Νίκος Αγγελής: Η μοναξιά του στοιχηματζή πριν την τελική επιλογή - MatchMoney

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Matchmoney on the go

Νίκος Αγγελής: Η μοναξιά του στοιχηματζή πριν την τελική επιλογή

Δημοσιεύτηκε: Νίκος Αγγελής στις 20:40 08/02/2019

Από τις πιο γεμάτες φετινές αγωνιστικές αυτή του Σαββάτου στην Αγγλία. Οχι απαραίτητα καλή, γιατί είναι και αρκετά μπερδεμένη, αλλά πάντως γεμάτη, όρεξη να έχουμε να κουβεντιάζουμε για στοίχημα…

Στην Τσάμπιονσιπ, το ματς που με ενδιαφέρει είναι το Σουόνσι – Μίλγουολ. Μετά τη λήξη ενός εφιαλτικού μεταγραφικού παραθύρου, η Σουόνσι έχει μπει σε μια ζόρικη περίοδο. Επιχείρησα μια γρήγορη ανασκόπηση της κατάστασης στα Μαθήματα του Match Money και σας κάνω ένα print screen για να μην επαναλαμβάνομαι, ενώ όποιος θέλει το κάτι παραπάνω ας ρίξει μια ματιά σε αυτό το άρθρο από ένα μεγάλο ουαλικό πόρταλ, το WalesOnline.

Στα Μαθήματα, ήμουν λίγο διστακτικός και έμεινα απλά στη συζήτηση. Πρώτον, γιατί έχω θέσει το όριό μου στο 4,00 και όταν έγραφα δεν το είχα. Και δεύτερον γιατί τον Γκρέαμ Πότερ τον έχω εκτιμήσει αυτούς τους μήνες που είναι στην Ουαλία και δεν θα μου κάνει έκπληξη αν καταφέρει, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, όλη αυτή την αρνητικότητα που εκπέμπει το Λίμπερτι να τη μετουσιώσει σε συσπείρωση στα αποδυτήρια.

Αλλά τελικά λέω να το πάρω το ρίσκο. Πέρα από λογικά επιχειρήματα, δεδομένα και ψυχρούς αριθμούς, προσωπικά στο στοίχημα, και όταν φτάνει η ώρα της κρίσιμης τελικής επιλογής και είμαι ανάμεσα στο να το παίξω ή να μην το παίξω, έχω ένα καθοριστικό τελευταίο κριτήριο. Τι θα με ενοχλήσει περισσότερο, να το παίξω και να μη βγει ή να μην το παίξω και να βγει. Το ξαναλέω, όπως ακριβώς το θέτω και στον εαυτό μου: Πότε θα αισθανθώ ότι πιάστηκα περισσότερο μαλάκας, αν το παίξω και δεν βγει ή αν δεν το παίξω και βγει.

Όταν παίζουμε ένα παιχνίδι και βγαίνει, αισθανόμαστε μάγκες και νικητές, όπως πάλι μάγκες και νικητές αισθανόμαστε και όταν τελικά αποφασίζουμε να μην παίξουμε ένα παιχνίδι και δεν βγαίνει, νίκη είναι και αυτό, ίσως και πιο σημαντική ακόμη.

Αλλά αυτό είναι το εύκολο στο στοίχημα, το να νικάς είναι πάντα εύκολο. Το ζόρικο είναι όταν η επιλογή που κάνεις αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων λάθος, εκεί είναι το θέμα πώς αισθάνεσαι. Και το επαναλαμβάνω το καθοριστικό τελευταίο κριτήριο: Πότε θα αισθανθείς περισσότερο μαλάκας, όταν το παίξεις και δεν βγει ή όταν δεν το παίξεις και βγει; Απάντησε σε αυτό και τότε ξέρεις και τι πρέπει να κάνεις.

Στο Σουόνσι – Μίλγουολ αισθάνομαι ότι θα με πειράξει περισσότερο αν κωλώσω και δεν το παίξω και τελικά βγει παρά αν το παίξω και τελικά δεν βγει. Γιατί πολύ απλά έχω πλήρη συναίσθηση του τι παίζω, πού ρισκάρω και τι φοβάμαι. Αν δεν βγει, ξέρω εκ των προτέρων γιατί δεν βγήκε, γιατί η Σουόνσι θα έχει συσπειρωθεί και η Μίλγουολ θα μας έχει δείξει ακόμη μια φορά ότι εκτός Νιου Ντεν δεν είναι λιοντάρι αλλά γατάκι – το δέχομαι το ρίσκο.

Αν είναι να παίξει κανείς πάνω στον αρνητισμό που εκπέμπει η Σουόνσι, δύσκολα θα έχει άλλη ευκαιρία τις επόμενες εβδομάδες.

