Νίκος Αγγελής: Οι μπανανόφλουδες του Λιγκ Καπ - MatchMoney

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Matchmoney on the go

Νίκος Αγγελής: Οι μπανανόφλουδες του Λιγκ Καπ

Δημοσιεύτηκε: Νίκος Αγγελής στις 07:20 26/08/2019

Δεύτερος γύρος του Λιγκ Καπ, 25 συνολικά παιχνίδια Τρίτη και Τετάρτη. Για καμιά δεκαπενταριά από αυτά τα ματς αισθάνομαι ότι έχω κάτι να πω που θα συνεισφέρει στη μελέτη σας, οπότε τα πιάνω ένα ένα και τα σχολιάζω.

Κρόουλι – Νόριτς. Η βασικότερη σκέψη μου. Πρώτα από όλα γιατί η Νόριτς είναι εξ ορισμού στις ομάδες που κοιτάμε σε αυτόν το 2ο γύρο για πιθανή κόντρα. Όλες οι ομάδες της Πρέμιερ που έχουν σκοπό την παραμονή, και ειδικά οι νεοφώτιστες, είναι σχεδόν πάντα εύθραυστες στο Λιγκ Καπ. Και δεν έχω κανένα λόγο να πιστεύω ότι ο Φάρκε θα είναι η εξαίρεση.

Ήδη από πέρυσι, στην Τσάμπιονσιπ, ο Γερμανός έδειξε πως τα κύπελλα δεν είναι προτεραιότητά του. Πέρυσι έκανε δέκα αλλαγές στον πρώτο γύρο του Λιγκ Καπ με τη Στίβενεϊτζ (3-1 εντός), άλλες δέκα στο δεύτερο γύρο (νίκη-πρόκριση 3-1 μέσα στο Κάρντιφ, όπου πέρυσι βέβαια η Κάρντιφ ήταν η εύθραυστη ως νεοφώτιστη στην Πρέμιερ), εννιά στο 4-3 στο Γουίκομ, οχτώ στον τέταρτο γύρο και στην ήττα με 2-1 στο Μπόρνμουθ και, τέλος, άλλες οχτώ στο FA Cup, όπου σκόνταψε στο πρώτο εμπόδιο (0-1 από την Πόρτσμουθ).

Το λέγαμε όμως και στο μπλογκ του πρώτου γύρου, πλέον δεν έχουμε την πολυτέλεια να ψάχνουμε απλά τις ομάδες που είναι εύθραυστες και για κόντρα. Ίσως το πιο σημαντικό είναι το ποιες από τις μικρές θα παίξουν το Λιγκ Καπ πραγματικά ως κυπελλικό παιχνίδι, στο 101%, κι ακόμη παραπάνω αν μπορούν.

Για την Κρόουλι νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Ένα ματς με ομάδα Πρέμιερ εντός έδρας είναι εξ ορισμού τεράστιο για ομάδες επιπέδου Κρόουλι. Και ειδικά μάλιστα για την ίδια την Κρόουλι, που ουσιαστικά απέχει από τα κύπελλα τα τελευταία χρόνια, όταν και αποκλείεται συνήθως στο πρώτο ζευγάρωμα. Και που δεν έχει ξαναϋποδεχθεί ομάδα Πρέμιερ όσο καιρό πίσω θυμάμαι.

Κρου – Άστον Βίλα. Η Άστον Βίλα είναι νεοφώτιστη στην Πρέμιερ, αλλά δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με τη Νόριτς, φοβάμαι πως η φανέλα της επιβάλλει προσεκτικότερη αντιμετώπιση στα κύπελλα. Και επιπλέον τα δεύτερα της Βίλα νομίζω πως είναι καλύτερα από τα δεύτερα της Νόριτς.

Η Κρου πάντως έχει ξεκινήσει κεφάτα στη Λιγκ 2 και θεωρώ δεδομένο ότι, όπως και η Κρόουλι, θα το κυνηγήσει. Δεν θέτω βέτο, απλά δεν είναι στις δικές μου πρώτες προτιμήσεις, προτιμώ Κρόουλι.

