Αφιέρωμα Αυστραλίας 2022/23: Ανεβαίνει το πρεστίζ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Matchmoney on the go
Αφιέρωμα Αυστραλίας, προγνωστικά Αυστραλίας

Αφιέρωμα Αυστραλίας 2022/23: Ανεβαίνει το πρεστίζ

Δημοσιεύτηκε: Γιάννης Μπαλαμπάνης στις 13:04 04/10/2022

Αφιέρωμα Αυστραλίας 2022/23: Ούτε το Μουντιάλ δεν αλλάζει κάτι στην Α-Λιγκ, πιστοί στις παραδόσεις τους οι Αυστραλοί, ξεκινούν τη σεζόν μέσα στον Οκτώβρη. Θα υπάρξει φυσικά διακοπή εν μέσω Παγκοσμίου Κυπέλλου, η εθνική των «καγκουρό» άλλωστε θα βρεθεί στο Κατάρ. Δύο συν ένα τα μεγάλα ονόματα που ανεβάζουν το πρεστίζ της λίγκας φέτος, πρόκειται για τον Πορτογάλο Νάνι, που θα φορά τη φανέλα της Βίκτορι, αλλά και τον Ντουάιτ Γιορκ που θα κοουτσάρει τη Μακάρθουρ. Το συν ένα, ο φορ Τσάρλι Όστιν, ικανότατος γκολτζής με μεγάλη καριέρα στην Αγγλία, αλλά όχι τόσο μεγάλο όνομα όσο οι προαναφερθέντες. Όσον αφορά τα προγνωστικά, οι 3 ομάδες της Μελβούρνης φαίνεται πως θα παλέψουν μεταξύ τους για τον τίτλο, κανείς όμως δεν μπορεί να διαγράψει το Σίδνεϊ ή την ανανεωμένη Μακάρθουρ.

Δες εδώ όλα τα προγνωστικά στοιχήματος του Match Money.

ΟμάδαΚατάκτηση
Μέλμπουρν Σίτι3,50
Μέλμπουρν Βίκτορι4,00
Σίδνεϊ7,00
Γουέστερν Σίδνεϊ Γουόντερερς7,00
Γουέστερν Γιουνάιτεντ9,00
ΜακΚάρθουρ10,00
Αδελαΐδα13,00
Νιούκαστλ Τζετς17,00
Σέντραλ Κοστ Μάρινερς21,00
Ουέλινγκτον Φίνιξ26,00
Μπρισμπέιν Ρόαρ34,00
Περθ Γκλόρι51,00
Οι αποδόσεις της Stοiximan στις 04.10.2022

Αφιέρωμα Αυστραλίας 2022/23: Κούρσα για δύο

ΜΕΛΜΠΟΥΡΝ ΣΙΤΙ

ΤΙΤΛΟΙ: 2 Πρέμιερ, 1 Τσάμπιονς Λιγκ, 1 Κύπελλο.

2017/18 3η            2018/19 5η     2019/20 2η  2020/21 1η      2021/22 1η

ΦΑΝΕΛΑ: Με τη ρετσινιά του λούζερ μέχρι και πριν μία διετία, όλα άλλαξαν από τη στιγμή που πήρε τον πρώτο της τίτλο. Παραμένει πάντως στη σκιά της Βίκτορι όσον αφορά το ποια είναι η μεγάλη ομάδα της πόλης.

ΠΟΛΗ/ΕΔΡΑ: Στην κουκλίστικη και πανάκριβη Μελβούρνη, πρωτεύουσα της κομητείας Βικτόρια. Σπίτι της το «ΑΑΜΙ», το μοιράζεται με τη Βίκτορι, δεν το γεμίζει ποτέ.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ (Πάτρικ Κισνόρμπο, 41 χρ., από Σεπτέμβριο 2020): Αναμορφωτής του κλαμπ, του έδωσε τη νοοτροπία του νικητή και έβαλε τίτλους στην τροπαιοθήκη.

ΡΟΣΤΕΡ: Ελάχιστες αλλαγές, 4 έφυγαν, ισάριθμοι ήρθαν. Από αυτούς που αποχώρησαν μόνο ο Μέτκαλφ θα λείψει, πιο σημαντική προσθήκη ο χαφ Βαλόν Μπερίσα από τη Ρεμς.

