Γκανιότα - Τι είναι η γκανιότα - υπολογισμός - MatchMoney

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Matchmoney on the go
Τι είναι η γκανιότα, υπολογισμός γκανιότας

Τι είναι η γκανιότα – υπολογισμός

Δημοσιεύτηκε: Νίκος Οικονομάκος στις 19:52 06/10/2022

Δεν είναι λίγοι οι παίκτες που ακούνε γκανιότα και δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο ρόλος που έχει στο στοίχημα. Ή καταλαβαίνουν ελάχιστα πράγματα για τη σημασία της. Είναι ευκαιρία λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε τα πάντα: Τι είναι η γκανιότα στο στοίχημα, πώς βγαίνει η γκανιότα, τι σημαίνει στοίχημα χωρίς γκανιότα ή 0% γκανιότα, ποιες είναι οι στοιχηματικές που έχουν χαμηλότερη γκανιότα και πόση σημασία έχει τελικά στην επιλογή της πλατφόρμας που θα σερφάρεις για να παίξεις. Ο καλός και ώριμος παίκτης πρέπει να γνωρίζει τα πάντα για να νιώθει περισσότερο ασφαλής στο παιχνίδι του. Ας τα πάρουμε όλα από την αρχή.

Δες εδώ όλες τις προσφορές με 0% γκανιότα.

Ορισμός – Τι είναι η γκανιότα

Η γκανιότα, σε απλά ελληνικά, είναι το σίγουρο κέρδος που έχει η κάθε στοιχηματική στην αγορά ενός παιχνιδιού, χωρίς να έχει σημασία το αποτέλεσμα που θα έρθει. Εν ολίγοις η εταιρία, με βάση τις αποδόσεις, θα έχει κέρδος και στα τρία σημεία (1, Χ, 2). Για παράδειγμα: Σε παιχνίδι Άρης – ΑΕΚ ο άσος παίζει στο 2.65, η ισοπαλία στο 3.15 και το διπλό στο 2.65. Όποιο και να είναι το τελικό αποτέλεσμα, η πλατφόρμα στο τέλος θα έχει ένα συγκεκριμένο κέρδος. Γι’ αυτό και η γκανιότα καθορίζει και τα μακροχρόνια κέρδη των εταιριών, την προμήθεια που προκύπτει ανά γεγονός από τις προσφερόμενες τιμές προς τους παίκτες. Έτσι σε κάθε τιμή που προκύπτει για κάθε σημείο δεν υπάρχει πιθανότητα κέρδους 100%. Αλλά σε ένα ποσοστό που συνήθως παίζει από 3% έως 8%.

Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να εξετάσεις πριν κάνεις εγγραφή σε μια εταιρία, ποια είναι η γκανιότα στη διοργάνωση που σε ενδιαφέρει να παίξεις. Είναι διαφορετική σε κάθε αγορά, οπότε χρειάζεται έρευνα και μελέτη πριν την τελική απόφαση.

Τι είναι η γκανιότα και γιατί είναι σημαντική στο στοίχημα. Τι σημαίνει στοιχήμα χωρίς γκανιότα.

Υπολογισμός γκανιότας

Ένας βασικός τρόπος να υπολογίσουμε την γκανιότα στηρίζεται σε έναν συγκεκριμένο μαθηματικό τύπο: (1/Απόδοση Άσου)+(1/Απόδοση Ισοπαλίας)+(1/Απόδοση Διπλού)-1Χ100. Στο παραπάνω παράδειγμα από τον αγώνα Άρης – ΑΕΚ πηγαίνει ως εξής: (1/2.65)+(1/3.15)+1(1/2.65)-1Χ100=7.1%

Το αποτέλεσμα που βγάζει 7.1% είναι η γκανιότα της εταιρίας για το συγκεκριμένο παιχνίδι.

Από εκεί και πέρα ένας εναλλακτικός τρόπος υπολογισμού της γκανιότας γίνεται ως εξής: Υπολογίζεις το ποσό που πρέπει να ποντάρεις για να σου δώσει κέρδος 100 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι διαιρείς το 100 με την απόδοση σε κάθε σημείο. Το συνολικό άθροισμα των σημείων ξεπερνάει πάντοτε το 100, εκτός αν το γεγονός παίζει με 0% γκανιότα.

