Νίκος Αγγελής: Ας γράψουμε κι ένα μπλογκ για στοίχημα - MatchMoney

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Matchmoney on the go

Νίκος Αγγελής: Ας γράψουμε κι ένα μπλογκ για στοίχημα

Δημοσιεύτηκε: Νίκος Αγγελής στις 11:14 04/04/2020

Σάββατο 4 Απριλίου 2020. Σχεδόν δυο βδομάδες μετά την επίσημη «απαγόρευση άσκοπων μετακινήσεων» και τρεις μετά την αναστολή των πρωταθλημάτων και τη διακοπή κάθε αθλητικής δραστηριότητας. Και άλλες τόσες βέβαια που το σάιτ του Match Money, από σάιτ αναλύσεων και previews παιχνιδιών (προεπισκοπήσεων, για να θυμηθώ τον όρο που χρησιμοποιούσε ο Παρασκευάς αλλά τελικά αποδείχθηκε πολύ… λόγιος για τα δεδομένα της ελληνικής στοιχηματικής κουλτούρας), έχει μετεξελιχθεί σε σάιτ με μπλογκς (τελείως) ελεύθερου περιεχομένου.

Όλο αυτό το διάστημα ομολογώ πως είχα μια άρνηση να ασχοληθώ με το στοίχημα. Φαντάζομαι πως είναι και λίγο φυσιολογικό και ανθρώπινο, δεν είχα καμία διάθεση να καθίσω στον υπολογιστή μου. Τίποτα, δεν έχω παρακολουθήσει καθόλου την όποια ειδησεογραφία στις Αγγλιδούλες μας και δεν έχω δουλέψει καθόλου πάνω στα προσωπικά μου κιτάπια. Δεν έχω κάνει απολογισμούς, δεν έχω επανεξετάσει στρατηγικές και μεθόδους, τίποτε απολύτως. Η μόνη μου σχέση με το στοίχημα αυτές τις μέρες είναι ότι (ξανα)διαβάζω τον Μαύρο Κύκνο, τίποτε άλλο.

Σήμερα όμως το πήρα απόφαση, θα γράψουμε για στοίχημα, αρκετά κράτησε η αποτοξίνωση.

Το ROI των ομάδων

Οι τρεις πίνακες/Excel του σημερινού blog, ένας για κάθε κατηγορία, είναι οικείοι στους αναγνώστες των Μαθημάτων, καθώς τους έχουμε συζητήσει αρκετές φορές από την εφημερίδα. Για τους υπόλοιπους, θα μου επιτρέψετε να τους εξηγήσω λίγο.

Λιγκ 2 - αποδόσεις - ROI - Excel - κέρδος - ζημιά

Στους πίνακες λοιπόν βλέπουμε τι κέρδος ή ζημία θα απέφερε φέτος η κάθε ομάδα αν κάποιος έπαιζε πάνω της τυφλά και μόνιμα κάθε Σάββατο. Στις στήλες E-F-G είναι λοιπόν το ROI (%) που θα είχε ο υποθετικός παίκτης αν έπαιζε κάθε αγωνιστική -σε μονά και με σταθερό ποντάρισμα- μια ομάδα να νικήσει (στήλη E) ή να έρθει ισοπαλία (στήλη F) ή να χάσει (στήλη G). Κι όπως είναι προφανές, στις στήλες I-J-K είναι πάλι το αντίστοιχο ROI αλλά μόνο για τα εντός έδρας παιχνίδια της κάθε ομάδας, και στις στήλες Μ-Ν-Ο μόνο για τα εκτός έδρας.

