Αν. Ζαχαράκης: Έξι τρελά σενάρια για τη σεζόν στην Μπουντεσλίγκα

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Matchmoney on the go

Αν. Ζαχαράκης: Έξι τρελά σενάρια για τη σεζόν στην Μπουντεσλίγκα

Δημοσιεύτηκε: Ανέστης Ζαχαράκης στις 12:54 02/04/2020

Όπως όλα τα πρωταθλήματα στην Ευρώπη –εντάξει, οι Λευκορώσοι είναι τρελοί και δεν πιάνονται- έτσι και η Μπουντεσλίγκα έχει διακοπεί και είναι αβέβαιο αν οι συνθήκες και ο κορονοϊός το επιτρέψουν για να ολοκληρωθεί. Το ιδανικό σενάριο θα ήταν η δράση να επιστρέψει το αργότερο μέσα στον Μάιο και ως τις 30 Ιουνίου να διεξαχθούν κανονικά οι εννιά αγωνιστικές που απομένουν για να αναδειχθεί ο πρωταθλητής και να γίνουν γνωστές οι ομάδες που θα κερδίσουν τα ευρωπαϊκά εισιτήρια αλλά και αυτές που θα υποβιβαστούν στην Τσβαϊτελίγκα.

Τι θα συμβεί όμως αν τελικά ο κορονοϊός εξακολουθήσει να φέρεται αμείλικτα με συνέπεια να μην υπάρχουν επαρκείς ημερομηνίες; Ο Ολάς στη Γαλλία έριξε τις δικές του ιδέες στο τραπέζι και η Bild, από την πλευρά της, προτείνει έξι τρελά σενάρια για να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα σε χρόνο ρεκόρ, υποστηρίζοντας πως οποιαδήποτε λύση κι αν προταθεί σίγουρα θα είναι καλύτερη από το να ματαιωθεί οριστικά η φετινή σεζόν.

1) Playstation – Διάρκεια: 1-2 μέρες

Πρόκειται για την πιο ακραία λύση στα όρια της επιστημονικής φαντασίας. Παρ’ όλα αυτά ας μην ξεχνάμε ότι στη ζωή μας έχουν μπει πλέον για τα καλά τα virtual sports και ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί κατακόρυφα οι ομάδες e-sports.

Το μόνο που χρειάζεται είναι μία κονσόλα, ένα Playstation ή ένα Xbox, ίντερνετ και το FIFA 20. Με το FIFA Pro Club μάλιστα θα μπορούσαν και οι 11 παίκτες μίας ομάδας να παίξουν την ίδια στιγμή χειριζόμενοι ο καθένας τον εαυτό του! Αρα ούτε η καραντίνα σπάει, ούτε τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία αφού όλοι οι παίκτες μπορούν να παίξουν από τους άνετους καναπέδες τους στα διαμερίσματά τους!

Αν μάλιστα η DFL αποφάσιζε τα ματς να κρίνονται σε οχτάλεπτη διάρκεια τότε θα ήταν εφικτό να γίνουν περισσότερα από ένα παιχνίδια την ημέρα και το πρωτάθλημα θα μπορούσε να ολοκληρωθεί το πολύ σε δύο 24ωρα!  

2) Πέναλτι – Διάρκεια: 2 μέρες

Εάν τα χρονικά περιθώρια κριθούν ασφυκτικά μία άλλη λύση θα μπορούσε να είναι η διαδικασία των πέναλτι. Κάθε ομάδα θα διαλέξει πέντε εκτελεστές και σε περίπτωση ισοπαλίας οι εκτελέσεις θα συνεχίζονται έως ότου προκύψει νικητής.

Με δεδομένο ότι απομένουν 83 αναμετρήσεις ακόμη για να ολοκληρωθεί η Μπουντεσλίγκα, θα επιλεχθεί ένα γήπεδο για να γίνουν όλες οι εκτελέσεις πέναλτι εκεί και να μην τρέχουν οι ομάδες εν μέσω κορονοϊού από τη μία πόλη στην άλλη για μία διαδικασία που κρατάει το πολύ δέκα λεπτά.

Μπορούσια Ντόρτμουντ - Βέρντερ - Μπουντεσλίγκα
Η ευκαιρία των τερματοφυλάκων να γίνουν ήρωες

Βέχορστ (Βόλφσμπουργκ), Βέρνερ (Λειψία), Χένινγκς (Φορτούνα), Λεβαντόφσκι (Μπάγερν) και Βάλντσμιντ (Φράιμπουργκ) είναι οι κορυφαίοι εκτελεστές πέναλτι φέτος με 3/3 χτυπήματα. Ειδική μνεία αξίζει και ο Φινμπόγκασον (Αουγκσμπουργκ), ο οποίος στην καριέρα του στην Μπουντεσλίγκα έχει χτυπήσει εννιά πέναλτι ευστοχώντας σε όλα.