Σέφιλντ Γιουν. – Μπλάκμπερν. Η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ είναι η τρίτη νεοφώτιστη της φετινής Πρέμιερ και προφανώς εμπίπτει και αυτή στην κατηγορία της Νόριτς και της Βίλα. Περισσότερο μάλιστα σε αυτή της Νόριτς παρά σε αυτή της Βίλα, κατά τη γνώμη μου.

Το πρόβλημά μου είναι περισσότερο ότι δεν ξέρω πώς θα το διαχειριστεί ο Μόμπρεϊ στην Μπλάκμπερν. Στον προηγούμενο γύρο, με την Όλνταμ εντός, είχε κάνει έντεκα αλλαγές ο Μόμπρεϊ και συνολικά η Μπλάκμπερν δεν είχε το μυαλό της στο ματς. Ίσως αυτό βέβαια αλλάξει τώρα, λόγω του ζευγαρώματος με ομάδα Πρέμιερ, αλλά θα ήθελα να δω τις εντεκάδες και των δύο για να έχω πραγματική άποψη.

Μπρίστολ Ρόβ. – Μπράιτον. Μπορεί να είναι μια σκέψη. Η Μπρίστολ Ρόβερς είναι κυπελλική ομάδα και εντός έδρας με αντίπαλο Πρέμιερ θεωρώ ότι θα το κυνηγήσει κανονικά.

Τον φοβάμαι πάντως τον Γκρέαμ Πότερ στην Μπράιτον, δεν ξέρω πώς θα αντιδράσει. Το έχει το κυπελλικό ο Πότερ ως προπονητής. Μας το έδειξε και πέρυσι με τη Σουόνσι, αλλά φαίνεται ότι είναι και πιο βαθιά στην προσωπικότητά του. Με τα κύπελλα εξάλλου το έφτιαξε το όνομά του ο 44χρονος Άγγλος, πρώτα κατακτώντας το κύπελλο Σουηδίας και στη συνέχεια οδηγώντας την Έστερσουντ στην ευρωπαϊκή πορεία του 2017-18, όταν είχε αποκλείσει και τον ΠΑΟΚ.

Επιπλέον, η Μπράιτον είναι μεν στις εύθραυστες της Πρέμιερ, αλλά το Σάββατο παίζει με τη Σίτι στο Μάντσεστερ. Χαμένο δηλαδή ματς, η Μπράιτον έρχεται και από το 0-2 από τη Σαουθάμπτον, κινδυνεύει να πάει στο ρεπό των εθνικών με τρεις ήττες σε μια βδομάδα, δεν είναι το ιδανικό. Κι αυτή από τις περιπτώσεις που θα ήθελα να δω εντεκάδα…

Μπέρτον – Μόρκαμ. Πολύ κακό ζευγάρωμα. Σε κάθε γύρο κυπέλλου, είτε Λιγκ Καπ είτε FA Cup, πάντα κοιτάω το ζευγάρωμα τόσο της Μπέρτον όσο και της Μόρκαμ, είναι και οι δύο καλές κυπελλικές ομάδες. Και τώρα πέσανε μεταξύ τους…

ΚΠΡ – Πόρτσμουθ. Άλλο κακό ζευγάρωμα. Αν μου λέγατε πες μία, μόνο μία, Αγγλιδούλα για την οποία είσαι βέβαιος πως δεν της καίγεται καρφί για τα κύπελλα φέτος, θα έλεγα την Πόρτσμουθ. Και το λέω αυτό γιατί ο Κένι Τζάκετ θεωρεί ότι η περσινή καλή πορεία της Πόρτσμουθ στα κύπελλα της στοίχισε σε φρεσκάδα στην τελική ευθεία της σεζόν, όταν και έχασε την άνοδο.

Αλλά φαίνεται πως δεν τον θέλει τον Τζάκετ. Και δεν μας θέλει βέβαια και εμάς στοιχηματικά. Στον πρώτο γύρο, ερχόταν από ήττα στο Σριούσμπερι στην πρεμιέρα, ήταν το πρώτο επίσημο φετινό ματς στο Φράτον Παρκ, έπρεπε να το προσέξει. Του κάθεται και η Μπέρμιγχαμ εντός έδρας, που του έβαλε τα δευτερότριτα, πέρασε περπατώντας στον επόμενο γύρο. Και ίσως άθελά του το προσέξει και τώρα. Αφού το Πόρτσμουθ – Ρόδεραμ του Σαββάτου αναβλήθηκε και η Πόρτσμουθ πηγαίνει στο Λονδίνο φρέσκια.

