Άκης Αχλατλής: Από τον Πάμπλο Γκέδε στον... Ροντρίγκο Χολγκάδο - MatchMoney

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Matchmoney on the go

Άκης Αχλατλής: Από τον Πάμπλο Γκέδε στον… Ροντρίγκο Χολγκάδο

Δημοσιεύτηκε: Άκης Αχλατλής στις 16:50 03/03/2020

Στο επίκεντρο της προσοχής μπήκε την προηγούμενη εβδομάδα ο επιθετικός της Αουνταξ Ιταλιάνο, Ροντρίγκο Χολγκάδο. Το πάλαι ποτέ παιδί «prodigy» των ακαδημιών της Σαν Λορέντζο, έδωσε υλικό για ποδοσφαιρική κουβέντα στη Χιλή. Ο 24χρονος επιθετικός από την Αργεντινή συμμετείχε σε μία από τις πιο περίεργες φάσεις του φετινού πρωταθλήματος. Πιο συγκεκριμένα στην αναμέτρηση της προηγούμενης Κυριακής με την Παλεστίνο πέτυχε ένα περίεργο γκολ που δεν μέτρησε ποτέ, ενώ την Πέμπτη ντύθηκε ήρωας για λογαριασμό της Αουνταξ, σκόραρε χατ τρικ στην αναμέτρηση με την Κούσκο από το Περού και οδήγησε τους «ιτάλικος» στη νίκη με 3-0. Κάτι που σήμανε και την πρόκριση ανατροπής (είχαν χάσει 2-0 στο υψόμετρο της Αρεκίπα) για την επόμενη φάση του Κόπα Σουνταμερικάνα.

Χιλή: Εύφορο ποδοσφαιρικό έδαφος

Η εικόνα της ποδοσφαιρικής Χιλής, στο μάτι του Ευρωπαίου ποδοσφαιρόφιλου είναι ανεκτή. Δεν φέρνει σε ποδόσφαιρο αλάνας, δεν είναι όμως και Αργεντινή ή Βραζιλία. Κάπου λίγο πάνω από τη μέση. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, μπορεί ο μέσος ποδοσφαιρόφιλος από την Ευρώπη να παρακολουθήσει ένα ενενηντάλεπτο.  

Δεν θα χρειαστεί το κολλύριο και έναν διερμηνέα τακτικής, οι οποίοι είναι απαραίτητοι σε αναμετρήσεις του εκουατοριανού, του βολιβιανού και του περουβιανού πρωταθλήματος. Μαζί με τις Ουρουγουάη, Κολομβία και Παραγουάη, στέκεται λίγο πιο κάτω – σε επίπεδο τακτικής πάντα – από τις Αργεντινή και Βραζιλία. Κοντολογίς, υπάρχει αρχή, μέση και τέλος σε αυτό που παρακαολουθεί κανείς και δεν είναι χαμένος στην μετάφραση.

Το καλό με το ποδόσφαιρο της Χιλής έρχεται στο θέμα φιλοοφίας και νοοτοπίας των ομάδων. Στους περισσότερους συλλόγους οι διοικήσεις δεν αλλάζουν προπονητές σαν τα πουκάμισα, δίνουν χρόνο για δουλειά και παράλληλα ευκαιρίες σε πρότζεκτ που δύσκολα θα έβρισκαν χώρο ανάπτυξης στην Αργεντινή ή τη Βραζιλία. Τόσο προπονητικά, όσο και ποδοσφαιρικά. Αυτό έχει να κάνει και με την λιγότερη πίεση.

Πάμπλο Γκέδε: Στη Χιλή… Θεός, στην Αργεντινή… άσχετος

Ένα από τα πιο τρανά παραδείγματα προπονητικού πρότζεκτ που άνθισε στη Χιλή είναι αυτό του Πάμπλο Γκέδε. Ο Αργεντινός τεχνικός έδωσε τα πρώτα του διαπιστευτήρια στη Νουέβα Σικάγο, με επιθετικό και καινοτόμο ποδόσφαιρο που παρήγαγε η ομάδα του μέχρι και την επικύρωση της ανόδου στην Πριμέρα Α τη σεζόν 2013-14.

