«Φέλτινς Αρένα» (50.000 θ.), Γκελζενκίρχεν.
Διαιτητής: Ουμούτ Μελέρ (Τουρκία)
Τι Ισχύει: Νοκ άουτ αγώνας για την πρόκριση στα προημιτελικά. Σε περίπτωση ισοπαλίας ακολουθεί παράταση κι αν χρειαστεί πέναλτι. Ο νικητής του ζευγαριού θα αντιμετωπίσει στην επόμενη φάση τον νικητή από το Ελβετία – Ιταλία.
Αγγλία - Σλοβακία ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ
Αγγλία ΑΝΑΛΥΣΗ
Το αφήγημα δεν άλλαξε ιδιαίτερα ούτε στο φινάλε των ομίλων. Το 0-0 με τη Σλοβενία μπορεί να της έδωσε και με τη βούλα την πρωτιά στον όμιλο, παρόλα αυτά η εικόνα της και στο 3ο ματς του τουρνουά γέννησε προβληματισμούς και έντονους μάλιστα. Ανυπόφορη παρουσία στα πρώτα 45’, κομμένη στα δύο, καμιά δημιουργία με όλους τους παίκτες κλειδιά – ειδικά τον Μπέλιγχαμ- μακριά από τα μίνιμουμ στάνταρ, κανένα πλάτος στον παιχνίδι της και μπόλικος εκνευρισμός στη ροή.
Όχι πως ανέβηκε κατακόρυφα στο β’, αλλά η είσοδος του Μέινου και μια συνολικότερη προσπάθεια έντασης την έκαναν κάπως πιο ορθολογική στο παιχνίδι της, όμως και πάλι στο κομμάτι της ουσίας το πρόσημο ήταν κυριολεκτικά αρνητικό.
Και βέβαια οι αριθμοί δεν λένε ψέματα – με 0.75 xGoals μ. ό. ανά παιχνίδι (21η στην αντίστοιχη κατάταξη), 9.7 σουτ μ. ό. ανά παιχνίδι (20η στην αντίστοιχη κατάταξη) και 17.3 επαφές μ. ό. ανά παιχνίδι (16η στην αντίστοιχη κατάταξη). Τουλάχιστον αμυντικά τα πήγε θετικότερα, τα 0.38 x GA ανά παιχνίδι ήταν τα λιγότερα που δέχθηκε μια ομάδα σε αυτό το πρώτο κομμάτι της διοργάνωσης.
Αγγλία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η εικόνα της την Τετάρτη δεν άρεσε προφανώς στον κόσμο της, πολλές οι αποδοκιμασίες στη λήξη κυρίως προς το πρόσωπο του Σάουθγκεϊτ (ο οποίος δέχτηκε και κάποια ποτήρια…), με τον Άγγλο ομοσπονδιακό μάλλον προβληματισμένο: «Μπορώ να αντιληφθώ την αντίδραση που αφορά το πρόσωπο μου και μάλλον είναι καλύτερα που όλο αυτό στρέφεται προς εμένα και όχι προς την ομάδα. Παράλληλα όμως δημιουργεί και ένα αρκετά ασυνήθιστο σκηνικό για όλους μας, δεν είδα κάποια άλλη ομάδα να προκρίνεται και να γίνεται δέκτης τέτοιων αντιδράσεων».
Την ίδια ώρα συνεχίζει να εμφανίζεται αισιόδοξος για το σκέλος που αφορά τη συνέχεια στο τουρνουά: «Υπάρχουν πολλά πράγματα που αρχίζουν να δένουν, να παίρνουν τη μορφή που θέλουμε. Είχαμε πολλά θέματα πριν ταξιδέψουμε στη Γερμανία, όμως με τη Σλοβενία είδα το ότι μπορούμε να γίνουμε επικίνδυνοι αλλά και να πάρουμε πράγματα από παίκτες που έρχονται από τον πάγκο». Η τελευταία αναφορά έχει να κάνει κυρίως με τον Μέινου που άλλαξε στο ημίχρονο τον απογοητευτικό Γκάλαχερ, ενώ και ο Πάλμερ που μπήκε στο τελευταίο 20λεπτο φάνηκε ότι μπορεί να δώσει πνοή επιθετικά.
