Θ. Χαρόπουλος: Ιρλανδία, ένα πρωτάθλημα 2,5 ταχυτήτων - MatchMoney

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Matchmoney on the go

Θ. Χαρόπουλος: Ιρλανδία, ένα πρωτάθλημα 2,5 ταχυτήτων

Δημοσιεύτηκε: Θοδωρής Χαρόπουλος στις 12:49 15/02/2019

Μία πρώτη γεύση από τη σεζόν που ξεκινάει απόψε στην Ιρλανδία την πήρατε στο αφιέρωμα στην έντυπη Match Money της Τρίτης. Από εδώ, πλέον, θα βάλουμε μερικές στοιχηματικές πινελιές παραπάνω. 

ΟΚ, η Ιρλανδία έχει ένα πρωτάθλημα που ίσως να μη λέει πολλά σήμερα στην πλατιά μάζα των παικτών του στοιχήματος, όμως σε 3-4 μήνες θα είναι ένα από τα λίγα που θα μας κρατούν στοιχηματική συντροφιά κατά τους μήνες της θερινής ραστώνης. Επιπλέον, είτε σήμερα είτε τον Ιούνιο είτε τον Οκτώβριο, η Ιρλανδία παίζεται με σχεδόν φουλ πρόγραμμα το βράδυ της Παρασκευής. Όταν το πρόγραμμα είναι -τουλάχιστον- φτωχό. Και δίνει σίγουρα λύσεις, προσφέρει επιλογές. 

Σημειώστε, τέλος, κάτι ακόμα! Ξαναειπωμένο; Ισως. Αλλά ας το εμπεδώσουμε: Όσο αποδίδει το 2,30 στο Μάντσεστερ Σίτι-Λίβερπουλ, ακριβώς το ίδιο αποδίδει το 2,30 και στο Φιν Χαρπς-Γιου Σι Ντι. Ακριβώς. Ούτε σεντ λιγότερο δεν θα πάρεις. Κι εδώ μιλάμε για ποδόσφαιρο σε συνάρτηση με το στοίχημα, όχι για ποιότητα και λάμψη κατ’ ανάγκη. Αυτό.

Ας δούμε, σε πρώτη φάση, τι λένε 2-3 ειδικοί; Άλλωστε το τι πιστεύει ο υποφαινόμενος μέσες άκρες το διαβάσατε στο αφιέρωμα της Τρίτης και θα κάνουμε και μία σύνοψη στο τέλος του blog. 

Το podcast του Τζόζεφ Ντο

Ο Τζόζεφ Ντο κυριάρχησε στα ιρλανδικά γήπεδα για περισσότερο από μία δεκαετία. Ο υψηλόσωμος διεθνής Καμερούνιος (21/2), επιθετικός μέσος, εκτός από ομάδες της πατρίδας του πέρασε από Ξαμάξ και Στρασμπούρ πριν ριζώσει στην Ιρλανδία, όπου έπαιξε για Σέλμπουρν. Μποέμιαν, Σεντ Πάτρικς, Σλίγκο, Λίμερικ με απολογισμό 232 εμφ./29 γκολ, και 4 πρωταθλήματα, 3 κύπελλα, 1 λιγκ καπ!

Βετεράνος πια ο άλλοτε Καμερούνιος διεθνής μεσοεπιθετικός και τετράκις πρωταθλητής Ιρλανδίας, ο Τζόζεφ Ντο.

Σύμφωνα με τον Ντο, λοιπόν το φαβορί είναι: “Η Ντάνταλκ, μπορεί να έδωσε τον προπονητή της για το ποδοσφαιρικό καλό της χώρας, δεν θα δώσει και το στέμμα της έτσι εύκολα όμως”.