Για παράδειγμα στο Άρης – ΑΕΚ υπολογίζουμε: 100/2.65=37.73, 100/3.15=31.75, 100/2.65=37.73. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αποτελέσματα 37.73+31.74+37.73=107.2

Η γκανιότα είναι το ποσό που μένει πάνω από το 100, στην προκειμένη περίπτωση 7.2%.

Τι συμβαίνει όταν αλλάζουν οι αποδόσεις

Όπως είναι γνωστό οι αποδόσεις αλλάζουν. Δεν μένουν σταθερές και τις επηρεάζει το ποντάρισμα των παικτών. Αν στο παιχνίδι Άρης – ΑΕΚ ο περισσότερος κόσμος παίξει το διπλό, αυτομάτως η απόδοση στη νίκη της ΑΕΚ θα πέσει χαμηλότερα από το 2.65. Και θα ανεβούν τα άλλα δύο σημεία, η νίκη του Άρη και η ισοπαλία. Και σίγουρα η διπλή ευκαιρία 1Χ.

Η γκανιότα δεν αλλάζει αλλά μοιράζεται και στα άλλα δύο σημεία, ενώ την ίδια ώρα η στοιχηματική προσπαθεί να κάνει πιο ελκυστικές τις τιμές στον άσο και την ισοπαλία. Από την άλλη ο στόχος της εταιρίας είναι να αποτρέψει τους υπόλοιπους παίκτες από το να ποντάρουν στη νίκη της ΑΕΚ.

βet365

Ποια είναι η κατάλληλη

Η γκανιότα είναι ξεκάθαρα ο παράγοντας που καθορίζει τις αποδόσεις σε ένα παιχνίδι. Όσο μικρότερη είναι, τόσο μεγαλύτερες είναι οι τιμές και αντιστρόφως. Αυτός είναι ένας σταθερός κανόνας που πρέπει να έχεις πάντοτε στο μυαλό σου αν είσαι παίκτης του στοιχήματος.

Πέρα όμως από το αν έχεις πετύχει τη σωστή πρόβλεψη, το στοίχημα είναι και μαθηματικά. Και έχει να κάνει με τα ποσοστά επιτυχίας. Για να μην μπλέκεις όμως με μαθηματικούς τύπους και υπολογισμούς που μπορεί να σε μπερδέψουν, σε πρώτη φάση κάνε την έρευνα σου με τον πιο απλό τρόπο. Βρες τη διοργάνωση ή το πρωτάθλημα που σε ενδιαφέρει και σύγκρινε τις αποδόσεις ανάμεσα στις εταιρίες. Όπου βρεις υψηλότερες αποδόσεις, η γκανιότα (δηλαδή το σίγουρο κέρδος) είναι μικρότερη για την στοιχηματική και το κέρδος για σένα μεγαλύτερο. Θέλει αρκετή μελέτη διότι από διοργάνωση σε διοργάνωση η γκανιότα διαφέρει. Οπότε μέχρι να βρεις την κατάλληλη πλατφόρμα, πρέπει να ξοδέψεις αρκετό χρόνο. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί παίκτες έχουν δύο και τρεις λογαριασμούς σε διαφορετικές στοιχηματικές, κυνηγώντας την καλύτερη απόδοση.

Ματς με 0% γκανιότα

Οι μπουκ για να δώσουν πιο ισχυρό κίνητρο στους παίκτες δίνουν σε καθημερινή βάση παιχνίδια με μηδενική γκανιότα. Δηλαδή με μηδέν προμήθεια για την εταιρία. Είναι από τις προωθητικές ενέργειες που έχουν πλέον όλες οι στοιχηματικές για να ικανοποιήσουν τους πελάτες τους. Αυτό συμβαίνει συνήθως στα πιο εμπορικά γεγονότα της ημέρας, ώστε οι αποδόσεις να είναι ακόμη υψηλότερες από τις συνηθισμένες.

Εν ολίγοις όταν λέμε στοίχημα με 0% γκανιοτα οι αποδόσεις είναι μεγαλύτερες και οι μακροχρόνιες πιθανότητες κέρδους για τον παίκτη είναι περισσότερες. Βέβαια, όταν θα πάρετε το κομπιουτεράκι για να κάνετε τους υπολογισμούς, όπως στο παραπάνω παράδειγμα που παρουσιάσαμε για την γκανιότα, θα διαπιστώσετε ότι σε κάποιες περιπτώσεις το σίγουρο κέρδος για την στοιχηματική μπορεί να είναι κοντά στο 1%. Και πάλι η απόδοση είναι εξαιρετική, ωστόσο το 0% στην πραγματικότητα δεν ισχύει. Το αναφέρουμε διότι στο στοίχημα όλα για τον παίκτη έχουν ξεχωριστή σημασία. Πριν πάρεις οποιαδήποτε απόφαση, μπορείς να ελέγξεις τα πάντα και να έχεις σωστή ενημέρωση.

