ΙΤΑΛΙΑ - ΑΓΓΛΙΑ (11/7/21, 22:00) Η ώρα της κρίσης, παροξυσμός στο Γουέμπλεϊ

ΙΤΑΛΙΑ

1 - 1 11-07-21

ΑΓΓΛΙΑ

Για τον αγώνα ΙΤΑΛΙΑ-ΑΓΓΛΙΑ γράφει ο Γιάννης Γιαννούλας Ημερομηνία: 19:03 10/07/21

Δώσε το προγνωστικό σου

1
X
2
U
O
Advertisement

*** «Γουέμπλεϊ», Λονδίνο (90.000 θ.). Ως 65.000 θεατές. Οι Ιταλοί αναμένονται γύρω στους 10.000, οι περισσότεροι κάτοικοι Αγγλίας. Λόγω των περιορισμών κορονοϊού, μόλις σε 1.000 οπαδούς προερχόμενους από την Ιταλία, δόθηκαν εισιτήρια.
*** Ελαφρά υπεροχή στην προϊστορία για την Ιταλία, 10-9-8 ο απολογισμός. Προβάδισμα για τους «ατζούρι» και σε τελικές φάσεις μεγάλων διοργανώσεων (3-1-0). Σε επίπεδο Euro έχουν αναμετρηθεί το 1980 (Ιταλία-Αγγλία 1-0) και το 2012 (Ιταλία-Αγγλία 0-0, 4-2 πέναλτι). Για το Μουντιάλ επίσης δύο φορές, το 1990 και το 2014, με την Ιταλία να επικρατεί και τις δύο με 2-1. Απόλυτη ισορροπία στα ματς σε αγγλικό έδαφος (3-3-3).
***Διαιτητής: Μπιορν Κάιπερς (Ολλανδία).

ΑΝΑΛΥΣΗ
  • ΦΟΡΜΑ
  • ΚΛΙΜΑ
  • ΝΕΑ
  • ΤΑΚΤΙΚΗ
  • STATS

Και τώρα ο τελικός. Η Ιταλία έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει το πρώτο διεθνές τρόπαιο από το 2006 και μάλιστα στην έδρα της αντιπάλου Αγγλίας, στον ημιτελικό με την Ισπανία χρειάστηκε τα πέναλτι (4-2) για να πάρει την πρόκριση. Και την τύχη αφού συνολικά η Ισπανία ήταν καλύτερη, η Ιταλία για πρώτη φορά έπαιξε πίσω από την μπάλα (35-65 κατοχή), με τη συγκεκριμένη αντίπαλο είναι πρακτικά αδύνατο να υπερισχύσεις στον τομέα αυτό.

Ο Ντοναρούμα έκανε καθοριστικές αποκρούσεις, η Ιταλία έψαξε την ευκαιρία στην κόντρα και προηγήθηκε με τον Κιέζα (60’), στο 80’ ισοφαρίστηκε μετά από κάθετη πάσα στην πλάτη της άμυνας. Ο Μαντσίνι μετά το γκολ του Κιέζα είχε τις πρώτες «αστοχίες» στις αλλαγές του, άφησε την ομάδα χωρίς σέντερ φορ στέλνοντας το μήνυμα στους παίκτες για να οπισθοχωρήσουν, κάτι που δεν είχαν κάνει στη διάρκεια του τουρνουά.

Διόρθωσε τα λάθη μετά την ισοφάριση, στην παράταση υπήρξαν ξανά δυσκολίες και φάνηκε ένα έλλειμμα δυνάμεων, κράτησε όμως το 1-1 και στα πέναλτι η Ιταλία ήταν η πιο ψύχραιμη.

Ο Ρομπέρτο Μαντσίνι απένειμε τα εύσημα στους παίκτες και θυμήθηκε ότι πριν τρία χρόνια η Ιταλία ήταν εκτός Μουντιάλ: «Τα μπράβο ανήκουν στους παίκτες που πριν τρία χρόνια, όταν η ομάδα ήταν εκτός Μουντιάλ, πίστεψαν στη νέα προσπάθεια. Αλλά ακόμα δεν έχει τελειώσει τίποτα, απέμεινε ένας τελικός που θέλουμε να κερδίσουμε και πρέπει να δώσουμε όσες δυνάμεις μας έχουν απομείνει».

