Θ. Χαρόπουλος: Τέσσερις τελικοί, ισάριθμες δόσεις κώνειο! - MatchMoney

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Matchmoney on the go

Θ. Χαρόπουλος: Τέσσερις τελικοί, ισάριθμες δόσεις κώνειο!

Δημοσιεύτηκε: Θοδωρής Χαρόπουλος στις 08:06 22/01/2019

Ολοκληρώνεται απόψε η φάση των “16” στο Ασιατικό Κύπελλο με δύο αναμετρήσεις, το Κορέα – Μπαχρέιν και το Κατάρ – Ιράκ, με τους δύο νικητές να αποτελούν τους αντίπαλους του τελευταίου ζευγαριού των προημιτελικών, αφού ήδη έχουμε τους τρεις και είναι οι Βιετνάμ – Ιαπωνία, Κίνα – Ιράν, ΗΑΕ – Αυστραλία.

Η αλήθεια είναι πως στα πρώτα 6 ματς των “16” στο μόνο που επιβεβαιώθηκε -σχετικά- άνετα το φαβορί ήταν το Ιράν-Ομάν. Κι αυτό με “δόντια”, αφού χρειάστηκε να πιάσει πέναλτι ο Ιρανός γκολκίπερ στο 0-0 πριν πάρει μπροστά η ομάδα του. Πέραν αυτού, είδαμε εκπλήξεις (Βιετνάμ), προκρίσεις τεράστιας δυσκολίας (Κίνα, Ιαπωνία) και “εύκολα” ζευγάρια να κρίνονται σε παράταση ή πέναλτι (Αυστραλία, Εμιράτα)! Κάπως έτσι, κρούεται ο πρώτος συναγερμός για τα φαβορί απόψε. Ποια είναι αυτά; Ας δούμε.

Κορέα – Μπαχρέιν

Λίγες, ελάχιστες οι ομάδες που έχουν εντυπωσιάσει ως τώρα στο Ασιατικό Κύπελλο και η Κορέα είναι μία εξ αυτών. Οχι για την μπαλάρα που έπαιξε (#not) στα δυο πρώτα ματς, τις νίκες με το αγχωτικό 1-0 επί των Φιλιππίνων και του Κιργιζιστάν, αλλά για την άνετη επικράτηση 2-0 με την Κίνα σε ματς που έγινε και ροτέισον. Για τη σταθερά άψογη αμυντική της παρουσία. Για τις λύσεις που -φαίνεται πως- έχει στον πάγκο. Για τους χαμηλούς τόνους που τηρούνται. Για όλα αυτά έχει εντυπωσιάσει ως τώρα η Κορέα, που απόψε είναι ξεκάθαρο φαβορί κόντρα στο Μπαχρέιν.

Τρία στα τρία με μηδέν παθητικό στον όμιλο η Κορέα.

“Είναι πάντα καλό να νικάς όλα τα ματς του ομίλου, ενώ το ότι δεν δεχτήκαμε καν γκολ μόνο θετικό δείγμα αποτελεί. Θα επιδιώξουμε να συνεχίσουμε με την ίδια αυτοπεποίθηση και στα νοκ αουτ, ξέρω πως είμαστε μεταξύ των φαβορί για τον τίτλο, όχι όμως οι μόνοι” είπε ο Μπέντο που εφεξής θα στερηθεί των υπηρεσιών του ηγετικού μέσου Κι που αποχωρεί από το τουρνουά λόγω τραυματισμού. Να σημειωθεί πως τη Κορέα ναι μεν είναι εκ των φαβορί, πρώτο μαζί με το Ιράν, αλλά τίτλο δεν έχει από το 1960 κι ένθεν παρότι τέσσερις φορές έφτασε στον τελικό (και ισάριθμες ήπιε …το κώνειο, με τελευταία το 2015 κόντρα στην κάτοχο του τίτλου Αυστραλία 2-1)!

Το Μπαχρέιν μάλλον έπιασε το στόχο του φτάνοντας στη 16άδα, άλλωστε πρώτη φορά παίζει σε νοκ άουτ της διοργάνωσης από το 2004 και ως σήμερα, όταν τότε έφτασε στην 4η θέση του τουρνουά, στην καλύτερή του πορεία ιστορικά!