ΚΛΙΜΑ: Η περσινή ήττα από τη Γουέστερν στον τελικό του πρωταθλήματος δεν έκατσε καλά, ενώ ο γρήγορος αποκλεισμός φέτος στο κύπελλο στους «16» και οι μέτριες εμφανίσεις έχουν φέρει κάποιο μίνι προβληματισμό.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Παραδοσιακά, από τη στιγμή που ανέλαβε ο Κισνόρμπο, η ομάδα δεν ξεκινά εντυπωσιακά, βρίσκει όμως φόρμα από τον Νοέμβρη και μετά. Πιθανό ένα παρόμοιο σενάριο και για φέτος, υπάρχει εμπειρία και ποιότητα σε όλες τις γραμμές, δίκαια το πρώτο φαβορί για τον τίτλο στο αφιέρωμα Αυστραλίας 2022/3.

ΜΕΛΜΠΟΥΡΝ ΒΙΚΤΟΡΙ

ΤΙΤΛΟΙ: 3 Πρέμιερ, 4 Τσάμπιονς Λιγκ, 2 Κύπελλα.

2017/18 4η            2018/19 3η     2019/20 10η 2020/21 12η     2021/22 2η

ΦΑΝΕΛΑ: Το μεγαλύτερο κλαμπ της χώρας, πιστό και ένθερμο κοινό. Μισητή από όλους, μεγάλα ντέρμπι με την Αδελαΐδα (Classic Derby), το Σίδνεϊ (Big Blue) αλλά και τη συμπολίτισσα Σίτι.

ΠΟΛΗ/ΕΔΡΑ: Αφεντικό της Μελβούρνης, πάντα με κόσμο το «ΑΑΜΙ», οι οργανωμένοι της κάνουν φασαρία και το μετατρέπουν σε μία πραγματική έδρα, από τις λίγες της χώρας με οπαδικό παλμό.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ (Τόνι Πόποβιτς, 49 χρ., από το 2021): Από τα μεγάλα ονόματα της προπονητικής στη χώρα. Καταστροφικές οι εξορμήσεις του στην Ευρώπη, επέστρεψε πέρυσι στην Αυστραλία και έδωσε άμεσα στη Βίκτορι τη χαμένη της αίγλη.

ΡΟΣΤΕΡ: Μοιάζει ενισχυμένη. Από αυτούς που αποχώρησαν μόνο ο μπακ Ντέιβιντσον θα λείψει πραγματικά. Έκανε το μπαμ με την απόκτηση του Πορτογάλου εξτρέμ Νάνι που θα είναι και η ατραξιόν της φετινής σεζόν.

ΚΛΙΜΑ: Χαμόγελα και πάλι στη σκούρα μπλε πλευρά της πόλης, μετά από 2 σερί καταστροφικές σεζόν δείχνει να βρίσκει και πάλι το δρόμο της. Καλό πρόσωπο στα φιλικά αν και με χαμηλής δυναμικότητας αντιπάλους.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Με τον Πόποβιτς στον πάγκο και ένα από τα πιο γεμάτα ρόστερ δείχνει να μπορεί να παλέψει για τον τίτλο στο αφιέρωμα Αυστραλίας. Θέμα κύρους δεν υπάρχει, μιλάμε για έναν γίγαντα της Α-Λιγκ που επιστρέφει σε ανταγωνιστικά μονοπάτια μετά από μία διετία χειμερίας νάρκης.

Αφιέρωμα Αυστραλίας

Προγνωστικά Αυστραλίας: Σε δεύτερο πλάνο

ΣΙΔΝΕΪ

ΤΙΤΛΟΙ: 4 Πρέμιερ, 5 Τσάμπιονς Λιγκ, 1 Κύπελλο.

2017/18 1η            2018/19 2η     2019/20 1η  2020/21 2η      2021/22 8η

ΦΑΝΕΛΑ: Μεγάλο όνομα, σημαντική για τα δεδομένα της λίγκας οπαδική βάση. Σε μεγάλη κόντρα με τους Γουόντερερς, άσπονδους γείτονες από τη δυτική πλευρά της πόλης.