Διόλου τυχαίο ότι ο Γκέδε δεν έλαβε καμία σοβαρή πρόταση από τους Αργεντινούς συμπατριώτες του, προκειμένου να δείξει τι μπορεί να κάνει στην μεγάλη σκηνή της Αργεντινής. Αυτή την πρόταση/ευκαιρία την πήρε από την Παλεστίνο. Για όσους παρακολουθούν το ποδόσφαιρο της Λατινικής Αμερικής είναι γνωστή η ιστορία, με τον Πάμπλο Γκέδε να εκτοξεύει ποδοσφαρικά τους «Αραβες» και εν τέλει να παίρνει την πρόταση που τόσο πολύ ήθελε από τη Σαν Λορέντζο. Φυσικά, στην Παλεστίνο τον έχουν ακόμη σαν… «Θεό» που τους οδήγησε στο Κόπα Λιμπερταδόρες μετά από 35 χρόνια και ακόμη υπάρχει επικοινωνία για το αν εγκρίνει εναν πιθανό υποψήφιο για τον πάγκο της ομάδας.

Στη Σαν Λορέντζο αντιμετώπισε καχυποψία ενώ δεν πρέπει να μέτρησε και μία… μη προβληματική μέρα. Και τι δεν άκουσε, ότι είναι άσχετος, ότι είναι απατεώνας και άλλα ωραία. Μπορεί να έφτασε την ομάδα κοντά στην κατάκτηση του τίτλου όμως κανείς δεν τον πίστεψε και τα προβλήματα που αντιμετώπισε ήταν… βουνό. Δεν συνέχισε για πολύ στην Σαν Λορέντζο και η επιστροφή στη Χιλή για τα μάτια της Κόλο Κόλο ήταν η φυσιολογική πορεία της καριέρας του. Η Κόλο Κόλο τον πίστεψε,  του έδωσε χρόνο και αγκάλιασε το προπονητικό του ταλέντο. Αποτέλεσμα; Τέσσερις τίτλοι σε ενάμιση χρόνο.

Μετρημένες οι καλές μέρες του Πάμπλο Γκέδε στον πάγκο της Σαν Λορέντζο

Το ακριβώς ίδιο ισχύει και για την περίπτωση των ποδοσφαιριστών. Δεν είναι λίγοι οι Αργεντίνοι που παίζουν στη Χιλή, εκτοξεύουν τις μετοχές τους και παίρνουν μεταγραφή είτε στην Ευρώπη, είτε σε μία μεγαλύτερη ομάδα της Λατινικής Αμερικής. Και δεν είναι μόνο το επίπεδο, που μπορεί κάποιος να πει σαν επιχείρημα, ότι το χιλιανικό πρωτάθλημα είναι χειρότερο του αργεντίνικου, οπότε είναι λογικό να συμβεί κάτι τέτοιο. Το κλίμα, η νοοτροπία και ο χρόνος που παίρνουν οι παίκτες για να δουλέψουν απερίσπαστοι, είναι τελείως διαφορετικά και αυτά φέρνουν θετικό αποτέλεσμα στην απόδοσή τους.

Μία τρανταχτή περίπτωση είναι η περσινή του Λούκας Πασερίνι της Παλεστίνο. Παίκτης που δεν στέριωσε ποτέ στην Πριμέρα της Αργεντινής. Ψηλό, δυνατό παιδί αλλά… «άμπαλος». Και στις πρώτες αγωνιστικές φαινόταν ότι δύσκολα θα πιάσει. Στήριξη από τον προπονητή, δουλειά και εν τέλει ήρθαν και τα γκολ. Γιατί αυτό ήταν που του έλλειπε Και όταν ήρθαν τα γκολ, δεν σταμάτησε να σκοράρει, βγαίνοντας πρώτος σκόρερ, παίρνοντας μεταγραφή στην Κρουζ Αζούλ το Γενάρη έναντι 3 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ροντρίγκο Χολγκάδο: Ακατάλληλος για τον Γκέδε, κατάλληλος για την Αουνταξ

Τα κλαμπ, ειδικά τα πολύ παραδοσιακά που έχουν ρίζες στους μετανάστες, όπως η Παλεστίνο, η Ουνιόν Εσπανιόλα και η Αουνταξ Ιταλιάνο είναι τέτοιοι χώροι ανάδειξης ταλέντων. Στην Αουνταξ βέβαια υπάρχει και η εξαιρετική ακαδημία της, όμως το γενικότερο κλίμα στο κλαμπ βοηθά σε παίκτες με potential να ανθίσουν.

