Νίκος Αγγελής: Το στοίχημα και οι αποδόσεις του - MatchMoney

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Matchmoney on the go

Νίκος Αγγελής: Το στοίχημα και οι αποδόσεις του

Δημοσιεύτηκε: Νίκος Αγγελής στις 12:46 12/03/2019

Με τους αναγνώστες της εφημερίδας και των Μαθημάτων έχουμε συζητήσει αρκετές φορές την όλη διαδικασία της μελέτης μου, πώς δηλαδή προσωπικά φτάνω στο σημείο να πω παίζω αυτό και δεν παίζω εκείνο. Και αισθάνομαι πως είναι μια καλή ευκαιρία να το συζητήσουμε και με τους αναγνώστες του σάιτ.

Πρώτα από όλα λοιπόν είναι οι αποδόσεις – πάντα στο στοίχημα όλα ξεκινάνε από τις αποδόσεις. Ετσι, στην παρακάτω εικόνα βλέπετε το πρόγραμμα της εμβόλιμης αγωνιστικής και δίπλα στα παιχνίδια δύο σετ αποδόσεων. Τα πρώτα, στο λευκό φόντο, είναι τα σετ τα οποία υπάρχουν τη στιγμή που ανεβάζω το μπλογκ διαθέσιμα στην αγορά. Και τα δεύτερα, στο σκούρο μπλε φόντο, τα δικά μου σετ, αυτά τα οποία βγάζω εγώ και θεωρώ δίκαια.

Πριν όμως προχωρήσουμε, επειδή οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους, θα κάνω για μια ακόμη φορά τις απαραίτητες διευκρινίσεις. Τα προσωπικά μου σετ δεν είναι ούτε αλάνθαστα (αν είναι δυνατόν!) ούτε η απόλυτη αλήθεια. Έχουν και αδυναμίες, έχουν και μαύρες τρύπες και, καμία αντίρρηση, ίσως οι αποδόσεις που βγάζει κάποιος από εσάς να είναι πιο αξιόπιστες. Όμως είναι οι δικές μου, κι αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία, γιατί είναι αποδόσεις τις οποίες κατανοώ και ελέγχω, που μπορώ να αντιληφθώ ακόμη και το πότε, και κυρίως το γιατί, ίσως να κάνουν λάθος.

Οπως επίσης θα ξανατονίσω ότι οι αποδόσεις που βλέπετε είναι με μηδενική γκανιότα και τελείως ψυχρές. Δεν ξέρουν και δεν ενσωματώνουν ούτε πιθανές σημαντικές απουσίες, ούτε αλλαγές προπονητών, ούτε τις ιδιαιτερότητες ενός ντέρμπι, ούτε επιβαρυμένα προγράμματα, ούτε οικονομικά/εξωαγωνιστικά προβλήματα, ούτε τίποτα. Και φυσικά δεν τις ενδιαφέρει τι θα παίξει ο κόσμος και πού πρέπει να καλυφθούν και να καλύψουν τα νώτα τους…

Οπως βλέπετε λοιπόν, ψυχρά και αυτοματοποιημένα, αν δεν ήμουν ο Αγγελής με σάρκα και οστά αλλά ένα υπολογιστικό πρόγραμμα, θα έπρεπε να παίξω, από την Τσάμπιονσιπ, το διπλό της Ιπσουιτς, τους άσους της Μπόλτον και της Ρέντινγκ και, σε δεύτερο επίπεδο, το διπλό της Πρέστον. Από τη Λιγκ 1, μόνο, και όχι πολύ ζεστά, τους άσους της Γουίμπλεντον και της Γουόλσολ. Και από τη Λιγκ 2, σε πρώτο επίπεδο, τον άσο της Κόλτσεστερ και σε δεύτερο τους άσους της Κέμπριτζ και της Καρλάιλ, όπως και το διπλό της Γιόβιλ.

Αυτά είναι τα σημεία στα οποία τα δικά μου κιτάπια διακρίνουν αξία. Κι όταν λέω αξία, εννοώ τουλάχιστον 10%, δηλαδή η τιμή στην οποία προσφέρεται ένα σημείο να είναι τουλάχιστον 10% πάνω από τη δικιά μου θεωρητικά δίκαιη τιμή. Και για αυτό ακριβώς, για να είμαι απόλυτα κατανοητός, δεν σημειώνω μέσα στα σημεία που θα έπρεπε να παιχτούν τυφλά, π.χ., τον άσο της Μπλάκπουλ: στο 2,87 υπάρχει αυτή τη στιγμή η Μπλάκπουλ, στο 2,69 τη βγάζω εγώ, ναι μεν η τιμή της αγοράς είναι υψηλότερη από τη δικιά μου, αλλά όχι τόσο υψηλότερη ώστε να βαρέσει καμπανάκι, οποιαδήποτε διαφορά κάτω του 10% τη θεωρώ μέσα σε αποδεκτά όρια.

