Νίκος Αγγελής: Τρεις δρόμους έχει το στοίχημα - MatchMoney

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Matchmoney on the go

Νίκος Αγγελής: Τρεις δρόμους έχει το στοίχημα

Δημοσιεύτηκε: Νίκος Αγγελής στις 11:15 26/04/2019

Προτελευταία αγωνιστική της κανονικής σεζόν στις μικρές κατηγορίες της Αγγλίας και οι δρόμοι, για μας που ασχολούμαστε με το αγγλικό στοίχημα, είναι τρεις.

Ο πρώτος είναι απλός: no bet. Στην πολύ γνωστή και χιλιοεκφρασμένη άποψη ότι η στοιχηματική σεζόν στην Αγγλία τελειώνει πάντα λίγο νωρίτερα από την ποδοσφαιρική και ότι οι τελευταίες αγγλικές αγωνιστικές είναι απλά για να τις παρακολουθείς και όχι να τις παίζεις. Κι αν μίλαγα τελείως θεωρητικά, νομίζω ότι είναι όντως η καλύτερη προσέγγιση στις Αγγλιδούλες – όσο καλός στοιχηματότοπος είναι η Αγγλία το χειμώνα, τόσο κακός είναι την άνοιξη.

Στην πράξη βέβαια, το ξέρω και το ξέρετε, δεν είναι εύκολο να πεις no bet, άνθρωποι είμαστε… Έτσι, μια καλή ασφαλιστική δικλείδα νομίζω πως είναι το αν έχεις κερδίσει ή αν έχεις χάσει στη σεζόν που τελειώνει. Αν έχεις κερδίσει, ΟΚ, είναι πιο αποδεκτό το τζογάρισμα. Προσέχεις βέβαια να μη ροκανίσεις χωρίς να το καταλάβεις το κέρδος σου, μειώνεις τα ποσά που ποντάρεις και παίζεις. Αν πάλι έχεις χάσεις, μην ψάχνεις να ρεφάρεις στην Αγγλία στις τελευταίες πέντε έξι αγωνιστικές, είναι ζόρικο, το πιθανότερο είναι η κατάσταση να γίνει χειρότερη. Και σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν άλλα πρωταθλήματα που το στοίχημα ευνοείται πολύ περισσότερο τώρα την άνοιξη.

Αν ξεπεράσουμε το no bet και πάμε στο παίζουμε, υπάρχουν άλλοι δύο δρόμοι. Ο ένας είναι ο παραδοσιακός και γνήσια «παρασκευιάτικος», ο Παρασκευάς, όπως και τόσα άλλα, μας τον πρωτοέδειξε. Να ψάχνουμε δηλαδή ζευγάρια που έχουμε ενδιαφερόμενη εναντίον αδιάφορης και στα οποία οι αποδόσεις προσαρμόζονται πάνω στο κίνητρο, όμως την ίδια ώρα η ενδιαφερόμενη δεν είναι στα καλύτερά της και η αδιάφορη έχει καλή φόρμα ή κάποιο κρυφό κίνητρο – και να παίζουμε την αδιάφορη.

Ο τρίτος δρόμος είναι λιγότερο αγγλικός αλλά πιο οικείος στην πλατιά μάζα των στοιχηματζήδων: ψάχνουμε ομάδες με κίνητρο. Δεν φτάνει βέβαια το απλό κίνητρο, είναι απαραίτητο να ευνοούν και οι υπόλοιπες συνθήκες, η ομάδα που καίγεται να μη θέλει απλώς να νικήσει αλλά και να μπορεί, και κυρίως οι αποδόσεις της να μην είναι πετσοκομμένες.

Προσωπικά, συνήθως διαλέγω είτε τον πρώτο είτε τον δεύτερο δρόμο. Αυτή όμως την αγωνιστική θα επιλέξω τον τρίτο, αυτόν του κινήτρου, νομίζω ότι το πρόγραμμα εκεί με πάει. Και δύο είναι τα ματς που με ενδιαφέρουν, το διπλό της Πίτερμπορο και ο άσος της Νιούπορτ.

