Αν. Ζαχαράκης: Η Μπουντεσλίγκα στην εποχή του κορονοϊού - MatchMoney

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Matchmoney on the go

Αν. Ζαχαράκης: Η Μπουντεσλίγκα στην εποχή του κορονοϊού

Δημοσιεύτηκε: Ανέστης Ζαχαράκης στις 14:30 22/03/2020

Η Ευρώπη πλέον αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού και εκ των πραγμάτων άπαντες βιώνουν τις συνέπειές της τόσο σε υγειονομικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Από αυτό τον κανόνα δεν θα μπορούσε να ξεφύγει ούτε η Μπουντεσλίγκα όσο καλά και να είναι θωρακισμένη.

Με τη δράση να έχει ανασταλεί και το μέλλον να είναι αβέβαιο σε ό,τι αφορά στη φετινή σεζόν, οι ομάδες βρίσκονται αντιμέτωπες με μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Παρόλα αυτά το οικονομικό αντίκτυπο είναι διαφορετικό σε κάθε μία. Πάμε λοιπόν να δούμε πώς διαμορφώνονται τα πράγματα για τις 18 εκπροσώπους της μεγάλης κατηγορίας, ποιες δηλαδή θα αντέξουν στους κραδασμούς και ποιες θα βρεθούν σε δύσκολη θέση αν δεν επαναρχίσει το πρωτάθλημα.

Πάντερμπορν: Η ομάδα από την ανατολική πλευρά της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας αντιμετωπίζει την πρόκληση της οικονομικής επιβίωσης. Τα αποθεματικά της είναι πλέον λιγοστά. Το έλλειμμά της στο τέλος της σεζόν υπολογίζεται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ! Αυτό σημαίνει ότι μάλλον θα πρέπει να αναβληθούν διάφορα παράλληλα πρότζεκτ που τρέχει ο σύλλογος όπως η ανακαίνιση της «Μπέντελερ Αρένα», που άρχισε τον Φεβρουάριο.

Βέρντερ: Υπάρχει ανησυχία για το πώς θα διατηρηθεί η ρευστότητα των «πράσινων» της Βρέμης. Ανάλογα με την εξέλιξη της κρίσης τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Εξετάζεται το ενδεχόμενο του τραπεζικού δανεισμού ή της μείωσης των μισθών των παικτών, στην έσχατη περίπτωση ακόμη και της λύσης συμβολαίων.

Μπουντεσλίγκα - τηλεοπτικά δικαιώματα
Τα τηλεοπτικά δικαιώματα αποτελούν κρίσιμο μέγεθος για τα οικονομικά των μικρομεσαίων ομάδων.

Φορτούνα Ντίσελντορφ: Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα δεν πρόκειται να συναντήσει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες. Το κόστος λειτουργίας του συλλόγου είναι σχετικά περιορισμένο και γενικά έχει γίνει πολύ συνετή οικονομική διαχείριση. Χρέη δεν υπάρχουν άρα αν η κρίση ολοκληρωθεί το επόμενο δίμηνο η ομάδα του Ντίσελντορφ αναμένεται να βγει αλώβητη χωρίς προβλήματα ρευστότητας.

Μάιντς: Οι «καρναβαλιστές» υπολόγιζαν πως θα ολοκληρώσουν τη σεζόν με κέρδη 1,2 εκατ. ευρώ. Κάτι τέτοιο με τις νέες συνθήκες που δημιουργούνται θεωρείται πλέον ανέφικτο. Για τον σύλλογο το τηλεοπτικό συμβόλαιο αποτελεί ένα εξαιρετικά κρίσιμο ποσό. Τον Μάιο θεωρητικά περιμένει την τέταρτη δόση, που αντιστοιχεί σε 15,7 εκατ. ευρώ, ωστόσο είναι αβέβαιο αν θα την εισπράξει με το πρωτάθλημα να έχει ανασταλεί. Στην περίπτωση που δεν εκταμιευτούν τα χρήματα η ομάδα θα βρεθεί σε δύσκολη θέση…