Αλλά φυσικά δεν είμαι ούτε μηχανή ούτε υπολογιστής – και δεν παίζω ούτε τυφλά ούτε «αιώνια». Τι εννοώ; Πολύ απλά, αν σε ένα φανταστικό κόσμο είχαμε τη δυνατότητα να παίξουμε χίλιες ή δέκα ή εκατό χιλιάδες φορές το διπλό της Ιπσουιτς ή τον άσο της Μπόλτον, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι στο τέλος της όλης διαδικασίας θα είχαμε κέρδος. Αλλά στον πραγματικό κόσμο, το κάθε ματς δεν το παίζουμε ούτε χίλιες ούτε εκατό χιλιάδες ούτε καν δύο φορές, μία το παίζουμε, η ζωή δεν επαναλαμβάνεται, δεν έχει ούτε πρόβες ούτε προσομοιώσεις, η κάθε στιγμή είναι μία και μοναδική – και το κάθε ματς επίσης ένα και μοναδικό.

Δεν ξέρω αν το αντιλαμβάνεστε, όμως αυτή είναι η όλη γοητεία και ταυτόχρονα η απίστευτη παραδοξότητα του στοιχήματος. Οτι ενώ μιλάμε για ένα παιχνίδι στο οποίο εκ φύσεως και εξ ορισμού το ένα μεμονωμένο αποτέλεσμα δεν έχει καμία σημασία, εμείς, δέσμιοι της ανθρώπινης φύσης μας και της θνητότητάς μας, πασχίζουμε να το φέρουμε στα μέτρα μας και στο τώρα…

Ξεφεύγω, και ΟΚ, θα συγκρατηθώ – έτσι κι αλλιώς, αυτή η κουβέντα δεν τελειώνει ποτέ και, αναγκαστικά, είτε αμέσως είτε εμμέσως, όλο και θα επανερχόμαστε. Στο θέμα μας λοιπόν. Από όλα αυτά τα σημεία στα οποία διακρίνω θεωρητική αξία, διαγράφω χωρίς δεύτερη σκέψη την Ιπσουιτς, την Μπόλτον και τη Ρέντινγκ. Το γιατί τα διαγράφω φαντάζομαι πως είναι προφανές. Γιατί, πολύ απλά, δεν τα «βλέπω». Γιατί, ακόμη κι αν οι δικοί μου αριθμοί είναι σωστοί και όχι των μπουκ, δεν βλέπω κάτι που να μου λέει πως η μία στις τέσσερις φορές που η Ρέντινγκ θα νικήσει τη Λιντς θα είναι σήμερα. Κι είπαμε, δεν είμαι μηχανή και το κάθε Ρέντινγκ – Λιντς θα το παίξω μία φορά, όχι άπειρες, και θέλω να έχω ενδείξεις ότι αυτή είναι η «καλή» φορά.

Οπως, σε ένα δεύτερο επίπεδο, διαγράφω και τη Γουίμπλεντον και τη Γιόβιλ. Με τη φετινή Γουίμπλεντον δεν τα έχω πάει πολύ καλά. Είναι προφανές ότι οι Ντονς το παλεύουν όσο πάει και όσο γίνεται να κρατηθούν ζωντανοί στη μάχη της παραμονής και προέρχονται από τεράστια νίκη επί της Ντονκάστερ. Την ίδια ώρα που η Πίτερμπορο, και επί Φέργκιουσον, συνεχίζει να είναι ασταθέστατη και ομάδα… ό,τι να ‘ναι. Αλλά δεν ξέρω, δεν την αισθάνομαι τη Γουίμπλεντον, δεν της έχω εμπιστοσύνη ότι μπορεί να διαχειριστεί την πίεση, κάποια μπλακ άουτ σε παρόμοια πρόσφατα ματς, όπως με την Μπέρτον, με αποτρέπουν. Πάντως, και για να είμαι ειλικρινής και σωστός, είναι από τα ματς που δεν θα έθετα βέτο αν κάποιος θέλει να σώσει τη Γουιμπλεντονάρα…

Η Γιόβιλ επίσης διαγράφεται. Για τον πολύ απλό λόγο ότι η Πορτ Βέιλ έρχεται από δύο πολύ δυνατά παιχνίδια, με Νοτς Κάουντι και Μάνσφιλντ, και δεν θεωρώ πως τη δεδομένη στιγμή είναι για κόντρα. Χώρια που την τελείως χύμα φετινή Γιόβιλ, για να τη σκεφτώ σοβαρά, θα ήθελα κάτι πολύ παραπάνω από ένα απλό 12% θεωρητικό value.