ΠΟΛΗ/ΕΔΡΑ: Πανέμορφη πόλη, υψηλό βιοτικό επίπεδο, πρωτεύουσα της Νότιας Νέας Ουαλίας. Πολύ σημαντικό πως επιστρέφει φέτος στο ανακαινισμένο «Αλιάνζ», έζησε για τα καλά στο πετσί του τη νομαδική ζωή τα τελευταία 2 χρόνια.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ (Στιβ Κόρικα, 49 χρ., από το 2018): Παιδί του κλαμπ, από το 2005 σαν παίκτης, έκλεισε την καριέρα του το 2010, όπου και ανέλαβε προπονητικά πόστα μικρότερων ηλικιών. Αμφισβητήθηκε έντονα πέρυσι και είναι υπό πίεση.

ΡΟΣΤΕΡ: Η τραγική περσινή σεζόν έφερε σχεδόν συθέμελες αλλαγές. Έξω παίκτες σημαίες όπως οι Νίνκοβιτς, Μπαραμπαρούσης, Μπομπό, συνολικά 13 αποχώρησαν, οι περισσότεροι πρωτοκλασάτοι. Λίγοι ήρθαν, καλές πάντως επιλογές, σημαντικότεροι ο πρώην άσος της Μάντσεστερ Σίτι, Τζακ Ρόντγουελ, αλλά και ο πρώην του ΠΑΟΚ Ρόμπερτ Μακ.

ΚΛΙΜΑ: Η περσινή σεζόν έφερε όπως ήταν λογικό ανακατατάξεις, ο Κόρικα δεν κάθεται άνετα φέτος στην καρέκλα του. Ο αποκλεισμός από ερασιτέχνες στο κύπελλο δεν βοήθησε, ίσως υπάρξουν αναταράξεις.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Περίεργη χρονιά, οι πολλές αλλαγές σε πρόσωπα δείχνουν να μετατρέπουν την επερχόμενη σεζόν σε μεταβατικού χαρακτήρα. Λογικά θα μπει στα πλέι οφ αλλά δύσκολα θα μπει σφήνα στις ομάδες της Μελβούρνης.

ΓΟΥΕΣΤΕΡΝ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ – Αφιέρωμα Αυστραλίας

ΤΙΤΛΟΙ: 1 Τσάμπιονς Λιγκ.

2017/18 –              2018/19 –     2019/20 5η  2020/21 10η     2021/22 3η

ΦΑΝΕΛΑ: Αισίως μπαίνει στην 4η σεζόν της ιστορίας της, η μεγάλη νίκη επί της Σίτι στον μεγάλο τελικό πέρυσι της έδωσε και τον πρώτο της τίτλο αυξάνοντας την οπαδική της βάση.

ΠΟΛΗ/ΕΔΡΑ: Η τρίτη και μικρότερη ομάδα της Μελβούρνης, εδρεύει στα δυτικά της πόλης. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα χρησιμοποιήσει παραπάνω από ένα γήπεδα ως έδρα, βασική θα είναι το «ΑΑΜΙ», στο οποίο αγωνίζονται και η Βίκτορι με τη Σίτι.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: (Τζον Αλοΐζι, 46 χρ., από Ιούλιο 2021): Το όνομά του θα είναι για πάντα συνδεδεμένο με τη Γουέστερν αφού είναι και ο πρώτος προπονητής που έφερε τρόπαιο στο κλαμπ με την επιστροφή του στους πάγκους μετά από ένα μικρό διάλειμμα.

ΡΟΣΤΕΡ: Ουσιαστικά το ίδιο με το περσινό, Αλοΐζι και διοίκηση δεν αλλάζουν τη συνταγή. Ελάχιστες προσθαφαιρέσεις, ο μέσος όρος ηλικίας (υψηλός) είναι ένα θέμα.

ΚΛΙΜΑ: Απίστευτη η περσινή σεζόν που της έφερε και τον πρώτο τίτλο της μικρής της ιστορίας. Σαφέστατα και το στάτους της σαν ομάδα αλλάζει, οι προσδοκίες αναμενόμενα και είναι μεγαλύτερες.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Η επανάληψη του περσινού θριάμβου είναι σαφώς δύσκολη, σίγουρα όμως όχι στη σφαίρα του ακατόρθωτου. Θα είναι τεράστια έκπληξη αν μείνει εκτός πλέι οφ, από εκεί και πέρα όλα παίζονται.

