταθερές και να μη χαθώ μέσα στο χάος των 32 ζευγαριών, η πρώτη μου σκέψη είναι η κόντρα των ομάδων που παλεύουν για την παραμονή τους στην Πρέμιερ, από τη Χάντερσφιλντ μέχρι την Μπράιτον και την Μπόρνμουθ. Των ομάδων δηλαδή που δεν έχουν άλλο στόχο από τη σωτηρία και που βαθιά μέσα τους ξέρουν ότι το FA Cup ή το Λιγκ Καπ περισσότερα προβλήματα παρά οφέλη μπορούν να φέρουν. Δείτε τη βαθμολογία της Πρέμιερ, δείτε και τα κυπελλικά ζευγάρια και ψάξτε κι εσείς τις περιπτώσεις που σας χτυπούν στο μάτι.

Προσωπικά αυτό που ξεχώρισα είναι το Τζίλιγχαμ – Κάρντιφ. Για τον Γουόρνοκ είμαι απόλυτα βέβαιος ότι το μόνο που τον νοιάζει φέτος είναι η παραμονή, απολύτως τίποτε άλλο. Κι όπως παράτησε το Λιγκ Καπ (1-3 από τα δεύτερα της Νόριτς), δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να παρατήσει και το κύπελλο. Οχι φυσικά πως δεν μπορεί να προκριθεί, αλλά αν τυχόν περάσει η Κάρντιφ την Τζίλιγχαμ, θα την περάσει επειδή της βγήκε το ματς και επειδή η Τζίλιγχαμ δεν στάθηκε ικανή να της κάνει τη ζημιά, όχι γιατί το κυνήγησε και το επιδίωξε ο Γουόρνοκ.

Σε ένα δεύτερο πλάνο, πάντα στη λογική της κόντρας των ομάδων της Πρέμιερ που παλεύουν για τη σωτηρία, ξεχωρίζω και το Νιούκαστλ – Μπλάκμπερν. Βαριά φανέλα η Μπλάκμπερν, ιδιαίτερη μορφή ο Μόμπρεϊ στον πάγκο της, την ώρα που η Νιούκαστλ είναι σταθερά μπλεγμένη στην παραμονή και ο Μπενίτεθ συχνά πυκνά δηλώνει πως θα είναι θαύμα, με βάση τη γνωστή οικονομική πολιτική της διοίκησης, αν τα καταφέρει…

To Λιγκ Καπ και η Μπέρτον

Η δεύτερη λογική αφορά πιθανή κόντρα των τεσσάρων ομάδων που έχουν προκριθεί στα ημιτελικά του Λιγκ Καπ και στο μεσοβδόμαδο που μας έρχεται παίζουν τα πρώτα ματς, Τότεναμ – Τσέλσι και Μάν. Σίτι – Μπέρτον.

Η Τότεναμ άνοιξε την αυλαία με το τηλεοπτικό παρασκευιάτικο κόντρα στην Τρανμίρ, η Μάντσεστερ Σίτι φιλοξενεί τη Ρόδεραμ και προφανώς το μυαλό δεν μπορεί να φτάσει τόσο μακριά, οπότε μένει η Τσέλσι με τη Νότιγχαμ στο Στάμφορντ Μπριτζ. Ομολογώ ότι θα προτιμούσα η Τσέλσι να είχε νικήσει τη Σαουθάμπτον, ώστε να ήταν λίγο πιο χαλαρή, όμως σε κάθε περίπτωση, αν κάποιος θέλει να κυνηγήσει μια… πυρηνική μπόμπα, αυτή νομίζω πως είναι η πιο λογική περίπτωση.

Όσο για την Μπέρτον, η «μπιραρία» έχει αποκλειστεί από το κύπελλο και παίζει για το πρωτάθλημα στο Ροτσντέιλ. Στη λογική που συζητάμε, και με την Μπέρτον να πηγαίνει την Τετάρτη το βράδυ στο Ετιχαντ, είναι μια πολύ καλή συγκυρία για τη Ροτσντέιλ. Σε εμφανές ντεφορμάρισμα βέβαια η ομάδα του Χιλ μέσα στις γιορτές και το σετ, με τον άσο στο 2,50-2,60, υπό κανονικές συνθήκες δεν θα έλεγε τίποτα απολύτως (στο 2,74-3,84-2,67 το δικό μου, πάντα μηδενικό και ψυχρό σετ). Αλλά οι συνθήκες για την Μπέρτον δεν είναι κανονικές.