Σε ό,τι αφορά στους τερματοφύλακες, οι Μπάουμαν (Χοφενχάιμ), Γκίκιεβιτς (Ουνιόν), Χορν (Κολωνία), Κούμπεκ (Αουγκσμπουργκ), Νόιερ (Μπάγερν), Ζόμερ (Γκλάντμπαχ), Τσέντνερ (Μάιντς) και Στέφεν (Φορτούνα) έχουν όλοι τους πιάσει φέτος ένα πέναλτι. Το καλύτερο πάντως ποσοστό καριέρας στα γερμανικά γήπεδα κατέχει ο Τραπ (Αϊντραχτ) με πέντε αποκρούσεις σε 17 πέναλτι.

3) Νοκ άουτ αγώνες – Διάρκεια: 10 ημέρες

Σκεφτείτε ένα μοντέλο με νοκ άουτ αγώνες που θα έδινε το δικαίωμα ακόμη και στις ουραγούς της Μπουντεσλίγκα, την Πάντερμπορν και τη Βέρντερ, να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα. Ναι, θα ήταν άδικο, αλλά θα ήταν και συναρπαστικό.

Μονοί αγώνες, όλοι νοκ άουτ με τις ομάδες που έχουν καλύτερη βαθμολογία στις πρώτες 25 αγωνιστικές του πρωταθλήματος να διατηρούν το πλεονέκτημα έδρας. Πρώτα θα καθοριστούν οι δύο σύλλογοι που θα υποβιβαστούν. Αρα η 15η Μάιντς θα δώσει νοκ άουτ παιχνίδι με τη 18η Πάντερμπορν και η 16η Φορτούνα με τη 17η Βέρντερ. Οι δύο ηττημένες παίρνουν τον δρόμο για την Τσβάιτε και οι δύο νικήτριες κατατάσσονται στη 15η και 16η θέση για να λάβουν μέρος στα νοκ άουτ του τίτλου.

Φανταστείτε το σαν ένα δένδρο σε τουρνουά τένις. Η πρώτη Μπάγερν και η δεύτερη Ντόρτμουντ κόντρα στις δύο νικήτριες των αγώνων υποβιβασμού, η τρίτη Λειψία απέναντι στη 14η Αουγκσμπουργκ, η τέταρτη Γκλάντμπαχ με τη 13η Χέρτα, η πέμπτη Λεβερκούζεν με τη 12η Αϊντραχτ και ούτω καθεξής.

Οι τέσσερις ομάδες που θα φτάσουν στους δύο ημιτελικούς θα παίξουν την ερχόμενη σεζόν στο Τσάμπιονς Λιγκ και ο πρωταθλητής θα κριθεί σε έναν μονό τελικό. Από τους τέσσερις ηττημένους των προημιτελικών θα προκύψουν δύο ακόμη νοκ άουτ ματς για να καθοριστούν τα δύο εισιτήρια για το Γιουρόπα Λιγκ.

Συνολικά 19 αγώνες, οι οποίοι θα μπορούσαν να διεξαχθούν κάθε δύο ημέρες, άρα το πολύ σε 10 ημέρες η Μπουντεσλίγκα θα έχει ολοκληρωθεί. Το ίδιο μοντέλο μπορεί να εφαρμοστεί και στην Τσβάιτε για να καθοριστούν οι δύο ομάδες που θα ανέβουν και οι δύο που θα πέσουν.

4) Κέρμα – Διάρκεια: 1 μέρα

Οι αρχηγοί διαλέγουν πλευρά, ο διαιτητής στρίβει το κέρμα και έτσι το αποτέλεσμα και των 83 αγώνων που απομένουν καθορίζεται εν ριπή οφθαλμού.

Η Κολωνία έχει βιώσει στο παρελθόν πολύ καλά στο πετσί της το πόσο σκληρό είναι να χάνεις στο κέρμα. Τη σεζόν 1964/65 διεκδίκησε την πρόκρισή της στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών κόντρα στη Λίβερπουλ. Οι δύο αγώνες ήρθαν ισόπαλοι 0-0. Τότε δεν είχε εισαχθεί ακόμη η διαδικασία των πέναλτι με συνέπεια Κολωνία και Λίβερπουλ να δώσουν και τρίτο ματς, αυτήν τη φορά όμως στο ουδέτερο Ρότερνταμ.

