Ασιατικό χάντικαπ - Asian Handicap - MatchMoney

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Θ. Σολούκος: Μάχη σε Πόλη και Μαδρίτη 31/1/23
ασιατικό χάντικαπ, asian handicap

Ασιατικό χάντικαπ

Δημοσιεύτηκε: Νίκος Οικονομάκος στις 14:49 09/10/2022

Ήρθε από τις αγορές της Ασίας και έγινε θεσμός στο στοίχημα. Το Ασιατικό Χάντικαπ το γνωρίζουν καλά οι πιο έμπειροι παίκτες, ενώ υπάρχουν αρκετοί που δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία με συνέπεια να μην γνωρίζουν τι ακριβώς σημαίνει και πώς λειτουργεί. Ακούγεται μυστηριώδες και ίσως για κάποιους να είναι, επειδή δυσκολεύονται με τα μαθηματικά. Μην ανησυχείς όμως δεν πρόκειται για κάποια άλυτη εξίσωση, όλα είναι απλά και θα το διαπιστώσεις στο παρακάτω κείμενο.

Δεν είναι τυχαίο ότι από τη στιγμή που εισήλθε στις στοιχηματικές πλατφόρμες της Ευρώπης εξαπλώθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και έγινε συνήθεια για παίκτες που θέλουν να αυξήσουν τις πιθανότητες κέρδους ή να μειώσουν τυχόν απώλειες. Κάθε παίκτης που παίζει συστηματικά, οφείλει να γνωρίζει τουλάχιστον το πώς μπορεί να κινηθεί με Ασιατικό Χάντικαπ για μεγαλύτερη ασφάλεια στο παιχνίδι του. Γενικότερα, είναι για όσους επιδιώκουν ένα σταθερό κέρδος με μακροπρόθεσμη ματιά έχοντας μια σημαντική κάλυψη σε κάθε ποντάρισμα.

Δες εδώ όλες τις στήλες του Match Money με ασιατικό χάντικαπ και εδώ την ανάλυση του ασιατικού χάντικαπ στις νόμιμες στοιχηματικές εταιρίες.

Ασιατικό χάντικαπ, asian handicap

Γιατί να παίξω Ασιατικό Χάντικαπ

Στην πράξη θα το καταλάβεις με τα παραδείγματα που θα διαβάσεις στη συνέχεια του κειμένου. Με πιο απλά λόγια, το Ασιατικό Χάντικαπ είναι ένα στοίχημα στο οποίο ποντάρεις σε 2 αντί για 3 πιθανά αποτελέσματα, οπότε για μία στις 3 πιθανότητες κέρδους (33,3%), έχεις μία στις 2 που σημαίνει 50%.

Γι’ αυτό και υπάρχουν αρκετοί που το προτιμούν σε σταθερή βάση, ενώ ακόμη και σήμερα κάποιες εταιρίες δεν προσφέρουν πολλές επιλογές ή δεν το προσφέρουν καθόλου. Επίσης, οι αποδόσεις είναι υψηλότερες σε σύγκριση με στοιχήματα σημείου (1, Χ, 2) ή διπλής ευκαιρίας (1Χ, Χ2, 12) στην απλή μορφή.

Ισως να φαίνεται μπερδεμένο σε κάποιους όταν διαβάζουν -0,25 ή +0,75 και πρέπει να κάνουν την επιλογή, όμως στην πραγματικότητα είναι κάτι απλό.

Τι είναι το asian handicap

Κατ’ αρχάς το Ασιατικό Χάντικαπ είναι ένα εναλλακτικό στοίχημα εφόσον θέλεις να ποντάρεις στον νικητή του αγώνα. Και υπάρχουν δύο σημαντικές με την κλασική επιλογή νικητή. Πρώτον, οι επιλογές είναι 2 και όχι 3, που σημαίνει ότι ισοπαλία δεν υπάρχει, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχεις επιστροφή στο ποντάρισμά σου, οπότε δεν χάνεις χρήματα. Και δεύτερον, δεν υπάρχει καμία μεταβολή στις αποδόσεις σε κάθε σημείο, αλλά μπαίνει το χάντικαπ για να εξισορροπήσει τη διαφορά που υφίσταται ανάμεσά τους.