Στοιχηματικές με μηδενική γκανιότα

Ο ανταγωνισμός γενικότερα ανάμεσα στις εταιρίες έχει θετικό αντίκτυπο προς τους παίκτες του στοιχήματος. Από τη στιγμή που όλες θέλουν να προσεγγίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό, κάνουν τα πάντα για να γίνουν πιο ελκυστικές σε ό,τι έχει να κάνει με τις αποδόσεις. Είναι πολλές πλέον οι πλατφόρμες που προσφέρουν καθημερινά αγώνες με μηδενική γκανιότα. Και ελάχιστες σε αριθμό εκείνες που δεν διαθέτουν τέτοιου είδους αγώνες.

Σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις, από μεγάλα πρωταθλήματα στο ποδόσφαιρο, Champions League, Γιουρόπα Λιγκ μέχρι Ευρωλίγκα, ΝΒΑ και πολλά πρωταθλήματα στο μπάσκετ. Ακόμη και τις περιόδους όπου η κίνηση είναι περιορισμένη, όπως για παράδειγμα το καλοκαίρι, υπάρχουν εταιρίες που προσφέρουν παιχνίδια με 0% γκανιότα ακόμη και από το σουηδικό πρωτάθλημα το καλοκαίρι. Είναι σίγουρα οι πιο ισχυρές, με τα πιο βαριά ονόματα, αυτές που λειτουργούν με βασικό γνώμονα το να ικανοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες επιθυμίες των παικτών. 

Τι είναι η γκανιότα και γιατί είναι σημαντική στο στοίχημα. Τι σημαίνει στοιχήμα χωρίς γκανιότα.

Συνδυασμός αγώνων με 0% γκανιότα

Αν έχεις έμπνευση, με τους αγώνες που προσφέρονται με 0% γκανιότα, μπορείς να συνδυάσεις και δύο ή περισσότερα ματς. Οι στοιχηματικές δίνουν τη δυνατότητα για να ποντάρεις με στόχο ένα μεγαλύτερο κέρδος. Ωστόσο επειδή τα ματς που προσφέρονται στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι ιδιαίτερα αμφίρροπα, η πιθανότητα να κάνεις για παράδειγμα το δύο στα δύο είναι μικρότερη ακόμη και αν επιλέξεις φαβορί. 

Τι είναι η γκανιότα: Αλλαγή φιλοσοφίας

Τα παιχνίδια με μηδενική γκανιότα είναι αλήθεια ότι άλλαξαν γενικότερα τη φιλοσοφία των μπουκ. Εξακολουθούν να προμοτάρουν με τον καλύτερο τρόπο τους συγκεκριμένους αγώνες, με ειδικά μπάνερ και την ένδειξη να ξεχωρίζει πάνω στον αγώνα, ωστόσο έχουν κάνει και παρόμοια ανοίγματα με περισσότερους αγώνες σε πιο υψηλές τιμές. Υπάρχουν εταιρίες με ειδικά section πλέον για ενισχυμένες αποδόσεις ή σούπερ ενισχυμένες ή με τον τίτλο boost νίκης. Είναι αυξημένα δηλαδή τα γεγονότα, ιδίως σε ημέρες που υπάρχουν πολλά παιχνίδια, για να παίξεις με χαμηλότερη γκανιότα πέρα από τη μηδενική που δημιούργησε μια καινούρια μόδα στο χώρο του ιντερνετικού στοιχήματος.

Ποια είναι η αποδεκτή γκανιότα

Για κάθε παίκτη έχει ειδική σημασία η γκανιότα στο στοίχημα. Ως γενικός κανόνας θα μπορούσαμε να πούμε ότι μέχρι ένα ποσοστό της τάξεως του 5% είναι αποδεκτή. Έχουμε στο νου βέβαια τους κανόνες και την κατάσταση της αγοράς. Θα τη συναντήσεις στα πιο εμπορικά πρωταθλήματα ή στις εγχώριες διοργανώσεις. Όπου υπάρχει μεγαλύτερο στοιχηματικό ενδιαφέρον, μπορεί η γκανιότα να είναι και αρκετά χαμηλότερα, σε ποσοστό 4% ή και πιο κάτω.

