Σύστημα Labouchere στο στοίχημα - MatchMoney

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Matchmoney on the go
Σύστημα Labouchere, θεωρία στοιχήματος

Σύστημα Labouchère στο στοίχημα

Δημοσιεύτηκε: Νίκος Οικονομάκος στις 13:51 28/10/2022

Η τρίτη και πιο περίπλοκη θεωρία που βρήκε εφαρμογή στη ρουλέτα και έπειτα από δύο αιώνες και πάνω στο στοίχημα είναι η Labouchère. Όπως με τη Martingale και την D’ Alembert το σύστημα Labouchere στηρίζεται στα μαθηματικά και όχι στη γνώση του παιχνιδιού που περιλαμβάνει ένα σωρό πράγματα τελείως διαφορετικά. Αυτός που επινόησε τη συγκεκριμένη θεωρία ήταν ο Henry Du Pré Labouchère (1831 – 1912). Ένας τύπος που είχε αρκετή ενασχόληση με τον τζόγο. Γαλλικής καταγωγής, Βρετανός πολιτικός, που έγραψε κάμποσα βιβλία, εκδότης του περιοδικού «Truth», ιδιοκτήτης θεάτρου στη βικτωριανή εποχή, διπλωμάτης και φυσικά μέλος της Βουλής. Πολυπράγμων, λάτρευε τη ρουλέτα και πάνω σε αυτή προσπάθησε να εφαρμόσει πρώτος τη θεωρία του. Η προέλευση του συστήματος μπορεί να μην είναι απόλυτα ξεκάθαρη, ωστόσο η κοινή γνώμη την πίστωσε στον Labouchère που φέρει και το όνομά της.

Κάποιοι πάντως που γνωρίζουν την εφαρμογή τέτοιων μεθόδων και συστημάτων, χαρακτηρίζουν τη Labouchère ως σπλιταριστό martingale (Split Martingale) και ως σύστημα ακύρωσης (Cancellation System). Πέρα όμως από τα ονόματα σημασία έχει ο τρόπος που βάζετε τη θεωρία στο στοίχημά σας. Θα χρειαστεί χρόνος από τους αδαείς μέχρι να μπουν στη φιλοσοφία Labouchère. Δεν είναι απλό.

Δες εδώ τη θεωρία στοιχήματος του Match Money.

Σύστημα Labouchere – Ομοιότητες με τη Martingale

Σε πρώτη φάση η Labouchère έχει κάποιες ομοιότητες με τη Martingale ως προς τον βασικό στόχο και τον τρόπο λειτουργίας του παίκτη. Αμέσως διαπιστώνεις πως το ποντάρισμα μεγαλώνει όσο έχεις χαμένα στοιχήματα. Είναι όμως σημαντικό ότι με τη Labouchère δεν προσπαθείς  να ρεφάρεις όλες τις συνεχόμενες αποτυχημένες προβλέψεις σε ένα μόνο ποντάρισμα. Το κάνεις προοδευτικά και εδώ είναι η αντίθεση με τη θεωρία Martingale. Με τις λιγότερες δυνατές νίκες, οι οποίες είναι ίσες με τον αριθμό των ηττών, δηλαδή σε ποσοστό 50%. 

Η εφαρμογή Labouchère

Εκτός από Split Martingale και Cancellation System, τη θεωρία Labouchère τη βρίσκεις και ως American Progression. Με πιο απλά λόγια είναι σύστημα αρνητικής προόδου και η βασική ιδέα είναι ότι ο παίκτης θα πρέπει να μπορεί να ανακτήσει τις απώλειες από τα χαμένα στοιχήματα με ένα μικρότερο αριθμό νικηφόρων αποτελεσμάτων.