Εν προκειμένω είναι ένας αριθμός γκολ που πρέπει να ξεπεράσει το φαβορί ή ένας αριθμός γκολ που πρέπει να υπερασπιστεί το αουτσάιντερ. Αν έχουμε μεγάλη διαφορά δυναμικότητας, το ασιατικό χάντικαπ που καλείται να ξεπεράσει το φαβορί είναι μεγαλύτερο. Δεν φτάνει μια απλή νίκη, πρέπει να καλύψει και το όριο των γκολ που έχεις θέσει εξ αρχής με το ποντάρισμά σου. Οταν λοιπόν θα παίξεις το φαβορί με αρνητικό πρόσημο (-) θα πρέπει αυτό να ξεπεράσει τον αριθμό του χάντικαπ στο συνολικό αποτέλεσμα του αγώνα για να είσαι κερδισμένος. Αν παίξεις το αουτσάιντερ με θετικό πρόσημο (+) θα πρέπει αυτό να υπερασπιστεί τον αριθμό για να πας ταμείο.

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τα παραδείγματα για να μπεις απευθείας στο πνεύμα και να καταλάβεις πώς παίζεται το Ασιατικό Χάντικαπ.

Ασιατικό Χάντικαπ 0

Είναι επί της ουσίας το ίδιο στοίχημα με το draw no bet, το οποίο σίγουρα ο περισσότερος κόσμος το γνωρίζει. Το στοίχημα χωρίς ισοπαλία. Τι σημαίνει αυτό; Είσαι κερδισμένος αν νικήσει η ομάδα που πόνταρες, είσαι χαμένος αν ηττηθεί και παίρνεις πίσω το ποντάρισμά σου σε περίπτωση που το ματς τελειώσει ισόπαλο.

Ένα απλό παράδειγμα: Στην αναμέτρηση Άρσεναλ – Λίβερπουλ, η επιλογή Άρσεναλ 0 πληρώνει στο 1.87. Και η επιλογή Λίβερπουλ 0 δίνει 1.98. Αν παίξεις Άρσεναλ και νικήσει, πληρώνεσαι στο 1.87, ενώ αν το παιχνίδι λήξει χωρίς νικητή, δεν χάνεις τα χρήματα που πόνταρες. Το ίδιο ισχύει και αντιστρόφως. Αν παίξεις Λίβερπουλ και νικήσει, πληρώνεσαι στο 1.98. Σε ισοπαλία τουλάχιστον δεν έχεις χάσει. Η απόδοση στον άσο στο ίδιο παιχνίδι, χωρίς ασιατικό χάντικαπ, είναι 2.50. Και στο διπλό 2.62. Αν ποντάρεις όμως σε νικητή και το ματς έρθει ισόπαλο, το ποντάρισμά σου είναι χαμένο. Απλό και κατανοητό.

Ασιατικό Χάντικαπ -0,5 ή +0,5

Πάμε τώρα στο μισό του Ασιατικού Χάντικαπ, πάλι με το ίδιο ζευγάρι Άρσεναλ – Λίβερπουλ. Είναι και αυτή μια συνηθισμένη μορφή τουλάχιστον για όσους προτιμούν τα ασιατικά. Στο -0,5 η ομάδα που επιλέγεις να νικήσει (π.χ. η Άρσεναλ) πρέπει να καλύψει το συγκεκριμένο νούμερο για να κερδίσεις το στοίχημά σου. Πρέπει δηλαδή να επικρατήσει τουλάχιστον με σκορ 1-0. Αν τυχόν ηττηθεί ή αν το ματς λήξει ισόπαλο χάνεις τα χρήματά σου. Αντίθετα, αν ποντάρεις Λίβερπουλ +0,5 κερδίζεις το στοίχημα σε περίπτωση νίκης της Λίβερπουλ αλλά και σε ισοπαλία. Θα το χάσεις μόνο αν νικήτρια στο τέλος είναι η Άρσεναλ. Στη μία περίπτωση είσαι κερδισμένος στον άσο και χαμένος στο Χ2 και στην άλλη ισχύει το αντίστροφο.