Ο Τσέχος κόουτς Σούκαπ, πάντως, δεν έχει απουσίες και το πιστεύει για τα καλά απόψε: “Μετά το τελευταίο μας ματς είχαμε 6 μέρες να προετοιμαστούμε όσο καλύτερα γίνεται. Δεν είμαστε κουρασμένοι, ελπίζω πως θα επαναλάβουμε την εμφάνιση που κάναμε κόντρα στην Ινδία, τότε ίσως το ματς δεν είναι τόσο εύκολο για την Κορέα, ίσως το κάνουμε δραματικό”!

Εγκυκλο-bet-ια: Νησιωτικές χώρες υπάρχουν πολλές, κυρίως στον Ινδικό, τον Ειρηνικό και την Καραϊβική. Αλλά στον Περσικό Κόλπο, μόνο μία. Το Μπαχρέιν. Η μοναδική χώρα του κόλπου που περιβάλλεται μόνο από τα νερά του Κόλπου είναι το Μπαχρέιν των 1,500,000 -το πολύ- κατοίκων σε μία περιοχή μόλις 750 τ.χλμ. που αποτελούν το νησί.

Η πρωτεύουσα του Μπαχρέιν, Μανάμα.

Κάπως έτσι το Μπαχρέιν με τους 1.190+ κατοίκους ανά τ.χλμ. είναι και μια από τις πλέον πυκνοκατοικημένες νησιωτικές χώρες στον πλανήτη (έπεται της Σιγκαπούρης και το παλεύει οριακά με τη Μάλτα για τη δεύτερη θέση)! Μάλιστα το Μπαχρέιν είναι και η τρίτη πιο μικρή χώρα της Ασίας μετά τις Μαλδίβες και την Σιγκαπούρη. Κι αν νομίζει κανείς πως Μπαχρέιν ίσον πετρέλαιο και τίποτε άλλο, ας αναθεωρήσει. Το Μπαχρέιν είναι η κορυφαία οικονομία του Κόλπου (!!!) αν αφαιρεθεί από την εξίσωση ο μαύρος χρυσός!

Κατάρ – Ιράκ

Ως η έκπληξη της φάσης των ομίλων αντιμετωπίζεται το Κατάρ, κυρίως λόγω της ανανέωσης που έχει επιχειρηθεί εν όψει και του επόμενου Μουντιάλ που θα διοργανωθεί εκεί. Ο κόουτς Σάντσεζ είδε την ομάδα του να κάνει πάρτι και να περνάει τον όμιλο περίπατο πρώτη με απολογισμό 10-0 τέρματα! Ο ίδιος ο Ισπανός, όμως, έσπευσε να προσγειώσει την ομάδα ου ενόψει Ιράκ: “Ο,τι καταφέραμε στον όμιλο ήταν πολύ καλό, αλλά δεν μετράει καθόλου στα νοκ άουτ. Αυτό είναι ένα μονό ματς και παίζουμε με μία εξαιρετική και ταλαντούχα ομάδα, κάτι που φάνηκε στην ως τώρα πορεία της. Είμαστε αισιόδοξοι αλλά πρέπει να παίξουμε πραγματικά πολύ καλά για να τα καταφέρουμε”.

Πλήρες το Κατάρ απόψε για την πρώτη του πρόκριση σε νοκ άουτ φάση, τις προηγούμενες δύο δεν κατάφερε να περάσει, έχασε από Κίνα και Ιαπωνία το 200 και το 2011 αντίστοιχα. Σκόρερ 7 γκολ ως τώρα ο Αλμόεζ Άλι, ήδη καταγράφεται ως ένας από τους κορυφαίους σκόρερ του θεσμού, μόνο ο Ιρανός Αλί Νταεΐ έχει πετύχει περισσότερα γκολ σε ένα τουρνουά (8 το 1996)! Επίσης το Κατάρ έχει και τον πρώτο ως τώρα σε ασίστ, τον Αφίφ με 4 (και 10 τελικές για γκολ).

Πρώτος σκόρερ έως τώρα του τουρνουά ο Αλμόεζ Αλί του Κατάρ με 7 γκολ.

Ο Σρέτσκο Κάτανετς έβαλε ένα στοπ στον άκρατο ενθουσιασμό που δημιούργησε η ως τώρα πορεία του Ιράκ (άρχισαν να μιλάνε όλοι για επανάληψη του θαύματος του 2007 που κατακτήθηκε ο τίτλος) και υπογράμμισε πως: “Από το 2007 ως σήμερα είναι απόσταση 12 ετών. Μία ολόκληρη γενιά παικτών, πώς μπορεί αν συγκριθεί η μία εποχή με την άλλη. Δεν θέλω πίεση, αποφεύγω να την ασκώ στα παιδιά, ας μην το κάνει κανείς άλλος, θέλω να παίζουν χωρίς άγχος και στο τέλος θα δούμε τι καταφέραμε”.