Λιντς – Στόουκ. Μαζί με την Πόρτσμουθ, θα έλεγα και τη Λιντς. Με δεδομένο ότι πέρυσι η Λιντς έχασε την άνοδο μόνο και μόνο επειδή το κοντό της ρόστερ ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς, θεωρώ ότι ο Μπιέλσα δεν θα σκοτιστεί φέτος για τα κύπελλα. Με τη Σουόνσι παίζει το Σάββατο η Λιντς, βαθμολογικά είναι ντέρμπι κορυφής και θα κρίνει ποια θα πάει στο ρεπό των εθνικών ως πρωτοπόρος, περιμένω φουλ αναπληρωματική ομάδα από τον Μπιέλσα.

Η αναπληρωματική εντεκάδα της Λιντς δεν είναι καθόλου κακή βέβαια, και γίνεται ακόμη καλύτερη από τη στιγμή που πλέον το ποδόσφαιρο του Μπιέλσα έχει γίνει βίωμα όποιοι κι αν παίζουν. Αλλά οι εξέδρες του Έλαντ Ρόουντ δεν θα έχουν την ένταση ενός αγώνα πρωταθλήματος και το εύκολο Στόουκ – Λιντς 0-3 το Σάββατο είναι πολύ πρόσφατο στο μυαλό των παικτών, ένας εφησυχασμός είναι ανθρώπινος.

Την κοντράρω λοιπόν τη Λιντς, δεν το συζητώ αυτό, το θέμα μου είναι η Στόουκ. Η Στόουκ είναι σε κομβικό σταυροδρόμι. Δεν είναι καθόλου απίθανο, αν τα αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα δεν είναι καλά (στο Μπέρμιγχαμ το Σάββατο για το πρωτάθλημα), από βδομάδα να ψάχνει ξανά για προπονητή, καθώς μάλιστα έχουμε και διακοπή στην Τσάμπιονσιπ λόγω εθνικών.

Και στο μυαλό μου είναι απλό. Αν τα αποδυτήρια στηρίζουν τον Τζόουνς, το 6,00 του διπλού είναι από τα καλά στοιχήματα, όχι απλά της ημέρας, αλλά της σεζόν. Αν δεν τον στηρίζουν, την έκατσα, τόσο απλά. Δεν έχω απάντηση, μπορώ να επιχειρηματολογήσω και για το στηρίζουν και για το όχι. Αλλά το ρίσκο το παίρνω εύκολα.

Κάρντιφ – Λούτον. Δεν είναι ματς που θα έμπλεκα έτσι στην ψύχρα. Το αναφέρω όμως γιατί έχω περιέργεια το πώς θα το διαχειριστεί ο Γουόρνοκ. Στο καλοκαιρινό μπλογκ της Τσάμπιονσιπ έλεγα για τον Γουόρνοκ ότι δεν είμαι σίγουρος αν θα έχει τη δίψα φέτος. Τελικά, μπορώ να δω από πού ίσως την αντλήσει.

Λίγο πριν ξεκινήσει η σεζόν, ο -70άρης πια- Γουόρνοκ δήλωσε πως φέτος θα είναι η τελευταία του χρονιά στην προπονητική και πως τον Μάιο, ό,τι κι αν έχει γίνει, θα αποσυρθεί. Τα αγγλικά μίντια βέβαια τον τρολάρουν, γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γουόρνοκ λέει ότι θα αποσυρθεί, όμως έχω την εντύπωση πως πλέον το εννοεί – αυτή θα είναι η τελευταία σεζόν που θα τον απολαύσουμε στους πάγκους.

Αν λοιπόν όντως το εννοεί, η δίψα θα έρθει ακριβώς από αυτό, να αποχωρήσει με μια τελευταία άνοδο. Ήδη ο Γουόρνοκ είναι ο ρέκορντμαν των ανόδων με 8 (7 έχουν ο Ντέιβ Μπάσετ, ο Γκρέαμ Τέιλορ και ο Τζιμ Σμιθ) και προφανώς δεν υπάρχει καλύτερο σενάριο για τον ίδιο από το να αποσυρθεί έχοντας φτάσει στις 9.