Από την άλλη όμως, αν βγει και δεν το έχω παίξει, θα αισθανθώ πως έχω χάσει την ευκαιρία να κοντράρω τη Σουόνσι πάνω στο κομβικό σημείο. Κι αυτό είναι κάτι που προσωπικά το θεωρώ χειρότερη ήττα. Ειδικά αν μετά, όπως στην περίπτωση της Σουόνσι τώρα, δεν ξέρω πότε θα ξαναβρώ την ευκαιρία. Στο Λιντς παίζει την Τρίτη η Σουόνσι, κύπελλο με την Μπρέντφορντ το άλλο Σάββατο, στο Σέφιλντ με τη Γουένσντεϊ στη συνέχεια, πρέπει να μπούμε στο Μάρτη για να την ξαναπετύχουμε σε παιχνίδι που θα δίνεται καθαρό φαβορί, κι αυτό θα είναι με την Μπόλτον, καληνύχτα…

Με απασχολούσε και το Ντέρμπι – Χαλ. Αρκετά προφανής σκέψη, όμως την αφήνω τελικά εκτός. Για ένα και μόνο λόγο, δεν με καλύπτει το 3,50-3,60. Στο 2,40-3,39-3,46 το βγάζω εγώ το ματς, ψιλολόγια δηλαδή η διαφορά, θα το συζητούσα μόνο για 3,75+. Και το εννοώ πολύ αυστηρά αυτό το 3,75+, γιατί, πέρα από όλα, υπάρχει και το ψυχολογικό. Το διπλό άνοιξε στο 4,50 και πάντα είναι κάπως να παίζεις ένα ματς έχοντας χάσει το peak της απόδοσής του.

Από τη Σαουθέντ, στη Γουίμπλεντον και στην Τζίλιγχαμ

Στη Λιγκ 1, το ματς που με απασχόλησε στην εφημερίδα ήταν το Τσάρλτον – Σαουθέντ, κυρίως λόγω της επιστροφής του Κρις Πάουελ, του προπονητή της Σαουθέντ που αντιμετωπίζει την πρώην ομάδα του. Αλλά κάνω κι εδώ πίσω. Πρώτα από όλα, γιατί από το 5,00 που ήταν το διπλό κάποια στιγμή στα μέσα της εβδομάδας, φτάσαμε στο 4,00-4,20 και το θεωρητικό value είναι πια οριακό, πάντα κατά τη γνώμη μου. Στο 3,90-3,95 το βγάζω εγώ το διπλό, και είναι μάλιστα και από τις περιπτώσεις που δεν είμαι και απόλυτα σίγουρος για το σετ μου. Επιπλέον όμως και γιατί συνειδητοποίησα ότι, πρακτικά, ο βασικός λόγος που το σκέφτηκα το παιχνίδι ήταν η παρουσία του Πάουελ – γνωστό, εξάλλου, ότι είμαι προπονητολογικός παίκτης. Διαφορετικά, ούτε την Τσάρλτον θέλω να κοντράρω ούτε τη Σαουθέντ να ακολουθήσω.

Έτσι, τα δύο ματς που με ενδιαφέρουν από τη Λιγκ 1 είναι δύο άσοι, στο Γουίμπλεντον – Μπέρτον και στο Τζίλιγχαμ – Μπάρνσλι, γύρω στο 3,40 ο άσος της Γουίμπλεντον και στο 5,50 αυτός της Τζίλιγχαμ.

Στο Γουίμπλεντον – Μπέρτον να ξεκινήσω από τα βασικά, το έχω το αριθμητικό ΟΚ, 3,03-3,39-2,66 είναι το σετ μου. Από εκεί και πέρα, η λογική μου είναι πάνω στο τελευταίο χαρτί της Γουίμπλεντον. Να πω την αλήθεια, οι αγαπημένοι μου Ντονς θεωρώ πως δεν θα τη γλιτώσουν φέτος και στο τέλος θα υποβιβαστούν, όμως δεν φαντάζομαι ότι θα πέσουν χωρίς μάχη.

Το ματς είναι απλά τελικός για τη Γουίμπλεντον, αφού οι βαθμοί διαφοράς από τη σωτηρία είναι στους εννιά, κι αν κάτι μπορεί να γίνει, πρέπει να γίνει τώρα. Το κλίμα της, λόγω του κυπέλλου και της τεράστιας πρόκρισης επί της Γουέστ Χαμ (το άλλο Σάββατο παίζει στον 5ο γύρο με τη Μίλγουολ), είναι καλό, συνολικά ως οργανισμός η Γουίμπλεντον έχει σφυγμό, το Κινγκσμίντοου θα είναι γεμάτο και θα δώσει κι αυτό τη δική του μάχη. Κι όσον αφορά την Μπέρτον, δεν είναι σε καμιά κατάσταση που τρομάζει, και μετά τη μαγική περιπέτεια του Λιγκ Καπ, ίσως στους παίκτες να μπαίνει σιγά σιγά η ιδέα πως η σεζόν θα σβήσει χωρίς ενδιαφέρον. Tο θεωρώ κάτι παραπάνω από ΟΚ για μικρομεσαίο.