Ας πάμε όμως στο πρακτικό μέρος: Για να εφαρμοστεί η θεωρία είναι βασική προϋπόθεση να έχουμε αγορά δύο επιλογών. Η απόδοση της επιλογής σου πρέπει να είναι από 2,00 και πάνω. Και πρέπει να ορίσεις το κεφάλαιό σου. Με το σκεπτικό ότι κάθε αριθμός που θα μπει στην ακολουθία, θα αντιπροσωπεύει το ποσό του στοιχήματος, δηλαδή το ποντάρισμά σου. Είναι το ποσό που πρέπει να τηρήσεις πιστά από την αρχή για να εφαρμόσεις την ακολουθία.

Το παρακάτω παράδειγμα και ο πίνακας είναι χαρακτηριστικά: Δημιουργούμε μια ακολουθία με ποσά 4-8-12-16-20-24-28. Αν προσθέσουμε στη σειρά όλους τους αριθμούς φτάνουμε σε ένα ποσό 112 ευρώ. Το πρώτο ποντάρισμα συμβαδίζει με το άθροισμα του πρώτου και του τελευταίου αριθμού της ακολουθίας (4+28=32). Σε περίπτωση κέρδους διαγράφεις αμέσως και τα δύο νούμερα. Και πηγαίνεις πλέον στους άλλους δύο ακραίους αριθμούς (8+24=32). Αν όμως έχεις χάσει το στοίχημά σου, το σύνολο του πρώτου και του τελευταίου αριθμού (32) μπαίνει στο τέλος της ακολουθίας. Στον παρακάτω πίνακα είναι απόλυτα ξεκάθαρο με συνεχόμενα παραδείγματα:

Ακολουθία 4-8-12-16-20-24-28     1ο ποντάρισμα: 32 (4+28)€ (Χαμένο)
Ακολουθία 4-8-12-16-20-24-28-322ο ποντάρισμα: 36 (4+32)€ (Κερδισμένο)
Ακολουθία  8-12-16-20-24-283ο ποντάρισμα: 36 (8+28)€ (Χαμένο)
Ακολουθία  8-12-16-20-24-28-364ο ποντάρισμα: 44 (8+36)€ (Κερδισμένο)
Ακολουθία 12-16-20-24-285ο ποντάρισμα: 40 (12+28)€ (Χαμένο)
Ακολουθία 12-16-20-24-28-406ο ποντάρισμα: 52 (12+40)€ (Χαμένο)
Ακολουθία 12-16-20-24-28-40-527ο ποντάρισμα: 64 (12+52)€ (Κερδισμένο)
Ακολουθία 16-20-24-28-408ο ποντάρισμα: 56 (16+40)€ (Κερδισμένο)
Ακολουθία 20-24-289ο ποντάρισμα: 48 (20+28)€ (Χαμένο)
Ακολουθία  20-24-28-4810ο ποντάρισμα: 68 (20+48)€ (Κερδισμένο)
Ακολουθία  24-2811ο ποντάρισμα: 52 (24+28)€ (Κερδισμένο)
Η ακολουθία ολοκληρώθηκεΤΕΛΟΣ

Απολογισμός – Σύστημα Labouchère

Είναι ξεκάθαρο στο παραπάνω παράδειγμα ότι η ακολουθία Labouchère τελείωσε έπειτα από 11 πονταρίσματα. Από αυτά ήταν νικηφόρα τα 6 στοιχήματα και το ποσοστό επιτυχίας στο 54,54%. Αν πάρουμε ως δεδομένο ότι παίζεις με απόδοση 2,00 η ακολουθία στα στοιχήματά σου είναι: -32+36-36+44-40-52+64+56-48+68+52=112€.

Το καθαρό κέρδος δηλαδή μετά τον απολογισμό είναι 112 ευρώ, ακριβώς όσο ήταν και το μπάτζετ με το οποίο αποφάσισες να ξεκινήσεις να παίζεις με το σύστημα Labouchère. Αν μη τι άλλο ικανοποιητικό κέρδος και αποτέλεσμα ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό.