Όσο για τους σφετεριστές του στέμματος; Ο Ντο συντάσσεται με τον υπογράφοντα το blog που διαβάζετε: “Η Κορκ παραμένει δυνατή ομάδα. Το έκανε μια φορά (σ.σ. να πάρει τον τίτλο από την Ντάνταλκ), μπορεί να το επαναλάβει και φέτος. Η Σάμροκ βελτιώνεται αργά και σταθερά και επενδύει στο σήμερα, αλλά και στο μέλλον κατά κύριο λόγο”, δίνοντάς της μάλλον τρίτη τύχη για πρωτιά.

Αουτσάιντερ λέει ο Ντο πως είναι η Ντέρι: “Αυτό το πάθος και η στήριξη του κόσμου είναι το μεγάλο όπλο, θα δώσουν τα πάντα για να κερδίσουν κάτι. Η δε Σεντ Πάτρικς, ενισχύθηκε τόσο ώστε να μπορεί να ονειρεύεται ότι θα επιστρέψει εκεί που ανήκει, στις ομάδες κορυφής”.

Και ξανά… Ντάνταλκ

Επικοινωνήσαμε με τον συνάδελφο Macdara Ferris, ρεπόρτερ του extratime.ie, ένα από τα κορυφαία ποδοσφαιρικά πόρταλ της ελεύθερης Ιρλανδίας και του ζητήσαμε τη γνώμη του για τη νέα χρονιά.

Ντάνταλκ «βλέπει» και ο Ιρλανδός δημοσιογράφος Macdara Ferris.

Το φαβορί της χρονιάς;
Τα φαβορί είναι η Ντάνταλκ και ακολουθεί νομίζω η Σάμροκ. Μπορεί η Ντάνταλκ να έχασε τον προπονητή της (σ.σ. ο Στίβεν Κένυ πήγε στην U21 της Ιρλανδίας) και θα είναι ελαφρώς πιο αδύναμη, όμως ήταν καλή κίνηση η προαγωγή του Βίνι Περθ (ο οποίος δεν έχει άδεια pro UEFA και τυπικά θα είναι προπονητής ο Τζον Γκιλ στο πλευρό του). Αξιοσημείωτο το ότι δεν έχασαν βασικούς παίκτες όπως άλλες χρονιές.

Η Σάμροκ με τις αποκτήσεις ΜακΕνεφ και Τζακ Μπιρν θα έχει πολύ ταλέντο στη μεσαία γραμμή, ενώ σπουδαάι όπλα είναι και ο αρχηγός Φιν, ο νεαρός και πολύ ικανός Κάβανο, ο Γουάτς. Επιπλέον έχουν και τον διεθνή Βορειοϊρλανδό γκολκίπερ Μάνους. Μόνο μειονέκτημα η απουσία ενός καθαρόαιμου στράικερ, αλλά από μέρα σε μέρα σίγουρα θα κάνει μία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση η διοίκηση.

– Αρα εκτιμάς πως οι άλλες ομάδες που πήγαν καλά πέρσι θα έχουν δευτερεύον ρόλο;
Η Κορκ είναι πιο αδύναμη νομίζω. Ίσως να έχουν οπισθοχωρήσει και πίσω από τη Σεντ Πάτρικς που έκανε εξαιρετικές μεταγραφές και με τον Χάρι Κένι στον πάγκο -οι ομάδες του παίζουν πάντα καλό ποδόσφαιρο- μπορεί να πάνε πολύ καλά! Παίκτης κλειδί ο Μίκι Ντρέναν που αποκτήθηκε από τη Σλίγκο. Έκανε τρομερή χρονιά έχοντας επιστρέψει από απουσία λόγω προβλημάτων ψυχικής υγείας. Επίσης αποκτήθηκαν οι Γουέμπστερ (εξαιρετικός πέρσι στη Γουότερφορντ) και Φόρεστερ (πρώην παίκτης της και αγαπημένος της εξέδρας, επέστρεψε από την Αγγλία), ενδυναμώθηκε πολύ.

