Ολλανδία: Void η σεζόν, οι αντιδράσεις των ομάδων - MatchMoney

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Matchmoney on the go

Ολλανδία: Void η σεζόν, οι αντιδράσεις των ομάδων

Δημοσιεύτηκε: Γιώργος Πετρής στις 14:55 25/04/2020

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε την Τρίτη ανακοίνωσε την επίσημη διακοπή κάθε επαγγελματικής αθλητικής δραστηριότητας στη χώρα έως και την 01/09/2020. Στη συνέχεια ανέλαβε δράση η ολλανδική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (που ήρθε σε διαβούλευση και με τα κλαμπ από την Eredivisie) για να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις. Αποφάσεις που προκάλεσαν σοκ, αποφάσεις μη αναμενόμενες, δείγμα της εποχής που ζούμε, όπου τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο και όλα μοιάζουν τόσο ρευστά.

Τι αποφάσεις πήρε την Παρασκευή η ολλανδική ποδοσφαιρική ομοσπονδία μαζί με τις ομάδες από την Eredivisie; Ουσιαστικά έκανε αποδεκτή την πρόταση της UEFA για επικύρωση της βαθμολογίας ως έχει τη στιγμή της διακοπής, ωστόσο η συνέχεια έχει προκαλέσει διχασμό, σκληρή κριτική, θυμό και έντονες διαμαρτυρίες σε πολλά κλαμπ, οπαδούς και εγχώριο Τύπο.

Πρώτος, αλλά χωρίς τίτλο

Η ολλανδική ομοσπονδία κατοχύρωσε μεν τη βαθμολογία τη στιγμή της διακοπής, με τον Αγιαξ να ισοβαθμεί με την Αλκμααρ, να είναι καλύτερος στη διαφορά τερμάτων και να τερματίζει πρώτος. Ωστόσο, η ομοσπονδία δεν ανέδειξε πρωταθλητή και, έτσι, για πρώτη φορά από το 1944/45, στην Ολλανδία δεν απονεμήθηκε ο τίτλος!

Πέραν του τίτλου, επίσης σοβαρά είναι τα υπόλοιπα ζητήματα, οι ευρωπαϊκές θέσεις και η παραμονή/υποβιβασμός. Για παράδειγμα, η Ουτρέχτη -που έχει περάσει στον τελικό του κυπέλλου, ενώ είχε ελπίδες και μέσω της βαθμολογίας- δεν θα κερδίσει έξοδο στην Ευρώπη.

Επιπλέον, και όσον αφορά τον υποβιβασμό, φέτος δεν θα πέσει κανείς! Αποτέλεσμα είναι παραμείνουν ομάδες όπως η Βάαλβαϊκ και η Ντεν Χάαγκ που ουσιαστικά δεν είχαν ελπίδες (ειδικά η πρώτη), ενώ δεν θα ανέβουν ομάδες από τη δεύτερη κατηγορία που αυτή τη στιγμή έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται κάτι παραπάνω από αδικημένες. Ηδη η Καμπούρ (πρωτοπόρος στη δεύτερη κατηγορία) δήλωσε ότι θα κινηθεί νομικά για αυτές τις αποφάσεις, ενώ ο τεχνικός της έκανε λόγο «για την πιο σκανδαλώδη απόφαση στην αθλητική ιστορία της Ολλανδίας».

Οι αντιδράσεις των ομάδων

Αγιαξ: Ουσιαστικά αποδέχεται τη νέα πραγματικότητα. Ο Αγιαξ δεν πήρε τίτλο, αλλά καπάρωσε τη θέση του Τσάμπιονς Λιγκ (αν και δεν ξέρει ακόμα αν θα μπει απευθείας στους ομίλους). Τεχνικός και παίκτες (όπως ο αρχηγός Τάντιτς) δηλώνουν ότι ήθελαν και άξιζαν το πρωτάθλημα, αλλά αντιλαμβάνονται ότι αυτή τη στιγμή προέχουν άλλα.

