Η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων δημοσίευσε το πιο πρόσφατο Newsletter της, στο οποίο παρουσιάζει τα πιο ενδιαφέροντα οικονομικά στοιχεία αναφορικά με τη δραστηριότητα των παικτών στα τυχερά παιχνίδια, καθώς και σημαντικές δράσεις με στόχο την καταπολέμηση του παράνομου τζόγου.
Η ρυθμιστική αρχή των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα έκανε γνωστά τα βασικά οικονομικά μεγέθη της περιόδου Ιανουάριος 2025 - Μάιος 2025, πάντα σε σύγκριση με τα δεδομένα του περασμένου έτους. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα δεδομένα του περιοδικού πίνακα (βλ. παρακάτω), το αναμορφωμένο TGR (καθαρά κέρδη) για τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους, έφτασε τα περίπου 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή μια αύξηση της τάξεως του 5,25% από τα 6,4 δισ. του 2024.
Με βάση αυτά τα στοιχεία, προκύπτει πως οι Έλληνες παίκτες ξοδεύουν περί τα 45 εκατομμύρια ευρώ ημερησίως στα τυχερά παιχνίδια ή κοντά στα 1,9 εκατομμύρια ευρώ ανά ώρα! Οι online στοιχηματικές ανέκτησαν την... πρωτοπορία, καθώς το περσινό διάστημα τα πρακτορεία ΟΠΑΠ είχαν ελάχιστα περισσότερα συνολικά κέρδη (2,91 έναντι 2,86 δισ. ευρώ). Στο φετινό πεντάμηνο, οι διαδικτυακές εταιρίες έχουν λίγο πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ (αύξηση 7,69%), ενώ το φετινό TGR του ΟΠΑΠ ανέρχεται στα περίπου 2,97 δισ. ευρώ (μικρή αύξηση 2,07%). Τα επίγεια καζίνο, τα λαχεία και ο ιππόδρομος φυσιολογικά παραμένουν χαμηλά.
Νέες δράσεις κατά του παράνομου τζόγου
Η ΕΕΕΠ εντείνει τις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση των παράνομων τυχερών παιχνιδιών, κάτι που πρόκειται βέβαια για έναν αγώνα διαρκείας. Η νέα σημαντική πρωτοβουλία της Επιτροπής αφορά τη συγκρότηση μιας Ομάδας Εργασίας (Task Force) από στελέχη της ΕΕΕΠ και τους νόμιμους παρόχους, που θα χαρτογραφήσει και θα προτείνει βελτιώσεις στο υπάρχον νομικό πλαίσιο.
Παράλληλα, θα εξεταστούν σε πρακτικό και νομικό πλαίσιο οι σχέσεις που έχουν τα νόμιμα με τα παράνομα δίκτυα. Είναι γνωστό ότι αρκετοί πάροχοι συνεργάζονται τόσο με νόμιμες όσο και με παράνομες εταιρίες για να προμηθεύσουν τυχερά παιχνίδια. Τα προβλήματα του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου στην Ελλάδα, αλλά και η ανυπαρξία ενός ενιαίου ρυθμιστικού πλαισίου στην Ε.Ε. κάνουν ακόμη πιο σύνθετο το ζήτημα.
Συνολικά, το ζήτημα έχει κυρίως οικονομικές διαστάσεις. Το ενδεχόμενο να υπάρξει μία ειδική μελέτη για τις «διαδρομές του χρήματος» κρίνεται απαραίτητο. Οι οικονομικές διαστάσεις του φαινομένου είναι πολύ σημαντικές διότι, στον βαθμό που είναι γνωστές, είναι απολύτως επιβεβαιωμένες.
Η ΕΕΕΠ, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες διαδικτυακών μέσων, έχει αναδείξει σοβαρά προβλήματα σε αυτόν τον τομέα. Τα παράνομα δίκτυα έχουν... εισχωρήσει και στον χώρο των social media, μέσω των άμεσων και προκλητικών διαφημίσεων από influencers, ενώ σε άλλα διαδικτυακά μέσα, μικρότερης επιρροής, γίνεται έμμεση αναφορά σε αυτά.
Κορυφαίες προσφορές* για σήμερα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις - ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