Δεν χρειάζονται και πολλά για να γίνει αντιληπτό πως το κλίμα στην Ιταλία είναι εξαιρετικό, υπάρχει η προσμονή για την κατάκτηση του τροπαίου, φυσικά στην ομάδα επιθυμούσαν να έχουν ακόμα περισσότερο κόσμο στο πλευρό τους, ωστόσο τα αντί-covid πρωτόκολλα δεν το επιτρέπουν, λόγω της πενθήμερης καραντίνας στην οποία πρέπει να υπόκεινται όσοι ταξιδιώτες προσεγγίζουν βρετανικό έδαφος.

Η αποστολή της Ιταλίας επέστρεψε στο Κοβερτσιάνο το βράδυ της Τετάρτης και επανήλθε στο Λονδίνο το μεσημέρι του Σαββάτου, μαζί με τον Λεονάρντο Σπινατσόλα, ο άτυχος παίκτης που ήταν κομβικός για την πορεία της ομάδας ως τα προημιτελικά, τραυματίστηκε σοβαρά με το Βέλγιο, θα ενισχύσει ωστόσο τις προσπάθειες των συμπαικτών του.

«Εμεινε αυτό το ένα εκατοστό για να φτάσουμε στο τέλος της διαδρομής, πρέπει να δώσουμε τις τελευταίες μας δυνάμεις», η άποψη του Λεονάρντο Μπονούτσι, ενώ ο Τζόρτζιο Κιελίνι τονίζει πως «στον τελικό όλα μπορούν να συμβούν. Είχα παίξει στον τελικό του 2012 και ελπίζω σε διαφορετικό αποτέλεσμα».

Στο αγωνιστικό κομμάτι είναι φυσικά εκτός ο βασικός στο τουρνουά και κομβικός, αριστερός μπακ Σπινατσόλα. Από εκεί και πέρα ο σκόρερ Κιέζα και ο αριστερός μπακ Εμερσον έγιναν αλλαγές στο τελευταίο αλλά πρόκειται για επιπόλαιους τραυματισμούς, υπολογίζονται κανονικά.

ΠΙΘΑΝΗ 11ΑΔΑ (4-3-3): Ντοναρούμα – Ντι Λορέντζο, Μπονούτσι, Κιελίνι, Εμερσον – Μπαρέλα, Ζορζίνιο, Βεράτι – Κιέζα, Ιμόμπιλε, Ινσίνιε.

 Δύσκολα θα αλλάξει την ενδεκάδα του ημιτελικού ο Μαντσίνι, φυσικά κρατάμε στο μυαλό και τις τακτικές αλλαγές που δοκίμασε μετά το προβάδισμα επί των Ισπανών. Με ψευτοεννιάρι τον Κιέζα και τους Ινσίνιε, Μπεράρντι από τα άκρα αλλά και τον Ντι Λορέντζο αριστερό μπακ, με τον Τολόι στο δεξί άκρο. Από εκεί και πέρα οι Πεσίνα και Λοκατέλι ελπίζουν να βρουν θέση στη μεσαία γραμμή, αλλά ο Μαντσίνι εμπιστεύεται απόλυτα τους Μπαρέλα και Βεράτι, όταν είναι υγιείς δύσκολα τους αλλάζει, όπως και τον ντεφορμέ Ιμόμπιλε στην επίθεση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Σαλβατόρε Σίριγκου (Τορίνο), Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα (Μίλαν), Αλεξ Μερέτ (Νάπολι).

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Τζόρτζιο Κιελίνι (Γιουβέντους), Λεονάρντο Μπονούτσι (Γιουβέντους), Αλεσάντρο Φλορέντσι (Παρί Σεν Ζερμέν), Εμερσον Παλμιέρι (Τσέλσι), Φραντσέσκο Ατσέρμπι (Λάτσιο), Λεονάρντο Σπινατσόλα (Ρόμα), Τζιοβάνι Ντι Λορέντζο (Νάπολι), Αλεσάντρο Μπαστόνι (Ιντερ), Ραφαέλ Τολόι (Αταλάντα).