Το Τζίλιγχαμ – Μπάρνσλι είναι φαντασματάκι, είχε φτάσει και στο 6,00 ο άσος. Το ερέθισμα μου το δίνει η Τζίλιγχαμ, που στο μεταγραφικό παράθυρο του Γενάρη εμφανίστηκε απρόσμενα ενεργή. Πέντε (και ενδιαφέρουσες) μεταγραφές έκανε η Τζίλιγχαμ, που βέβαια δεν είναι ομάδα που φημίζεται για τη μεταγραφική της δραστηριότητα, ενώ κράτησε και τον πρώτο της σκόρερ, τον Ιβς, που τα Χριστούγεννα θεωρούνταν πρακτικά δεδομένο ότι θα αποχωρήσει. Πρώτο εντός έδρας της Τζίλιγχαμ μετά τη λήξη του μεταγραφικού παραθύρου, πολύ λαμπερός αντίπαλος η Μπάρνσλι (και η Τζίλιγχαμ έχει βαθύ «κυπελλικό» DNA και φτιάχνεται όταν φιλοξενεί μεγάλα ονόματα στο Πρίστφιλντ), για 5,00+ και στη λογική του φαντάσματος μου κάνει.

Μην το παρεξηγήσετε βέβαια, για την Μπάρνσλι το έχω πει πολλές φορές από την αρχή της σεζόν, τη θεωρώ την καλύτερη ομάδα της Λιγκ 1 φέτος. Αλλά κι αυτή κάτι κουφά χασίματα στα εκτός έδρας, έστω και αραιά και πού, τα έχει. Στο Οξφορντ, στο τελευταίο της, βρέθηκε να χάνει με 2-0 και ήταν τελείως εκτός ματς, για να το σώσει τελικά με δύο γκολ από το 70′ και μετά, ενώ από τις πέντε συνολικά εκτός έδρας ήττες της οι τρεις είναι σε Γουίκομ, Κόβεντρι και Σριούσμπερι.

Νοτς Κάουντι: Μια ιδιαίτερη σχέση

Στη Λιγκ 2 είναι το βασικό μου παιχνίδι για την αγωνιστική, το διπλό στο Φόρεστ Γκριν – Νοτς Κάουντι. Βάσει αποδόσεων (στο 7,00 αυτή τη στιγμή, είχε βρεθεί και στο 8,00), στα επίπεδα της μπόμπας και πιο ζόρικο από τον άσο της Τζίλιγχαμ. Αλλά γενικά το θεωρώ πιο δομημένο στοίχημα, δεν το τοποθετώ στην κατηγορία φάντασμα.

Με τη Νοτς Κάουντι τον τελευταίο χρόνο έχω αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση – και όχι καλή… Η Νοτς Κάουντι είναι υπεύθυνη για δύο από τα πιο παταγωδώς αποτυχημένα στοιχήματά μου. Το πρώτο θα το θυμούνται μόνο οι αναγνώστες της εφημερίδας, πέρυσι τέτοιες μέρες, στις 6 Φεβρουαρίου, είχα παίξει Νοτς Κάουντι μέσα στο Σουόνσι, στον επαναληπτικό του 4ου γύρου του FA Cup. Τελικό αποτέλεσμα; 8-1 για τους Ουαλούς. Η πιο βαριά ήττα της στοιχηματικής μου ζωής, και σε τηλεοπτικό ματς μάλιστα, έτσι, να τα τρως και να τα ευχαριστιέσαι.

Η δεύτερη είναι του ίδιου επιπέδου. Το καλοκαίρι είχα παίξει τρεις ομάδες για άνοδο, μία από κάθε κατηγορία, και από τη Λιγκ 2 έπαιξα Νοτς Κάουντι. ΟΚ, χαβαλετζίδικα μπετς (για λόγους που δεν είναι του παρόντος, antepost στις Αγγλιδούλες μπορώ να τα δεχθώ μόνο στη λογική του fun bet), αλλά σε κάθε περίπτωση θα είναι κάπως ομάδα που έπαιξα για άνοδο να υποβιβαστεί…

Αλλά όλα αυτά, φυσικά, δεν έχουν καμιά πρακτική σημασία. Στο στοίχημα οφείλουμε να είμαστε ψυχροί, κάθε μέρα είναι καινούρια λευκή σελίδα, το προηγούμενο στοίχημα δεν (πρέπει να) επηρεάζει ούτε στο ελάχιστο την κρίση μας για το επόμενο.