Αρκεί να σημειώσω ότι φέτος, τα πέντε Σάββατα πριν τις Τρίτες όπου την περίμενε αγώνας Λιγκ Καπ, η Μπέρτον του Κλαφ μετρά τέσσερις ήττες και μία αναβολή (το Μπάρνσλι – Μπέρτον στις 22 Σεπτεμβρίου)! Για όποιον λοιπόν αρέσκεται σε μικρομεσαία σημεία, πιθανότατα να έχει νόημα ο συμβιβασμός.

Μεμονωμένες περιπτώσεις

Ξαναγυρνώντας στο FA Cup, άλλη κεντρική λογική δεν έχω, από εδώ και πέρα πάμε σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Που βέβαια δεν είναι καθόλου λίγες.

Από τις πιο ενδιαφέρουσες, για μένα, το Νόριτς – Πόρτσμουθ. Μπλεγμένη στη μάχη της ανόδου η Νόριτς και με πολύ ταλαιπωρημένο ρόστερ, τόσο γιατί τα παιχνίδια της είναι πολύ υψηλής έντασης, όσο και γιατί την έχουν χτυπήσει τραυματισμοί, θεωρώ απόλυτα δεδομένο ότι θα παίξει στο κύπελλο με τελείως εναλλακτική εντεκάδα. Και η Πόρτσμουθ βέβαια είναι στη μάχη της ανόδου στη Λιγκ 1, όμως ο Τζάκετ είναι παραδοσιακός, στο 2ο γύρο είχε παρατάξει κανονική εντεκάδα και, με τους οπαδούς της Πόμπι να εξαντλούν από τις 14 Δεκεμβρίου και μέσα σε λίγες ώρες τις 2.700 εισιτήρια που δικαιούνταν, έχω την αίσθηση ότι θα το κυνηγήσει στο 100%.

Παρόμοιο είναι και το κυριακάτικο Πρέστον – Ντονκάστερ. Οταν μελετούσα το FA Cup για να γράψω τα Μαθήματα, μου παράπεσε μέσα στο χαμό και στην πίεση του χρόνου και ομολογώ πως δεν το πρόσεξα. Αλλά το είδα στην εφημερίδα από τον Τσούτη και το ρεπορτάζ του, η Πρέστον ταλαιπωρείται από πολλά προβλήματα τραυματισμών και η Ντονκάστερ τον έχει απόλυτα τον κυπελλικό χαρακτήρα.

Τρίτη ιδέα, η κόντρα της Στόουκ, για την οποία συζητήσαμε πολύ μέσα στις γιορτές. Τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα μετά το 0-2 από την Μπρίστολ Σίτι, στο Σριούσμπερι παίζει τώρα η Στόουκ, μια χαρά κυπελλική ομάδα είναι η Σριούσμπερι, στέκεται και παραστέκεται η μίνι μπομπίτσα.

Το γυαλί ανάμεσα στην εξέδρα της Στόουκ και στον Γκάρι Ρόουετ έχει ραγίσει για τα καλά.

Αυτά είναι τα βασικά που παίζουν στο μυαλό μου. Ως πιο αόριστες και δευτερεύουσες ιδέες, και λειτουργώντας ως… σελιδοδείκτης, σας δίνω πάσα για να δείτε αν έχετε διάθεση και τις περιπτώσεις της Σουόνσι, της Γουόλσολ, της Πίτερμπορο, της σούπερ μπόμπας της Λίνκολν και της Γουλβς τη Δευτέρα.

Η Σουόνσι έχω την αίσθηση πως θα το κυνηγήσει καλά το κύπελλο και ταυτόχρονα η Βίλα είναι μπλεγμένη στη μάχη της αντεπίθεσης στην Τσάμπιονσιπ και στα μεταγραφικά σενάρια. Η Γουόλσολ το έχει φέτος το κύπελλο (1-0 μες στο Σάντερλαντ στο 2ο γύρο) και η Μπόλτον έρχεται από την εξάρα στο Χαλ. Η Πίτερμπορο είναι τρελή και παραδοσιακά κυπελλική, ενώ η Μίντλεσμπρο έχει μαζέψει προβλήματα τραυματισμών στην άμυνα. Η Λίνκολν έχει φοβερό κυπελλικό χαρακτήρα τα τελευταία χρόνια, στο Γκούντισον Παρκ θα έχει 5500 κόσμο (sold out 5.521 εισιτήρια) και η Εβερτον είναι στις μαύρες της. Οσο για το δευτεριάτικο της Γουλβς, για τη Λίβερπουλ δεν υπάρχει κάτι άλλο φέτος πέρα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Οι αποδόσεις του FA Cup

