Αγγλία: Οι καλοκαιρινές ιστορίες της Τσάμπιονσιπ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Matchmoney on the go

Αγγλία: Οι καλοκαιρινές ιστορίες της Τσάμπιονσιπ

Δημοσιεύτηκε: Νίκος Αγγελής στις 14:38 25/07/2018

Η Τσάμπιονσιπ θεωρείται η πιο σκληρή από τις τρεις Αγγλιδούλες. Και είναι. Πολύ μεγάλα ονόματα του αγγλικού ποδοσφαίρου, που έχουν κάθε δικαίωμα να θεωρούν ότι ανήκουν στην Πρέμιερ, και τα τελευταία χρόνια όλο και μεγαλύτερα μπάτζετ στο κυνήγι της  ανόδου, κυριολεκτικά σφαγή. Οι μακροχρόνιες αποδόσεις για τον τίτλο (ή την άνοδο και τον υποβιβασμό) αποτυπώνουν τις πρώτες τάσεις και την καλοκαιρινή αύρα των ομάδων, αλλά πρέπει να τονίσουμε ότι ακόμη υπάρχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα, καθώς συνολικά φέτος στην Αγγλία οι μεταγραφές, λόγω Μουντιάλ, έχουν πάει λίγο πίσω και αρκετές ομάδες παραμένουν στο ψάξιμο.

Οπως και στο αντίστοιχο blog για τη Λιγκ 2, έτσι και στο σημερινό θα ακολουθήσουμε το ίδιο φορμάτ. Σε πέντε γκρουπ οι 24 ομάδες και στην καθεμία βλέπετε τόσο την τωρινή απόδοση για να κατακτήσει τον τίτλο, όσο και την απόδοση με την οποία άνοιξε η αγορά πριν από δύο μήνες, την 1η Ιουνίου. Με πράσινο οι ομάδες που η απόδοσή τους έπεσε σε σχέση με την αρχική και με κόκκινο αυτές στις οποίες ανέβηκε. 

Το γκρουπ της αυτόματης ανόδου 

Στόουκ (στο 6,00 από 8,00). Πρώτο φαβορί από το ξεκίνημα, αρχικά προφανώς λόγω ονόματος και Πρέμιερ. Συνολικά η αύρα της το καλοκαίρι δικαιολογεί το φαβοριτισμό της και η οπισθοχώρηση προς το 6,00 είναι απόλυτα λογική – είναι όντως το πρώτο φαβορί. Ενα ερωτηματικό, πέρα από την πίεση του «πρέπει να ανέβω», ότι ο Γκάρι-ότανμεγαλώσωθέλωναγίνωΝτιέγκοΣιμεόνε-Ρόουετ, τον οποίο πήρε από την Ντέρμπι, είναι μεν από τα πολύ δυνατά ονόματα των πάγκων της Τσάμπιονσιπ και ξέρει πολύ καλά την κατηγορία, όμως ακόμη στην καριέρα του (Μπέρτον, Μπέρμιγχαμ, Ντέρμπι) ούτε άνοδο έχει κερδίσει ούτε σε κλαμπ τόσο ξεκάθαρα υψηλών στόχων έχει βρεθεί. 

Γουέστ Μπρομ (σταθερή στο 9,00). Καμία αμφιβολία ότι δικαιωματικά μπαίνει στο πρώτο γκρουπ. Συνολικά πάντως έχει σαφώς περισσότερα ερωτηματικά από τη Στόουκ και σωστά είναι πιο πίσω, καθώς διοικητικά η κατάσταση δεν είναι διάφανη. Ερωτηματικό και ο πρωτάρης Ντάρεν Μουρ, που κέρδισε τις εντυπώσεις όταν την ανέλαβε ουσιαστικά καταδικασμένη πέρυσι στο τέλος της σεζόν, αλλά φέτος η πίστα είναι τελείως διαφορετική.