ΜΕΣΟΙ: Μάρκο Βεράτι (Παρί Σεν Ζερμέν), Ζορζίνιο Λουίζ (Τσέλσι), Νικολό Μπαρέλα (Ιντερ), Γκαετάνο Καστροβίλι (Φιορεντίνα), Μπράιαν Κριστάντε (Ρόμα), Μάνουελ Λοκατέλι (Σασσουόλο), Ματέο Πεσίνα (Αταλάντα).

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Τσίρο Ιμόμπιλε (Λάτσιο), Λορέντζο Ινσίνιε (Νάπολι), Αντρέα Μπελότι (Τορίνο), Φεντερίκο Μπερναρντέσκι (Γιουβέντους), Φεντερίκο Κιέζα (Γιουβέντους), Ντομένικο Μπεράρντι (Σασσουόλο), Τζάκομο Ρασπαντόρι (Σασσουόλο).

Στα 33 ματς (27-6-0) το αήττητο σερί της Ιταλίας.

Εχει πέντε παίκτες (Πεσίνα, Ιμόμπιλε, Λοκατέλι, Κιέζα, Ινσίνιε) με 2 γκολ στο τουρνουά.

Στα 2-3 γκολ τα 10/12 τελευταία επίσημα ματς (όχι φιλικά).

Επί αγγλικού εδάφους η Ιταλία έχει ρεκόρ 8-7-11, έχοντας συμμετάσχει και σε αγώνες για το Μουντιάλ και το Euro.

Στα τελευταία 36 παιχνίδια δεν έχει δεχτεί πάνω από ένα γκολ. Τελευταία φορά που δέχτηκε πάνω από ένα γκολ ήταν σε φιλική ήττα με 3-1 από την Γαλλία (1 Ιουνίου 2018).

Εχει βρεθεί πίσω στο σκορ μόλις μία φορά στα τελευταία 24 παιχνίδια, στις 4 Σεπτεμβρίου του 2020 με αντίπαλο τη Βοσνία.

Εχει πετύχει τα 7/12 γκολ στο Euro σε β’ ημίχρονο/παράταση.

  • ΦΟΡΜΑ
  • ΚΛΙΜΑ
  • ΝΕΑ
  • ΤΑΚΤΙΚΗ
  • STATS

Φιλοσοφία καρμπόν σε όλα τα ματς, φουλ μπάσιμο και από το ξεκίνημα προσπάθεια να γίνει το αφεντικό. Δεν το κατάφερε και όχι μόνο αυτό, οι Δανοί άρχισαν να παίρνουν το know how του ματς, από απίστευτο φάουλ πίσω (με το πρώτο γκολ που δέχτηκε στο τουρνουά ο Πίκφορντ) στο ημίωρο, από εκεί και μετά με Κέιν στα άκρα ή πιο πίσω να παίρνει κόσμο πάνω του και να φτιάχνει ρήγματα παντού δούλεψε, 1-1 με αυτογκόλ στο 39′, μαζί με ένα εξαιρετικό φινάλε στο ημίχρονο.

Επανάληψη που δεν ξέφευγε πολύ από το μοτίβο. Ο Κέιν σε ρόλο… Τότεναμ, πιο έξω για να δίνει χώρους σε σφήνες των υπολοίπων, η είσοδος (μέσα σε ενθουσιασμό) του Γκρίλις στο 70′, περισσότερο την αποσυντόνισε, αφού ο Στέρλινγκ πήγε δεξιά και πρακτικά δεν τον… ξανάδαμε στην κανονική διάρκεια, βγήκαν 2-3 καλές στιγμές, ως εκεί, αμυντικά ουσιαστικά ανενόχλητη πάντως.