Μεγαλωμένος στην Αργεντινή, πρωταγωνιστής σε όλα τα κλιμάκια της Σαν Λορέντζο, πρώτος σκόρερ και με κουβέντες για λαμπρό μέλλον στην «Μποέδο» ήταν και ο επιθετικός, Ροντρίγκο Χολγκάδο. Δηλωμένος οπαδός της Σαν Λορέντζο, με καλό πρώτο αγροτικό στην Αλμάγκρο όταν δόθηκε δανεικός, σκέφτηκε πως όταν τον κάλεσε η ομάδα πίσω από το δανεισμό του, ότι θα πάρει και τις ευκαιρίες για να βγάλει το ταλέντο του.

Κάτι που δεν έγινε ποτέ. Ο λόγος; Τότε στη Σαν Λορέντζο προπονητής  είχε αναλάβει ο Πάμπλο Γκέδε. Πιεσμένος ως εκεί που δεν πάει από τις βεντέτες του συλλόγου, εκλεισε και την πόρτα στα περισσότερα ταλέντα με συνέπεια η μπάλα να πάρει μαζί και τον Χολγκάδο που στην πορεία σκέφτηκε ακόμη και να κρεμάσει τα παπούτσια του από την απογοήτευσή του που δεν πήρε ευκαιρία στην ομάδα της καρδιάς του.

Εν τέλει δεν έκανε κάτι τέτοιο, όπως ο ίδιος έχει τονίσει, χρειάστηκε θεραπεία για να ξεπεράσει την απογοήτευση/απόρριψη της Σαν Λορέντζο και να αναζητήσει την τύχη του στο Μεξικό.  Και εκεί πάλι δεν είχε πολλές ευκαιρίες όμως είχε Χιλιανούς συμπαίκτες με τους οποίους, όπως ο ίδιος αναφέρει, είναι κολλητός και σίγουρα σημαντικό ρόλο στην απόφαση για το επόμενο βήμα της καριέρας του.

Ονειρεμένο το βράδυ της Πέμπτης για τον Χολγκάδο που πέτυχε χατ τρικ κόντρα στην Κούσκο για το 3-0 της Αουνταξ που πήρε και την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Το ταλέντο του Χολγκάδο βρήκε το λιμάνι που επιτέλους έψαχνε στην παραλιακή πόλη της Κοκίμπο και την ωμόνυμη ομάδα Κοκίμπο Ουνίδο το 2018. Στην Πριμέρα Β της Χιλής έκανε πράματα και θάματα, βγήκε πρώτος σκόρερ στην κατηγορία με 18 γκολ σε 29 εμφανίσεις και οδήγησε την ομάδα του στην άνοδο μετά από σχεδόν μία δεκαετία. Επόμενο λογικό βήμα ήταν η Αουνταξ Ιταλιάνο, όπου από πέρσι δείχνει πτυχές του ταλέντου του με αποκορύφωμα τα τρία γκολ που πέτυχε την προηγούμενη Πέμπτη στον επαναληπτικό αγώνα Σουνταμερικάνα με την Κούσκο. Κάτι που έφερε και την επική πρόκριση ανατροπής για την Αουνταξ.

Λίγες μέρες νωρίτερα, είχε γίνει πρωταγωνιστής σε ένα από τα πιο περίεργα ακυρωθέντα γκολ του πρωταθλήματος εδώ και χρόνια, περιμένοντας πίσω από το δοκάρι τον τερματοφύλακα της Παλεστίνο για να κλέψει την μπάλα και να σκοράρει. Το γκολ δεν μέτρησε, η κίτρινη κάρτα βγήκε, ωστόσο για τον Ροντρίγκο Χολγκάδο έχουν μικρή σημασία.

Το σημαντικότερο είναι ότι έχει βρει μία ποδοσφαιρική Ιθάκη σε ένα κλαμπ που φέτος βγάζει έντονη φιλοδοξία και αυτή η φιλοδοξία. Έχει πει πολλές φορές ότι δεν κρατά κακία στον Πάμπλο Γκέδε που τότε τον απέρριψε στη Σαν Λορέντο. Πιθανό να μην έφτανε ποτέ στο χατ τρικ επί της Κούσκο αν δεν είχε κοπεί από τον Γκέδε. Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν του Ροντρίγκο Χολγκάδο, το μέλλον δείχνει ευοίωνο και δεν αποκλείεται αρχής γενομένης από απόψε στο Βαλπαραΐσο με αντίπαλο την Σαντιάγο Γουόντερερς, και αυτή την εβδομάδα η ποδοσφαιρική Χιλή να μιλά για αυτόν.

Το περίεργο γκολ του Χολγκάδο στο Αουνταξ – Παλεστίνο 0-1. Γκολ που ακυρώθηκε έπειτα από έλεγχο στο VAR.