Μίντλεσμπρο (σταθερή στο 10,00). Προσωπικά θα την είχα δεύτερη, μπροστά από τη Γουέστ Μπρομ και πίσω μόνο από τη Στόουκ, αλλά δεν έχει και τόση σημασία. Από τις πιο σοβαρές διοικήσεις της Τσάμπιονσιπ, ο Τόνι Πιούλις από την αρχή πλέον στον πάγκο, το σίγουρο είναι πως πρέπει να τη λογαριάζουμε ως άμεση διεκδικήτρια της ανόδου.

Το γκρουπ των πλέι οφ 

Νότιγχαμ (στο 11,00 από 26,00). Μια από τις πιο εντυπωσιακές αλλαγές αποδόσεων το φετινό καλοκαίρι συνολικά στις Αγγλιδούλες – την πρωτοείδαμε πριν από ένα μήνα σε ένα thread στο twitter. Η κατακόρυφη πτώση από το 26,00 στο 11,00 οφείλεται στο ότι η Νότιγχαμ άνοιξε δουλειές με τον σούπερ ατζέντη Χόρχε Μέντες και έχει ήδη δαπανήσει πάνω από 20 εκ. λίρες, προχωρώντας συνολικά ως τώρα σε δέκα μεταγραφές. Ο Μέντες ήταν πέρυσι ο άνθρωπος πίσω από τις μεταγραφές της Γουλβς και είναι σαφές πως στη Νότιγχαμ πάνε να κάνουν το ίδιο κόλπο, να «αγοράσουν» την άνοδο. Δεν μπορώ να ξέρω αν θα πιάσει και φέτος το κόλπο, ούτε αν και πώς θα της βγουν οι μεταγραφές, αλλά σε κάθε περίπτωση η δήλωση προθέσεων είναι ξεκάθαρη. Η Νότιγχαμ δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται φέτος όπως πέρυσι, ως δηλαδή ομάδα της μέσης και πολύ της είναι, αλλά ευθέως ως διεκδικήτρια τουλάχιστον των πλέι οφ. Κι όσο κι αν το 11,00 είναι όντως υπερβολικό, το 26,00 ήταν καθαρό λάθος, ένα 15,00 νομίζω ότι θα ήταν πιο αντιπροσωπευτικό. 

Αστον Βίλα (στο 13,00 από 11,00). Αυτό το «στο 13,00 από 11,00» στην περίπτωση της Βίλα δεν λέει όλη την ιστορία του καλοκαιριού. Η Βίλα, ως το πιο βαρύ όνομα της Τσάμπιονσιπ, άνοιξε μεν στο 11,00, όμως πολύ γρήγορα έγινε γνωστό πως υπάρχει πρόβλημα με το Financial Fair Play και θέμα ρευστότητας. Ο Κινέζος ιδιοκτήτης της Τόνι Ξία ανακοίνωσε επίσημα ότι ψάχνει επενδυτές, το τοπίο έδειχνε τελείως θολό και η απόδοσή της φυσιολογικότατα ανέβηκε στο 17,00. Πριν από λίγες μέρες όμως, την Παρασκευή που μας πέρασε, είχαμε νέες εξελίξεις, καθώς ο Ξία ήρθε σε «στρατηγική συμφωνία» με τον Αιγύπτιο Νασίφ Σαούρις και τον Αμερικανό Ουές Εντερς, οι οποίοι αγόρασαν το 55% των μετοχών της Βίλα, από 27,5% έκαστος. Το οικονομικό μπακγκράουντ των δύο νέων επενδυτών κυριολεκτικά τρομάζει, ο Σαούρις θεωρείται ο πιο πλούσιος Αιγύπτιος και, μεταξύ άλλων, είναι χωμένος στην Adidas, ενώ ο Εντερς είναι συνιδιοκτήτης των Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Αλλά πέρα από την προφανή οικονομική ένεση, το τι ακριβώς σημαίνει και πώς θα εξελιχθεί στην (ποδοσφαιρική) πράξη όλη αυτή η ιστορία για τη Βίλα είναι πολύ νωρίς για να το πούμε. Αρκεί να αναφέρω ότι ήδη τα ρεπορτάζ θέλουν το νέο καθεστώς να ετοιμάζεται να διώξει τον Στιβ Μπρους και να φέρνει ως αντικαταστάτη του στον πάγκο τον Τιερί Ανρί. Οπότε καταλαβαίνετε, έχουμε πολύ ψωμί μπροστά μας.