Το διπλό της Πίτερμπορο

Η Πίτερμπορο πήρε ένα τεράστιο δώρο την Τρίτη, όταν η Ακρινγκτον έβγαλε διπλό στο Ντονκάστερ. Ετσι, στη μάχη των πλέι οφ, έχουμε αυτή τη στιγμή 6η την Ντονκάστερ με 69 βαθμούς και δύο ματς να παίξει, 7η με 66 βαθμούς αλλά τρία ματς την Πίτερμπορο και 8η με 64 την Κόβεντρι με δύο ματς και λίγες ελπίδες αλλά ακόμη ζωντανή, αφού την τελευταία αγωνιστική πάει στο Ντονκάστερ.

Η Ντονκάστερ παραμένει αυτή που κρατά την τύχη στα χέρια της, αφού έχει καλύτερη διαφορά τερμάτων από την Πίτερμπορο (+7), οπότε αν κάνει το δύο στα δύο (Οξφορντ τώρα εκτός, Κόβεντρι εντός στο φινάλε), λογικά θα είναι 6η. Αλλά ταυτόχρονα είναι εμφανές πως το μομέντουμ μετά το Ντονκάστερ – Ακρινγκτον 1-2 είναι στην Πίτερμπορο.

Σφαγή φέτος στην ουρά της Λιγκ 1.

Η αντίπαλος της Πίτερμπορο, η Γουόλσολ, είναι στη μάχη της ουράς, όμως όλα δείχνουν να τελειώνουν και οι ελπίδες είναι πια μάλλον μαθηματικές: 23η με 43 βαθμούς, τέσσερις βαθμούς από τη σωτηρία και κυνηγώντας να καβαλήσει τρεις ομάδες, πολύ ζόρικα τα πράγματα… Και το ξέρουν και οι ίδιοι. Το μόνο που θα αναφέρω από το ρεπορτάζ της Γουόλσολ είναι ότι αυτή την εβδομάδα είχε προγραμματιστεί μια ανοιχτή προπόνηση, όμως η διοίκηση, φοβούμενη προφανώς τις αντιδράσεις, αποφάσισε να την ακυρώσει. Και στο κάτω κάτω βέβαια, μιλάμε για μια ομάδα που μετράει 0-1-7 στα τελευταία οκτώ παιχνίδια της. Ακόμη και να θέλει δηλαδή, δεν μπορεί…

Το διπλό είναι στο 2,40 και νομίζω πως το σετ έχει βγει στη λογική ότι έχουμε ένα ματς στο οποίο μια ομάδα που παλεύει για την παραμονή της αντιμετωπίζει μια ομάδα που παλεύει για τα πλέι οφ. Σε αυτή τη λογική, είναι όντως νορμάλ σετ, στο 3,18-3,57-2,46 είναι το δικό μου ψυχρό και μηδενικό, που, θα το ξαναπώ, δεν γνωρίζει ούτε από βαθμολογίες ούτε από τελευταίες αγωνιστικές. Αλλά δεν νομίζω ότι είμαστε σε αυτή την περίπτωση, η Γουόλσολ είναι ήδη τελειωμένη. Και θα μου κάνει εντύπωση αν το διπλό δεν κλείσει αρκετά χαμηλότερα.

Ο άσος της Νιούπορτ

Η περίπτωση της Νιούπορτ είναι πιο απλή. Στα πλέι οφ της Λιγκ 2 έχουμε: 7η την Εξετερ με 66 και από πίσω της με δύο πόντους διαφορά τέσσερις ομάδες, Κόλτσεστερ, Καρλάιλ, Στίβενεϊτζ και Νιούπορτ (με ματς λιγότερο), ενώ στους 62 είναι η Ολνταμ (επίσης με ματς λιγότερο) και η Κρου. Η Νιούπορτ λοιπόν είναι προφανές ότι κρατά την τύχη της στα χέρια της, αν κάνει το 3Χ3 πάει στους 73 και καληνύχτα σε όλες τις υπόλοιπες. (Παρεμπιπτόντως, την τύχη στα χέρια της κρατά και η Ολνταμ, που παίζει και με Εξετερ και με Νιούπορτ, οπότε και αυτή αν κάνει το 3Χ3 μπαίνει στα πλέι οφ ανεξαρτήτως τι θα κάνουν οι υπόλοιπες.)

