Γ. Γιαννούλας: Η αυτοκρατορία του Μπερλουσκόνι - MatchMoney

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Matchmoney on the go
Μπερλουσκόνι, κούπες

Γ. Γιαννούλας: Η αυτοκρατορία του Μπερλουσκόνι

Δημοσιεύτηκε: Γιάννης Γιαννούλας στις 20:04 12/06/2023

Όταν αγόρασε την Μίλαν, τον Φλεβάρη του 1986, πρακτικά χρεοκοπημένη, το πρώτο πράγμα που είπε ήταν: «Θέλω το πρωτάθλημα, γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να κατακτήσω μετά το κύπελλο Πρωταθλητριών». Και δημιούργησε κατόπιν την τεράστια Μίλαν των Ολλανδών, του Αρίγκο Σάκι και του Φάμπιο Καπέλο. Του Κάρλο Αντσελότι, του Φράνκο Μπαρέζι και του Πάολο Μαλντίνι. Του Αντρέι Σεφτσένκο, του Κακά, του Αντρέα Πίρλο και του Φιλίπο Ιντσάγκι. 5 κύπελλα Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ, μέχρι το 2014 η Μίλαν ήταν η ομάδα με τους περισσότερους τίτλους στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Διάβασε εδώ όλα τα αφιερώματα του Matchmoney.com.gr

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τον θάνατό του κλείνει μια μεγάλη εποχή κυριαρχίας, δημιουργίας, ελέγχου, πολιτικής, μιντιακής, αθλητικής και οικονομικής επιβολής αλλά και υπεράριθμων σκανδάλων που τον έφεραν ουκ ολίγες φορές σε θέση κατηγορούμενου. Τη «σκαπούλαρε» σε όλες, έχοντας διατελέσει σε τρεις διαφορετικές περιόδους πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Μπερλουσκόνι: Το τρίπτυχο της… επιτυχίας

Ακολουθώντας το «μοτίβο» που είναι πλέον άκρως διαδεδομένο σε πολλές χώρες του κόσμου: απόκτηση μιας ποδοσφαιρικής ομάδας για την αναγνωρισιμότητα, κατόπιν εκμετάλλευση του μιντιακού «στόλου» και της υπεροπλίας που έχει δημιουργήσει για «ασυλία» και στη συνέχεια πολιτική «δήλωση», ιδρύοντας το κόμμα Forza Italia και αναλαμβάνοντας την πρωθυπουργία.

Και ήταν μάλιστα ενεργός ως και τώρα, καθώς στην κυβέρνηση συνεργασίας που προέκυψε τον Οκτώβριο του 2022 ήταν εταίρος. Και δείχνοντας μάλιστα και πρόθεση να επιβάλει τη δική του «ατζέντα», «πριονίζοντας» την καρέκλα της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι.

Μπερλουσκόνι, Τζόρτζια Μελόνι, ακροδεξιά
Πριόνιζε την καρέκλα της Μελόνι.

Η Βίλα Τσερτόζα των… οργίων

Αυτά είναι θέματα… ελάσσονος σημασίας και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι τα προσπερνούσε με ελαφρό τρόπο. Όπως με τα περίφημα «μπούνγκα-μπούνγκα» πάρτι στην εξοχική του κατοικία Βίλα Τσερτόζα. Εκεί που προσκαλούσε καλλίγραμμα μοντέλα και την μετέτρεπε από Βίλα Τσερτόζα σε βίλα οργίων. Τα καλλίγραμμα μοντέλα τα οποία και… έταζε πρόσφατα στους παίκτες της Μόντσα, σε περίπτωση που κέρδιζαν τη Γιουβέντους. Με τρόπο άκρως σεξιστικό υποτιμητικό για τις γυναίκες και μπερλουσκονικό: «Αν κερδίσετε τη Γιουβέντους έχω για εσάς ένα πούλμαν με π…ες», ξεσηκώνοντας πολλές αντιδράσεις.