ΑΔΕΛΑΪΔΑ – Αφιέρωμα Αυστραλίας

ΤΙΤΛΟΙ: 2 Πρέμιερ, 1 Τσάμπιονς Λιγκ, 3 Κύπελλα.

2017/18 5η            2018/19 4η     2019/20 7η  2020/21 5η      2021/22 4η

ΦΑΝΕΛΑ: Παραδοσιακή δύναμη της Α-Λιγκ, κλαμπ με τίτλους και γερή οπαδική βάση που πάντως δυσκολεύεται να κάνει το κάτι παραπάνω τα τελευταία χρόνια.

ΠΟΛΗ/ΕΔΡΑ: Πρωτεύουσα της Νότιας Αυστραλίας η Αδελαΐδα. Καυτό από όλες τις πλευρές το «Κούπερς», και όσον αφορά τον πιστό της κόσμο αλλά και τις θερμοκρασίες, που είναι κατά περιόδους αφόρητες.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ (Καρλ Βαρτ, 52 χρ., από το 2020): Σταθερά στο τιμόνι της από τον Σεπτέμβρη του ’20, όταν και μετά την αποχώρηση του τότε τεχνικού λόγω της πανδημίας ανέλαβε σαν υπηρεσιακός. Άνθρωπος του κλαμπ για χρόνια, δεν τον κουνάει (σχεδόν) τίποτα.

ΡΟΣΤΕΡ: Χωρίς σημαντικές αλλαγές. Περισσότεροι έφυγαν παρά ήρθαν, γενικά όμως δεν θα τη λέγαμε αποδυναμωμένη. ΟΚ μεσοεπιθετικά, η άμυνα είναι ένα θεματάκι.

ΚΛΙΜΑ: Τίποτα το ιδιαίτερο. Πρόκειται έτσι κι αλλιώς για ένα κλαμπ το οποίο πατάει σε σωστές βάσεις, ιδιαίτερος θόρυβος δεν υπάρχει ενώ και η προετοιμασία δεν είχε κωδωνοκρουσίες.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Σχεδόν αναγκασμένη να πρωταγωνιστεί. Όπου «πρωταγωνιστεί» βλέπετε πλέι οφ, σχεδόν μόνιμη θαμώνας της 6άδας, από εκεί και πέρα είναι το πρόβλημα, αφού δυσκολεύεται χαρακτηριστικά στη φάση των νοκ άουτ. Κάπως έτσι μοιάζει και η φετινή σεζόν, δύσκολα θα μείνει εκτός, το θέμα είναι η βελτίωση από εκεί και πέρα.

ΜΑΚΑΡΘΟΥΡ

ΤΙΤΛΟΙ: 1 Κύπελλο.

2017/18 –              2018/19 –      2019/20 –   2020/21 6η      2021/22 7η

ΦΑΝΕΛΑ: Το πιο νεαρό κλαμπ της Α-Λιγκ, ξεκινά την 3η του σεζόν. Χωρίς οπαδική βάση φυσικά, κάνει πάντως καλές καμπάνιες και κοιτά να φέρει οικογένειες στο γήπεδο.

ΠΟΛΗ/ΕΔΡΑ: Κλαμπ του Σίδνεϊ, σαφώς πολύ μικρότερο στάτους από την ομώνυμη ομάδα και τους Γουόντερερς. Λίγος κόσμος στο γήπεδο της «Κάμπελταουν», χαρακτηριστικές οι «κουδούνες» που ηχούν στα ματς των «ταύρων».

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ (Ντουάιτ Γιορκ, 50 χρ., νέος): Το μεγαλύτερο όνομα της κατηγορίας, ο πρώην φορ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κάνει το ντεμπούτο του στην προπονητική έχοντας συμπληρώσει μισό αιώνα ζωής. Εδώ και 3 χρόνια το πάλευε, έφαγε πόρτα όμως από Σάτον και Άστον Βίλα.