Ασιατικό Χάντικαπ -1 ή +1

Στην περίπτωση του -1 ή +1 είναι επίσης απλούστατο. Στην επιλογή Άρσεναλ -1 στην αναμέτρηση με τη Λίβερπουλ, για να έχεις κέρδος πρέπει η επιλογή σου να νικήσει με 2 ή περισσότερα γκολ διαφορά (π.χ. 2-0, 3-1, 4-2). Ωστόσο, αν νικήσει με ένα (1-0, 2-1, 3-2, 4-3), παίρνεις πίσω το ποντάρισμά σου. Σε ισοπαλία ή ήττα το στοίχημα είναι χαμένο. Αντίστοιχα, αν ποντάρεις Λίβερπουλ +1 θα κερδίσεις το στοίχημά σου σε περίπτωση νίκης των «κόκκινων, όπως και σε περίπτωση ισοπαλίας. Σε ήττα με ένα γκολ διαφορά θα λάβεις πίσω τα χρήματα που είχες ποντάρει. Σε ήττα με 2 ή περισσότερα γκολ διαφορά, είσαι χαμένος. Βέβαια για τέτοιου είδους επιλογές χρειάζεται ιδιαίτερα καλή έμπνευση και γνώση για την εικόνα και την κατάσταση που επικρατεί στους δύο αντιπάλους.

Ασιατικό Χάντικαπ -0,25 ή +0,25

Σε αυτή την κατηγορία είναι που αρκετοί μπερδεύονται και δεν αντιλαμβάνονται τι ακριβώς ισχύει. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι έχεις ποντάρει στην Άρσεναλ με -0,25. Δηλαδή στο μισό του μισού. Σε περίπτωση νίκης, ακόμη και με 1-0, έχεις κερδίσει το στοίχημά σου. Ομως σε περίπτωση ισοπαλίας, χάνεις τα μισά από τα χρήματα που έχεις ποντάρει. Και σε περίπτωση ήττας, χάνεις το στοίχημά σου. Αντίστοιχα, αν παίξεις Λίβερπουλ +0,25 ισχύουν τα εξής:

Σε νίκη της Λίβερπουλ κερδίζεις το στοίχημα και σε ισοπαλία έχεις το μισό κέρδος. Χάνεις το στοίχημά σου, εφόσον οι «κόκκινοι» γνωρίσουν την ήττα. Δεν χρειάζεται να γνωρίζεις μαθηματικές εξισώσεις για να το καταλάβεις. Παίζεις με τις λεπτομέρειες, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές στην προσπάθειά σου να έχεις ένα ικανοποιητικό κέρδος ή να αποφύγεις τη μεγάλη χασούρα.

Ασιατικό Χάντικαπ -0,75 ή +0,75

Με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και το -0,75 ή το +0,75. Αν ποντάρεις στην Άρσεναλ με -0,75 θα πας στο ταμείο εφόσον νικήσει με 2 ή περισσότερα γκολ διαφορά (2-0, 3-1, 4-2 κ.λ.π.). Αν επικρατήσει με ένα γκολ διαφορά (1-0, 2-1, 3-2 κ.λ.π.) θα έχεις το μισό κέρδος. Από την άλλη αν παίξεις Λίβερπουλ +0,75 θα είσαι κερδισμένος σε νίκη και σε ισοπαλία. Αν η Λίβερπουλ ηττηθεί με ένα γκολ διαφορά θα χάσεις το μισό ποντάρισμα και αν ηττηθεί με 2 ή περισσότερα γκολ θα χάσεις το στοίχημα.

Ασιατικό χάντικαπ, asian handicap

Ασιατικό Over/Under

Μετά την παρουσίαση των ασιατικών χάντικαπ για το τελικό αποτέλεσμα, είναι πιο εύκολο να κατανοήσεις και τα ασιατικά over/under. Εκτός από τα κλασικά  over/under 2,5 υπάρχουν και τα ολόκληρα over 2, 3, 4 αλλά και τα split over/under 2,25 και 2,75.