Ο έτερος Αλί, ο στράικερ του Ιράκ, ο Μόχαναντ Αλί παίζει απόψε για τον Κάτανετς που δεν έχει σοβαρά προβλήματα να αντιμετωπίσει ενόψει Κατάρ. Να σημειωθεί πως το Ιράκ από το 2007 που κέρδισε τον τίτλο ως σήμερα δεν έχει νίκη σε νοκ άουτ αγώνα του θεσμού, μία πρόκριση που πέτυχε το 2015 ήταν στα πέναλτι επί του Ιράν. Σε 90λεπτο δεν τα έχει καταφέρει μετά την πορεία του 2007.

Εγκυκλο-bet-ια: Για τις τραγικές σχέσεις του Κατάρ με τα όμορα κράτη που τώρα προσπαθεί να βελτιώσει, γράψαμε. Οι επιλογές των κυβερνώντων του κρατιδίου και οι φημολογούμενες σχέσεις τους με τρομοκρατικές οργανώσεις έφεραν τη διπλωματία σε τρομακτικά δύσκολη θέση και μια σειρά χωρών με πρωτοστατούσα τη Σαουδική Αραβία διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ.

Αυτά τα είπαμε μέσες άκρες, αυτό που δεν είπαμε είναι το Ιράκ, πού στάθηκε σε όλη αυτή την κρίση! Πουθενά! Παρότι μία από τις βαθύτερες αιτίες της κρίσης ήταν και θρησκευτικοί λόγοι (κατηγορίες για οικονομική στήριξη Σιιτικών παραστρατιωτικών oμάδων). Το να είσαι φίλος του Κατάρ την τελευταία 5ετία δεν είναι και ό,τι καλύτερο, αλλά στο Ιράκ μάλλον ξέρουν καλά την ελληνική παροιμία “ο βρεγμένος το νερό δεν το φοβάται” και διατήρησε δεσμούς με το Κατάρ σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, διαψεύδοντας κάθε προσπάθεια να κατηγορηθεί το Κατάρ και να συνδεθεί με τη Σιιτική τρομοκρατία. Τι άλλο να φοβηθεί πως θα μπορούσαν να του κάνουν δηλαδή του Ιράκ οι διεθνείς “πατερούληδες”, περισσότερο από όσα του έκαναν από το 1990 ως σήμερα;… Αρα η αποψινή κόντρα, εδράζεται εντός των …γραμμών του ασβέστη. Απέξω, όλοι φίλοι!

Τι παίζουμε

Ας αφήσουμε εκτός εξίσωσης τον άσο της Κορέας στο ταπεινό, ου μην και εξευτελιστικό 1,30. Ας πάμε στα γκολ. Στα γκολ ενός αγώνα που παίζει η ομάδα που κράτησε για πλάκα στο μηδέν όλες τους προηγούμενες αντιπάλους της. Και κυρίως τη φορμαρισμένη Κίνα. Δεν την παίζεις να δεχτεί γκολ αυτή την Κορέα κι ας έρθει όσο θέλει το ματς. Φυσικά το σκέτο No Goal σε αποδόσεις κάτω του 1,45 δεν έχει αξία, σαν combo όμως στο Under 2,5 & No goal στο 1,97 του Stoiximan υπάρχει αξία.

Στο έτερο ματς της ημέρας, εκτιμώ πως ορθά προσφέρεται ως ελαφρώς φαβορί το Κατάρ, αλλά το σερί No Goal που έχει καταγράψει μάλλον τελειώνει απόψε. Το Ιράκ έχει πείρα και παίκτες που μπορούν να κάνουν τη ζημιά, ενώ και το άγχος των νεαρών παικτών του Σάντσεζ είναι ικανό να οδηγήσει σε ένα έστω κρίσιμο λάθος. Και στο τέλος-τέλος, ένα γκολ δεν είναι αποκλεισμός αναγκαστικά. Ειδικά για ομάδα με 10 τέρματα ενεργητικό σε τρία ματς ομίλου! Το αμφίσκορο στο 2,05 της Winmasters.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