Σε αγώνες που αφορούν λιγότερο δημοφιλή πρωταθλήματα παίζει μεταξύ 5% έως 7% και είναι αρκετά ικανοποιητική. Ενώ σε διοργανώσεις όπου υπάρχουν πολλά απρόβλεπτα αποτελέσματα ανεβαίνει ψηλότερα. Είναι ένας τρόπος για να παίξουν άμυνα οι στοιχηματικές σε καταστάσεις που δεν είναι το ίδιο προβλέψιμες όπως τα πιο εμπορικά γεγονότα.

βet365

Παρολί και γκανιότα

Δεν έχουμε σκοπό να απογοητεύσουμε τους φίλους των παρολί. Όμως στην αναφορά μας για την γκανιότα δεν μπορούμε να παραβλέψουμε όσα ισχύουν ως γενικός κανόνας. Η γκανιότα λοιπόν ανεβαίνει πολύ ψηλά όταν κάποιος παίζει παρολία με τρία σημεία. Και είναι κατανοητό διότι τα πιθανά αποτελέσματα είναι συνολικά 9, οπότε οι πιθανότητες επιβεβαίωσης είναι λιγότερες. Ακόμη και να έχεις ποντάρει πάνω σε τρία μεγάλα φαβορί, π.χ. Ρεάλ, Μπάγερν και Μάντσεστερ Σίτι, η πιθανότητα να νικήσουν και οι τρεις δεν είναι τόσο μεγάλη όσο θεωρείς. Η γκανιότα ανεβαίνει πολύ ψηλά. Ασχέτως αν εσύ βλέπεις τη συνολική απόδοση και το κέρδος που θα έχεις αν κάνεις το τρία στα τρία. 

Τι είναι η γκανιότα: Υπομονή για καλύτερη απόδοση

Στις περιπτώσεις που προτιμάς να ποντάρεις σε αουτσάιντερ, καλό είναι να περιμένεις. Τις περισσότερες φορές οι αποδόσεις αλλάζουν, διότι ο περισσότερος κόσμος εμπιστεύεται το φαβορί. Αν λοιπόν έχεις υπομονή, θα διαπιστώσεις ότι η απόδοση που θα πάρεις όσο πλησιάζει η έναρξη του αγώνα είναι μεγαλύτερη. Ο ώριμος παίκτης δεν πρέπει να είναι βιαστικός. Αντίθετα, αν σκέφτεσαι να παίξεις κάποιο φαβορί και βλέπεις ότι η τιμή είναι ικανοποιητική, μην περιμένεις να πλησιάσει η ώρα της έναρξης. Η τιμή σίγουρα θα πέσει.

Βρες το λάθος Εδώ κι αν χρειάζεται εμπειρία. Σίγουρα καμία εταιρία δεν βγάζει στην τύχη τις αποδόσεις. Είναι πάρα πολλές οι παράμετροι που υπολογίζει πριν δώσεις τις αγορές. Ωστόσο η πιθανότητα λάθους υπάρχει σε κάποιο ποσοστό και πρέπει να είσαι έτοιμος να την εντοπίσεις. Αν διαβάζεις σταθερά ένα πρωτάθλημα, είναι εύκολο να βρεις αν έχει γίνει λάθος στην απόδοση. Και να πάρεις αυτή που θεωρείς συμφέρουσα.

Τις περισσότερες φορές έχει να κάνει με το ρεπορτάζ. Αν έχεις μια σημαντική πληροφορία (π.χ. μισή ομάδα τραυματίες ή κακό κλίμα στα αποδυτήρια ή οτιδήποτε άλλο απρόβλεπτο) που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την απόδοση μιας ομάδας, δεν έχεις παρά να εκμεταλλευτείς την κατάσταση και να παίξεις έγκαιρα πριν γίνει γνωστό και διαφοροποιηθούν οι αποδόσεις. Στις μικρότερες κατηγορίες είναι πιο εύκολο το λάθος και γι’ αυτό η γκανιότα ανεβαίνει ψηλά.

Τι είναι η γκανιότα και γιατί είναι σημαντική στο στοίχημα. Τι σημαίνει στοιχήμα χωρίς γκανιότα.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