Λιντς (στο 13,00 από 17,00). Ανοιξαν διστακτικά οι μπουκ τη Λιντς, η αύρα της πάντως (με τον Αργεντίνο Μαρσέλο Μπιέλσα πλέον στον πάγκο) δείχνει καλή και έφερε την πτώση της απόδοσης. Ακόμη πάντως πραγματικές μεταγραφές δεν έχει κάνει, πέρα από δύο καλές κινήσεις δανεικών από την Τσέλσι, είμαστε εν αναμονή. 

Σουόνσι (στο 13,00 από 9,00). Αρχικά η Σουόνσι άνοιξε τυφλά και ως ομάδα Πρέμιερ μπήκε άμεσα στο γκρουπ των Στόουκ και Γουέστ Μπρομ. Στην πορεία έχει οπισθοχωρήσει, καθώς φαίνεται πως έχει περισσότερα θέματα να λύσει από τις άλλες δύο και απαιτείται βαθύτερη αναδιοργάνωση. Να σημειώσω και το στοίχημα στον πάγκο της, όπου πήρε τον Γκρέαμ Πότερ, έναν «άσημο» 43χρονο Αγγλο που δεν έχει ξαναπροπονήσει στην Αγγλία αλλά κέρδισε πολλούς πόντους από την παρουσία του στη σουηδική Εστερσουντ, φτάνοντάς την πέρυσι στα νοκ άουτ του Γιουρόπα και παίζοντας κόντρα στην Αρσεναλ. 

Ντέρμπι (στο 15,00 από 21,00). Παρότι η Ντέρμπι είναι σταθερή αξία στην Τσάμπιονσιπ (μόνιμα στη 10άδα την τελευταία εξαετία και τρεις συμμετοχές στα πλέι οφ), οι μπουκ την άνοιξαν ψηλά. Ο λόγος ήταν ότι με το ξεκίνημα του καλοκαιριού έχασε τον Γκάρι Ρόουετ, στον οποίο είχε επενδύσει πέρυσι παίρνοντάς τον από την Μπέρμιγχαμ. Στη θέση του η Ντέρμπι κάνει το βήμα με τον Φρανκ Λάμπαρντ, στην πρώτη δουλειά του Λάμπαρντ ως προπονητή. (Παρεμπιπτόντως, αυτό το καλοκαίρι, και οι δύο καλοί κεντρικοί χαφ των Αγγλων την περασμένη δεκαετία ξεκινούν μαζί την προπονητική, με τον Στιβ Τζέραρντ στη Ρέιντζερς.) Πολλά ερωτηματικά λοιπόν με το καλημέρα και το αρχικό 21,00 δεν ξένισε. Στην πορεία όμως του καλοκαιριού η αύρα είναι θετική, η πρώτη εικόνα του Λάμπαρντ βγάζει αισιοδοξία, οι άκρες δουλεύουν και η πτώση της απόδοσης ήταν φυσική εξέλιξη. Και λέγοντας άκρες, εννοώ περιπτώσεις όπως ο ο 19χρονος Μέισον Μάουντ, που ανήκει στην Τσέλσι, πέρυσι έβαλε 14 γκολ και είχε 9 ασίστ στην Ολλανδία με τη Φιτέσε και ο Λάμπαρντ τον έφερε δανεικό στο Πράιντ Παρκ. Από κει και πέρα, τι ακριβώς εστί Λάμπαρντ, στο γήπεδο…

 Το γκρουπ της μέσης (και με το βλέμμα προς τα πάνω) 

Μπρέντφορντ (σταθερή στο 17,00). Οι αναγνώστες των Μαθημάτων στην εφημερίδα ξέρουν ότι η Μπρέντφορντ είναι εδώ και καιρό η αγαπημένη των μπουκ, οι οποίοι συνεχώς και επαναλαμβανόμενα την προσέχουν στις αποδόσεις τους. Κι όχι βέβαια γιατί την αγαπάνε, αλλά γιατί οι αριθμητικοί δείκτες της είναι πολύ υψηλοί, πολύ καλύτεροι από τα αποτελέσματά της, και τα μοντέλα έχουν την τάση να την προσέχουν. Προσωπικά, που σέβομαι και παρακολουθώ τους αριθμούς, αλλά δίνω ακόμη περισσότερο βάρος στις άυλες παραμέτρους, τις θεωρώ μικρές τις αποδόσεις της.