Πάλι καλά πάντως, όλα έδειχναν Ολλανδία σε μια πολύ σκληρή μάχη στους 16, όχι βέβαια πως τη Σλοβακία μπορεί να την πάρει αψήφιστα, αλλά το ταμπλό στο οποίο έχει πέσει είναι ξεκάθαρα το πιο βατό που θα μπορούσε να περιμένει.
Αγωνιστικά, ο Φόντεν μετά τη Σλοβενία πέταξε για Αγγλία αφού έγινε για 3η φορά πατέρας, επέστρεψε πάντως και προπονήθηκε. Απ’ την άλλη, είναι πια έτοιμος να γυρίσει στην αποστολή ο Σο που ξεπέρασε τον τραυματισμό του, είναι ένα συν αφού ο Τρίπιερ έπαιζε κατ’ ανάγκη αριστερά και αχρηστεύεται αφού δεν είναι σε θέση (δεξιοπόδαρος γαρ) να δώσει το παραμικρό πλάτος ανεβαίνοντας. Ο Τρίπιερ που κουβαλάει ενοχλήσεις και δίνεται αμφίβολος.
ΤΑΚΤΙΚΗ (4-2-3-1): Πίκφορντ – Γουόκερ, Στόουνς, Γκουέ, Τρίπιερ – Ράις, Μέινου - Σακά, Μπέλιγχαμ, Φόντεν - Κέιν.
Η δεδομένη αλλαγή αφορά τον άξονα. Ο Μέινου μπήκε στο ημίχρονο με τους Σλοβένους και έφερε ένταση και μια πληθωρικότητα στη μεσαία γραμμή, κάτι που δεν υπήρχε όσο έπαιζε ο απογοητευτικός Γκάλαχερ, ενώ μάλλον έχει καεί πια το χαρτί του Άρνολντ που ξεκίνησε στα δύο πρώτα του ομίλου στην θέση αυτή. Από εκεί και πέρα κάμποσες εικασίες. Αριστερά στους μπακ είναι ερωτηματικό αν ο Σο με το καλημέρα μπορεί να πέσει στη μάχη, ενώ αν δεν είναι 100% και ο Τρίπιερ, υπάρχει η ύστατη λύση του Κονσά. Παράλληλα δεν είναι λίγες οι φωνές που ζητούν φανέλα βασικού για έναν εκ των Πάλμερ, Γκόρντον στην τριάδα πίσω από τον Κέιν, ειδικά αν ο Φόντεν που έχασε κάποιες προπονήσεις μείνει πάγκο. Υπάρχει μια λογική στα επιχειρήματα τους, όμως μέχρι τώρα ο Σάουθγκεϊτ δεν έχει δείξει διάθεση να ρισκάρει αφήνοντας έξω τα βαριά χαρτιά του.
ΑΠΟΣΤΟΛΗ
ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Τζόρνταν Πίκφορντ (Έβερτον), Ντιν Χέντερσον (Κρίσταλ Πάλας), Άαρον Ράμσντεϊλ (Άρσεναλ).
ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Κάιλ Γουόκερ (Μάντσεστερ Σίτι), Τζον Στόουνς (Μάντσεστερ Σίτι), Τζόε Γκόμες (Λίβερπουλ), Λιούις Ντανκ (Μπράιτον), Έζρι Κονσά (Άστον Βίλα), Λουκ Σο (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Μαρκ Γκουέ (Κρίσταλ Πάλας), Κίεραν Τρίπιερ (Νιούκαστλ).