ΡΟΣΤΕΡ: Ενδιαφέρον πρότζεκτ. Πολλοί δεινόσαυροι αποχώρησαν, αυτοί που ήρθαν έχουν εμπειρία από Α-Λιγκ, αν πιάσουν ίσως δούμε καλή μπάλα. Πολύ σημαντική η επιστροφή στη χώρα του εξτρέμ Αρζάνι, έκανε παπάδες με τη Σίτι πριν φύγει για την Ευρώπη, χτυπήθηκε όμως από τραυματισμούς.

ΚΛΙΜΑ: Χωρίς φανφάρες, η έλευση φυσικά μιας προσωπικότητας σαν αυτή του Ντουάιτ Γιορκ έχει φέρει ενθουσιασμό στην Κάμπελταουν, κορυφώθηκε με την κατάκτηση του κυπέλλου το περασμένο Σάββατο.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Στα πλέι οφ την πρώτη της σεζόν σαν κλαμπ, οριακά εκτός τη δεύτερη, αν μη τι άλλο υπάρχει μια σχετική σταθερότητα. Στόχος φυσικά να καθιερωθεί στην 6άδα και από εκεί και πέρα βλέπουμε, από τα καλά αουτσάιντερ.

ΣΕΝΤΡΑΛ ΚΟΣΤ ΜΑΡΙΝΕΡΣ – Αφιέρωμα Αυστραλίας

ΤΙΤΛΟΙ: 2 Πρέμιερ, 1 Τσάμπιονς Λιγκ.

2017/18 10η           2018/19 10η    2019/20 11η  2020/21 3η      2021/22 5η

ΦΑΝΕΛΑ: Μικρό κλαμπ με οικογενειακό χαρακτήρα, περίγελος της λίγκας για αρκετά χρόνια, εδώ και 2 χρόνια όμως βγάζει μια τρομερή βελτίωση.

ΠΟΛΗ/ΕΔΡΑ: Μικρή κωμόπολη της Νότιας Νέας Ουαλίας το Γκόσφορντ, γεωγραφικά βρίσκεται ανάμεσα σε Σίδνεϊ και Νιούκαστλ. Η χωρητικότητα του γηπέδου της είναι μεγαλύτερη από τον πληθυσμό της πόλης, ελπίζει στον ευρύτερο πληθυσμό της περιοχής ώστε να το γεμίσει. Δεν τα καταφέρνει.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ (Νικ Μοντγκόμερι, 40 χρ., από το 2021): Για δεύτερη σεζόν στο τιμόνι της ο Σκοτσέζος, φόρεσε τη φανέλα της για μια 5ετία σαν παίκτης. Δουλευταράς, η ομάδα έδειξε εξαιρετικό πρόσωπο πέρυσι υπό τις οδηγίες του.

ΡΟΣΤΕΡ: Περίεργο μεταγραφικό παζάρι. Πήρε παίκτες, κανείς όμως δεν γεμίζει το μάτι, αν και υπάρχει εμπιστοσύνη στις επιλογές του Μοντγκόμερι. Πονάνε οι απώλειες των Μποζάνικ και Ουρένια, ενδιαφέρουσα η προσθήκη του φορ Τούλιο από τη Σπόρτινγκ.

ΚΛΙΜΑ: Οι δύο σερί συμμετοχές στα πλέι οφ έχουν δημιουργήσει προσδοκίες στο Γκόσφορντ, το ίδιο και οι διεθνείς κλήσεις ποδοσφαιριστών της ομάδας. Γεμάτες εμφανίσεις στα φιλικά, στο ζενίθ η ψυχολογία.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Στοίχημα για τη Σέντραλ Κόουστ να σταθεροποιηθεί στην πρώτη 6άδα. Δεν είναι εύκολο, υπάρχει όμως πλέον και η εμπειρία και το ταλέντο αλλά και το know how, μάλλον όμως ως τα πλέι οφ είναι και το ταβάνι της.

Αφιέρωμα Αυστραλίας 2022/23: Μια αδιάφορη χρονιά

ΣΙΔΝΕΪ ΓΟΥΟΝΤΕΡΕΡΣ

ΤΙΤΛΟΙ: 1 Τσάμπιονς Λιγκ.