Η Νοτς Κάουντι, λοιπόν, δεν ξέρω αν θα τη γλιτώσει. Είναι πολύ μεγάλο το ψυχολογικό βάρος για μια ομάδα του δικού της μεγέθους και των δικών της φετινών καλοκαιρινών φιλοδοξιών να έχει μπλέξει σε τέτοιο λούκι. Δεν είναι η Μάκλσφιλντ που παλεύει για τη ζωή της, και η οποία το ήξερε εξαρχής ότι αυτή θα ήταν η σεζόν της, είναι η Νοτς Κάουντι. H πιο παλιά επαγγελματική ομάδα στον κόσμο, με έτος ίδρυσης το 1862, και η οποία ποτέ σε αυτά τα 157 χρόνια ιστορίας της δεν έχει λείψει από το Φούτμπολ Λιγκ.

Αυτό που ξέρω είναι ότι από την πλευρά της, ως οργανισμός, κάνει ό,τι μπορεί για να το παλέψει. Οχτώ συνολικά μεταγραφές έκανε τον Γενάρη, ξεσκαρτάροντας σε μεγάλο βαθμό το άρρωστο ρόστερ. Και πέρα από καλές, οι χειμερινές μεταγραφές της Νοτς Κάουντι είναι κυρίως έμπειροι παίκτες, μπαρουτοκαπνισμένοι, που μπορούν να αποτελέσουν ηγετικά σημεία αναφοράς στα αποδυτήρια. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή η Νοτς Κάουντι έχει πλέον το πιο έμπειρο δίδυμο κεντρικών χαφ στην κατηγορία, τον Ντόιλ, που ήρθε από την Κόβεντρι, και τον Ο’Μπράιαν, από την Μπράντφορντ.

Το πρώτο δείγμα αυτής της νέας Νοτς Κάουντι ήταν πολύ θετικό. Στο 1-1 με τη Λίνκολν, με τέσσερις παίκτες να κάνουν ντεμπούτο και οχτώ στους έντεκα να μην ήταν στο ρόστερ στην αρχή της σεζόν, έπαιξε τελείως στα ίσα και έκανε μια από τις πιο γεμάτες φετινές εμφανίσεις της. Κι αν μη τι άλλο, ψυχολογικά πήρε πολλά περισσότερα από έναν πόντο, κόντρα στην κατά τεκμήριο καλύτερη ομάδα της Λιγκ 2 έπαιζε.

5-7-3 το εντός έδρας ρεκόρ της Φόρεστ Γκριν, και μόνο δύο νίκες της με πάνω από ένα γκολ διαφορά.

Πάνω σε αυτό την ακολουθώ τώρα. Για τη Φόρεστ Γκριν δεν έχω να πω κάτι άσχημο, ομάδα που εκτιμώ από την αρχή της σεζόν είναι. Αλλά δεν υπάρχουν τέτοιες πολυτέλειες να διαλέγουμε αντίπαλο, ούτε εγώ ούτε η Νοτς Κάουντι. Με την 1η Λίνκολν έπαιξε το περασμένο Σάββατο, με την 4η Φόρεστ Γκριν παίζει τώρα, με τη 2η Μάνσφιλντ παίζει στην επόμενη αγωνιστική.

Στο 7,00 είναι τώρα το διπλό, προσωπικά έχω το σετ στο 1,86-3,63-5,30. Αλλά όπως έγραψα και στα Μαθήματα, είναι από τα σημεία που ως παικτική προσωπικότητα θέλω να παίζω. Και θα μπορούσα να κάνω και συμβιβασμό, και στο 5,00-5,50 να ήταν τα ίδια θα έγραφα.

Ο καθένας μας είναι μόνος του

Να τα συγκεντρώσουμε. Νοτς Κάουντι για μένα το βασικό μου στοίχημα, για 5,00-5,50+. Από κει και πέρα, σε δευτερότριτο ρόλο, ο άσος της Γουίμπλεντον για 3,00+, το διπλό της Μίλγουολ για 4,00+ και, πιο πίσω, ο άσος της Τζίλιγχαμ για 5,00+.

Αλλά θα το ξανατονίσω ακόμη μια φορά, το στοίχημα είναι προσωπική υπόθεση. Όπως ξέρετε οι πιο παλιοί, κι όπως θα έχετε καταλάβει οι πιο νέοι, ως στοιχηματογραφιάς δεν είμαι της λογικής ακολουθήστε με, παίξτε πάνω μου, θα τους πηδήξουμε κτλ. Τα θεωρώ πολύ κωμικά όλα αυτά, πώς να το πω, μια φούσκα, ένας γυάλινος, απατηλός κόσμος που δεν έχει καμία σχέση με το πραγματικό στοίχημα. Γιατί όταν μιλάμε για στοίχημα, καλώς ή κακώς, ο καθένας μας είναι μόνος του, αυτός και ο εαυτός του, είτε μας αρέσει είτε όχι.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