Πριν κλείσουμε, μια σημαντική υπογράμμιση. Ίσως να προσέξατε ότι το σημερινό μπλογκ έχει μια διαφορά σε σχέση με όσα έχετε διαβάσει από εμένα: Σε κανένα από τα ματς κυπέλλου που σημείωσα παραπάνω δεν έχω αναφέρει αποδόσεις, ποια είναι κατά τη γνώμη μου η δίκαιη τιμή κτλ.

Στο μόνο ματς το οποίο μίλησα για αποδόσεις ήταν το πρωταθληματικό Ροτσντέιλ – Μπέρτον. Και φυσικά δεν είναι τυχαίο. Στα κύπελλα δεν είμαι απόλυτα βέβαιος για την ορθότητα των αποδόσεών μου, δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι το κάθε αουτσάιντερ το θέλω στο 5,00 και όχι στο 4,50. Κι ακριβώς για αυτό, προτιμώ να μη μπερδεύω και να μην παρασέρνω τον αναγνώστη, να το αφήνω στην κρίση σας.

Είναι έτσι κι αλλιώς ζόρικα τα κύπελλα, σαν να συγκρίνεις πορτοκάλια με μήλα, για να δανειστώ για ακόμη μια φορά μια ατάκα του Παρασκευά. Το επιπλέον πρόβλημα είναι ότι σε γενικές γραμμές οι μπουκ προσαρμόζουν τις κυπελλικές τους αποδόσεις στη λογική των αουτσάιντερ και στις περισσότερες των περιπτώσεων χρειάζονται συμβιβασμοί.

Να πω ένα πολύ απλό παράδειγμα. Στο πρόσφατο Μπόλτον – Στόουκ για το πρωτάθλημα ο άσος ήταν στο 4,75, στο τωρινό Σριούσμπερι – Στόουκ για το κύπελλο ο άσος είναι στο 4,00, παρότι αντίπαλος της Στόουκ δεν είναι μια ομάδα Τσάμπιονσιπ αλλά μια ομάδα Λιγκ 1. Ο συμβιβασμός, όπως καταλαβαίνετε, είναι προφανής, οι αποδόσεις εμπερικλείουν την κυπελλική αύρα. Κι όταν μιλάμε για συμβιβασμούς, ο καθένας έχει δικά του όρια και δικά του κριτήρια.

Η πιο αδιάφορη παράγραφος ενός blog

Διαισθητικό λοιπόν το τελικό κριτήριο, τόσο για το ποια απόδοση όσο και βέβαια για το ποιο αουτσάιντερ κάνει στον καθένα, πόσο, πού και τι ρίσκο είναι διατεθειμένος να πάρει. Από την πλευρά μου, πρακτικά όλες τις περιπτώσεις που είδαμε μπορώ να τις δεχθώ και θα τις θεωρούσα λογικό παιχνίδι. Αλλά προφανώς και δεν μπορώ να παίξω δέκα ματς, καταλήγω κι εγώ στις (διαισθητικές) επιλογές μου. Όσο με αφορά λοιπόν, πηγαίνω με Τζίλιγχαμ, που παίζει στο 4,00-4,50, με Πόρτσμουθ (στο 4,50-4,75) και με Σριούσμπερι (γύρω στο 4,00), ενώ θέλω να ξαναδώ τη Νότιγχαμ (στο 15,00 το καθαρό διπλό, στο 11,00 το DNB, που πάντα έχει νόημα στα εκτός έδρας αουτσάιντερ του κυπέλλου) και το δευτεριάτικο της Γουλβς (στο 4,50).

Αυτή η τελευταία παράγραφος βέβαια, κανονικά, θα έπρεπε να σας ήταν αδιάφορη, για τον πραγματικά συνειδητοποιημένο αναγνώστη είναι τελείως αδιάφορο το πού καταλήγει ο όποιος στοιχηματογραφιάς. Ψιλά γράμματα, το ξέρω, αλλά δεν μπορώ και να μην το τονίσω. Για να παίξεις στοίχημα, πόσο μάλλον στοίχημα στο FA Cup, θα πρέπει να λερώσεις τα χέρια σου…

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