Το ερώτημα όμως εδώ είναι τι θα κάνει με τα κύπελλα. Την πιστεύει πραγματικά την άνοδο και θα θυσιάσει τα κύπελλα για να τα δώσει όλα; Ειδικά μάλιστα όταν στο πρωτάθλημα παίζει την Παρασκευή με τη Φούλαμ; Ή μήπως, τόσο νωρίς στη σεζόν, πάει βήμα βήμα, στο βλέποντας και κάνοντας, και σκεπτόμενος πως δεν θα ήταν άσχημο να παίξει σε όλα τα ταμπλό και να κυνηγήσει για μια τελευταία φορά και την κυπελλική συγκίνηση; Δεν έχω ιδέα…

Νιούπορτ – Γουέστ Χαμ. Πολύ προφανές. Με τόσα που έχουμε γράψει, είτε στο σάιτ είτε στην εφημερίδα, για τη Νιούπορτ και την αγάπη της στα κύπελλα, φαντάζομαι πως δεν υπάρχει αναγνώστης του Match Money που να χρειάζεται εξηγήσεις.

Αλλά είναι τόσο προφανές που με φοβίζει. Η Γουέστ Χαμ θα είναι απόλυτα υποψιασμένη και θα ξέρει ακόμη καλύτερα από εμάς πως ένα κυπελλικό ζευγάρωμα στο Ρόντνι Παρέιντ είναι ο ορισμός της μπανανόφλουδας. Και τα πολύ προφανή προσωπικά τα αποφεύγω.

Πλίμουθ – Ρέντινγκ. Η Ρέντινγκ στον πρώτο γύρο, με τη Γουίκομ, είχε κάνει έξι αλλαγές. Πιθανολογώ όμως ότι τώρα θα κάνει περισσότερες. Και γιατί πλέον, μετά την ολοκλήρωση των μεταγραφών, έχει μεγαλύτερο βάθος, αλλά και γιατί αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιο άνετη σε σχέση με τη χρονική στιγμή του πρώτου γύρου: τότε είχε ξεκινήσει με δύο ήττες στις δύο πρώτες αγωνιστικές της Τσάμπιονσιπ και χρειαζόταν ένα αποτέλεσμα.

Το θέμα είναι, σε περίπτωση που όντως η Ρέντινγκ εμφανιστεί λίγο πιο άνετη, αν μπορεί να το υποστηρίξει η Πλίμουθ. Νομίζω ότι μπορεί. Τέσσερις μόνο αλλαγές έκανε στον πρώτο γύρο ο Λόου, κόντρα μάλιστα σε αντίπαλο που θα δικαιολογούσε και περισσότερες (Λέιτον Όριεντ), ενώ και πέρυσι, άσχετα αν δεν του βγήκε καλή πορεία, είχε προσεγγίσει σωστά τα κύπελλα ως μάνατζερ της Μπέρι.

Γουότφορντ – Κόβεντρι. Θα μου άρεσε να την κυνηγήσω την Κόβεντρι στα κύπελλα φέτος – μπορώ να σκεφτώ αρκετούς λόγους που η φετινή Κόβεντρι χρειάζεται μια καλή κυπελλική πορεία. Αλλά με έχει χαλάσει αυτό το 0-0-3 της Γουότφορντ στην Πρέμιερ.

Είναι μπέρδεμα στα κύπελλα αυτές οι ομάδες της Πρέμιερ που ξεκινάνε πολύ άσχημα τη σεζόν. Γιατί, από τη μία, ακριβώς για αυτό το 0-0-3, το ματς με τη Νιούκαστλ το Σάββατο έχει τεράστια σημασία: Αν η Γουότφορντ χάσει ξανά, θα μπει στη διακοπή των εθνικών ομάδων με 0-0-4 και ουραγός. Αλλά κι από την άλλη, αν είσαι στο 0-0-3, ένας αποκλεισμός από ομάδα Λιγκ 1 στην έδρα σου δεν περνά τόσο αναίμακτα, θέλεις μια νίκη κι ας είναι και στο Λιγκ Καπ…

Μπόρνμουθ – Φόρεστ Γκριν. Από τη στιγμή που η Μπόρνμουθ ανέβηκε στην Πρέμιερ, σταθερά και μόνιμα παρατάσσει στα κύπελλα τα δεύτερα (ή και τα δευτερότριτα). Αλλά γενικά δεν την έχω εύκολη την κόντρα της.