Βέβαια στο παράδειγμα δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο χαμένο σερί. Παρότι μάλιστα το πρώτο ποσό στο κεφάλαιό σου ήταν τα 4 ευρώ, το πιο μεγάλο ποντάρισμα ήταν συνολικά με 68 ευρώ. Χρειάζεται συνεπώς ένα καλό κεφάλαιο πριν αποφασίσεις να εμπιστευθείς τη θεωρία του Labouchère. Επίσης αν η ακολουθία δεν φέρει κέρδος και το ποσό χαθεί, μην προχωρήσεις ξανά παίζοντας με την ίδια ακολουθία. Μην ξεχνάς ότι κυρίαρχο ρόλο με αυτό τον τρόπο παιχνιδιού έχουν τα μαθηματικά και όχι όσα τυχόν γνωρίζεις γύρω από το στοίχημα. Από τη δική μας πλευρά πάντως το καλύτερο αποτέλεσμα μπορεί να το φέρει ένας καλός συνδυασμός.

Ιδιο κέρδος με το ποντάρισμα – Σύστημα Labouchere

Στη μέθοδο Labouchère δεν παίζει ρόλο αν η αλυσίδα των αριθμών θα μεγαλώσει πολύ. Όταν θα έρθει η ώρα να διαγράψεις όλους τους αριθμούς, το κέρδος θα είναι ίσο με τη συνολική αξία από το άθροισμα της αρχικής ακολουθίας. Το είδες παραπάνω ότι με 112 ευρώ κεφάλαιο είχες 112 ευρώ κέρδος στο ταμείο σου. Στην περίπτωση μας 15€ που προκύπτει από το 1+2+3+4+5. Θεωρητικά μπορείς να έχεις κέρδος και με μικρότερο αριθμό στοιχημάτων από εκείνα που χάνεις, διότι τα κερδισμένα θα προκύπτουν σε υψηλότερα πονταρίσματα συγκριτικά με εκείνα που έχασες.

Πλεονεκτήματα

  • Εξ αρχής υπάρχει συγκεκριμένος στόχος όσον αφορά τα κέρδη που μπορείς να έχεις με την ακολουθία Labouchère. Από τη μια πλευρά τίποτα φαίνεται ότι δεν γίνεται στην τύχη, από την άλλη παίζει ρόλο στη διάρκεια των πονταρισμάτων και ο παράγοντας τύχη. Μην το ξεχνάς ποτέ.
  • Οι απώλεις είναι μικρότερες στο σύστημα Labouchere και μια πρόχειρη σύγκριση με τις μεθόδους Martingale και Fibonacci θα σε πείσει γι’ αυτό. Δεν θα οδηγηθείς σε πολύ αυξημένα πονταρίσματα, ενώ για να έχεις μεγάλη χασούρα θα πρέπει να υπάρχουν πολλές συνεχόμενες μη επιβεβαιωμένες προβλέψεις.
  • Είναι εύκολη η εφαρμογή της θεωρίας Labouchère σε αγορά δύο σημείων και δεν την περιορίζεις σε συγκεκριμένα παιχνίδια.
  • Έχεις καλύτερο έλεγχο στο κεφάλαιό σου στο σύστημα Labouchere και μοιραία αισθάνεσαι πιο σίγουρος για τις επιλογές σου. Είναι σημαντικό να διαθέτεις καλή ψυχολογία όταν παίζεις.

Μειονεκτήματα

  • Αν δεν έχεις υπομονή και πειθαρχία δεν κάνειςτίποτα. Όσο παράξενο και να ακούγεται στην πράξη πολλοί ξεκίνησαν να παίξουν με συγκεκριμένο τρόπο και στην πορεία άλλαξαν τακτική. Αυτό θα είναι τεράστιο λάθος και μπορεί να αποφέρει μεγάλες απώλειες χρημάτων. Αν αποφασίσεις να παίξεις με το σύστημα Labouchère, προτιμότερο να χάσεις με βάση την ακολουθία παρά επειδή αποφάσισες να κινηθείς διαφορετικά στα πονταρίσματα.
  • Η πιθανότητα εμφάνιση μεγάλων αρνητικών σερί δεν είναι μικρή. Συμβαίνει σε όλα τα συστήματα με αρνητική πρόοδο. Πρέπει λοιπόν να αντέχει το μπάτζετ σου και να είσαι προετοιμασμένος αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως θα επιθυμούσες από νωρίς.
  • Ένας σημαντικός λόγος να μην μπορείς να τηρήσεις την ακολουθία είναι να χρειαστεί να κάνεις μεγάλα πονταρίσματα κάποια στιγμή, τα οποία να μη γίνονται δεκτά από τη στοιχηματική πλατφόρμα που παίζεις. Χρειάζεται σύνεση από το ξεκίνημα, ακόμη και από το νούμερο του κεφαλαίου που θα διαθέσεις.