ΜΕΣΟΙ: Ντίκλαν Ράις (Άρσεναλ), Κόνορ Γκάλαχερ (Τσέλσι), Τζουντ Μπέλιγχαμ (Ρεάλ), Κόουλ Πάλμερ (Τσέλσι), Κόμπι Μέινου (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Άνταμ Γουάρτον (Κρίσταλ Πάλας), Έμπε Έζε (Κρίσταλ Πάλας), Τ. Αλεξάντερ-Αρνολντ (Λίβερπουλ)
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Φιλ Φόντεν (Μάν. Σίτι), Άιβαν Τόνι (Μπρέντφορντ), Άντονι Γκόρντον (Νιούκαστλ), Τζάροντ Μπόουεν (Γουέστ Χαμ), Ολι Γουάτκινς (Νιούκαστλ), Χάρι Κέιν (Μπάγερν), Μπουκαγιό Σακά (Άρσεναλ),
Αγγλία BETTING TIPS
5-1-0 με 11-3 γκολ σε έξι αγώνες κόντρα στη Σλοβακία, ανεξαρτήτως έδρας και διοργάνωσης.
11η παρουσία σε τελική φάση Euro και 9η στα 10 τελευταία τουρνουά.
Πιο επιτυχημένη παρουσία στο προηγούμενο Euro, 1η στον όμιλο, έφτασε ως τον τελικό όπου και έχασε στα πέναλτι.
4ο μεγάλο τουρνουά του Σάουθγκεϊτ στον πάγκο της εθνικής, άλλα τρία με συμμετοχή σαν παίκτης.
Αν εξαιρεθούν παιχνίδια που πήγαν στη διαδικασία των πέναλτι, η Αγγλία τρέχει ρεκόρ 11-9-1 στα Euros.
13 γκολ από τον Κέιν στα τέσσερα πρόσφατα μεγάλα τουρνουά (Μουντιάλ 2018,2022 και Euro 2020), τα περισσότερα που έχει σκοράρει Ευρωπαίος παίκτης.
11 γκολ ενεργητικό από στημένες φάσεις στα τρία πρόσφατα μεγάλα τουρνουά (Μουντιάλ 2018,2022 και Euro 2020).
Κόντρα στη Δανία ήταν το πρώτο γκολ που δέχτηκε σε φάση ομίλων από το Euro του 2016.
1-1-0 το ρεκόρ της στη φάση των 16.
Σλοβακία ΑΝΑΛΥΣΗ
Για δεύτερη φορά στην ιστορία της κατάφερε να προκριθεί στους «16», κάτι από μόνο του συνιστά μεγάλη επιτυχία. Η προηγούμενη ήταν το 2016, όταν συναντήθηκε με την τότε Παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία, από την οποία ηττήθηκε με 3-0. Το 2020 συμμετείχε και πάλι, ωστόσο δεν μπόρεσε να προκριθεί από τη φάση των ομίλων.
Φέτος βρέθηκε στον ίδιο όμιλο με Ρουμανία, Ουκρανία και Βέλγιο, με όλες τις ομάδες να κερδίζουν τελικά τέσσερις βαθμούς, με τη Σλοβακία να καταλαμβάνει την τρίτη θέση, μετά από τετραπλή ισοβαθμία. Ωστόσο, οι τέσσερις βαθμοί, που κατέκτησε ήταν αρκετοί για να της δώσουν την πρόκριση ως μια από τις τέσσερις καλύτερες τρίτες της φάσης των ομίλων. Πρωταγωνιστής αυτής την πρόκρισης είναι ο δεξιός εξτρέμ Ιβάν Σχρανζ, της Σλάβια Πράγας, που έχει σκοράρει τα δυο από τα τρία τέρματα.
Η εικόνα της και στα τρία παιχνίδια της διοργάνωσης ήταν άκρως ανταγωνιστική, ενώ είναι υπεύθυνη και για μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της φάσης των ομίλων, αφού στην πρεμιέρα επικράτησε με 1-0 του Βελγίου. Στη συνέχεια ηττήθηκε με 1-2 από την Ουκρανία, παρουσιάζοντας σημάδια κόπωσης στο δεύτερο ημίχρονο της αναμέτρησης, ενώ την τελευταία αγωνιστική πήρε έναν «βολικό» βαθμό απέναντι στη Ρουμανία, με 1-1, αν και αντικειμενικά ήταν καλύτερη στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης.