Σέφιλντ Γιουν. (στο 21,00 από 17,00). Πέρυσι, με την ορμή της ανόδου από τη Λιγκ 1 και τον αέρα της φανέλας της, προσαρμόστηκε χωρίς πρόβλημα στην Τσάμπιονσιπ και λίγο ήθελε να πιάσει τα πλέι οφ. Ετσι, δεν έκανε εντύπωση ότι το 17,00 του Ιουνίου ήταν αρκετά συγκρατημένο, από πίσω έκρυβε τη σκέψη ότι το καλοκαίρι δεν θα ήταν πολύ δύσκολο να προστεθούν οι κομβικές πινελιές που έλειψαν πέρυσι. Τώρα, το 21,00 στο οποίο έχουν πάει οι «λεπίδες» αποτυπώνει, και πολύ σωστά, ότι πέρασαν δυο μήνες και η Σέφιλντ Γιουν. παραμένει πάνω κάτω στο ίδιο επίπεδο. Φαίνεται σαν να υπάρχει μια διοικητική δυσλειτουργία στο Μπράμαλ Λέιν μεταξύ των Αγγλων μετόχων και των Κινέζων επενδυτών που έμπλεξαν πριν ένα δυο χρόνια και οι αποφάσεις δεν παίρνονται εύκολα. Εν αναμονή των τελευταίων κινήσεων. 

Νόριτς (στο 21,00 από 26,00). Δύσκολο να πεις για τη Νόριτς. Από τη μια έχασε τα δυο μεγάλα της αστέρια (Μάντισον και Μέρφι σε Λέστερ και Κάρντιφ με 34 εκ. και για τους δύο μαζί), από την άλλη ο (Γερμανός) Φράνκε έχει πλέον την αγγλική εμπειρία και η ομάδα που θα μας παρουσιάσει θα είναι τελείως δικιά του. Δεν ξέρω, μου είναι δύσκολο να κρίνω με ακρίβεια την απόδοσή της, το βέβαιο πάντως είναι όντως ανήκει σε αυτό το γκρουπ. 

Σέφιλντ Γουέν. (στο 34,00 από 26,00). Από πέρυσι φάνηκε ότι η κάνουλα των Ταϊλανδών στερεύει σιγά σιγά για τη Γουένσντεϊ και φέτος το καλοκαίρι οι «κουκουβάγιες» είναι, μαζί με την ιδιαίτερη περίπτωση της Αστον Βίλα, η μόνη ομάδα της Τσάμπιονσιπ που δεν έχει κάνει ούτε μία μεταγραφή μέχρι στιγμής. Υπάρχει βέβαια χρόνος ακόμη, αλλά με τα υπάρχοντα δεδομένα μόνο το όνομα (και η θετική εικόνα που έχω από πέρυσι για τον Λουχουκάι) θα με έκανε να την κρατήσω σε αυτό το γκρουπ.  

Πρέστον (34,00 από 26,00). Το όνομά της ως κλαμπ δεν κάνει το μεγάλο γκελ και οι μεταγραφές της είναι περιπτώσεις κάτω από τα ραντάρ, αλλά θεωρώ την Πρέστον στρωμένη και πολύ «ξεκάθαρη» ομάδα. Σε μια κατηγορία θηρίων βέβαια, αν εσύ δεν είσαι θηρίο, πρέπει να σου κάτσουν άψογα όλες οι λεπτομέρειες για να παίξεις πραγματικά πρωταγωνιστικό ρόλο, και όντως κι εγώ δεν θα τολμούσα να την τοποθετήσω σε υψηλότερο γκρουπ. Αλλά νομίζω πως, σποραδικά και μεμονωμένα, θα μας απασχολήσει φέτος στοιχηματικά.  