Αουγκσμπουργκ: Την περσινή σεζόν δημιούργησε πλεόνασμα 9,6 εκατ. ευρώ και το μετοχικό της κεφάλαιο τον Ιούνιο του 2018 ήταν 44 εκατ. ευρώ. Παρόλα αυτά η διακοπή της Μπουντεσλίγκα χτύπησε άσχημα τους Βαυαρούς εξαιτίας της ισχυρής εξάρτησής τους από το τηλεοπτικό συμβόλαιο. Υπολογίζεται πως στον ισολογισμό του 2018/19 η Αουγκσμπουργκ είχε μπάτζετ 55 εκατ. ευρώ αντλώντας 59 εκατ. ευρώ από τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Χέρτα: Με την είσοδο του μεγαλοεπενδυτή Λαρς Βίντχορστ δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία στο Βερολίνο. Επειδή πάντως οι πλούσιοι δεν επενδύουν για να χάσουν λεφτά αλλά για να βγάλουν έχει ήδη συσταθεί μία ομάδα εργασίας που θα χειριστεί τις συνέπειες της κρίσης, αμιγώς σε οικονομικό επίπεδο. Εάν η σεζόν δεν ολοκληρωθεί η «γηραιά κυρία» θα απωλέσει 20 εκατ. ευρώ από το τηλεοπτικό συμβόλαιο και τα εισιτήρια, ωστόσο θα γλιτώσει 1,2 εκατ. ευρώ από την ενοικίαση του Ολυμπιακού Σταδίου.

Λαρς Βίντχορστ - Χέρτα
Ο Λαρς Βίντχορστ ήρθε στη Χέρτα για να αλλάξει το παιχνίδι.

Αϊντραχτ Φρανκφούρτης: Οι «αετοί» οικονομικά πατούν σε στέρεες βάσεις και η οικονομική επιβίωση του συλλόγου δεν θα τεθεί σε κίνδυνο ακόμη κι αν η φετινή σεζόν δεν ολοκληρωθεί. Τα ίδια κεφάλαια στο τέλος της περσινής αγωνιστικής περιόδου ανέρχονταν σε 34,6 εκατ. ευρώ και με βάση τη μεταγραφική της δραστηριότητα δεν επηρεάστηκαν σημαντικά. Παρόλα αυτά στο κακό σενάριο θα χάσει 20,1 εκατ. ευρώ από τα τηλεοπτικά δικαιώματα καθώς και ένα πολύ μεγάλο ποσό από τους χορηγούς, που την ενισχύουν.

Ουνιόν Βερολίνου: Ο πρόεδρος Ντιρκ Τσίνγκλερ παραδέχθηκε πως η Ουνιόν ως νεοφώτιστη δεν έχει δημιουργήσει οικονομικές σταθερές όπως άλλοι σύλλογοι που αγωνίζονται πολλά χρόνια στην Μπουντεσλίγκα. Για τους «σιδερένιους» θα είναι οδυνηρό να μην ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα. Υπενθυμίζω πως για το ματς Ουνιόν – Μπάγερν, το οποίο τελικά αναβλήθηκε μαζί με ολόκληρη την 26η αγωνιστική, ο Τσίνγκλερ είχε ζητήσει να γίνει και μάλιστα κανονικά με κόσμο. Το πρόβλημα της Ουνιόν είναι πως εξαρτάται σημαντικά από το τηλεοπτικό συμβόλαιο (35,99 εκατ. ευρώ), το οποίο ανέρχεται στο 48% των συνολικών της εσόδων (74.48 εκατ. ευρώ).

Ντιρκ Τσίνγκλερ - Ουνιόν Βερολίνου.
Προβληματισμός στον Ντιρκ Τσίνγκλερ και την Ουνιόν Βερολίνου.

Κολωνία: Οικονομικά μπορεί να αντέξει την πιθανότητα να μην τελειώσει η σεζόν. Θα χάσει περίπου 20 εκατ. ευρώ από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τα εισιτήρια, παρόλα αυτά έχει μετοχικό κεφάλαιο που ανέρχεται στα 38 εκατ. ευρώ, επομένως θα καλύψει τις ζημιές.

Χοφενχάιμ: Από τις ομάδες που έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα για όλα τα ενδεχόμενα, ικανή να επιβιώσει ακόμη κι αν η ίδια κρίση επαναληφθεί και του χρόνου. Από το 2011 λειτουργεί εύρυθμα χωρίς να χρειάζεται την τσέπη του μισητού για τους Γερμανούς οπαδούς ιδιοκτήτη, Ντίτμαρ Χοπ, ο οποίος πάντως φιλοδοξεί να γράψει το όνομά του στους ευεργέτες της ανθρωπότητας καθώς μία από τις εταιρίες του (CureVac), εργάζεται πυρετωδώς για να αναπτύξει εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Τις τελευταίες τέσσερις σεζόν η ομάδα από το Ζινσχάιμ ανακοίνωσε κέρδη 60 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο έχει εισπράξει 130 εκατ. ευρώ από πωλήσεις παικτών!