Η δε Γουότερφορντ θα είναι λίγο πιο αδύναμη, μάλλον δύσκολα θα κάνει εξίσου καλή χρονιά και θα ματσάρει την περσινή 4η θέση.

– Αναφορικά με την μάχη του υποβιβασμού;
Νομίζω θα είναι μάχη ως τέλους και ο χαρισματικός κόουτς Ολι Χόργκαν της Φιν χαρπς θα το παλέψει ως τέλους. Ο Κολί Ο’Νιλ της Γιου Σι Ντι επίσης είναι ένας πολλά υποσχόμενος νεαρός μάνατζερ με ικανότητες και ευοίωνο μέλλον, αλλά το κλαμπ όπως ξέρεις είναι μέλος των μεγάλων πανεπιστημίων του νησιού και οι παίκτες είναι σπουδαστές με υποτροφία, δεν έχει βλέψεις για ψηλά. Και οι δύο νεοφώτιστες (σ.σ. Φιν Χαρπς και Γιου Σι Ντι) θα παλέψουν για τη σωτηρία.

Ο μύθος των Under στην Ιρλανδία

Να ρίξουμε μια ματιά και τι έγινε πέρσι; Τι λένε οι αριθμοί; Για κάποια ειδικά στοιχήματα, για να καταρρίψουμε το μύθο των Under στην Ιρλανδία, για τις κάρτες και για όλα όσα μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για ειδικά στοιχήματα με ανεβασμένες αποδόσεις!

500 γκολ σε 180 ματς πέρσι, 2,78 τέρματα μ.ο. σε κάθε αγώνα

ήΟύτε λίγο ούτε πολύ, 500 τέρματα σημειώθηκαν πέρσι στην ιρλανδική πρέμιερσιπ σε σύνολο 180 αγώνων. Ήτοι κατά μέσο όρο μπήκαν 2,78 γκολ ανά αγώνα. Ελαφρώς από το μέσο όρο των 2,5 γκολ και σίγουρα τα φαβορί Under θα πρέπει ο παίκτης να τα σκέφτεται δύο και τρεις φορές φέτος. Οχι;

Για την ιστορία, πρώτος σκόρερ πέρσι αναδείχτηκε ο Πατ Χόμπαν της Ντάνταλκ με 29 τέρματα (5 με πέναλτι) και ο δεύτερος στη σχετική λίστα ήταν μακράν πίσω (13 τέρματα λιγότερα) ο Κίεραν Σάντλιερ της Κορκ (παίζει στην Ντόνκαστερ πλέον).

Τα τέρματα ανά δεκάλεπτο

Τα περισσότερα γκολ μπήκαν σε δεκάλεπτο που… δεν ήταν αναγκαστικά δεκάλεπτο, αφού το 81-90’ περιλαμβάνει και τις καθυστερήσεις, άρα είναι “δεκάλεπτο” καθαρού χρόνου τουλάχιστον 13’ ανά αγώνα. Τα λιγότερα, δε, στο δεκάλεπτο 21-30’ που συνήθως προσφέρεται εκ των φαβορί σε αρκετά ματς! Διδακτικό! Ας δούμε τα 500 γκολ ανά δεκάλεπτο:

0-10’ 50 γκολ
11-20’ 50 γκολ
21-30’ 39 γκολ
31-40’ 53 γκολ
41-50’ 59 γκολ
51-60’ 59 γκολ
61-70’ 59 γκολ
71-80’ 48 γκολ
81-90’ 83 γκολ*
* Περιλαμβάνονται και οι καθυστερήσεις

Οι κάρτες, ο πιο ζωηρός και ο πιο αυστηρός

Στα 180 ματς της περσινής πρέμιερσιπ βγήκαν 622 κίτρινες (περίπου 3,5 ανά αγώνα) και 37 κόκκινες (περίπου 1 αποβολή ανά 5 ματς).