24 Μαρτίου 1965, το παιχνίδι λήγει εκ νέου ισόπαλο (2-2). Η μόνη λύση που μένει πλέον είναι το κέρμα. Ο διαιτητής το στρίβει αλλά αυτό κάθεται σχεδόν όρθιο ανάμεσα στη λάσπη και το χορτάρι. Δεύτερη προσπάθεια και η απόφαση τώρα είναι ξεκάθαρη: Η Κολωνία εκτός, η Λίβερπουλ στα ημιτελικά…

Λίβερπουλ - Κολωνία - 24 Μαρτίου 1965
Λέτε να ζήσουμε ξανά εποχές του 1965 όταν οι παίκτες της Λίβερπουλ και της Κολωνίας κοίταζαν με αγωνία πώς θα προσγειωθεί το κέρμα…

Άλλη μία ιστορική απόφαση με κέρμα λήφθηκε το 1968 στην τελική φάση του Euro. Η διοργανώτρια Ιταλία αναμετράται στη Νάπολι με τη Σοβιετική Ενωση στα ημιτελικά στις 5 Ιουνίου. Ο αγώνας μετά από 120 λεπτά, μαζί με την παράταση, λήγει ισόπαλος 0-0. Τελικά την πρόκριση στον τελικό παίρνει η Ιταλία των Τζοφ, Ρίβα, Ριβέρα, Ντομενγκίνι, Ματσόλα, Φακέτι στο στρίψιμο του νομίσματος από τον Γερμανό διαιτητή, Κουρτ Τσένσερ.

Μετέπειτα η Ιταλία κατακτάει τον τίτλο κόντρα στη Γιουγκοσλαβία σε επαναληπτικό παιχνίδι (2-0) στις 10 Ιουνίου, αφού το πρώτο ματς στις 8 του μήνα είχε λήξει ισόπαλο 1-1.

5) Καραντίνα στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία – Διάρκεια: 17 ημέρες

Το κρατίδιο της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας είναι ιδανικό για να διεξαχθούν και οι 83 αναμετρήσεις που απομένουν σε καθεστώς καραντίνας. Και αυτό διότι σε μικρές αποστάσεις υπάρχουν εννιά γήπεδα πρώτης και δεύτερης κατηγορίας (Ντόρτμουντ, Γκελζενκίρχεν, Ντίσελντορφ, Κολωνία, Μπίλεφελντ, Πάντερμπορν, Γκλάντμπαχ, Λεβερκούζεν, Μπόχουμ), που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να περιοριστούν οι μεγάλες μετακινήσεις.

Πριν ξεκινήσει η αγωνιστική δράση, οι παίκτες όλων των ομάδων της Μπουντεσλίγκα μαζί με τα τεχνικά επιτελεία, τους γιατρούς, τους οδηγούς λεωφορείων και τους σεφ θα μπουν σε καραντίνα 14 ημερών σε ξενοδοχεία του συγκεκριμένου κρατιδίου για να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού. Μετά από δύο εβδομάδες οι ομάδες θα αρχίσουν να αγωνίζονται κεκλεισμένων των θυρών κάθε δύο μέρες.

Η απομόνωση όλων θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής δράσης, ενώ οι αγώνες θα μπορούν να γίνονται σε διαφορετική ώρα προκειμένου να υπάρχει γεμάτο ποδοσφαιρικό τηλεοπτικό πρόγραμμα χωρίς παράλληλες μεταδόσεις. Ολο αυτό το εγχείρημα, το οποίο βέβαια δεν προβλέπει τι θα γίνεται με τις απαραίτητες προπονήσεις των ομάδων, δύναται να ολοκληρωθεί μέσα σε 17 ημέρες!

6) 5×5 – Διάρκεια: 5 μέρες

Στο αρνητικό ενδεχόμενο που υπάρχουν κρούσματα σε ποδοσφαιριστές ομάδων της Μπουντεσλίγκα, ή στις οικογένειές τους και υπό τον φόβο της μετάδοσης του ιού, γιατί να μην ολοκληρωθεί η σεζόν με αγώνες 5×5 ή, έστω, 6×6;!

Σε μικρότερες διαστάσεις, με μικρότερα τέρματα και λιγότερους παίκτες. Φυσικά όχι με ταξίδια, αλλά σε γήπεδα που θα έχουν οριστεί εξ αρχής σε μία καθορισμένη περιοχή. Οι αγώνες θα είναι 40λεπτοι, 20 λεπτά το ημίχρονο, και κάθε ομάδα θα μπορεί να παίζει δύο ματς την ημέρα. Μέσα σε πέντε μέρες οι Γερμανοί θα έχουν καθαρίσει…