ΤΕΛ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Γιατί το στοίχημα είναι σοβαρή υπόθεση

Δημοσιεύτηκε: Καθηγητής Μυστήριος στις 14:55 26/10/2020

To πολύ ενδιαφέρον ματσάκι Γάνδη-Γκενκ, μας προσφέρει μια ιδανική αφορμή για να ξεσκονίσουμε λίγο τα βασικά του στοιχήματος. Η μεν Γάνδη βρίσκεται εν μέσω ευρωπαϊκών υποχρεώσεων τη στιγμή που η ανεβασμένη Γκενκ έρχεται με φόρα από την πρώτη της καλή νίκη μετά από αλλαγή προπονητή. Επιπλέον, η αποψινή αναμέτρηση είναι πολύ ιδιαίτερη για τον (εξαιρετικό) προπονητή της Γκενκ, καθώς φαίνεται πως περίμενε με αγωνία την επιστροφή του στη Γάνδη με σκοπό να πάρει εκδίκηση για την άδικη απόλυσή του στα μέσα Αυγούστου. Ο Θόρουπ πρόλαβε να δηλώσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου, μόλις πήγε στη νέα του ομάδα: «Ο αγώνας στις 26/10 είναι για εμένα ξεχωριστός και θα έχω ένα ιδιαίτερο κίνητρο».

Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο, όλοι το γνωρίζουν αυτό, και ο τεχνικός της Γκενκ θα ήθελε να το προσφέρει σε αυτούς που τον έδιωξαν άδικα πριν από περίπου δύο μήνες. Η αγωνιστική κατάσταση των δύο ομάδων ευνοεί τις ρεβανσιστικές βλέψεις του Δανού τεχνικού, ενώ αναμένεται να υπάρχει και μία αίσθηση αμηχανίας από τους παίκτες της Γάνδης που θα βρεθούν τόσο γρήγορα απέναντι στον πρώην τεχνικό τους, τον οποίον και δημόσια παραδέχτηκαν κατόπιν εορτής (απόλυσης).

Υπάρχουν όμως δύο ζητήματα που μπερδεύουν τις σκέψεις για κόντρα των γηπεδούχων, όπως σημειώνει ο Βασίλης Τσαπραλής στην ανάλυση του αγώνα. Αρχικά το γεγονός ότι η Γάνδη παίζει σταθερά καλύτερα από τα τελευταία αρνητικά της αποτελέσματα, αλλά κυρίως το ότι οι αποδόσεις του διπλού, που υποχώρησαν από τα 4άρια του ανοίγματος στα όρια του 3,00 με την τάση να συνεχίζεται πτωτική.

Με άλλα λόγια το διπλό της Γκενκ προσφέρεται αυτή τη στιγμή περίπου στην απόδοση που προσφερόταν μέχρι προχθές το Draw no Bet, ήτοι αν το επιλέξουμε, ουσιαστικά χαρίζουμε στον μπουκ και την ισοπαλία. Και στο στοίχημα, όποιος χαρίζει στον μπουκ (που ούτως ή άλλως έχει και το καρπούζι και το μαχαίρι της γκανιότας), είναι καταδικασμένος να καταλήξει στο κελί 33 στις φυλακές του Ροβανιέμι. Γιατί όσο κι αν ιντριγκάρει το σενάριο εκδίκησης του οποιουδήποτε προπονητή, αν δεν το πάρεις στη σωστή απόδοση, ακόμη και 0-3 να λήξει το ματς, μακροπρόθεσμα θα βρεθείς χαμένος.

Γιατί το στοίχημα, όπως έχουμε πει χίλιες φορές και θα το πούμε ένα εκατομμύριο ακόμη, δεν είναι ΠΡΟ-ΠΟ, ούτε επίδειξη (ποδοσφαιρικών και μη) γνώσεων και προβλεπτικού χαρίσματος. Το στοίχημα είναι απλούστατα παιχνίδι αποδόσεων, η ικανή και αναγκαία συνθήκη για να επιλέξουμε οποιοδήποτε σημείο, παραμένει η ΑΠΟΔΟΣΗ. –

This image has an empty alt attribute; its file name is Ec_5j3AXoAA9uI8

Και επειδή όλο και συχνότερα διαβάζω την “προκάτ” (και καλά ψαγμένη) φράση, πως η (κάθε) Γκενκ «έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει απ’ ό,τι μας μαρτυρούν οι αποδόσεις», θα επισημάνω ότι η «απόδοση» δεν είναι τίποτα περισσότερο από την αντεστραμμένη πιθανότητα επαλήθευσης ενός γεγονότος, οπότε το απλούστατο τρικ για να ξέρεις πάντα αν σε «καλύπτει» μια απόδοση, είναι να απαντήσεις στην εξής απλούστατη ερώτηση:

Αν το οποιοδήποτε ματς, εν προκειμένω το Γάνδη-Γκενκ, γινόταν δέκα φορές σε πανομοιότυπες συνθήκες (σάντουιτς Europa League για Γάνδη, φόρμα και κίνητρο εκδίκησης για Θόρουπ), πόσα από αυτά τα δέκα παιχνίδια θα κέρδιζε η Γκενκ; Αν η απάντησή σου είναι τρία (δηλαδή 30% που συνεπάγεται fair απόδοση 100%/30%=3.33) τότε το 3.00 στο διπλό της Γκενκ δεν σε συμφέρει να το παίξεις. Αν πάλι η απάντησή σου είναι τέσσερα (40% => fair odds = 100%/40% = 2.50), τότε υπάρχει στοιχηματική αξία και αέρα στα πανιά σου…

Γιατί το πιο σημαντικό στο στοίχημα, μάστορα, δεν είναι τι παίζεις, αλλά μέσα από ποια ορθολογική διαδικασία κατέληξες στην επιλογή (εξ ου και το ότι τις περισσότερες φορές το “No Bet, το τι δεν παίζεις, είναι εξίσου σημαντικό με το παιχνίδι σου). Γιατί το στοίχημα, φίλε συμπαίκτη, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήνεις στα χέρια «προποτζήδων» και εμποράκων προγνωστικών…

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