Νίκος Αγγελής: xGoals και Αγγλιδούλες (part II) - MatchMoney

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Matchmoney on the go
xGoals

Νίκος Αγγελής: xGoals και Αγγλιδούλες (part II)

Δημοσιεύτηκε: Νίκος Αγγελής στις 12:44 12/11/2019

Πριν από ένα μήνα, στη διακοπή του Οκτωβρίου, ανοίξαμε τη συζήτηση για τα xGoals και τις Αγγλιδούλες. Πέντε έξι αγωνιστικές μετά, και καθώς είμαστε πάλι σε παράθυρο εθνικών ομάδων, θα ξαναπιάσουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε.

Πρώτα όμως κάτι σημαντικό. Πριν συνεχίσουμε, ανατρέξτε στο αντίστοιχο blog του Οκτωβρίου. Κι όσοι δεν είχε τύχει να το διαβάσετε τότε, ή το είχατε διαβάσει στα πεταχτά και δεν το πολυθυμάστε, διαβάστε το τώρα. Διαφορετικά, δεν έχει κανένα νόημα να διαβάσετε ούτε το σημερινό. Κυριολεκτικά κανένα.

Τα xGoals της Τσάμπιονσιπ
Συνεχίζει να σπάει τα κοντέρ η φετινή Λιντς, σε φουλ γκάζια και η αγαπημένη των xGoals Μπρέντφορντ.

Τρεις πίνακες λοιπόν και στο σημερινό blog, ένας για την Τσάμπιονσιπ, ένας για τη Λιγκ 1 και ένας για τη Λιγκ 2. Στον κάθε πίνακα βλέπετε τα επιθετικά (xG-att) και τα αμυντικά xGoals (xG-def) της κάθε ομάδας, τόσο για τα εντός/εκτός έδρας όσο και συνολικά. Και επιπλέον βλέπετε και το xGoals Ratio (xGR), ένα δείκτη που όσο μεγαλύτερος είναι τόσο πιο κυριαρχική ομάδα υποδηλώνει.

Στη Λιγκ 1 θα επαναλάβω ότι για τα xGoals παραμένει ένα πρωτάθλημα 22 ομάδων, αφού εκτός φυσικά από την Μπέρι δεν υπολογίζω ούτε την Μπόλτον. Η Μπόλτον σαφώς και πλέον θυμίζει κανονική ομάδα, όμως η τελείως ακραία data της ως τα μέσα Σεπτεμβρίου αλλοιώνει το συνολικό αποτέλεσμα.

xGoals - Λιγκ 1
Η μακράν χειρότερη xGoals ομάδα σε όλες τις Αγγλιδούλες έως τώρα η Σαουθέντ της Λιγκ 1.

Να το (ξανα)εξηγήσω. Το xG Ratio της Μπόλτον, αυτή τη στιγμή, στα 13 παιχνίδια που έχει παίξει, είναι στο 0,255 – τελευταία στον πίνακα. Το θέμα όμως με την Μπόλτον είναι ότι μιλάμε για δύο τελείως διαφορετικές ομάδες. Ως και τις 15 Σεπτεμβρίου, δηλαδή στα πρώτα έξι παιχνίδια της, είχε το αδιανόητα χαμηλό 0,067, σε κάθε της παιχνίδι δημιουργούσε ευκαιρίες αξίας 0,207 γκολ και δεχόταν ευκαιρίες αξίας 2,87! Από κει και πέρα όμως, μετά την ενσωμάτωση των μαζεμένων μεταγραφών που έκανε στο τέλος του καλοκαιριού και την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Κιθ Χιλ, στα επόμενα εφτά παιχνίδια της έως τώρα τρέχει 0,448 xG Ratio, με 1,154 xG-att και 1,424 xG-def. H διαφορά μιλά από μόνη της…

Και φυσικά το «πρόβλημα» δεν είναι μόνο η Μπόλτον, είναι και οι αντίπαλοί της. Όσες ομάδες είχαν την τύχη να την αντιμετωπίσουν όταν παρέτασσε ομάδα πιτσιρικάδων, πέρα από το ότι πήραν τρεις εύκολους βαθμούς, έδωσαν και ένα boost στην data τους. Έτσι, για παράδειγμα, κι αν συμπεριλάβουμε και τα παιχνίδια της Μπόλτον, το 0,595 της Ίπσουιτς που βλέπετε στον πίνακα γίνεται 0,647 και το 0,543 της Ρόδεραμ 0,58. Ακόμη και στην περίπτωση της Κόβεντρι, που ήταν η μόνη ομάδα που σκόνταψε απέναντι στα πιτσιρίκια (0-0 στις 10 Αυγούστου), το xGR της από το 0,545 του πίνακα γίνεται 0,567.

Τα xGoals των ομάδων της Λιγκ 2.
Η Κέμπριτζ παραμένει η καλύτερη ομάδα της Λιγκ 2 στα xGoals, η Μόρκαμ η χειρότερη.

Από εδώ και κάτω, η μπάλα είναι στα χέρια σας. Μέσα από ένα blog, όσο καλή διάθεση κι αν έχουμε, δεν γίνεται να πιάσουμε αναλυτικά όλες τις ομάδες. Τα ερεθίσματα που μπορεί να πάρει κανείς μελετώντας τους πίνακες των xGoals είναι πραγματικά αμέτρητα. Αλλά φυσικά, όπως σε όλα τα πράγματα που αξίζουν, τίποτα δεν γίνεται αν δεν λερώσεις τα χέρια σου.

Η μόνα πασούλα που θα δώσω σήμερα αφορά την Κέμπριτζ, που τη βλέπουμε να παραμένει σταθερά στην κορυφή των xGoals της Λιγκ 2, την ώρα που στην κανονική βαθμολογία είναι σχεδόν μόνιμα κάπου στη μέση, 12η αυτή τη στιγμή.

Γενικά, αυτές οι ομάδες είναι που έχουν το ενδιαφέρον. Αυτές δηλαδή στις οποίες υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα στην data τους και στα αποτελέσματά τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εμείς ως παίκτες καλούμαστε να πάρουμε θέση: Πώς περιμένουμε να εξελιχθεί η κατάσταση από εδώ και πέρα; Θα διορθώσουν προς τα κάτω τα xGoals της Κέμπριτζ, ώστε να ταιριάζουν σε ομάδα της μέσης της βαθμολογίας; Ή θα βελτιωθούν τα αποτελέσματα, ώστε η βαθμολογική της θέση να έρθει σε συμφωνία με την data της;

Κι από την απάντηση που θα δώσουμε για κάθε τέτοια «ανωμαλία», κι ανάλογα βέβαια με το πώς τις αντιμετωπίζει η αγορά αυτές τις ομάδες και σε ποιες αποδόσεις τις δίνει, θα εξαρτηθεί και το πώς θα τις αντιμετωπίζουμε στοιχηματικά. Αν θα τις έχουμε δηλαδή στο μυαλό μας ως ομάδες που ψάχνουμε ευκαιρία να τις ακολουθήσουμε ή να τις κοντράρουμε.

Άλλο εθνικό παράθυρο δεν έχουμε στον ορίζοντα. Αλλά κάποια στιγμή φαντάζομαι πως θα βρούμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε την κουβέντα. Καλή μελέτη!