ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Νίκος Αγγελής: To Λιγκ Τρόφι και το τρίξι της Μπέρι

Δημοσιεύτηκε: Νίκος Αγγελής στις 21:58 02/09/2019

Πρώτη αγωνιστική των ομίλων του Λιγκ Τρόφι αυτή την εβδομάδα, μια διοργάνωση πολύ δύσκολη και εδώ και αρκετά χρόνια άκρως αντιστοιχηματική. Όσοι πάντως είστε αναγνώστες και της εφημερίδας, θα θυμάστε πως το συζητήσαμε το θέμα στις αρχές Αυγούστου. Και θα ξέρετε ότι φέτος, μετά από δυο τρία χρόνια πειραματισμών, το πήρα απόφαση, πλέον συμπεριλαμβάνω επίσημα το Λιγκ Τρόφι στις διοργανώσεις με τις οποίες ασχολούμαι στοιχηματικά.

Η λογική μου, ειδικά σε αυτή την πρώτη αγωνιστική των ομίλων, θα είναι πολύ απλή. Σοβαρό ρεπορτάζ δύσκολα μπορεί να υπάρξει και μόνο με την ανακοίνωση των επίσημων εντεκάδων θα έχουμε μια καθαρή εικόνα για το πώς ξύπνησε η κάθε ομάδα. Και ειδικά μάλιστα στη συγκεκριμήνη συγκυρία, καθώς τη Δευτέρα έκλεινε το μεταγραφικό παράθυρο για τη Λιγκ 1 και τη Λιγκ 2., όπου καταλαβαίνετε τι έγινε…

Έτσι, και χωρίς έξωθεν βοήθεια, αυτό που θα κάνω είναι να παίξω πάνω στο πρόγραμμα, στο ποια είναι περισσότερο επιβαρυμένη και ποια έχει σοβαρότερα πράγματα στο μυαλό της από ένα ματς πρώτης αγωνιστικής του Λιγκ Τρόφι. Να προσπαθήσω δηλαδή να μπω στο μυαλό των προπονητών και να σκεφτώ πώς είναι λογικό να αντιμετωπίσουν το θεσμό.

Τρία παιχνίδια είναι αυτά που με ενδιαφέρουν κατά πρώτο λόγο, όπου και στα τρία λίγο ή πολύ υπάρχει διαφορά στο πρόγραμμα των δύο αντιπάλων. Το Γκρίμσμπι – Σκάνθορπ, το Ντονκάστερ – Λίνκολν και το Στίβενεϊτζ – Μίλτον Κέινς, με αυτή τη σειρά. Πιο πίσω από αυτά, έχω κολλήσει και με ένα… μισό, το Κόβεντρι – Γουόλσολ.

Ποια Σκάνθορπ όταν υπάρχει η Τσέλσι…

Το πιο κραχτό είναι το Γκρίμσμπι – Σκάνθορπ. Από τη μία, έχουμε μια Γκρίμσμπι που στο περασμένο μεσοβδόμαδο ξεκίνησε να παίζει το ματς με τη Μάκλσφιλντ για το 2ο γύρο του Λιγκ Καπ, το οποίο όμως διακόπηκε λόγω βροχής στο ημίχρονο. Έτσι, το ματς με τη Μάκλσφιλντ έχει προγραμματιστεί για το επόμενο μεσοβδόμαδο, στις 10 Σεπτεμβρίου, και το πιπεράτο της υπόθεσης είναι πως πλέον έχει ήδη γίνει η κλήρωση του 3ου γύρου του Λιγκ Καπ και τόσο η Γκρίμσμπι όσο και η Μάκλσφιλντ γνωρίζουν πως η νικήτρια πηγαίνει σε φουλ λαμπερό ζευγάρωμα με την Τσέλσι στο Στάμφορντ Μπριτζ.

Καθαρό λοιπόν. Με τέτοιο ματς μπροστά της την άλλη Τρίτη, με… ντέρμπι κορυφής με την Κρου το Σάββατο, είναι τελείως παράλογο η Γκρίμσμπι να δώσει βάση στο Τρόφι.