Καρτάκιας ο 31 ετών Ρόμπερτ Χάρβεϊ

Ο Γκρεγκ Μπόλγκερ της Σάμροκ είδε τις περισσότερες κίτρινες (11), ενώ ο πιο αυστηρός ρέφερι ήταν ο μόλις 31 ετών (!) Ρόμπερτ Χάρβεϊ που έδειξε 66 κίτρινες και 8 κόκκινες σε 15 παιχνίδια της πρέμειρσιπ που διηύθυνε (περίπου 4,5 κίτρινες ανά ματς και 1 κόκκινη ανά 2 αγώνες)!

Οι ομάδες και τα clean sheets

Η Ντάνταλκ με 21 ματς συνολικά (εντός-εκτός) ήταν η ομάδα που επιβεβαίωσε περισσότερες φορές το μηδέν παθητικό (άρα σίγουρο No Goal) και ακολούθησε η Σάμροκ με 20. Τρίτη σε ματς που δεν δέχτηκε γκολ, ήταν η Κορκ με 19, όμως είχε την κορυφαία επίδοση clean sheets εντός έδρας με 12 (δεύτερες Ντάνταλκ και Σάμροκ με 11).

Από τις ομάδες που έπαιζαν και πέρσι στην πρεμιέρ, τα λιγότερα ματς με μηδέν παθητικό είχε η Σλίγκο με μόλις 7 και ακολουθεί η Μποέμιαν με 8 και η Ντέρι με 9. 

Η Σάμροκ και η έκπληξη της Ντέρι

Με το ποδοσφαιρικό -και όχι μόνο- ρεπορτάζ της Ιρλανδίας ασχολούμαι 15 χρόνια – τι νομίζετε, τυχαία βγήκε το @irlandos; Και μετά από όλα αυτά τα χρόνια, νομίζω πως έχω καταλήξει σε ένα συμπέρασμα. Καμία ομάδα δεν πρέπει να θεωρείται καταδικασμένη σε οποιοδήποτε γήπεδο. Αυτό, ας το θυμόμαστε σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, μιας χρονιάς 2,5 ταχυτήτων, αφού υπάρχουν τα φαβορί, υπάρχουν και αουτσάιντερ, αλλά και δεύτερης τύχης αουτσάιντερ που μπορεί να κάνουν εκπλήξεις και αποτελέσματα κυριολεκτικά παντού και να προκύψουν …παραπανίσιοι διεκδικητές της διάκρισης.

Ορθιοι: Από αριστερά οι Ρόνι Μάρεϊ (Σλίγκο), Ματ Κόνορ (Γουότερφορντ), Σαμ Βέρντον (Φιν Χαρπς), Μπράιαν Γκάρτλαντ (Ντάνταλκ),  Σoν Μπόιντ (Σάμροκ), Ιαν Μπέρμιγχαμ (Σεντ Πάτρικς).
Καθιστοί: Αριστερά Κολμ Χόργκαν (Κορκ) και Κιθ Μπάκλεϊ (Μποέμιαν) κάτω – Δεξιά Γκάρι Ο’Νιλ (Γιου Σι Ντι) και Μπάρι ΜακΝάμι (Ντέρι) κάτω.

ΟΚ, η Ντάνταλκ είναι ένα επίπεδο πάνω, έχει κρατήσει τους παίκτες της, έχει ενισχυθεί επιλεκτικά σε κρίσιμες θέσεις, η συνέχεια στον πάγκο είναι ικανοποιητικότατη παρά την σχετική απειρία του Περθ, όμως έχει τη “φόρα” και αυτό θα μετρήσει. Όπως θα μετρήσει και η απόφαση για το ειδικό βάρος που θα δοθεί στην Ευρώπη. Αν φουλάρει για όμιλο (κάτι που νομίζω θα κάνει), θα χάσει έδαφος κάποια στιγμή στα εγχώρια, αν απολαύσει το ταξίδι εκτός και παίξει για το ριπίτ στην Ιρλανδία, θα έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο.  

