ΤΕΛ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Διπλό του 2,20 τίτλος για 4,00

Δημοσιεύτηκε: Θοδωρής Χαρόπουλος στις 15:15 29/04/2021

Ο “μπατζανάκης” είναι ο σύζυγος της νύφης σου. Πάμε άλλη μία. Έχεις γυναίκα, έχει αδελφή, αυτή παντρεύτηκε ένα παλικάρι, ο οποίος είναι ο μπατζανάκης σου. Ο γαμπρός της γυναίκα σου, δηλαδή. Και από πού μπορεί αν βγήκε αυτό το περίεργο όνομα; Τουρκία, κλασικά. Δάνειο από την τουρκική γλώσσα, “ο εξ αγχιστείας, συγγενής του εξ αγχιστείας συγγενούς”, ο baja-naq ή ο bajinak. H ακόμα και ο Paccinak στα αρμένικα και Pacanak-i στα Γεωργιανά. Ειπαμε, ελληνικά: ο “Μπατζανάκης”.

Ο ορισμός “μπατζανάκης” έδωσε το όνομα και σε μία ολόκληρη λαϊκή οντότητα, τους Πατζινάκους ή Πετσενέγους. Νομάδες ή ημινομάδες της κεντρικής Ασίας, των τουρκικών στεπών. Που άκμασαν Βόρεια της Μαύρης Θάλασσας, στις παρυφές της σημερινής Κριμαίας. Και οι οποίοι εξαφανίστηκαν τυπικά μια μέρα σαν τη σημερινή, 930 χρόνια πριν. Στις 29 Απριλίου 1901, όταν τους εξάλειψε στη μάχη του Λεβουνίου (στο “Δ” του Έβρου) ο Βυζαντινός αυτοκράτωρ Αλέξιος Α’. Και όσοι επέζησαν αφομοιώθηκαν χάνοντας την εθνική τους ταυτότητα.

Πετσενέγοι ή Πετσενέγκοι ή …Μπατζανάκηδες

Η Φενέρμπαχτσε έχει 12 νίκες σε 17 εκτός έδρας ματς και αν θέλει να ελπίζει σε τίτλο, οφείλει να εξαφανίσει κάθε ελπίδα διάκρισης από τους… μπατζανάκηδες της, της Αλάνιασπορ. Η Stοiximan προσφέρει το διπλό της Φενέρ στο 2,20 και το bet δεν τελειώνει εκεί. Αν κερδίσει η Φενέρ, όλο το ρεπορτάζ του αγώνα ΕΔΩ!, μειώνει στους 3 από την Μπεσίκτας και στα τέσσερα ματς που απομένουν έχει μακράν ευκολότερο πρόγραμμα. Χαρακτηριστικά, η Μπεσίκτας δοκιμάζεται από τη Γαλατά εκτός έδρας την επόμενη αγωνιστική! Η δε απόδοση τίτλου της Φενέρ προσφέρεται σήμερα στο 4,00 από τη Stoiximan. Αν περάσει από την Αλάνια με διπλό προφανώς και θα υποχωρήσει! Και αν η Γαλατά κάνει τη ζημιά σε μία εβδομάδα; Τροφή για σκέψη…

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