Εκλογές ΗΠΑ 2020: Ο Τραμπ, ο Μπάιντεν και η... Καμάλα - MatchMoney

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Matchmoney on the go

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Ο Τραμπ, ο Μπάιντεν και η… Καμάλα

Δημοσιεύτηκε: Θοδωρής Χαρόπουλος στις 13:40 08/05/2020

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Που σημαίνει πως προηγήθηκαν 44. Από τον τέως, Μπαράκ Ομπάμα, ως τον πρώτο, τον Τζορτζ Ουάσινγκτον. Τώρα, για τη φάση-αφασία του 45ου, είναι άλλη κουβέντα και ασφαλώς μπορεί να γίνει σε διαφορετικού προσανατολισμού Μέσο. Στο Match Money μιλάμε για στοίχημα. Συνήθως, όχι πάντα, όπως είδατε σε όλα αυτά τα blogs που σας συντρόφευσαν τον καιρό της καραντίνας. Αλλά σήμερα θα μιλήσουμε όντως για στοίχημα, για στοίχημα στις αμερικανικές εκλογές 2020.

Ξέρουμε λοιπόν τους 45 προέδρους των ΗΠΑ. Ποιος θα είναι ο επόμενος; Ο ίδιος; Ή θα έχουμε νέο αφεντικό στο οβάλ γραφείο κι ένα 46ο πρόσωπο στο αξίωμα; Ο Νοέμβριος είναι κοντά. 

Η παραίτηση Σάντερς για τους Δημοκρατικούς οριστικοποίησε το δίδυμο που θα “τρέξει” τα τελευταία μέτρα της κούρσας και θα ανέβει το “ρινγκ” των εκλογών: τον εν ενεργεία Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ, θα αντιμετωπίσει -με τρόπαιο τον “τίτλο” του “Πλανητάρχη”- εκ μέρους των Δημοκρατικών ο Τζο Μπάιντεν, τέως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ υπό τον Ομπάμα.

Πρώτη τύχη πάντα ο νυν

Ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να είναι ανέκδοτο στα χείλη εκατομμυρίων πολιτών του κόσμου ολόκληρου, αλλά είναι και ο εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ. Στην πρώτη του θητεία, μάλιστα. Και τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Για τη στατιστική πολλά, σχεδόν όλα, αφού στις ΗΠΑ ο πρόεδρος που ζητάει ψήφο για 2η θητεία κατά 74-75% την παίρνει.

Ειδικότερα, από τον Ουάσινγκτον ως τον Ομπάμα, 19 φορές εν ενεργεία πρόεδροι ζήτησαν επαναβεβαίωσή τους στο αξίωμα. Εξ αυτών μόλις 5/19 ηττήθηκαν παρότι έδωσαν τον προεκλογικό αγώνα εντός οβάλ γραφείου. Τελευταίος εξ αυτών ο ρεπουμπλικάνος Γεώργιος Μπους ο πρεσβύτερος. Προερχόμενος από τη νίκη του 1988 διέταξε τον πρώτο …τηλεοπτικό πόλεμο, αυτόν στον Περσικό Κόλπο 1990-91, ρήμαξε την οικονομία των ΗΠΑ και έχασε από τον Κλίντον στην εκλογική μάχη του 1992.

Ο Τζορτζ Μπους ο Πρεσβύτερος τελευταίος εν ενεργεία Πρόεδρος που έχασε τις εκλογές των ΗΠΑ

Οι υπόλοιποι χαμένοι αν και ένοικοι του Λευκού Οίκου, ήταν:
*** Ο 39ος της σειράς, ο δημοκρατικός Τζίμι Κάρτερ (παρέδωσε μετά την πρώτη θητεία στον Ρέιγκαν).
*** Ο 31ος, ο ρεπουμπλικάνος Χέρμπερτ Χούβερ, που πλήρωσε το μάρμαρο για το Μεγάλο Κραχ του 1929 και έχασε από τον Φρανγκλίνο Ρούσβελτ το 1932.
** O 27ος, o ρεπουμπλικάνος Ουίλιαμ Ταφτ, που αντικατέστησε τον Θεόδωρο Ρούσβελτ, αλλά όταν κοντραρίστηκε μαζί του (ένας εκ των πιο αγαπητών στο Γραφείο κατά τον 20ό αιώνα ο Ρούσβελτ γαρ) το πλήρωσε με την ήττα του 1912 από τον Γούντροου Ουίλσον.