Σλοβακία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πλέον έχει μπροστά της τη μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας της, αφού είναι το απόλυτο αουτσάιντερ απέναντι στο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου.
Ο Ιταλός τεχνικός Φρανσέσκο Καλσόνα, που είναι πρωτάρης σε τέτοιου είδους διοργανώσεις, δεν είναι από τους προπονητές που αλλάζουν το σύστημα της ομάδας ανάλογα με τον αντίπαλο, παραμένοντας πιστός στο 4-3-3. Στα θετικά το ότι δεν αντιμετωπίζει προβλήματα απουσιών έχοντας ετοιμοπόλεμους και τους 26 ποδοσφαιριστές του.
Ωστόσο, ο ίδιος έχει καταλήξει σε έναν βασικό κορμό, καθώς δεν είναι τυχαίο πως στα δυο πρώτα παιχνίδια παρέταξε την ίδια ακριβώς ενδεκάδα, ενώ στο τρίτο άλλαξε μόνο το σέντερ φορ.
ΠΙΘΑΝΗ 11ΑΔΑ (4-3-3): Ντουμπράφκα – Πέκαρικ, Βάβρο, Σκρίνιαρ, Χάντσκο – Ντούντα, Λομπότκα, Κούτκσα – Σχρανζ, Μποζένικ, Χαράσλιν
Απέναντι στην Αγγλία δεν θα πρέπει να περιμένουμε αλλαγές, πέρα από την επιστροφή του Μποζένικ, στην κορυφή της επίθεσης, αφού είναι καλύτερος στο ψηλό παιχνίδι από τον Στρέλετς, που τον αντικατέστησε απέναντι στους Ρουμάνους.
ΑΠΟΣΤΟΛΗ
ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Μάρτιν Ντουμπράφκα (Νιούκαστλ), Μάρτιν Ρόντακ (Φούλαμ), Χένριχ Ράβας (Νιού Ίνγκλαντ Ρεβολούσιον).
ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Πίτερ Πέκαρικ (Χέρτα Βερολίνου), Ντένις Βάβρο (Κοπεγχάγη), Άνταμ Όμπερτ (Κάλιαρι), Νόρμπετ Γκιομπέρτ (Σαλερνιτάνα), Μίλαν Σκρίνιαρ (Παρί Σεν Ζερμέν), Βέρνομ Ντι Μάρκο (Χάτα), Νταβίντ Χάντσκο (Φέγενορντ), Σεμπάστιαν Κόσα (Τρναβα).
ΜΕΣΟΙ: Τόμας Ρίγκο (Μπάνικ Οστράβα), Άντρεϊ Ντούντα (Βερόνα), Λάσλο Μπένες (Αμβούργο), Πάτρικ Χροσόφσκι (Γκενκ), Γιουράι Κούτσκα (Σλόβαν Μπρατισλάβας), Ματέους Μπέρο (Μπόχουμ), Στάνισλαβ Λομπότκα (Νάπολι).
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Τόμας Σουσλόφ (Βερόνα), Ρόμπερτ Μποζένικ (Μποαβίστα), Νταβίντ Στρέλετς (Σλόβαν Μπρατισλάβας), Λούκας Χαράσλιν (Σπάρτα Πράγας), Ιβάν Σχρανζ (Σλάβια Πράγας), Νταβίντ Ντούρις (Άσκολι), Λέο Σάουερ (Φέγενορντ), Λούντομιρ Τούπτα (Λίμπερετς).
Σλοβακία BETTING TIPS
Στα δέκα παιχνίδια της σε τελική φάση Euro έχει κρατήσει μόλις δυο φορές ανέπαφη την εστία της.
Τα τρία φετινά παιχνίδια της στο Euro 2024 είχαν γκολ πριν συμπληρωθεί το πρώτο ημίωρο.
Συνολικά στο τουρνουά έχει δεχθεί μόλις δυο κάρτες, όσες δηλαδή και η Ολλανδία, κάτι που αποτελεί την καλύτερη επίδοση για το Euro 2024.