Να το πω και με ένα παράδειγμα όμως. Ας πιάσουμε την Κέμπριτζ, που μαζί με τη Γουόλσολ είναι οι μόνες «θετικές» ομάδες του κάτω μισού της βαθμολογίας της Λιγκ 2, έχοντας αποφέρει κέρδος 12,5%. Η Κέμπριτζ λοιπόν έχει φέτος και μέχρι τη στιγμή της διακοπής ρεκόρ 12 νίκες, 9 ισοπαλίες και 16 ήττες. Έτσι, αν κάποιος την έπαιζε να νικήσει και στα 37 παιχνίδια της, θα είχε χάσει 25 φορές και θα είχε πληρωθεί 12. Αλλά αυτές οι 12 θα ήταν τέτοιες που θα τον έβγαζαν από πάνω: 2-1 στο Κόλτσεστερ (απόδοση 4,50), 3-2 τη Σκάνθορπ (2,45), 3-2 στο Κρου (5,00), 4-0 στο Μάνσφιλντ (4,33), 4-0 την Έξετερ (3,20), 2-1 την Κρόουλι (2,10), 1-0 την Πλίμουθ (2,75), 1-0 τη Μόρκαμ (1,65), 2-1 την Κόλτσεστερ (3,60), 1-0 στο Νιούπορτ (5,50), 2-0 στο Σκάνθορπ (4,10) και 2-1 την Μπράντφορντ (2,45).

Ο υποθετικός μας παίκτης λοιπόν θα είχε παίξει συνολικά 37 μονάδες πάνω στην Κέμπριτζ (είπαμε, μονά και σταθερό ποντάρισμα) και θα είχε επιστροφή 4,50 + 2,45 + 5,00 + 4,33 + 3,20 + 2,10 + 2,75 + 1,65 + 3,60 + 5,50 + 4,10 + 2,45 = 41,63 μονάδες. Δηλαδή, το κέρδος του θα ήταν 41,63 – 37 = 4,63 μονάδες. Ή, με άλλα λόγια, το ROI του, το Return on Investment (επιστροφή ανά επένδυση), θα ήταν (4,63 / 37) Χ 100% = το 12,5% που βλέπετε στον πίνακα…

Λιγκ 1 - αποδόσεις - ROI - Excel - κέρδος - ζημιά

Να πούμε άλλο ένα παράδειγμα. Έστω λοιπόν ότι κάποιος ποντάριζε από την αρχή της σεζόν τη Ρόδεραμ να χάσει σε όλα τα εντός έδρας της. Η Ρόδεραμ έχει φέτος ρεκόρ 8-5-4 στο Νιου Γιορκ Στέντιουμ, οπότε ο υποθετικός μας παίκτης θα έχανε 13 φορές και θα έπιανε τις τέσσερις ήττες της, το 0-2 από τη Λίνκολν (3,80), το 1-2 από την Όξφορντ (3,20), το 0-1 από τη Γουίκομ (4,00) και το 0-1 από τη Ροτσντέιλ (6,00). Οπότε, θα είχε παίξει συνολικά 17 μονάδες και θα είχε επιστροφή 3,80 + 3,20 + 4,00 + 6,00 = 17. Με λίγα λόγια, θα ήταν ακριβώς στα λεφτά του, για αυτό και το 0% ROI του πίνακα.

Και θα κλείσω και με ένα τρίτο παράδειγμα, με αρνητικό ROI αυτή τη φορά. Η Σαουθέντ, ας πούμε, που έχει μόλις τέσσερις νίκες όλη τη σεζόν, με ρεκόρ 4-7-24. Όποιος λοιπόν έπαιζε κάθε αγωνιστική Σαουθέντ, θα είχε χάσει 31 φορές και θα είχε πληρωθεί τις τέσσερις νίκες της: το 2-1 επί της Λίνκολν (3,80), το 3-1 επί της Μπρίστολ Ρόβερς (3,10) και τα δύο διπλά της, σε Μίλτον Κέινς (5,50) και Άκρινγκτον (6,50). Έτσι, θα είχε παίξει συνολικά 35 μονάδες και θα είχε επιστροφή 3,80 + 3,10 + 5,50 + 6,50 = 18,9 μονάδες. Η ζημιά λοιπόν αυτού του παίκτη θα ήταν -16,1 μονάδες και το ROI του (-16,1 / 35) X 100% = -46%. Δηλαδή, θα είχε χάσει το 46% του συνολικού κεφαλαίου το οποίο έπαιξε.