Φουλ ένταση, πιο φρέσκια και πιεστικότερη στην παράταση, τυχερή βέβαια στο 2-1 (104′), με τον Κέιν να βλέπει το πέναλτι – φωνάζουν, και όχι μόνο, δικαιολογημένα οι Δανοί για όλη τη φάση, από τη δεύτερη μπάλα, ως το απόλυτα σοφτ πέσιμο του Στέρλινγκ-  του να σώζεται από τον Σμάιχελ και στην επαναφορά να πανηγυρίζει. Το δεύτερο μισό της παράτασης ήταν απλά αυτό που έπρεπε να είναι – πέρασε τρίτο στόπερ, έκλεισε, δεν ανησύχησε, δεν ψάχτηκε, όλα ρολόι.

55 χρόνια ή αλλιώς 302 επίσημα παιχνίδια. Τόσο της πήρε για να βρεθεί σε ένα τελικό μεγάλης διοργάνωσης, ξανά στο Λονδίνο τότε, μια χώρα σε πλήρη παροξυσμό… Θέλει τύχη, θέλει αυτό το φύσημα του ανέμου που σου λέει ότι ίσως ήρθε η ώρα σου για κάτι μεγάλο, σημασία έχει πως η δουλειά έγινε και πλέον το σημερινό βράδυ έχει αποκτήσει εθνική σημασία, με την κυριολεκτικότερη έννοια του όρου που θα μπορούσε να φανταστεί κάποιος.

«Όταν έχεις το ιστορικό που κουβαλούσαμε εμείς σε χαμένους ημιτελικούς, είναι εύκολο το αντιληφθείς πόσο μεγάλη ψυχολογική υπέρβαση απαίτησε αυτό που πετύχαμε. Το κάναμε σωστά ως εδώ, είναι τεράστια υπόθεση η χαρά που έχουμε προσφέρει στη χώρα μας, είναι τεράστια χαρά το να είμαστε κομμάτι αυτού του επιτεύγματος, αλλά το κερασάκι δεν έχει μπει ακόμη κι αυτό αποτελεί το βασικότερο στόχο από το ξεκίνημα», τονίζει ο πανευτυχής Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ.

Δεν θέλει και ιδιαίτερη σκέψη για να αντιληφθεί κάποιος το πόσο εκτιναγμένο στα ουράνια είναι το κλίμα, ο Κέιν κάνει λόγο για «μια ομάδα που πρώτα και πάνω από όλα είναι οικογένεια, ένα γκρουπ που έχει ήδη γράψει ιστορία αλλά θέλει να το πάει ως την υπέρβαση», ο Μαγκουάιρ για «μια ομάδα που δούλεψε τρομερά σκληρά σε βάθος χρόνου και που κυρίως ξεπέρασε την εσωστρέφεια παλιότερων διοργανώσεων».

Εχασε την τελευταία προπόνηση ο Φόντεν, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για οριακή συμμετοχή σε μια κατά τ’ άλλα πρακτικά φουλ αποστολή.

ΠΙΘΑΝΗ 11ΑΔΑ (4-2-3-1): Πίκφορντ – Γουόκερ, Στόουνς, Μαγκουάιρ, Σο- Φίλιπς, Ράις- Σακά, Μάουντ, Στέρλινγκ- Κέιν.

Ξεκάθαρη η προσέγγιση του Σάουθγκεϊτ τόσο στον προημιτελικό όσο και στον ημιτελικό. Προσκολλημένος στο 4-2-3-1, το οποίο εκτός συγκλονιστικού απροόπτου δεν αλλάζει ούτε στον τελικό, ο Γουόκερ έκανε ηγετική εμφάνιση την Τετάρτη οπότε έχει πάλι απόλυτο προβάδισμα έναντι του Τρίπιερ, το δίδυμο στον άξονα δεν χαλάει, οπότε ο Χέντερσον θα φέρει την εμπειρία του από τον πάγκο. Το διαχρονικό δίλλημα αφορά μια θέση στην τριάδα. Ο Σάκα επέστρεψε βασικός με τη Δανία και ο Σάουθγκεϊτ τον πιστεύει, ο Φόντεν που μπήκε στην παράταση, έδειξε πολύ κεφάτος και δραστήριος, είναι όμως πλέον εξαιρετικά αμφίβολος, οπότε ο ακραίος της Αρσεναλ λογικά παραμένει στο αρχικό σχήμα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Σαμ Τζόνστον (Γουέστ Μπρομ), Τζόρνταν Πίκφορντ (Εβερτον). Ααρον Ράμσντεϊλ (Σέφιλντ Γιουν.).