Σε 37 τελικές προσπάθειες της στο Euro 2024 οι 13 έχουν καταλήξει στο τέρμα, Το ποσοστό αυτό συνιστά ρεκόρ στην ιστορία της Σλοβακίας, ενώ πρέπει να αναλογιστούμε πως το 2020 είχε μόλις 2 εντός στόχου.
Αγγλία - Σλοβακία ΣΤΟΙΧΗΜΑ
ΠΡΟΤΑΣΗ: 1 (1,45)
Σύμφωνοι, δεν θέλει μάτι ειδικού ούτε και τις πιο βαθιές ποδοσφαιρικές γνώσεις προκειμένου να αντιληφθεί κάποιος το ότι η Αγγλία ως τώρα στο τουρνουά δεν τσουλάει. Σίγουρα σκαλωμένη στο δημιουργικό κομμάτι και ακόμη πιο σίγουρα με τη γνωστή πίεση που προκύπτει πάντα στο περίγυρο της όταν το πράγμα δεν πάει καλά. Πλέον όμως μιλάμε για νοκ άουτ ματς, do or die και σε αυτή την περίπτωση η αίσθηση μας είναι πως θα δούμε μια πιο πεισμωμένη, πιο αποφασιστική ομάδα, στο γκρουπ μια αστοχία μπορεί να διορθωθεί, εδώ τώρα όμως όχι, το λάθος σημαίνει και επιστροφή σπίτι. Σαφώς και δεν είναι του πεταματού η Σλοβακία, είναι όμως από εκείνες τις περιπτώσεις που το ειδικό βάρος και η ποιότητα συγκεκριμένων μονάδων μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Στο 1,45 ο άσος στο Betshop, απόδοση φανέλας ομολογουμένως, αφού βάσει εικόνας θα ήθελε κάτι ψηλότερο.
Under 2,5
Δύσκολη η επαφή με το γκολ για τους Άγγλους, τέλειωσαν τον όμιλο με 0.75 xGoals μ. ό. ανά παιχνίδι, από τις χειρότερες επιδόσεις των 24, παράλληλα όμως αμυντικά δεν επέτρεψε και η ίδια καταστάσεις, με 0.38 x GA μ. ό. ανά παιχνίδι. Μιλάμε για νοκ άουτ, η Σλοβακία δύσκολα θα μπει σε φάση να το πάει σε run ‘ n’ gun τέμπο, οπότε δεν θα αποκλείαμε να δούμε οριακό 90λεπτο σε ό,τι αφορά το σκορ. Στο 1,75 το Under 2,5
Under 5,5 κόρνερ Αγγλία
Είναι κοινός τόπος πως επιθετικά η Αγγλία δεν πάτησε πειστικά στο γκρουπ. Παρά την ποιότητα μπροστά, η έλλειψη πλάτους στο παιχνίδι της αλλά στις πλαγιοκοπήσεις που αποτελούν κομμάτι της φιλοσοφίας της, έπαιξαν κομβικό ρόλο. Μόλις 9 κερδισμένα κόρνερ στον όμιλο, απόρροια και του ότι ο Τρίπιερ δεν ανεβαίνει με τίποτα πάνω από τη μεσαία γραμμή, δύσκολα θα αλλάξει και στο νοκ άουτ αυτό το σκηνικό. Στο 1,90 το Under 5,5 κόρνερ της Αγγλίας
Μποζένικ Over 0,5 προσπάθεια στο στόχο
Επανέρχεται στο αρχικό σχήμα των Σλοβάκων ο φορ της Μποαβίστα. Τα στημένα θα παίξουν κομβικό ρόλο για την ομάδα του απέναντι σε μια ως τώρα σφικτή άμυνα που δεν δίνει πολλές φάσεις στο ανοιχτό γήπεδο. Ιδιαίτερα αποτελεσματικός στο ψηλό παιχνίδι κι αυτό μας δίνει την πάσα για να ποντάρουμε πάνω του. Στο 2,75 το Over 0,5 on target.