Η Νιούπορτ παίζει τώρα με τη Λίνκολν, η οποία είναι πια επισήμως αδιάφορη. Τη Δευτέρα, μετά το 0-0 με την Τρανμίρ, η Λίνκολν, που είχε ήδη ανέβει στη Λιγκ 1, πανηγύρισε και τον τίτλο της Λιγκ 2 και πλέον δεν έχει κανένα στόχο. Και το σετ ναι μεν παίζει ελαφρά πάνω στο κίνητρο, όχι όμως τόσο πολύ ώστε να μας αποτρέπει. Στο 2,70 είναι ο άσος, κι αν το ματς ήταν στο μέσο της σεζόν, θα το χαρακτήριζα αδιάφορο και μέσα στα φυσιολογικά όρια (2,94-3,39-2,74, το δικό μου πάντα ψυχρό και μηδενικό). Αλλά δεδομένων των συνθηκών, νομίζω ότι είμαστε ΟΚ για οτιδήποτε πάνω από 2,50-2,60.

Η Μάκλσφιλντ και ο Τζον Άσκι

Αυτά τα δύο είναι τα ματς που με ενδιαφέρουν. Θα συζητήσουμε όμως και ένα τρίτο, κι ο καθένας ας αποφασίσει όπως θέλει. Στη μάχη της ουράς της Λιγκ 2 και στο Πορτ Βέιλ – Μάκλσφιλντ αναφέρομαι.

Τα πράγματα στην ουρά της Λιγκ 2 είναι σχετικά απλά: Μάκλσφιλντ στους 40, Γιόβιλ και Νοτς Κάουντι στους 38, μία από τις τρεις σώζεται και οι άλλες δύο βυθίζονται στην κόλαση της Νάσιοναλ. Από τις τρεις, η Μάκλσφιλντ είναι αυτή που έχει το πάνω χέρι. Και για τους δυο βαθμούς διαφορά αλλά και γιατί τα δύο της ματς είναι με αδιάφορες, στο Πορτ Βέιλ τώρα και με την Κέμπριτζ εντός στο φινάλε.

Το ιντριγκαδόρικο της ιστορίας, και το οποίο με υποχρεώνει σε αυτή την ειδική αναφορά, είναι ότι στον πάγκο της Πορτ Βέιλ κάθεται από τις αρχές Φεβρουαρίου ο Τζον Άσκι. Τι εστί Τζον Άσκι; Πολύ απλά, ίσως ο μεγαλύτερος θρύλος στην ιστορία της Μάκλσφιλντ. Ο Άσκι, ως παίκτης, φόρεσε μόνο τη φανέλα της Μάκλσφιλντ, μετρώντας πάνω από 500 εμφανίσεις και πάνω από 100 γκολ για μια εικοσαετία (από το 1984 μέχρι το 2003). Κι από τη στιγμή που κρέμασε τα παπούτσια του, παρέμεινε πάντα δίπλα στη Μάκλσφιλντ, είτε ως προπονητής είτε ως ασίσταντ είτε ως υπεύθυνος των νέων. Συνολικά, ο 54χρονος Άσκι έχει περάσει τα 34 χρόνια της ζωής του στο Μος Ρόουζ και ήταν και ο άνθρωπος που την ανέβασε πέρυσι από τη Νάσιοναλ στη Λιγκ 2. Δεν χρειάζεται να λέω πολλά, διαβάστε απλά αυτό το άρθρο της Macclesfield Express και θα συνειδητοποιήσετε για τι περίπτωση μιλάμε.