Η Λιντς, η Γουίγκαν και ο Παρασκευάς

Στους πίνακες υπάρχουν και δύο «ξέμπαρκες» στήλες, οι δύο τελευταίες (Q και R). Eκεί μπορείτε να δείτε το μέσο όρο απόδοσης στην οποία δόθηκε φέτος η κάθε ομάδα τόσο στα εντός έδρας της όσο και στα εκτός. Και με αυτές τις δυο στήλες, φαντάζομαι, γίνονται πλέον απόλυτα κατανοητά κάποια νούμερα που ίσως ξενίζουν σε πρώτη ανάγνωση τους πιο ανυποψίαστους αναγνώστες.

Τσάμπιονσιπ - αποδόσεις - ROI - Excel - κέρδος - ζημιά

Το γιατί, ας πούμε, η Λιντς, που με ρεκόρ 21-8-8 έχει τις περισσότερες νίκες φέτος από κάθε άλλη ομάδα στην Τσάμπιονσιπ, θα ήταν καταστροφική για όποιον την πόνταρε κάθε αγωνιστική να κερδίσει. Η Λιντς, όπως βλέπετε, και παρά τις 21 νίκες της, είναι η πέμπτη πιο ζημιογόνα ομάδα της φετινής Τσάμπιονσιπ, με ζημία 10,6%. Κι αυτό, πολύ απλά, γιατί οι αποδόσεις που της δίνουν όλη τη χρονιά οι μπουκ είναι στο πάτωμα, στο 1,44 δίνεται φέτος κατά μέσο όρο η Λιντς στα ματς στο Έλαντ Ρόουντ και στο 1,87 στα εκτός έδρας της! Και μπορεί αυτός που θα την είχε πάρει από πίσω σταθερά και μόνιμα από την αρχή της σεζόν, ναι μεν να πληρωνόταν τις 21 από τις 37 αγωνιστικές, όμως στο τέλος το ταμείο θα ήταν σοβαρά μείον.

Κι άλλο ένα παράδειγμα, σε αντιδιαστολή με τη Λιντς. Το πώς γίνεται η Γουίγκαν των 4 μόλις νικών σε 19 εκτός έδρας παιχνίδια να αποφέρει κέρδος, στα εκτός έδρας της, της τάξης του 22,9% και να είναι η 4η στη σχετική λίστα. Πολύ απλά γιατί η Γουίγκαν δίνεται κατά μέσο όρο στο 4,67 και τα τέσσερα διπλά της ήταν το 3,75 στο Μπέρμιγχαμ (3-2), το 9,00 στο Λιντς (1-0), το 3,60 στο Ρέντινγκ (3-0) και το 7,00 στο Γουέστ Μπρομ (1-0).

Θυμάστε πώς το είχε θέσει ο Παρασκευάς πριν από είκοσι χρόνια, στην πιο σημαντική ατάκα που ειπώθηκε ποτέ στον ελληνικό στοιχηματόκοσμο; Ένα αουτσάιντερ που κερδίζει κάπου κάπου είναι καλύτερη κονόμα από ένα καυτό φαβορί που χάνει κάπου κάπου. Ακριβώς αυτό. Η Γουίγκαν του 4 στα 19 είναι πολύ καλύτερη κονόμα από τη Λιντς του 21 στα 37.

Γιώργος Παρασκευάς

Οι αποδόσεις της Βet365

Πριν ολοκληρώσουμε, κάποιες απαραίτητες διευκρινίσεις πάνω στους πίνακες. Οι αποδόσεις που έχουν χρησιμοποιηθεί για να βγουν οι μετρήσεις και το ROI, όπως προφανώς και ο μέσος όρος των ομάδων, είναι οι αποδόσεις της Βet365. Και για την ακρίβεια, καθώς η Βet365 παίζει στη διάρκεια της εβδομάδας με τις αποδόσεις και την γκανιότα της, οι αποδόσεις που υπήρχαν το απόγευμα της Παρασκευής για τα ματς του Σαββατοκύριακου και το μεσημέρι της Τρίτης για τα μεσοβδόμαδα.