Με αυτά και με αυτά, μένουμε με το διπλό της Πρέστον, τον άσο τη Γουόλσολ και τους άσους της Κέμπριτζ, της Καρλάιλ και της Κόλτσεστερ. Από αυτά, λόγω ιδιοσυγκρασίας και ως παίκτης που αρέσκεται να μπλέκει με αουτσάιντερ και όχι με φαβορί, διαγράφω την Κέμπριτζ και την Καρλάιλ. Την Κόλτσεστερ, αντίθετα, ναι μεν πάλι δεν την παίζω, όμως δεν τη διαγράφω. Το 2,50-2,55 είναι πραγματικά μεγάλο και το κλίμα στη Φόρεστ Γκριν δείχνει πολύ βαρύ.

1-5-4 τρέχει μετά την Πρωτοχρονιά η Πόρτσμουθ.

Και πάμε και στα δύο που με ενδιαφέρουν και τα οποία συζητήθηκαν και στα Μαθήματα της εφημερίδας. Στη Γουόλσολ η ανάγνωση του ματς είναι σχετικά απλή. Η Γουόλσολ πριν από είκοσι μέρες είχε βρεθεί στο ναδίρ της σεζόν της, μετρώντας πέντε σερί ήττες. Το ματς με την Μπράντφορντ όμως φαίνεται ότι γύρισε το διακόπτη. Δεν ήταν απλά η νίκη με 3-2, ήταν ο τρόπος που ήρθε, καθώς η Γουόλσολ έμεινε με δέκα μόλις στο 6’ και βρέθηκε να χάνει 0-1 από το 12 ́. Στη συνέχεια, οι «σαμαράδες» πήραν το 0-0 στο Μπέρτον και το Σάββατο νίκησαν απόλυτα δίκαια 2-0 τη Φλίτγουντ, η οποία, παρεμπιπτόντως, ήταν αήττητη εκτός έδρας μέσα στο 2019.

Από την άλλη, η Πόρτσμουθ έχει εμφανώς μπλοκάρει. Η «Πόμπι» ήταν σταθερά στην 1η θέση της βαθμολογίας από τη 10η έως και την 28η αγωνιστική, όμως το 1-5-4 που τρέχει από την Πρωτοχρονιά και μετά την έχει φέρει στην 4η θέση και πλέον, πρακτικά, εκτός μάχης αυτόματης ανόδου, αφού η διαφορά από τη 2η είναι στους 8 πόντους. Και μια τέτοια αλλαγή δεδομένων δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμη όταν μιλάμε για μια ομάδα με τη φανέλα και την πίεση της Πόρτσμουθ.

Κατά την άποψή μου λοιπόν, παίζεται ο άσος της Γουόλσολ. Απλά, και πάντα όπως βλέπω εγώ τα πράγματα, νομίζω πως δεν μου αρκεί το 3,80. Η Γουόλσολ, γενικά, δεν είναι ομάδα που με γεμίζει και η Πόρτσμουθ παραμένει πάντα Πόρτσμουθ. Και για να αισθανθώ πραγματικά άνετος θα ήθελα σοβαρό αριθμητικό πλεονέκτημα, να ανέβει δηλαδή ο άσος στο 4,00+.

Στο Μίντλεσμπρο – Πρέστον η ανάγνωση του ματς είναι ακόμη πιο απλή. Από τη μία, έχουμε μια Μίντλεσμπρο που γνώρισε οδυνηρή ήττα με 1-2 από την Μπρέντφορντ το Σάββατο και που πλέον έχει τεράστια πίεση/γκρίνια, αφού η επαφή με την αυτόματη άνοδο χάθηκε και τίθεται εν κινδύνω ακόμη και ο μίνιμουμ στόχος των πλέι οφ. Κι όλα αυτά βέβαια όταν μιλάμε για μια ομάδα που σταθερά έχει πρόβλημα στα εντός έδρας της: 3-6-4 είναι το ρεκόρ της Μίντλεσμπρο στο Ρίβερσαϊντ από τα τέλη Σεπτεμβρίου και οι τρεις νίκες της απέναντι σε Γουίγκαν, ΚΠΡ και Ιπσουιτς.