Μετά την περσινή άνοδο της Μάκλσφιλντ, την πόρτα του Άσκι τη χτύπησε η Σριούσμπερι και αποφάσισε πως ήρθε η ώρα να απογαλακτιστεί. Ετσι, η φετινή σεζόν τον βρήκε να ξεκινά ως προπονητής της Σριούσμπερι, στην οποία όμως τα πράγματα δεν πήγαν καλά και τελικά απολύθηκε στα μέσα Νοεμβρίου. Εμεινε για ένα διάστημα χωρίς ομάδα, μέχρι τον Φλεβάρη που πήγε στην Πορτ Βέιλ – η οποία παρεμπιπτόντως είναι η ομάδα που υποστήριζε πιτσιρικάς και από τις ακαδημίες της οποίας ξεκίνησε να παίζει μπάλα αλλά τελικά δεν φόρεσε ποτέ τη φανέλα της σε επίσημο παιχνίδι.

Ο δήμαρχος του Μάκλσφιλντ (δεξιά) παρέδωσε το «κλειδί της πόλης» στον Τζον Άσκι (αριστερά) τον περασμένο Αύγουστο.

Το ερώτημα, όπως καταλαβαίνετε, είναι απλό. Είναι δυνατόν ο Sir John, όπως τον αποκαλούν οι άνθρωποι της Μάκλσφιλντ, να σπρώξει στον γκρεμό την ομάδα την οποία υπηρέτησε για 34 ολόκληρα χρόνια; Όταν μάλιστα και οι ίδιοι οι οπαδοί της Πορτ Βέιλ δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τη Μάκλσφιλντ;

Η αγορά έχει ήδη απαντήσει: Όχι. Το σετ είναι στο 2,60-3,40-2,87 και είναι εμφανές πως παίζει πάνω στο βαθμολογικό κίνητρο και στην παρουσία του Τζον Άσκι, πως παίρνει δεδομένο ότι ο Άσκι θα βοηθήσει.

Η δικιά μου άποψη συμφωνεί με αυτή της αγοράς, πιστεύω κι εγώ ότι ο Άσκι θα τη βοηθήσει τη Μάκλσφιλντ, θα είναι τελείως παράλογο κάτι διαφορετικό. Αλλά πώς παίζεις ένα σημείο στο 2,87 όταν υπό κανονικές συνθήκες θα χρειαζόμασταν 4,00+ για να το σκεφτούμε; Ελα ντε, δεν έχω απάντηση, θεωρητικά είναι τελείως λάθος κίνηση να παίξει κανείς Μάκλσφιλντ σε αυτές τις αποδόσεις. Από την άλλη όμως, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, ίσως να έχουμε να κάνουμε με την κλασική περίπτωση της λάθος κίνησης στη σωστή στιγμή.

Η απόφαση προφανώς και είναι προσωπική και στη διακριτική ευχέρεια του καθενός. Μόνο μια μικρή υποσημείωση από εμένα. Οποιος είναι έτοιμος να κάνει το (χοντρό) συμβιβασμό και να παίξει Μάκλσφιλντ, ας σκεφτεί, αντί του καθαρού διπλού στο 2,75-2,87, να παίξει ασιάτικο χάντικαπ στο 0 και στο 2,00. Κι αυτό γιατί προσωπικά δεν αποκλείω το σενάριο, ακόμη κι αν πάρω δεδομένο ότι ο Ασκι θα το δώσει το ματς, να το δώσει στο Χ, για να μην καρφωθούμε κιόλας. Και το Χ, από τη στιγμή που η Μάκλσφιλντ έχει το εντός με την Κέμπριτζ στο φινάλε, μπορεί επίσης να κάνει μια χαρά στους «μεταξουργούς» αν η Γιόβιλ δεν νικήσει στο Νορθάμπτον (η Νοτς Κάουντι δεν την πολυνοιάζει τη Μάκλσφιλντ, καθώς υπερτερεί στη διαφορά τερμάτων).

Καλό παιχνίδι και καλό Πάσχα σε όλους!