Αντίθετα, η Σκάνθορπ είναι υποχρεωμένη να το κυνηγήσει το ματς. Έχει ξεκινήσει πάρα πολύ άσχημα τη σεζόν ο Πολ Χερστ και ακόμη ψάχνει την πρώτη του νίκη στον πάγκο της Σκάνθορπ. Κι όσο κι αν είναι Λιγκ Τρόφι, δεν παύει να είναι και τοπικό ντέρμπι. Χώρια, επιπλέον, ότι ο Χερστ επιστρέφει για πρώτη φορά ως αντίπαλος στο γήπεδο στο οποίο έφτιαξε το όνομά του.

Ο Χερστ ήταν μάνατζερ της Γκρίμσμπι για την τριετία 2013-16 και αυτός που την ανέβασε στη Λιγκ 2 τον Μάιο του 2016. Στη συνέχεια, ξεκίνησε στον πάγκο των «ψαράδων» στη Λιγκ 2, αλλά πολύ γρήγορα, τον Οκτώβριο του 2016, του χτύπησε την πόρτα η Σριούσμπερι. Και μετά το αποτυχημένο άλμα στην Ίπσουιτς, ύστερα από τρία χρόνια, ο Χερστ επιστρέφει στο Μπλάντελ Παρκ.

Στο 3,00 είναι το διπλό της Σκάνθορπ, μια απόδοση που, αν το ματς ήταν για το πρωτάθλημα, θα μου φαινόταν τελείως αδιάφορη. Αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες του Λιγκ Τρόφι, κατά τη γνώμη μου έχει καθαρό value.

Άλλο Λιγκ Τρόφι και άλλο Λιγκ 1

Στο Ντονκάστερ – Λίνκολν τα πράγματα είναι επίσης απλά. Η Ντονκάστερ από τις 13 Αυγούστου και μετά έχει παίξει μόνο τρία ματς, ενώ η Λίνκολν έξι. Και συνολικά η Ντονκάστερ πέντε από το ξεκίνημα της σεζόν και η Λίνκολν οχτώ. Ή κι αλλιώς, τελευταίο ματς της Ντονκάστερ ήταν στις 24/8, πριν από δέκα μέρες, κόντρα και τότε στη Λίνκολν. Αλλά η ίδια η Λίνκολν έκτοτε έχει παίξει άλλα δύο.

Υπάρχει βέβαια ένα μικρό αγκαθάκι, ότι η Ντονκάστερ παίζει δυνατό ματς το Σάββατο στο πρωτάθλημα, με τη Ρόδεραμ σε τοπικό ντέρμπι. Αλλά είναι τόσο μεγάλη η διαφορά επιβάρυνσης των δύο ομάδων, που το προσπερνάω πολύ εύκολα.

Μια ματιά στα πινακάκια αρκεί για να δείξει τη διαφορά επιβάρυνσης μεταξύ Ντονκάστερ και Λίνκολν.

Ελαφρύ φαβορί τη Λίνκολν θέλουν τα σετάκια και ο άσος της Ντονκάστερ είναι στο 2,70. Νομίζω πως το σετ είναι καθαρά σετ πρωταθλήματος, πανομοιότυπο με αυτό πριν από δέκα μέρες, όταν οι δύο ομάδες έπαιξαν για τη Λιγκ 1 πάλι στο Ντονκάστερ. Καθαρό λάθος κατά τη γνώμη μου, τελείως δημοσιοϋπαλληλίστικη η αντιμέτωπιση των μπουκ. Άλλο Λιγκ Τρόφι και άλλο Λιγκ 1, χώρια ότι, μεταξύ μας, ακόμη και στο πρωτάθλημα χτυπούσε κάπως ότι η Ντονκάστερ έκλεισε ελαφρύ αουτσάιντερ.

Και στο βάθος… Γουίμπλεντον

Στο Στίβενεϊτζ – Μίλτον Κέινς, η Στίβενεϊτζ ψάχνει την πρώτη της νίκη, όπως δηλαδή και η Σκάνθορπ που είδαμε. Το αγκαθάκι της ιστορίας είναι ότι η Στίβενεϊτζ έχει πολλά προβλήματα τραυματισμών σε αυτό το ξεκίνημα της σεζόν και δεν ξέρω μήπως ο Μααμριά το φοβηθεί το Λιγκ Τρόφι. Αλλά θεωρώ πως είναι τέτοια η ανάγκη του Τυνήσιου για την πρώτη νίκη της σεζόν, βάζω και στο λογαριασμό πως το ματς με τη Μίλτον Κέινς είναι εκτός των άλλων και τοπικό ντέρμπι, και το δέχομαι κι εδώ το όποιο ρίσκο.

