ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Ο “ΑΚΙ 15” και η Ελσίνκι 3,30

Δημοσιεύτηκε: Θοδωρής Χαρόπουλος στις 16:47 16/09/2021

Ο Άκι Ρίχιλαχτι υπήρξε μεγάλο αμυντικό χαφ για τα δεδομένα της Φινλανδίας στην εποχή του. Και όχι μόνο για τη Φινλανδία. Στην Κρύσταλ Πάλας αγαπήθηκε παράφορα από το κοινό. Αξέχαστη η σημαία-πανό “AKI 15” στο πέταλο του “Σέλχαρστ Παρκ”! Ωραίες εποχές… Αμυντικός χαφ παλιάς κοπής ο Ριχιλάχτι. Ή η μπάλα ή ο παίκτης, ποτέ και τα δύο μαζί. Πραγματιστής. Το ίδιο είναι και ως παράγοντας. Συνταξιούχος παίκτης γαρ και τέρμα μορφωμένος, πήρε γρήγορα διοικητική θέση στην Ελσίνκι και αναρριχήθηκε μέχρι τη θέση του CEO. Και αντιπροέδρου πια της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ευρώπης!

Ο Ρίχιλαχτι έλεγε τον Ιούνιο, στο λυκαυγές της νέας διοργάνωσης, Κόνφερενς Λιγκ: “Ως πέρσι ομάδες από 24 χώρες έπαιρναν θέση στους ομίλους των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Με το νέο σύστημα, εκπρόσωποι από 37 χώρες μπορεί αν βρεθούν εκεί. Για πρώτη φορά θα έχουν όλοι πραγματική ευκαιρία για ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο”. Ψέμματα, δε έλεγε. Ούτε πως “το νέο σύστημα θα φέρει στις μικρότερες λίγκες περισσότερο χρήμα” και εννοούσε και τη φινλανδική. Γι’ αυτό και η πρόκληση σε όμιλο, είτε του Γιουρόπα είτε του Κόνφερενς Λιγκ, ήταν μακράν πρώτος στόχος της Ελσίνκι φέτος και μεγάλη προτεραιότητα και της Κουόπιο (η οποία στο …παρά ένα δεν τα κατάφερε).

Η Ελσίνκι πέτυχε το στόχο. Οχι στο Γιουρόπα, αλλά οκ. Πρεμιέρα στο Κόνφερενς με την ΕΛσίνκι σε όμιλο και τέρμα αυξημένα έσοδα σχετικά με πέρσι. Not bad at all που λένε και στο χωριό μου! Να γιατί η Ελσίνκι ΔΕΝ θα σνομπάρει μισό ματς στη διοργάνωση. Δεν το έχει στην μενταλιτέ της, τη θέλει τη διοργάνωση. Και ό,τι μπορεί να κερδίσει από αυτήν. Σε τέτοπιου βεληνεκούς διπργάνωση, οι σοβαρές και αυτές που θέλουν τη σμμετοχή και τη διάκριση, πιθανότατα θα την κερίζουν! Το να πλασαριστεί η Ελσίνκι στη δυάδα του Α ομίλου, είναι μάλλον πιθανότερο από όσο “μαρτυράει” το υπερβολικό 3,30 της Stoiximan.