Η Κορκ, άλλοι λένε πως αποδυναμώθηκε. Άλλοι -όπως η αφεντιά μου- πως απλά αλάφρυνε το ρόστερ της και έγινε κατάτι πιο ευέλικτη. Ίδια ομάδα με πέρσι μέσες άκρες, με έδρα φόβητρο, εξαιρετικό προπονητή και μάλιστα αποδεκτό 1000% από την εξέδρα. Αν δεν στραβώσει κάτι σοβαρό εξ αρχής, αναμένεται να διεκδικήσει, εκτιμώ, την επιστροφή στο θρόνο του πρωταθλητή. Το ότι προσφέρεται, δε, τρίτο φαβορί πίσω από Ντάνταλκ και Σάμροκ και σε αποδόσεις 6,00+ είναι κάτι που έχει την αξία του.

Από εκεί και πέρα, όντως η Σάμροκ είναι πολύ βελτιωμένη και θα χτυπήσει την δυάδα, όπως νομίζω είναι πολύ βελτιωμένη και με ικανότατο τεχνικό στον πάγκο της η Σεντ Πάτρικς, ομάδες που προφανώς έχουν τον πρώτο λόγο για να συμπληρώσουν την τετράδα.

Αν μου ζητήσει, δε, κανείς την εκτίμησή μου για την έκπληξη τετράδας, αυτή μπορεί άνετα να είναι η Ντέρι. Η αιώνια wannabe πρωταγωνίστρια που κάπου χάνει το στόχο της. Εξακολουθεί να έχει ορκισμένο κοινό, ισχυρότατη έδρα, πλέον έχει και πολύ καλό προπονητή στον πάγκο, αποδεκτό από όλους στο Ντέρι. Ενισχύθηκε με καλούς παίκτες, έχει και νιάτα έτοιμα να κάνουν το κάτι παραπάνω. Άνετα μπορεί να αποτελέσει την έκπληξη της χρονιάς.

Γουότερφορντ και Μποέμιαν δεν είναι για πολύ ψηλά, ούτε και για να κινδυνεύσουν όμως. Θα αποτελέσουν νομίζω τις ρυθμίστριες της κατηγορίας, όπως ίσως και η Σλίγκο, η οποία ως τη Δευτέρα είχε προβληματίσει αφάνταστα με το ρόστερ που ετοίμαζε ο Μπάκλεϊ, όμως με 2-3 καλές μεταγραφές την τελευταία εβδομάδα δείχνει ικανή να ανέβει επίπεδο και να κερδίσει την παραμονή της ευκολότερα από το αναμενόμενο.

Όσον αφορά στις δύο νεοφώτιστες; Είναι προφανές πως θα παίξουν ρέστα να σωθούν, η Φιν Χαρπς με όπλο την εμπειρία 2-3 νεοφερμένων παικτών, η δε Γιου Σι Ντι με τα νιάτα που θα παρουσιάσει και πάλι στην κατηγορία, άλλωστε το ότι έχει ήδη 3 διεθνείς με την U21 της Ιρλανδίας δεν είναι δα τυχαίο.

Πώς παίζουμε

Για αρχή περιμένουμε να δούμε την Ντάνταλκ και την Σάμροκ, στηρίζουμε την Κορκ και πιθανότατα την Ντέρι, όπως και τον ενθουσιασμό των πιτσιρικάδων της Γιου Σι Ντι και την ομάδα του προπονητή της Κιθ Λονγκ την Μποέμιαν. Θα κυνηγήσουμε εκτός για γκέλες τη Σλίγκο και τη Φιν Χαρπς, ενώ στα γκολ θα κοιτάξουμε να εκμεταλλευτούμε τις πολλές αλλαγές στο ρόστερ, άρα πιθανότατα ασύνδετη στο ξεκίνημα Σεντ Πάτρικς.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