Μπερλουσκόνι, κορίτσια

Ο Μπερλουσκόνι προπονητής

Αντιδράσεις τις οποίες ξεσήκωνε από την πρώτη στιγμή και για τις οποίες δεν έδινε δεκάρα. Επιστρέφοντας στο ποδοσφαιρικό πεδίο, που είναι και αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο, ο Μπερλουσκόνι δεν δίσταζε να παρεμβαίνει στο έργο των προπονητών του. Την παραμονή του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ στην Αθήνα, το 2007 με τη Λίβερπουλ, ο Σίλβιο προκάλεσε τον Κάρλο Αντσελότι να ξεκινήσει βασικό τον Αλμπέρτο Τζιλαρντίνο και να βάλει στο δεύτερο ημίχρονο τον Φιλίπο Ιντσάγκι: «Για να προκαλέσει προβλήματα με την ταχύτητά του στην κουρασμένη άμυνα της Λίβερπουλ», ήταν το σκεπτικό του… Άσχετα αν ο Αντσελότι ξεκίνησε τον Ιντσάγκι και εκείνος τον δικαίωσε με τα 2 γκολ της κατάκτησης του κυπέλλου.

Προς το φινάλε της θητείας του, το φθινόπωρο του 2015, όταν η Μίλαν είχε κάνει μέτριο ξεκίνημα στο πρωτάθλημα, ο Μπερλουσκόνι είπε δημοσίως πως «η ομάδα πρέπει να αλλάξει σύστημα και να παίξει πιο ωραίο ποδόσφαιρο, το ενδεδειγμένο σύστημα είναι το 4-4-2». Κάτι που εντέλει εφάρμοσε ο προπονητής των «ροσονέρι» τότε, ο επίσης συγχωρεμένος πια, Σίνισα Μιχάιλοβιτς.

Όπως και να έχει, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και στην αθλητική του υπόσταση, ήταν άνθρωπος των άκρων. Δεν το είχε σε τίποτα μετά από αποτυχημένο αποτέλεσμα ή πριν από ένα κρίσιμο ματς της Μίλαν να προσγειώνει το ελικόπτερό του στο Μιλανέλο. Να δίνει οδηγίες ή να κατσαδιάζει τους παίκτες. Μια τακτική που του βγήκε, προφανώς, κατακτώντας 5 Τσάμπιονς Λιγκ, 3 διηπειρωτικά κύπελλα, οκτώ σκουντέτο και άλλα πολλά τρόπαια.

Η αποχώρηση από τη Μίλαν

Στα τελευταία χρόνια της Μίλαν είχε αντιληφθεί πια πως δεν μπορούσε να συναγωνιστεί την εποχή των Αράβων και των Αμερικανών. Και το 2017, με πολλά χρέη στο «κορμί» της Μίλαν, την παραχώρησε σε Κινέζους, βάζοντάς την σε μεγάλες περιπέτειες. Αλλά φυσικά κανείς δεν μπορεί να του στερήσει τις επιτυχίες, για τις οποίες ο ίδιος καυχιόταν ως το 2014. «Il club più titolato al mondo», η ομάδα με τους περισσότερους παγκόσμιους τίτλους…

Η αναγέννηση της Μόντσα

Το 2018 και χωρίς να έχει καμία σχέση με τη Μόντσα, τον πείθει το δεξί του χέρι στις επιτυχίες της Μίλαν, Αντριάνο Γκαλιάνι, να αγοράσει τον άσημο σύλλογο. Και με τη συμπλήρωση 110 χρόνων από την ίδρυσή της, η Μόντσα ανέβηκε για την πρώτη φορά στη Serie A. Με τον Μπερλουσκόνι ακόμα και στα 86 του να αφήνει ένα τελευταίο, επιτυχημένο στίγμα…

Μπερλουσκόνι, Μόντσα

Τέλος εποχής

Τέλος εποχής λοιπόν με τον θάνατο του Καβαλιέρε. Είναι δεδομένο πως αυτή τη στιγμή, όπου και να είναι, θα ετοιμάζει την επόμενη κίνησή του. Ένα «μπούνγκα-μπούνγκα» πάρτι, μια ίντριγκα για να ανατρέψει την κυβέρνηση. Ή το «χαρτάκι» με την ενδεκάδα για να το βάλει στο χέρι του προπονητή…