Αγιαξ

Αλκμααρ: Αντίθετη με όσα συμφωνήθηκαν. Η Αλκμααρ διαφωνεί και με τα ευρωπαϊκά εισιτήρια και με την παραμονή/άνοδο στην Eredivisie, αλλά όπως είπαν επίσημα χείλη της καμία πρότασή της δεν εισακούστηκε.

Φέγενορντ: Αποδοχή της κατάστασης. Η Φέγενορντ με τα τωρινά δεδομένα βγαίνει στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ και δείχνει ικανοποιημένη.

Αϊντχόφεν: Αποδέχεται την 4η θέση της βαθμολογίας, το θεωρεί δίκαιο. Οσον αφορά την παραμονή/άνοδο ουσιαστικά σφυρίζει αδιάφορα.

Βίλεμ: Οχι απλά συμφωνούν με τις αποφάσεις, αλλά βγήκαν στους δρόμους και πανηγυρίζουν, καθώς κέρδισε την έξοδο στην Ευρώπη (από τη στιγμή που δεν θα γίνουν αγώνες πλέι οφ, τότε μένει ακόμα ένα εισιτήριο ελεύθερο μέσω της κανονικής βαθμολογίας)!

Ουτρέχτη: Μόνο θυμός. Εννοείται στην Ουτρέχτη είναι κάθετα αντίθετοι και επικρατεί θυμός για αυτά που αποφασίστηκαν, αφού η ομάδα είχε περάσει στον τελικό του κυπέλλου (απέναντι στη Φέγενορντ) και αισθάνεται αδικημένη, ενώ αναμένεται να κινηθεί και νομικά εναντίον της ομοσπονδίας. Εκτός του κυπέλλου εξάλλου, η Ουτρέχτη (που διαθέτει καλύτερη διαφορά τερμάτων) βρίσκεται 3 βαθμούς πίσω από τη Βίλεμ στη γενική βαθμολογία, αλλά έχει και ένα παιχνίδι λιγότερο.

Ντεν Χάαγκ: Ανακούφιση. Εννοείται στην Ντεν Χάαγκ πανηγυρίζουν την παραμονή. Η σωτηρία ήρθε ενώ καθαρά αγωνιστικά είχε τεράστια θέματα και όλα έμοιαζαν ότι οδεύει προς τον όλεθρο.

Βάαλβαϊκ: Πιστεύουν στα θαύματα. Η Βάαλβαϊκ ήταν νεοφώτιστη στην κατηγορία, με διαφορά η πιο αδύναμη ομάδα της λίγκας, ήταν θέμα χρόνου ο υποβιβασμός, αλλά ο κορονοϊός την έσωσε!

Αυτές είναι οι αποφάσεις της ολλανδικής ομοσπονδίας (που ήρθε σε διαβούλευση και με τις ομάδες), αποφάσεις που αναμένεται μόνο να επικυρωθούν από την UEFA στις 27/04. Υπάρχουν αντιδράσεις όπως είπαμε από συγκεκριμένες ομάδες που θα κινηθούν νομικά, αν και θεωρείται δύσκολο να επιτύχουν κάτι.

Το θέμα είναι ότι το ποδόσφαιρο αλλάζει, ο κόσμος αλλάζει, τα χρήματα αλλάζουν και η πραγματικότητα θα είναι διαφορετική. Ηδη γίνονται σχέδια για τις οικονομικές επιπτώσεις, το ποδόσφαιρο στην Ολλανδία είναι δεδομένο ότι θα ανοίξει τις πύλες του χωρίς θεατές το Σεπτέμβριο και οι ομάδες ψάχνουν τρόπους για να καλύψουν τα χαμένα έσοδα, αφού οι ζημιές θα είναι πολύ μεγάλες, όταν μιλάμε για κλαμπ όπως ο Αγιαξ (με 50.000 διαρκείας), η Αϊντχόφεν (με 32.000 διαρκείας) και η Φέγενορντ (40.000 διαρκείας).