Μπρίστολ Σ. (34,00 από 26,00). Μέσα στο μυαλό μου, από τα ερωτηματικά. Η περσινή θετικότατη εικόνα είχε τις απώλειές της και έχασε Φλιντ (Μίντλεσμπρο) και Ριντ (Κάρντιφ), αλλά κινείται με τη σειρά της στις μεταγραφές και έχει καλές βάσεις και θετική αύρα σαν ομάδα. Το 26,00, όπως και για την Πρέστον παραπάνω, το θεωρώ πιο κοντά στην πραγματικότητα από το 34,00.

Μπέρμιγχαμ (στο 34,00 από 26,00). To καλοκαίρι δεν είναι απλό για την Μπέρμιγχαμ. Στις αρχές του Ιουλίου μπήκε σε εμπάργκο, λόγω του FFP και των μεταγραφών του Ρέντναπ πέρυσι τέτοια εποχή. Μέχρι τώρα έχει κάνει μόνο μια μεταγραφή (ο αριστερός μπακ Πέντερσεν από την Ουνιόν), αλλά και αυτόν πρέπει πρώτα να λύσει τις εκκρεμότητες ώστε να τον χρησιμοποιήσει, ή βεβαίως για να κάνει κι άλλες. Τα πράγματα πάντως φαίνεται ότι δεν είναι τόσο σοβαρά όσο ακούγονται και υπάρχει η αίσθηση ότι το πρόβλημα θα λυθεί σχετικά γρήγορα – και για αυτό ίσως η απόδοσή της δεν έχει επηρεαστεί δραματικά. Αλλά σε κάθε περίπτωση είναι υπό παρατήρηση. Στα απόλυτα θετικά βέβαια ότι συνεχίζει κανονικά ο Γκάρι Μονκ στον πάγκο.

 Το γκρουπ της μέσης (και με το βλέμμα προς τα κάτω) 

Γουίγκαν (στο 41,00 από 34,00). Πιθανότατα στη λογική ότι πέρυσι η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ έδειξε πως μια πολύ καλή ομάδα Λιγκ 1 μπορεί να σταθεί ανταγωνιστικά στην Τσάμπιονσιπ, η Γουίγκαν άνοιξε σχετικά χαμηλά για νεοφώτιστη. Δεν έχει κάνει πάντως κάτι συγκλονιστικό το καλοκαίρι, η φανέλα της προφανώς δεν έχει το βάρος της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και το ότι ανέβηκε κάπως η απόδοσή της είναι λογικό.

ΚΠΡ (σταθερά στο 41,00). Δεν μου φαίνονται καλά τα πράγματα στην ΚΠΡ. Η διοίκηση έχει επιβάλει από πέρυσι-πρόπερσι καθεστώς λιτότητας και η πολιτική είναι να προωθηθούν οι νεαροί. Και όσον αφορά τα μεταγραφικά, να βρεθούν ευκαιρίες και να αξιοποιηθεί το σύστημα των δανεισμών. Το βάρος αυτής της αναδιοργάνωσης/ανασύνταξης το ανέλαβε πλέον ο γνωστός και μη εξαιρετέος Στιβ ΜακΚλάρεν, για τον οποίο, διαχρονικά, η άποψή μου δεν είναι ακριβώς θετική. Φαντάζομαι ότι προσωπικά θα την άνοιγα πιο πάνω από το 41,00, αλλά και στο 41,00 να την είχα ανοίξει, θα την είχα ανεβάσει στην πορεία.  

Μίλγουολ (στο 51,00 από 34,00). Με την εικόνα του εξωπραγματικού περσινού φίνις ακόμη νωπή, τα «λιοντάρια» άνοιξαν πολύ χαμηλά στις φετινές αποδόσεις. Στην πορεία πάντως πρυτάνευσε η πιο ψύχραιμη ματιά. Καλή, χρυσή και πραγματικά ορίτζιναλ Αγγλιδούλα η Μίλγουολ, αλλά η θέση της σε μια κατηγορία όπως η Τσάμπιονσιπ δεν μπορεί παρά να είναι στο τέταρτο γκρουπ.