Κι από την άλλη έχουμε την Πρέστον. Που την Πρωτοχρονιά ήταν στη 17η θέση, μόλις εφτά βαθμούς τότε πάνω από τον υποβιβασμό και 14 μακριά από τα πλέι οφ. Κι από τότε η Πρέστον τρέχει ρεκόρ 6-4-0, κλείνοντας την ψαλίδα των 14 βαθμών από την 6η θέση στους 4 και μπαίνοντας γερά μέσα στη μάχη της εξάδας. Και χώρια βέβαια ότι η Πρέστον γράφει πέντε σερί διπλά…

3-6-4 τρέχει εντός έδρας η Μίντλεσμπρο από τα τέλη Σεπτεμβρίου, 6-4-0 το τρέχον σερί της Πρέστον.

Είναι καθαρό λοιπόν. Το 3,90 μού κάνει και μου παρακάνει. Θα ήμουν απόλυτα άνετος ακόμη και στο 3,75, ενώ ίσως να το έπαιζα και σε οτιδήποτε πάνω από 3,50-3,60, είναι από τις περιπτώσεις που δεν χρειάζομαι τεράστιο αριθμητικό πλεονέκτημα.

Είδαμε λοιπόν στα γρήγορα όλες τις περιπτώσεις που θεωρώ πως υπάρχει κάποια, μικρή ή μεγάλη, θεωρητική αξία. Αλλά δεν ολοκληρώνουμε εδώ, υπάρχει και η αντίστροφη ανάγνωση. Παιχνίδια και σημεία δηλαδή τα οποία τα βλέπουμε και τα οποία θέλουμε να παίξουμε, οπότε ίσως να μπορούμε να κάνουμε κάποιο συμβιβασμό και να δεχθούμε δίκαιες ή σχεδόν δίκαιες αποδόσεις.

Από αυτή την εμβόλιμη, τα ματς που θα ήθελα να παίξω θα ήταν το διπλό της Μπρέντφορντ στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και ο άσος της Μπράντφορντ με τη Λούτον. Η σκέψη της Μπρέντφορντ ξεκινά από το μεγάλο διπλό στο Μίντλεσμπρο το Σάββατο με 2-1, μόλις το δεύτερο διπλό της στη σεζόν. Κι έτσι, αστεία αστεία, η Μπρέντφορντ είναι αυτή τη στιγμή στους έξι βαθμούς από την 6η θέση και τα πλέι οφ. Δεν είναι λίγο έξι βαθμοί όταν μιλάμε για μάχη πλέι οφ, και ειδικά όταν δεν πρέπει να περάσεις μία ή δύο ομάδες αλλά εφτά, όμως η ελπίδα υπάρχει και αν η Μπρέντφορντ βγάλει δυο μεγάλα αποτελέσματα, τώρα στο Σέφιλντ και το Σάββατο εντός με τη Γουέστ Μπρομ, η τελική ευθεία της σεζόν ίσως αποκτήσει ενδιαφέρον.

Για τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ δεν έχω να πω κάτι αρνητικό. Την αξίζει και τη βαθμολογική της θέση και τα πάντα, πολύ δουλεμένη ομάδα, από τις πιο δουλεμένες της Τσάμπιονσιπ. Ισως το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι το Σάββατο το μεσημέρι την περιμένει σε τηλεοπτικό παιχνίδι το απόλυτο εξάποντο της σεζόν, με τη Λιντς εκτός έδρας. Κι όσο κι αν προφανώς η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ δεν είναι σε θέση να σκέφτεται το επόμενο ματς, και η νίκη με την Μπρέντφορντ είναι απαραίτητη ώστε να πάει υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στον τελικό του Ελαντ Ρόουντ, δεν ξέρω, ίσως ένα μικρό μπερδεματάκι να υπάρχει.

Όλα αυτά πάντως είναι θεωρητικά. Οι αποδόσεις και η τιμή του διπλού της Μπρέντφορντ είναι τελείως απαγορευτικά, λίγο ακόμη και θα βγάζαν value στον άσο της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Είναι η γνωστή ιστορία των τελευταίων χρόνων με την Μπρέντφορντ, ομάδα με πολύ δυνατούς αριθμητικούς δείκτες (xGoals κτλ.) και η οποία μονίμως προμοτάρεται από τα σετ και την αγορά. Μεγάλη συζήτηση κι αυτή, την έχουμε κάνει αρκετές φορές στα Μαθήματα, θα επανέλθω κι από εδώ κάποια στιγμή. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορώ καν να το συζητήσω σε αυτά τα επίπεδα το διπλό της Μπρέντφορντ, θα ήθελα να φτάναμε στο 5,00+.