 Χοφενχάιμ - Ντίτμαρ Χοπ
Στο στόχαστρο πολλών οργανωμένων οπαδών βρέθηκε ο ιδιοκτήτης της Χοφενχάιμ, Ντίτμαρ Χοπ, που φιλοδοξεί να βρει το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Φράιμπουργκ: Ανακοίνωσε ίδια κεφάλαια 76 εκατ. ευρώ τον περασμένο Οκτώβριο, τα περισσότερα δηλαδή από όλες τις μικρομεσαίες ομάδες της Μπουντεσλίγκα. Οικονομικά λοιπόν έχει τις αντοχές να ανταπεξέλθει στην κρίση, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι κινδυνεύει να χάσει το 1/4 των εσόδων της τη φετινή σεζόν.

Βόλφσμπουργκ: Από το 2011 η Volkswagen κάνει οικονομικά το απόλυτο κουμάντο στους «λύκους» επομένως έχοντας από πίσω έναν τέτοιο κολοσσό μπορεί να αντισταθμίσει τις όποιες απώλειες υπάρξουν.

Σάλκε: Οι «βασιλικοί μπλε» σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές προβλέψεις θα κατέγραφαν το 2020 τζίρο 240 εκατ. ευρώ και στο τέλος της χρονιάς θα έδιναν ένα μικρό διψήφιο έλλειμμα. Όλα αυτά όμως χωρίς την κρίση. Τώρα το έλλειμμα αναμένεται μεγαλύτερο από αυτό του 2019, όπου η Σάλκε ανακοίνωσε 26,1 εκατ. ευρώ.

Λεβερκούζεν: Δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει κανένα οικονομικό πρόβλημα. Οποιαδήποτε απώλεια θα την καλύψει η φαρμακοβιομηχανία Μπάγερ, η οποία είναι η μητρική εταιρία και λειτουργεί επίσης ως ο βασικός χορηγός της ομάδας και ως χορηγός του γηπέδου. Οσο η μητρική εταιρία δεν έχει οικονομικά θέματα, τόσο και η Λεβερκούζεν θα ευημερεί.

 Μπάγερ - Λεβερκούζεν
Οσο η Μπάγερ ευημερεί η Λεβερκούζεν δεν θα έχει πρόβλημα.

Γκλάντμπαχ: Καλά θωρακισμένη στις απειλές. Το 2018 ανακοίνωσε ίδια κεφάλαια 91,2 εκατ. ευρώ. Στα καλά χρόνια δημιούργησε ένα σημαντικό οικονομικό μαξιλάρι, έκανε δυνατές πωλήσεις και είναι πλήρως προετοιμασμένη για τα δύσκολα ακόμη κι αν δεχθεί ισχυρό πλήγμα το επόμενο διάστημα στα έσοδά της.

Λειψία: Ο διευθύνων σύμβουλος, Ολιβερ Μίντσλαφ τόνισε πως «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Οποιος πιστεύει ότι η Red Bull μπορεί να βουλώνει όλες τις τρύπες δεν έχει καταλάβει πώς λειτουργούμε». Για αυτό ο Μίντσλαφ έχει καταρτίσει ένα έκτακτο σχέδιο για δραστική εξοικονόμηση προκειμένου να απορροφηθούν οι συνέπειες της κρίσης.

Ντόρτμουντ: Η διοίκηση διαβεβαιώνει πως ο σύλλογος έχει χτίσει τα χρηματικά αποθέματα που χρειάζονται για να βγει από την κρίση ακόμη κι αν τα έσοδα καταρρεύσουν.

Μπάγερν: Πρόκειται για έναν από τους ισχυρότερους συλλόγους παγκοσμίως συνεπώς ό,τι και να γίνει οι ισόβιοι πρωταθλητές Γερμανίας δεν ανησυχούν τόσο για τους ίδιους αλλά περισσότερο για τις υπόλοιπες ομάδες και για το τι προϊόν θα προκύψει μόλις βγούμε στο ξέφωτο. «Η οικονομική κρίση δημιουργεί μεγάλες προκλήσεις και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο νέος πρόεδρος της Μπάγερν, Χέρμπερτ Χάινερ.

Σημείωση: Τα στοιχεία του μπλογκ αντλήθηκαν από το αντίστοιχο αφιέρωμα του «Kicker».

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