2017/18 7η            2018/19 8η     2019/20 9η  2020/21 8η     2021/22 10η

ΦΑΝΕΛΑ: Το 2ο μεγαλύτερο κλαμπ του Σίδνεϊ, αναπόφευκτα στη σκιά της ομώνυμης συμπολίτισσας. Μια σκιά που, αν δεν βελτιωθεί άμεσα, θα μεγαλώνει.

ΠΟΛΗ/ΕΔΡΑ: Το απόλυτο στολίδι το «Bankwest» στην Παραμάτα, στα δυτικά της πόλης. Νεότευκτο, υπερσύγχρονο, η μέτρια πορεία της πάντως δεν βοηθά στην προσέλευση. Φανατικό κοινό, από τα πιο φασαριόζικα της κατηγορίας, δεν λείπουν και τα επεισόδια.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ (Μαρκ Ρουντάν, 47 χρ., από το Γενάρη 2022): Ανέλαβε πέρυσι στα μισά της σεζόν, δεν μπόρεσε να συμμαζέψει το συνονθύλευμα που του φόρτωσαν. Αυταρχικός, τα λέει όπως είναι, με συμπαθητικές δουλειές σε Ουέλινγκτον και Γουέστερν τα περασμένα χρόνια.

ΡΟΣΤΕΡ: Ριζικές αλλαγές. Πολλές αποχωρήσεις, 12 συνολικά με τους Ρόντγουελ, Τροΐζι, Μπάκους τα μεγαλύτερα ονόματα. Επίσης πολλές και οι αφίξεις, 15 ήρθαν, με τον Νίνκοβιτς, τοτέμ του Σίδνεϊ, να μετακομίζει στα δυτικά. Σημαντική η προσθήκη του χαφ Αμαλφιτανό αλλά και του φορ Μπορέλο.

ΚΛΙΜΑ: Η «κλοπή» του Νίνκοβιτς έχει φέρει ενθουσιασμό στις τάξεις των οπαδών, ο Σέρβος κλείνει τα 38 τον Δεκέμβρη αλλά παραμένει τεράστιο κεφάλαιο για την Α-Λιγκ.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Μεγάλο ερωτηματικό. Εξαιρετικές μονάδες για την κατηγορία, το θέμα είναι αν ο Ρουντάν καταφέρει να διώξει τη ρετσινιά που έχει ποτίσει το κλαμπ και να δέσει τις τόσο πολλές μεταγραφές.

ΟΥΕΛΙΝΓΚΤΟΝ – Αφιέρωμα Αυστραλίας

ΤΙΤΛΟΙ: –

2017/18 9η            2018/19 6η     2019/20 3η  2020/21 7η      2021/22 6η

ΦΑΝΕΛΑ: Σε μια χώρα, τη Νέα Ζηλανδία, όπου το ράγκμπι είναι θρησκεία, προσπαθεί να βάλει το ποδόσφαιρο στα σπίτια. Εν μέρει το καταφέρνει, αποτελεί το μόνο επαγγελματικό κλαμπ της χώρας.

ΠΟΛΗ/ΕΔΡΑ: Μετά από 2 χρόνια ξενιτιάς στην Αυστραλία και την ευρύτερη περιοχή του Σίδνεϊ λόγω της πανδημίας, επιστρέφει σπίτι του. Μαστιγώνεται από τους ανέμους το «Sky» που χρησιμοποιεί σαν έδρα, δεν γεμίζει. Ταξιδεύει συχνά πυκνά και στο Όκλαντ για εντός έδρας παιχνίδια.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ (Ουφούκ Ταλάι, 44 χρ., από 2019): Εξαιρετικό μυαλό, με σειρήνες για επιστροφή του στην Αυστραλία. Αυτός δείχνει να απολαμβάνει τη ζωή στο κλαμπ και δεν ενδίδει.

ΡΟΣΤΕΡ: Πολύ μικρό και χωρίς λύσεις. Έφυγαν αρκετοί παίκτες του κορμού με σημαντικότερο τον σταρ/φορ Γκάρι Χούπερ, επιστροφή του παίκτη τοτέμ Κώστα Μπαρμπαρούση.