Επιπλέον, σημειώστε ότι στον πίνακα της Λιγκ 2 λείπουν οι αποδόσεις σε τέσσερα παιχνίδια της Μάκλσφιλντ. Στο Μάκλσφιλντ – Μάνσφιλντ στις 16/11, στο Γουόλσολ – Μάκλσφιλντ (16/12), στο Μάκλσφιλντ – Γκρίμσμπι (26/12) και στο Πορτ Βέιλ – Μάκλσφιλντ (1/1). Ήταν εκείνες τις εβδομάδες που οι παίκτες της Μάκλσφιλντ έκαναν απεργία, τα ματς των «μεταξουργών» ήταν στον αέρα και η Βet365, και γενικότερα οι μπουκ, είτε δεν έβγαζε καθόλου αποδόσεις είτε έβγαζε κάποιες τυπικές λίγες ώρες πριν τη σέντρα.

Στην ίδια λογική, και από τη Λιγκ 1 λείπουν επίσης οι αποδόσεις δύο αγώνων της Μπόλτον, από τα αυγουστιάτικα Μπόλτον – Ίπσουιτς και Τζίλιγχαμ – Μπόλτον. Τότε δηλαδή που η Μπόλτον ήταν στο χείλος του γκρεμού, κινδύνευε άμεσα να έχει την τύχη της Μπέρι και κατέβαζε όπως όπως εντεκάδα με αμούστακα από τις ακαδημίες της. Οι μπουκ και σε αυτή την περίπτωση είτε δεν έβγαζαν αποδόσεις είτε τις έβγαζαν τελευταία στιγμή.

Football data και Excel

Όσον αφορά συνολικά την data, δεν είναι κάποιο μυστικό, μπορείτε να κατεβάσετε ελεύθερα το Excel από το football-data.co.uk. Παραδοσιακό αγγλικό στοιχηματικό σάιτ, κι όποιος δεν το είχε κατά νου, είναι ευκαιρία, τώρα στην καραντίνα και στη διακοπή της αγωνιστικής δράσης, να το ψάξει λίγο.

Κατεβάζοντας το Excel από το football-fata, στη συνέχεια κατεβάστε, επίσης ελεύθερα, και ένα workbook από ένα άλλο παραδοσιακό στοιχηματικό σάιτ, το BetGPS. Στο λινκ που μόλις σας έβαλα υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες για το πώς συνδυάζονται τα δύο Excel και είναι πραγματικά πολύ εύκολο. Το εννοώ το πολύ εύκολο, όταν το πρωτοανακάλυψα δεν ήξερα καλά καλά να κάνω SUM στο Excel (όχι βέβαια πως τώρα ξέρω και πάρα πολλά παραπάνω, αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα). Και σας το εγγυώμαι, ακόμη και για τους τελείως άπειρους από εσάς, είναι μια πολύ καλή αρχή και ένα πολύ καλό ερέθισμα.

Excel - στοίχημα - στατιστικά

Για να το κλείσουμε, εννοείται πως τα Excel δεν είναι μόνο για τις Αγγλιδούλες, καλύπτουν και Πρέμιερ και Νάσιοναλ και συνολικά 22 ευρωπαϊκές λίγκες. Και επίσης προφανώς δεν περιλαμβάνουν μόνο αυτά τα στοιχεία που σας παρουσιάζω εγώ ανά καιρούς, μια ιδέα για τα στατιστικά τα οποία είναι διαθέσιμα παίρνετε από το printscreen παραπάνω.

Δεν το συνεχίζω άλλο. Τα Excel του football-data και του BetGPS είναι, αν δεν έχω χάσει κάτι πολύ σημαντικό, η πιο πλήρης ελεύθερη και δωρεάν data που μπορεί να βρει κανείς. Από εκεί και πέρα, οι περισσότεροι τουλάχιστον από εμάς, έχουμε μπόλικο χρόνο αυτές τις μέρες τού μένουμε σπίτι. Κι αν θεωρούμε τους εαυτούς μας στοιχηματζήδες, είναι πολύ κρίμα να τον σκοτώνουμε σε esports και φρουτάκια…

Δύναμηηηηηηηηηηηηηηη!!!!!!!!

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