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Κίεραν Τρίπιερ (Ατλέτικο), Τάιρον Μινγκς (Αστον Βίλα), Κόνορ Κόαντι (Γουλβς), Μπεν Τσίλγουελ (Τσέλσι), Χάρι Μαγκουάιρ (Μάντσεστερ Γ.) Κάιλ Γουόκερ (Μάν. Σίτι), Λουκ Σο (Μάντσεστερ Γ.), Τζον Στόουνς (Μάν. Σίτι), Ρις Τζέιμς (Τσέλσι), Μπεν Γουάιτ (Μπράιτον).

ΜΕΣΟΙ: Ντίκλαν Ράις (Γουέστ Χαμ), Κάλβιν Φίλιπς (Λιντς), Τζουντ Μπέλινγχαμ (Ντόρτμουντ), Τζακ Γκρίλις (Αστον Βίλα), Μπουκαγιό Σακά (Αρσεναλ), Μέισον Μάουντ (Τσέλσι), Τζόρνταν Χέντερσον (Λίβερπουλ)

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Χάρι Κέιν (Τότεναμ), Ντομινίκ Κάλβερτ Λιούιν (Εβερτον), Τζέιντον Σάντσο (Ντόρτμουντ), Φιλ Φόντεν (Μάν. Σίτι) , Ραχίμ Στέρλινγκ (Μάν. Σίτι), Μάρκους Ράσφορντ (Μάντσεστερ Γ.).

*** Και τα 10 γκολ της στο τουρνουά είναι από προσπάθειες εντός της μεγάλης περιοχής, τα μισά εξ αυτών με κεφαλιές

*** 31% η ακρίβεια στις σέντρες (27/88), 88% η ακρίβεια στις πάσες, με μέσο όρο κατοχής στο 54%.

 *** Δεν έχει χάσει ποτέ σε αγώνα τελικής φάσης μεγάλου τουρνουά στο Γουέμπλεϊ, ρεκόρ 10-5-0. Στο ίδιο στάδιο, το συνολικό ρεκόρ που τρέχει είναι 187-73-39, με 12 νίκες στα 15 πιο πρόσφατα.

*** Μετράει μόνο μια ήττα (Ισλανδία) στα 17 (9-7-1) πιο πρόσφατα παιχνίδια της σε τελική φάση Euro.

*** 10η παρουσία σε τελική φάση, το 1968 τερμάτισε 3η, στον ημιτελικό το 1996.

*** Εχει κρατήσει 17 καθαρά δίχτυα στα 22 πιο πρόσφατα ματς για όλες τις διοργανώσεις, μηδέν παθητικό στα 10/11 τελευταία για το Euro στο «Γουέμπλεϊ».

*** 726 αγωνιστικά λεπτά πέρασαν χωρίς να δεχθεί γκολ με το εθνόσημο ο Πίκφορντ, έσπασε το ρεκόρ του τεράστιου Γκόρντον Μπανκς (720) από το 1966.

*** 3-6 το ρεκόρ της στη διαδικασία των πέναλτι. Μια από τις αποτυχημένες προσπάθειες ήταν κόντρα στην Ιταλία, το 2-4 στον προημιτελικό του Euro 2012.

Ιταλία

ΟΛΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΕΥΡΩΠΗΣ NATIONS LEAGUE GROUP A
ΟΛΑ ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ ΕΠΟΜΕΝΑ

Αγγλία

ΟΛΑ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΕΥΡΩΠΗΣ NATIONS LEAGUE GROUP A
ΟΛΑ ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ ΕΠΟΜΕΝΑ

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ

EURO 2008 - 2010/2011 - 2012 - 2014/2015 - 2016 - 2018/2019 - 2019 - 2020 1 - 1 2023 1 - 2 2024 -
ΔΙΕΘΝΗ ΦΙΛΙΚΑ 2014 - 2015 1 - 1 2016 - 2017 - 2018 - 2019 - 2020 - 2021 - 2022 - 2023 -