ΚΛΙΜΑ: Η επιστροφή στη χώρα από μόνη της είναι αρκετή για να υπάρξει ευφορία στο κλαμπ, που είχε μεταναστεύσει για 2 σχεδόν χρόνια. Όσον αφορά το αγωνιστικό, «in Talay we trust».

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Δύσκολη, στα χαρτιά τουλάχιστον, η σεζόν που έρχεται. Μετρημένες στα δάχτυλα οι επιλογές του Ταλάι, αν πέσουν τραυματισμοί θα υπάρξει πρόβλημα. Γκολτζής του στιλ Χούπερ δεν υπάρχει, αν μπει στα πλέι οφ θα είναι τεράστια επιτυχία.

ΜΠΡΙΣΜΠΕΪΝ

ΤΙΤΛΟΙ: 2 Πρέμιερ, 3 Τσάμπιονς Λιγκ.

2017/18 6η            2018/19 9η     2019/20 4η  2020/21 4η     2021/22 11η

ΦΑΝΕΛΑ: Από τα δυνατά ονόματα της λίγκας, ιστορικά το αρχαιότερο κλαμπ της χώρας με ιστορία 65 ετών.

ΠΟΛΗ/ΕΔΡΑ: Πρωτεύουσα της κομητείας Κουίνσλαντ το Μπρισμπέιν, όπως και οι περισσότερες πόλεις της Αυστραλίας με υψηλό βιοτικό επίπεδο. Πόλη με ποδοσφαιρική παιδεία, το κοινό του Μπρισμπέιν έχει μείνει μακριά από το «Ντόλφιν» λόγω της μετριότητας που βγάζει η ομάδα.  

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ (Γουόρεν Μουν, 40 χρ., από το 2020): Τίποτα το ιδιαίτερο σαν προπονητής, δεν τον έχει βοηθήσει πάντως και η διοίκηση όσον αφορά τις προσθήκες τα τελευταία χρόνια. Γεννημένος στην Αγγλία, θρεμμένος όμως στο Μπρισμπέιν, καταλαβαίνει απόλυτα τη νοοτροπία της περιοχής.

ΡΟΣΤΕΡ: Η απόκτηση του Άγγλου φορ Τσάρλι Όστιν (πρώην ΚΠΡ, Σαουθάμπτον) επισκιάζει τα πάντα, από την εποχή του Τζέιμι ΜακΛάρεν είχαν να δουν τέτοιον επιθετικό στο Μπρισμπέιν. Τίποτα άλλο αξιοσημείωτο, ούτε προς τα μέσα ούτε προς τα έξω.

ΚΛΙΜΑ: Η έλευση του Όστιν αλλά και οι καλές εμφανίσεις στα φιλικά προετοιμασίας και στο κύπελλο έχουν φέρει ενθουσιασμό στο κλαμπ, η αισιοδοξία έχει επιστρέψει για τα καλά.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Φέρνει ένας κούκος την άνοιξη; Μπορεί ο Όστιν να είναι η ατραξιόν του Μπρισμπέιν για φέτος, αυτοί που τον πλαισιώνουν όμως, αλλά και ο Μουν ο ίδιος, δεν δείχνουν να έχουν την ποιότητα να βγάλουν το κλαμπ από το τέλμα.

ΝΙΟΥΚΑΣΤΛ ΤΖΕΤΣ – Αφιέρωμα Αυστραλίας

ΤΙΤΛΟΙ: 1 Τσάμπιονς Λιγκ.

2017/18 2η            2018/19 7η     2019/20 8η  2020/21 11η     2021/22 9η

ΦΑΝΕΛΑ: Κλαμπ χωρίς περγαμηνές ή σοβαρό αριθμό φιλάθλων, έκανε μια χρονιά το μπαμ λόγω των χρημάτων από Μαλαισία μεριά, όταν όμως έκλεισε η κάνουλα των χρημάτων βούλιαξε ξανά στη μετριότητα.