Κι αυτό γιατί ο Χάουι, άσχετα με τις αλλαγές που κάνει, προσεγγίζει με το σωστό mindset τα κύπελλα. Και κάπως έτσι, σε αυτές τις τέσσερις σεζόν της στην Πρέμιερ, η Μπόρνμουθ έχει κληρωθεί στο Λιγκ Καπ εννιά φορές με ομάδες Φούτμπολ Λιγκ και έχει οχτώ προκρίσεις και μόνο έναν αποκλεισμό, από την Πρέστον το 2016-17. Οι άλλοι της τρεις αποκλεισμοί είναι από Λίβερπουλ το 15-16 και από Τσέλσι τόσο πέρυσι όσο και πρόπερσι.

Η Φόρεστ Γκριν είναι πάντως μια ομάδα που, θεωρητικά, διψά για μια μεγάλη μαγκιά. Και για αυτό το αναφέρω εξάλλου. Το χαρακτηρίζω κακό ζευγάρωμα, αλλά δεν φτάνω στο σημείο να θέσω βέτο.

Μπέρνλι – Σάντερλαντ. Δεν μπορώ να το πιάσω καλά χωρίς ρεπορτάζ. Αν ήμουν εγώ Σάντερλαντ, με την πίκρα των υποβιβασμών και της Λιγκ 1, θα έβλεπα ως ευκαιρία ένα ματς με την Μπέρνλι, δηλαδή κόντρα σε μια ομάδα σαφώς μικρότερου μεγέθους που απλά έτυχε να παίζει στην Πρέμιερ.

Αλλά δεν είμαι εγώ η Σάντερλαντ και δεν ξέρω πώς θα το δει ο Ρος. Που πιθανόν να σκεφτεί ότι το ματς με την Πίτερμπορο το Σάββατο είναι πιο σημαντικό για τις «μαυρόγατες». Χώρια βέβαια που δεν ξέρω τι θα κάνει και ο Ντάις, από τις περιπτώσεις που μόνο με εντεκάδες μπροστά μας μπορούμε να το συζητήσουμε σοβαρά.

Λίνκολν – Έβερτον. Δεν ξέρω γιατί και πώς την είδαν φέτος, αλλά το καλοκαίρι, από τουλάχιστον τρεις ομάδες Πρέμιερ εκτός Big 2+4, βγήκε η θέση ότι μέσα στους στόχους της σεζόν είναι τα κύπελλα. Από την Έβερτον, τη Νιούκαστλ και τη Λέστερ. Έπαιξε και Παρασκευή η Εβερτον με τη Βίλα, παίζει και Κυριακή στην επόμενη αγωνιστική, δεν βλέπω γιατί ο Σίλβα να διαψεύσει τον καλοκαιρινό εαυτό του. Οπότε, όσο κι αν η Λίνκολν είναι προφανής κυπελλική περίπτωση, δεν μπορώ να το συνεχίσω.

Τα πορτοκάλια και τα μήλα

Θα παρατηρήσατε ότι σε όλο το μπλογκ δεν αναφέρθηκα καθόλου σε αποδόσεις. Και γενικά όσοι ξέρουν το (στοιχηματικό) μυαλό μου ξέρουν ότι είναι σύνηθης αυτή η προσέγγιση στα κυπελλικά μου κείμενα, σε αντίθεση με τα πρωταθληματικά.

Είναι πολύ απλό το γιατί. Όταν κρίνω κυπελλικές αποδόσεις δεν έχω την ίδια εμπιστοσύνη στον εαυτό μου που έχω στα πρωταθλήματα. Μπαίνουν πολύ αστάθμητοι παράγοντες, είναι τα πορτοκάλια-μήλα που έλεγε ο Παρασκευάς. Οπότε, η κρίση γίνεται πολύ προσωπική, ο καθένας βάζει τις κόκκινες γραμμές του όπου το αισθάνεται.

Σε κάθε περίπτωση, η Πλίμουθ είναι στο 4,00+, η Στόουκ στο 5,50-6,00 και η Κρόουλι στο 7,50-8,00. Κι εμένα με ικανοποιούν.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