Βοηθά εξάλλου και η ίδια η Μίλτον Κέινς. Που πρώτα από όλα είναι ένα κλικ περισσότερο επιβαρυμένη, αφού στο προηγούμενο μεσοβδόμαδο είχε το ματς για το 2ο γύρο του Λιγκ Καπ στο Σαουθέντ ενώ η Στίβενεϊτζ ρεπό. Αλλά το κλειδί δεν είναι αυτό. Το κλειδί είναι ότι το Σάββατο, σε μεσημεριανό και τηλεοπτικό παιχνίδι, η Μίλτον Κέινς υποδέχεται στο απόλυτο ντέρμπι μίσους τη Γουίμπλεντον.

Έτσι, είναι πολύ λογικό η προτεραιότητα να είναι η σαββατιάτικη κόντρα. Ειδικά μάλιστα όταν η Μίλτον Κέινς το έχει ήδη κάνει το κέφι της φέτος στα κύπελλα και έχει να προσμένει πολύ μεγαλύτερα ψάρια από το Τρόφι. Στο Λιγκ Καπ έχει φτάσει στον 3ο γύρο και η κλήρωση στάθηκε κάτι παραπάνω από καλή μαζί της, εντός έδρας με τη Λίβερπουλ στις 25 Σεπτεμβρίου.

Στο 3,00+ άνοιξε ο άσος. Ομολογώ ότι θα ήθελα να τσιμπούσε λίγο η αγορά πάνω στο ονοματάκι της Μίλτον Κέινς και στα προβλήματα τραυματισμών της Στίβενεϊτζ, αλλά σε κάθε περίπτωση μου κάνει.

Το… μισό της Γουόλσολ

Με απασχολεί και το Κόβεντρι – Γουόλσολ. «Μισό» το μέτρησα στην αρχή, γιατί όντως εδώ δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερα χτυπητό. Υπάρχει βέβαια επίσης μια μικρή διαφορά επιβάρυνσης, αφού η Κόβεντρι έπαιξε το περασμένο μεσοβδόμαδο στο Γουότφορντ για το Λιγκ Καπ ενώ η Γουόλσολ είχε αποκλειστεί από τον πρώτο γύρο. Όμως δεν είναι κάτι πολύ σημαντικό αυτό από μόνο του.

Απλά για την Κόβεντρι έχω την αίσθηση πως δεν έχει λόγους να την ενδιαφέρει φέτος το Τρόφι, αντίθετα για τη Γουόλσολ το ματς έχει λάμψη, καθώς η Κόβεντρι είναι μια από τις πολλές μεγάλες γειτόνισσες των «σαμαράδων». Και βέβαια, το πιο σημαντικό, πως και ο Κλαρκ ψάχνει αντίδραση στο πολύ κακό ξεκίνημα της Γουόλσολ. Στο 5,00+ είναι το διπλό, νομίζω πως αν μη τι άλλο είναι για να το συζητήσει κανείς.

Κέβιν Μποντ 0-0-6

Μια αναφορά και στο Λέιτον Όριεντ – Σαουθέντ. Στη Σαουθέντ, μετά το 0-3 του Σαββάτου από τη Ροτσντέιλ, υπάρχει σοβαρό θέμα με τον Κέβιν Μποντ, που δεν αποκλείεται να αποτελέσει άμεσα παρελθόν. Ήδη μάλιστα οι Άγγλοι μπουκ απέσυραν την αγορά για το αν θα απολυθεί ή όχι ο 62χρονος τεχνικός.

Καθόλου άδικα μεταξύ μας. Ο Μποντ, από πέρυσι στο τέλος που ανέλαβε, ποτέ δεν έπεισε, άσχετα αν, χωρίς να καταλάβουν και στην ίδια τη Σαουθέντ το πώς, κατάφερε να σώσει την ομάδα από τον υποβιβασμό. Φέτος τα πράγματα έχουν ξεκινήσει κυριολεκτικά όσο πιο άσχημα πάει, 0-0-6 μετρά ο Μποντ στο πρωτάθλημα με τη Σάουθεντ.