ΠΟΛΗ/ΕΔΡΑ: Στη σκιά του Σίδνεϊ το Νιούκαστλ, παραθαλάσσια πόλη της Νότιας Νέας Ουαλίας, πολύ κοντά στην αυστραλιανή μεγαλούπολη. Εκκλησία το «ΜακΝτόναλντ», πολύ χαλαροί ρυθμοί στις μισοάδειες συνήθως εξέδρες.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ (Άρθουρ Πάπας, 42 χρ., από το 2021): Δεύτερη σεζόν με τον Ελληνοαυστραλό τεχνικό στον πάγκο, προσπάθησε να παίξει επιθετικό ποδόσφαιρο πέρυσι, εν μέρει τα κατάφερε, οι αμυντικές όμως τρύπες στοίχισαν.

ΡΟΣΤΕΡ: Πολλές και σημαντικές αλλαγές. Έφυγαν πολλοί, οι Γιούελ και Μπουμάλ είναι αυτοί που θα λείψουν. Η περσινή εξαιρετική προσθήκη του Μικελτάτζε έφερε και άλλον έναν ποδοσφαιριστή από τη Γεωργία, τον χαφ Νταρτσμέλια. Γενικά πήρε παίκτες με εμπειρία από την Α-Λιγκ.

ΚΛΙΜΑ: Με χαμηλό προφίλ, ο Πάπας είναι έτσι κι αλλιώς μετρημένος άνθρωπος. Δεν υπάρχει ιδιαίτερη πίεση για κάτι, το θέμα είναι να ξεφύγει από τον πάτο της βαθμολογίας.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Βασικό να κερδίσει όσο περισσότερα ντέρμπι με τη Σέντραλ Κόουστ. Από εκεί και πέρα η 6άδα μοιάζει εξαιρετικά δύσκολη, αφού ο πήχης γενικά έχει ανέβει, ίσως πάντως βελτιώσει τη θέση του σε σχέση με πέρυσι.

Αφιέρωμα Αυστραλίας 2022/23: Η τελευταία θέση…

ΠΕΡΘ ΓΚΛΟΡΙ

ΤΙΤΛΟΙ: 1 Πρέμιερ.

2017/18 8η            2018/19 1η     2019/20 6η  2020/21 9η     2021/22 12η

ΦΑΝΕΛΑ: Το καμάρι του Περθ, υπολογίσιμη δύναμη της Α-Λιγκ που όμως έχει βγάλει μια παρακμή τα τελευταία 3 χρόνια.

ΠΟΛΗ/ΕΔΡΑ: Μοναδική εκπρόσωπος της απομακρυσμένης Δύσης. Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα νοτιοανατολικά παράλια, τεράστια τα εκτός έδρας ταξίδια της. Θέμα με το γήπεδό της που αλλάζει χλοοτάπητα, θα φιλοξενηθεί στο μικρότερο «Macedonia Park» της πόλης για τα 10/13 εντός της, τον Μάη η επιστροφή στο «HBF».

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ (Ρούμπεν Ζάντκοβιτς, 36 χρ., από Μάρτιο 2022): Λύση ανάγκης, έκατσε πέρυσι στο φινάλε της σεζόν στον πάγκο της μετά την αποχώρηση του Γκαρσία. Ασίσταντ στην ομάδα από το 2020, χωρίς άλλες εμπειρίες.

ΡΟΣΤΕΡ: Κυριολεκτικά αγνώριστο μετά το περσινό κάζο και την τελευταία θέση. Μια καραβιά αποχώρησε, κανείς δεν θα λείψει, με πρώτο και καλύτερο τον Στάριτζ, άλλη μία καραβιά ήρθε, πολύ αμφιβόλου πάντως ποιότητας.

ΚΛΙΜΑ: Στο ναδίρ. Δεν είναι μόνο η τραγική περσινή σεζόν, ξεκίνησε άσχημα και φέτος, εκτός κυπέλλου από νωρίς.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Περασμένα μεγαλεία για την Γκλόρι, η πάλαι ποτέ πανίσχυρη ομάδα της Δύσης, όπου ο οποιοσδήποτε έτρεμε να επισκεφθεί, δεν υπάρχει πια. Πολύ περιορισμένης δυναμικής παίκτες, άπειρος προπονητής και μια διοίκηση με οικονομικές στενότητες συνδέουν το παζλ της αποτυχίας. Στόχος να αποφύγει την τελευταία θέση.

Αφιέρωμα Αυστραλίας