Μπλάκμπερν (στο 51,00 από 41,00). Ησυχο καλοκαίρι μέχρι στιγμής, ίσως το πιο ήρεμο και σταθερό καλοκαίρι της Μπλάκμπερν στα χρόνια που βρίσκεται στα χέρια των Ινδών της Venky’s. Ως μέγεθος είναι φυσικά ομάδα Τσάμπιονσιπ η Μπλάκμπερν και στο Ιγουντ Παρκ υπάρχει μια γενική ευφορία από την περσινή άνοδο, αλλά μέχρι εκεί. Λίγα πράγματα μεταγραφικά, λογικά σε αυτό το γκρουπ και βλέπουμε.

Ρέντινγκ (στο 51,00 από 41,00). Οπως και στην ΚΠΡ, ούτε εδώ μου φαίνονται πολύ καλά τα πράγματα. Η Ρέντινγκ έχει μεν υποδομές ως σύλλογος, αλλά η συνολική αίσθηση δεν με γεμίζει και ο Πολ Κλέμεντ, μπορεί να είναι ο αγαπημένος ασίσταντ του Αντσελότι, όμως στην πράξη δεν μας έχει δείξει ότι το έχει όλο το πακέτο του πρώτου προπονητή. Απόλυτα λογικό το 51,00, μπορεί να της είναι και πολύ.

Χαλ (στο 67,00 από 41,00). Πολλές αλλαγές στο ρόστερ, μόνιμη κόντρα οπαδών-διοίκησης, θολές οι πραγματικές προθέσεις του Αιγύπτιου ιδιοκτήτη της, μάλλον δεν είναι υπερβολικό ούτε ότι άνοιξε ψηλά ούτε ότι η αγορά την έσπρωξε ακόμη ψηλότερα. Θετικό ότι παραμένει ο Νάιτζελ Αντκινς, που μπορεί να λειτουργήσει συσπειρωτικά, αλλά δεν θέλει πολύ να στραβώσει.

Ιπσουιτς (στο 67,00 από 51,00). Νέα εποχή στην Ιπσουιτς, αφού ο Μικ ΜακΚάρθι αποτελεί παρελθόν μετά από έξι σεζόν. Ο ΜακΚάρθι, με την εμπειρία του, μπορούσε να παρουσιάζει ανταγωνιστικές ομάδες με χαμηλής ποιότητας υλικά, δεν είμαι σίγουρος ότι μπορεί και ο Πολ Χερστ. Ο Χερστ βέβαια ήταν πέρυσι ο κύριος υπεύθυνος για το μίνι θαύμα της Σριούσμπερι και δικαιούται απόλυτα την ευκαιρία του, αλλά προσωπικά θέλω να τον δω στην Τσάμπιονσιπ προτού καταλήξω για τις δυνατότητές του. Ειδικά από τη στιγμή που η διοίκηση συνεχίζει σταθερά στη λογική του ισολογισμού εσόδων-εξόδων. 

Το γκρουπ των καταδικασμένων 

Ρόδεραμ (στο 201,00 από 126,00). Ετσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στη φετινή Τσάμπιονσιπ, η Ρόδεραμ είναι το «χωριό» της κατηγορίας. Εχει το μομέντουμ της ανόδου, αλλά δεν έχει κάνει και τίποτα φοβερό στις μεταγραφές, λογικότατη η θέση της.

Μπόλτον (στο 201,00 από 101,00). Πέρυσι τη γλίτωσε, κόντρα σε όλους και όλα, χάρη στον Φιλ Πάρκινσον – πραγματικό παράσημο για τον 50χρονο τεχνικό η περσινή σωτηρία της Μπόλτον. Φέτος τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει. Ισως πια ο κόσμος της να βλέπει λίγο καλύτερα τον Πάρκινσον, με τον οποίο μόνο ξύλο δεν έπαιξαν πέρυσι, αλλά τα διοικητικά και τα οικονομικά προβλήματα είναι σταθερά. Αν θα τα καταφέρει και πάλι; Πραγματικά δύσκολο.

Αντί επιλόγου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