Σε περίπτωση λοιπόν που έχουμε όντως άμεσες εξελίξεις και η Σαουθέντ πάει με υπηρεσιακό στο ματς με τη Λέιτον Όριεντ, ίσως αξίζει να παρακολουθήσουμε τις αποδόσεις του ζευγαριού (ελαφρύ αουτσάιντερ του 2,70 αυτή τη στιγμή η Σαουθέντ). Κάθεται κιόλας πολύ καλά ότι η Σαουθέντ δεν έχει ματς το Σάββατο για τη Λιγκ 1, αφού το παιχνίδι με την Πόρτσμουθ αναβλήθηκε λόγω διεθνών, οπότε δεν έχει κανένα λόγο να προφυλαχθεί.

Θεωρητικά πάντως για την ώρα όλα αυτά, το επαναλαμβάνω. Για να το σκεφτεί κανείς στην πράξη θα πρέπει τις επόμενες ώρες να ανακοινωθεί η απόλυση του Μποντ.

Αποχαιρετισμός στην Μπέρι

Από τα καλοκαιρινά μπλογκ λέγαμε για την πρωτόγνωρη φετινή κατάσταση στη Λιγκ 1 και για την τραγική παρουσία της διοργανώτριας αρχής, του EFL (ή Φούτμπολ Λιγκ, όπως θέλετε πείτε το).

Τα πράγματα, όπως ήδη θα ξέρετε, δεν εξελίχθηκαν καθόλου καλά. Μετά από τα κωμικοτραγικά των πρώτων αγωνιστικών, με τις αναβολές αγώνων, η Μπέρι που ξέραμε είναι πλέον και επίσημα παρελθόν. Τέλος, this is the end. Μια ομάδα 134 χρόνων ιστορίας, που από το 1894 ήταν σταθερά και μόνιμα μέλος του Φούτμπολ Λιγκ, μας τελείωσε το βράδυ της περασμένης Τρίτης, στις 27 Αυγούστου.

Εσείς κι εγώ βέβαια δεν γεννηθήκαμε στο Μπέρι, ούτε σε κανένα άλλο «χωριό» της Αγγλίας, και η σχέση μας με την κάθε Αγγλιδούλα είναι καθαρά στοιχηματική. Στοίχημα είναι για μας η «ω Μπέρι Μπέρι» και αν κάτι θα μας μείνει είναι οι σαββατιάτικες ιστορίες της.

Πάμε μερικά χρόνια πίσω λοιπόν, σεζόν 2013-14. Δεν είχα ξεκινήσει καλά τότε τη σεζόν, δεν είχα καθόλου ρέντα. Έτσι, έχουμε φτάσει πια φθινόπωρο και στο τεύχος του Match Money την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου βάζω τίτλο στα Μαθήματα «Να χτυπήσει κάπου και να μπει». Ήταν λίγο διπλός τίτλος, το φλας μού είχε έρθει μέσα από μια δήλωση ενός παίκτη της Μπέρι, που και εκείνη είχε ξεκινήσει πολύ άσχημα τη σεζόν και έψαχνε μια νίκη για να στρίψει. Αλλά προφανώς ο τίτλος αναφερόταν κυρίως σε μένα τον ίδιο, ήμουν όντως πολύ πιεσμένος εκείνη την περίοδο.

Τα τρία ματς που βλέπετε στο πινακάκι των Μαθημάτων είχα παίξει εκείνο το Σάββατο. Σε τρίξι, στο 3,30 ήταν η Στίβενεϊτζ, στο 3,75 η Μπέρι και στο 4,75 η Ακρινγκτον. Η Στίβενεϊτζ κερδίζει 1-0 από το 8’ και καθάρισε τελικά με 2-0, όμως τα άλλα δύο είναι στο 1-1 και τα ματς τελειώνουν. Σαν τώρα το θυμάμαι, έχω μέσα στο μυαλό μου ακριβώς τη στιγμή, και το κάνουν και οι δύο στο 90’, μαζί, 1-2 και η Ακρινγκτον και η Μπέρι. Και το γκολ της Μπέρι ήταν αυτό εδώ, στο 1’34’’ του βίντεο…