Στην Μπράντφορντ προφανώς το ερέθισμα ξεκινά από τη θετικότατη πρεμιέρα του Γκάρι Μπόιερ στον πάγκο της στο 3-1 επί της Πίτερμπορο το Σάββατο. Δεν ξέρω αν είναι η Μπράντφορντ θα προλάβει να σώσει τη σεζόν, κι εδώ που τα λέμε, με τα εγκλήματα που έκανε φέτος η διοίκησή της της αξίζει να πέσει. Πάντως αυτό το τελευταίο της χαρτί, η πρόσληψη δηλαδή του Μπόιερ, είναι πραγματικά καλό χαρτί, ο πρώην τεχνικός της Μπλάκμπερν και της Μπλάκπουλ ήταν μια από τις καλύτερες περιπτώσεις προπονητών που κυκλοφορούσαν ελεύθεροι σε αυτό το επίπεδο. Και βέβαια, να το πούμε κι αυτό, το ρόστερ της Μπράντφορντ, άσχετα το πόσο άσχημα έμπλεξε, δεν είναι για τόσο χαμηλά, μίνιμουμ για τη μέση του βαθμολογικού πίνακα ήταν…

Η Λούτον φυσικά και δεν είναι απλός αντίπαλος. Τι απλός δηλαδή, το τρένο του Φούτμπολ Λιγκ είναι οι «καρεκλάδες», 17-6-0 τρέχουν, η τελευταία τους ήττα ήταν στις 13 Οκτωβρίου από την Μπάρνσλι, ούτε από τη φυγή του Νέιθαν Τζόουνς για τη Στόουκ κατάλαβαν ούτε από τίποτα.

Αλλά παρ’ όλα αυτά με τρώει. Στα τρία τελευταία της η Λούτον έδειξε σαν κάπως να φθίνει, 1-1 με την Κόβεντρι εντός, 2-0 τη Ροτσντέιλ πάλι εντός, σε ματς που το δεύτερο γκολ το πέτυχε στο 90′ κι ενώ η Ντέιλ λίγο πριν είχε μείνει με δέκα παίκτες, και 0-0 στο Πλίμουθ το Σάββατο. Όχι βέβαια ότι είναι τραγικά αποτελέσματα, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν είναι αποτελέσματα τρένου, ίσως να βγαίνει ένας μικρός εφησυχασμός και να έρχεται μια μικρή διόρθωση.

Ετσι, στην περίπτωση της Μπράντφορντ δεν είμαι τόσο αυστηρός και απόλυτος. Το είπαμε εξάλλου, τα μοντέλα και οι ψυχρές αποδόσεις δεν ξέρουν από αλλαγές προπονητών και από βαθμολογικές ανάγκες. 4,73 τον βγάζω εγώ τον άσο, 4,50 τον έχω, ζορίζομαι να κάνω τέτοιο συμβιβασμό, αλλά αν τυχόν μέχρι το βράδυ ανέβουμε στο 4,75, το δέχομαι να τους παίξω στα ίσα.

Το τελευταίο χαρτί της Μπράντφορντ ήταν η πρόσληψη του Γκάρι Μπόιερ.

Να τα μαζέψουμε κιόλας, γιατί το σημερινό μπλογκ βγήκε σεντόνι. Βασικό μου σημείο είναι το διπλό της Πρέστον. Στο 3,90 είναι αυτή τη στιγμή, το δέχομαι απόλυτα σε οτιδήποτε από 3,75 και πάνω, και ίσως και στο 3,50-3,60+.

Από κει και πέρα, θα με ενδιέφεραν το διπλό της Μπρέντφορντ, ο άσος της Γουόλσολ και ο άσος της Μπράντφορντ. Η Μπρέντφορντ πάντως τελείως θεωρητικά, στο 4,00 είναι η προσφερόμενη τιμή, στο 5,00+ θα το ήθελα εγώ. Αντίθετα, για τους δύο άσους είμαστε σχετικά κοντά. 3,80 μάς δίνουν τη Γουόλσολ, 4,00+ τη θέλω, και 4,50 την Μπράντφορντ, όπου θα τον έκανα το συμβιβασμό στο 4,75+. Να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα σετ τις επόμενες ώρες…

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