Στην πρώτη περίπτωση αν έχεις παίξει over 2 κερδίζεις εφόσον σημειωθούν 3 ή περισσότερα γκολ. Αν σημειωθούν 2, δηλαδή όσο είναι το όριο, έχεις επιστροφή πονταρίσματος και αν σημειωθούν λιγότερα χάνεις το στοίχημά σου. Αντίστοιχα με under 2 κερδίζεις αν μπει 1 ή δεν σημειωθεί κανένα γκολ και παίρνεις πίσω τα χρήματά σου αν σημειωθούν ακριβώς 2 γκολ. Με 3 ή περισσότερα είσαι χαμένος.
Με over 2,25 θέλεις 3 γκολ για να είσαι κερδισμένος. Αν σημειωθούν 2 γκολ, θα πάρεις πίσω το μισό ποντάρισμα και με 1 ή κανένα γκολ θα χάσεις το στοίχημα. Στο under 2,25 κερδίζεις αν σημειωθεί 1 ή κανένα γκολ και παίρνεις το μισό κέρδος αν σημειωθούν 2 γκολ. Από 3 γκολ και πάνω έχεις χάσει.

Στο over 2,75 είσαι κερδισμένος εφόσον σημειωθούν από 4 γκολ και πάνω. Με 3 γκολ έχεις το μισό κέρδος και από 2 και κάτω έχεις χάσει το στοίχημα. Στο under 2,75 κερδίζεις ολόκληρο το στοίχημα εφόσον σημειωθούν από 2 γκολ και κάτω. Με 3 γκολ παίρνεις πίσω το μισό ποντάρισμα και με 4 γκολ και πάνω είσαι χαμένος.

Η σημασία της απόδοσης

Σε όλα τα παραδείγματα που αναφέραμε παραπάνω οι αποδόσεις είναι διαφορετικές. Χρειάζεται καλή μελέτη και είναι ένας τρόπος για να σχεδιάσεις με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες την τακτική σου. Όσοι παίζουν ασιατικά χάντικαπ έχουν ως βασικό στόχο τον έλεγχο του παιχνιδιού, που μπορεί μακροπρόθεσμα να φέρει κέρδος. Αρκεί να υπάρχει σύστημα, σωστή κατανομή του μπάτζετ στα πονταρίσματα και φυσικά ψυχραιμία στο παιχνίδι. Είναι πολύ σημαντικό ότι αυξάνεις τις πιθανότητες κέρδους και σε πολλές περιπτώσεις γλιτώνεις απώλειες χρημάτων, όπως θα συνέβαινε στα απλά στοιχήματα.

Επίσης, είναι σημαντικό να καταλάβεις ότι οι μπουκ δεν αλλάζουν τις αποδόσεις αν τυχόν υπάρχει πίεση σε κάποιο σημείο. Αλλάζουν τα χάντικαπ. Οι τιμές έχουν διαφοροποιήσεις όμως γενικότερα στα χάντικαπ κυμαίνονται σε συγκεκριμένα επίπεδα και με συγκεκριμένες αποκλίσεις.

Επιλογή στοιχηματικής Όπως θα κάνεις έρευνα για να διαπιστώσεις ποια είναι η πλατφόρμα που σου ταιριάζει για να παίζεις, έτσι θα ψάξεις να βρεις και ποια είναι η στοιχηματική που προσφέρει τις περισσότερες επιλογές σε χάντικαπ. Σε συνδυασμό πάντοτε με τις  αποδόσεις αλλά και με την αξιοπιστία που προσφέρει στους πελάτες της όσον αφορά τα προσωπικά στοιχεία και τις συναλλαγές. Χρειάζεται προσοχή διότι ακόμη και εταιρίες με ισχυρό όνομα στην αγορά, δεν έχουν πολλά ασιατικά χάντικαπ.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