ΤΕΛ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Θ. Χαρόπουλος: Το Μουντιάλ του… Βιετνάμ

Δημοσιεύτηκε: Θοδωρής Χαρόπουλος στις 20:39 17/12/2018

Ο πάντα ανήσυχος για το μέλλον του Γουόνγκ Γιαν Βιν, το τελευταίο τριήμερο σηκώνεται με ένα σπάνιο χαμόγελο σχηματισμένο στα χείλη του, ζώνεται το καλοφτιαγμένο χειροποίητο σάκο του γεμάτο με κάθε λογής σύνεργο και κατευθύνεται με άλλον αέρα στην πλατεία της Χο Τσι Μινχ Σίτι, για να πουλήσει, να φτιάξει, να γυαλίσει, να παράξει έργο και να κερδίσει, όχι πολλά, όσα χρειάζονται για να γεμίσει με τα απαραίτητα το τραπέζι της μάνας του και των 4 μικρότερων από αυτόν παιδιών της. 

Ο Γουόνγκ δεν έπιασε το λαχείο, όχι. Ο Γουόνγκ είδε κλεφτά, στην οθόνη ενός πρόχειρα στημένου καφενείου-τσαγάδικου, μιας πλατείας που αποτελεί μία εκ των στάσεων του καθημερινού του επαγγελματικού ταξιδιού, την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της πατρίδας του, του Βιετνάμ, να νικά τη Μαλαισία 1-0 το Σάββατο και να κατακτά την κορυφή στο AFF Championships, το Διεθνές πρωτάθλημα της Ασιατικής Συνομοσπονδίας για τις ομάδες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Και για το Βιετνάμ, αυτό είναι κάτι κατάκτηση του Μουντιάλ! Και είναι η δεύτερη φορά που το πετυχαίνει την τελευταία 10ετία, μα στα 5 του χρόνια ο Γουόνγκ ούτε καν είχε καταλάβει γιατί πανηγύριζαν σαν τρελοί οι μεγάλοι στο χωριό του, τώρα, ένας μικρός άνδρας στα 15 του και ποδοσφαιριστής της 4ης σε μέγεθος ομάδας της μεγαλύτερης πόλης της χώρας, το έζησε αλλιώτικα. Ήταν γι’ αυτόν μία “υπόσχεση”, πως το ποδόσφαιρο μπορεί να είναι το κλειδί τις επιτυχίας, της καλής ζωής, ο τρόπος να βγάλει τα αδέλφια και τη χήρα μάνα του από τη μιζέρια.

Από το 1996 ως σήμερα, η διοργάνωση, που λαμβάνει χώρα κάθε διετία, αποτελεί την ευκαιρία διάκρισης για χώρες που ούτε κατά διάνοια δεν είναι σε θέση να ανταγωνιστούν στα ίσα τις Κίνες και Ιαπωνίες, τη μουσαφίρισσα Αυστραλία ή τις χώρες του Κόλπου, που πάντα είναι οι διεκδικήτριες των διακρίσεων της ασιατικής ποδοσφαιρικής ζώνης στο AFC Asian Cup (που εκκινεί σε λίγες εβδομάδες και με το Βιετνάμ μεταξύ των συμμετεχόντων βεβαίως).   

Η Ταϊλάνδη έχει πάρει 5 τίτλους του AFF Championships, 4 η Σινγκαπούρη, 2 πια το Βιετνάμ και έναν η Μαλαισία, ενώ συμμετοχές καταγράφουν μόνο  οι Φιλιππίνες, Ινδονησία, Μιανμάρ, Λάος, Τιμόρ, Καμπότζη. 

Οι αποδόσεις που ήθελες στο νέο Pamestοixima.gr

Ξεφύγαμε όμως… Πριν καν ολοκληρωθεί η “μεγάλη” διοργάνωση της Νοτιοανατολικής Ασίας, μέσα στην παραζάλη της επιτυχίας και με την περιρρέουσα ποδοσφαιρική ατμόσφαιρα πανηγυρική, ακόμα ένα ποδοσφαιρικό γεγονός έχει ξεκινήσει στο Βιετνάμ. Μικρότερου βεληνεκούς. Τέτοιου, που ακόμα και οι ντόπιοι ίσως να μην πολυγνωρίζουν πως είναι εν εξελίξει. Το διεθνές U21 τουρνουά του Βιετνάμ, με συμμετέχουσες τις ομάδες της διοργανώτριας χώρας, της Μιανμάρ, της Μαλαισίας και της U21 του κορεάτικου κλαμπ Γκιμάε! 

Όλοι με όλους και οι πρώτοι δύο της βαθμολογίας τελικό, οι δύο τελευταίοι μικρό τελικό. Αυτό είναι το εξαιρετικά απλό φορμά της διοργάνωσης, στην οποία το Βιετνάμ έκανε κούρσα ως τον τελικό με τρεις νίκες, πρώτευσε και υποδέχεται σήμερα στον τελικό τη Μιανμάρ. Μία Μιανμάρ που έχασε και από την Γκιμάε (1-0), όμως πέρασε λόγω των διαφορών τερμάτων στη 2η θέση (από μία νίκη όλες οι άλλες ομάδες) και αντιμετωπίζει τον …εφιάλτη της κι απόψε. Το Βιετνάμ των τριών νικών, του μεταξύ τους 5-2 της πρεμιέρας, των 10-3 τερμάτων.

Το παιχνίδι ξεκινάει 12 το μεσημέρι της Τρίτης και προσφέρεται σε συνδυαστικό 1&Over 3 γκολ στο απίθανο 3,25, απόδοση που αναμφισβήτητα έχει αξία, όσο κι αν πρόκειται για στοίχημα που βρίσκεται δύσκολα στις διεθνείς αγορές. Αλλά τέτοια ματς, σε τέτοιες αποδόσεις, αναμφίβολα σπανίζουν. Άλλωστε, είπαμε, ακόμα και οι ντόπιοι δεν το πολυγνωρίζουν το τουρνουά, οι νεαροί Γιουόνγκ ζουν γι αυτό, οι εταιρίες όχι…

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