Η θεωρία και η πράξη στο σύστημα Labouchere

Όταν ξεκινάς να παίξεις έχοντας ως βάση μια μαθηματική ακολουθία, πρέπει να μπορείς να διαχωρίσεις τη θεωρία από την πράξη. Επειδή με τη Labouchère υπάρχει η δυνατότητα να έχεις κέρδος και με επιτυχίες σε ποσοστό κάτω του 50%, πολλοί νομίζουν ότι σίγουρα θα λειτουργήσει με όφελος. Δεν είναι λάθος, αρκεί να μπορείς να αντιμετωπίσεις ένα συνεχόμενο διάστημα από χαμένα στοιχήματα. Το αρνητικό σερί είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλός σου. Και κανείς δεν μπορεί να σε διαβεβαιώσει ότι θα το αποφύγεις ή ότι δεν θα συμβεί.  

Αν βγάλεις κέρδος σύντομα στις δύο πρώτες φορές που θα παίξεις τηρώντας την ακολουθία Labouchère, αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμβεί και την τρίτη και την τέταρτη. Ούτε γνωρίζεις μέχρι πού βάζει τα όρια στα πονταρίσματα ο μπουκ. Μόλις θα αρνηθεί το ποντάρισμά σου, θα πρέπει να αποχωρήσεις.

Εν ολίγοις υπάρχει η καλή αλλά και η κακή πλευρά στην εφαρμογή. Και επειδή είναι μαθηματικά, δεν θα είναι όλα μόνο άσπρο ή μαύρο. Θα είναι και τα δύο. Ή για να χρησιμοποιήσουμε τα χρώματα στη ρουλέτα, δεν θα είναι μόνο μαύρο ή κόκκινο. Το στοίχημα δεν μπορεί να διαφέρει στο τελικό αποτέλεσμα.

Σύστημα Labouchere –Δεν υπάρχει ιδανικό σύστημα

Επίσης σε όλα τα τυχερά παιχνίδια, δεν υπάρχει ιδανικό σύστημα. Ίσως κάποιο να έχει λιγότερα μειονεκτήματα από τα υπόλοιπα ή να δείχνει ότι είναι ελαφρώς πιο πιθανό το κέρδος. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Παρότι με τη μέθοδο Labouchère μπορεί να έχεις με λιγότερες επιτυχίες μεγαλύτερο κέρδος, η πιθανότητα για αλλεπάλληλα χαμένα στοιχήματα είναι πάντοτε ορατή. Οπότε πρέπει να ξέρεις πότε να φρενάρεις ή να σταματήσεις, όταν η εξέλιξη δείχνει να είναι αρνητική. Κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί ότι θα συμβεί μόνο το ένα ή μόνο το άλλο.

Άλλο ένα παράδειγμα που αφορά τη ρουλέτα μπορεί να σε βοηθήσει και στο στοίχημα. Ούτως ή άλλως σε εκείνη ξεκίνησαν τα πάντα. Ακόμη και όταν βγαίνει επί 10 φορές το κόκκινο χρώμα, δεν σημαίνει ότι στην 11η θα έρθει το μαύρο. Οι πιθανότητες και σε αυτή τη φορά είναι 50-50. Τίποτα δεν είναι δεδομένο και το ίδιο ισχύει και με την ακολουθία Labouchère.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