Και υπάρχει και η περίπτωση του ρεπουμπλικάνου Τζέραλντ Φορντ. Ο 38ος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι και ο μόνος που έφτασε το αξίωμα χωρίς να έχει εκλεγεί ούτε στην αντιπροεδρία, όπου χρίστηκε μετά την παραίτηση του αντιπροέδρου Σπύρου Άγκνιου λόγω οικονομικού σκανδάλου (φορολογικές παραβάσεις, δωροληψία κ.ά.). Εν συνεχεία, δε, ξέσπασε και το Γουότεργκεϊτ, που συγκλόνισε τις ΗΠΑ και κόστισε στον Νίξον την προεδρία λόγω παραίτησης, έτσι ο Τζέραλντ Φορντ ανακηρύχτηκε πρόεδρος (!) για τα υπόλοιπα τρία χρόνια της θητείας, αλλά όταν “έτρεξε” για υποψήφιος ηττήθηκε το 1976 από τον Τζίμι Κάρτερ.

Λέξεις κλειδιά: Οικονομία και σκάνδαλα

Παραπάνω αναφέρθηκαν επιγραμματικά οι αιτίες που κόστισαν το Γραφείο στους ηττημένους προέδρους. Με εξαίρεση τον Ταφτ (δεξιά στη φωτό), που παρότι δεν ήταν δα και καταστροφικός, πλήρωσε την κόντρα του με τον Ρούσβελτ, οι ήττες των άλλων τεσσάρων είχαν σαφέστατη προέλευση.

Ο Πρόεδρος Ταφτ (δεξιά) αν και δεν είχε κακή θητεία, πλήρωσε το ότι προϊόντος του χρόνου χάλασαν οι σχέσεις του με τον προκάτοχό του, τον Θεόδωρο Ρούσβελτ

Οι Μπους, Χούβερ, πλήρωσαν το μάρμαρο λόγω κακής επίδοσης στα οικονομικά (ο δε Μπους είχε και τον Περσικό ως επιπλέον “σαβούρα” να τον τραβάει στο βυθό). Του Κάρτερ -που έδωσε μάχη υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων- του έκατσε η στραβή της πετρελαϊκής κρίσης και της περιόδου του “στασιμοπληθωρισμού”, κατάσταση που έφερε αλματώδη αύξηση ανεργίας και γκρίζα σύννεφα στην οικονομία επίσης. Οσο για τον Φορντ; Τα σκάνδαλα άλλων, των Νίξον, Αγκνιου, τον τράβηξαν στο “βούρκο” της εκλογικής ήττας.

Στις μέρες μας πώς πάει, άραγε, η οικονομία των ΗΠΑ; Και από σκάνδαλα; Όχι βέβαια στοιχηματικά, σαν αυτά που περιγράφει ο Πάνος ο Τράγος στο αμερικάνικο μπάσκετ, αλλά πολιτικοοικονομικά; Τι φάση; Αυτά κόστισαν κάποτε ήττες, από εκεί ξεκινάς το ψαχτήρι σου. Οχι;

Κι όμως, ο Τραμπ παραμένει φαβορί

Ο Τραμπ, παρότι λοιδορείται παγκοσμίως από μεγάλη μερίδα του κόσμου, παραμένει φαβορί, έστω με διακυμάνσεις στην απόδοσή του. Και έχοντας πια αφήσει πίσω το ιστορικό 1,45, το χαμηλότερο ποσοστό που του δόθηκε από μπουκ τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν όλα πήγαιναν “δεξιά” για τον λαϊκιστή ρεπουμπλικανό πολιτικό (δικαίωση στις ακροάσεις για παραπομπή του ή όχι, χάος στις προκριματικές των δημοκρατικών στην Αϊόβα κ.λπ.). 

Κύριο όπλο του; Η οικονομία. Δεν έκανε δα και κάτι σπουδαίο, δεν παρήγαγε πολιτική. Αρκεί όπως φαίνεται όμως που άφησε την οικονομία να βρει μόνη της το δρόμο της χωρίς προσκόμματα. Και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα βρήκαν το δρόμο τους, εκμεταλλευόμενα τις πολιτικές της τελευταίας 10ετίας. (όχι μόνο του Τραμπ, αλλά αυτός δρέπει καρπούς).

Η απειλή ονόματι κορονοϊός

Αν όμως στην οικονομία όλα δείχνουν Τραμπ, πλέον το ποσοστό αποδοχής του στο εκλογικό σώμα δεν ξεπερνάει το 50%, αυτή την εποχή, δε, έχει πέσει κατά περίπτωση και κάτω από 42%! Και ο λόγος δεν είναι ούτε κάποιο σκάνδαλο, αυτό το αποτίναξε τον Φλεβάρη, είπαμε. Τα ιστορικά χαμηλά του Τραμπ ακούν σε έναν όρο και μόνο: Κορονοϊός!

Κορονοϊός: Η συμπεριφορά Τραμπ κατά την πανδημία ίσως του κοστίσει συνολικά στις αμερικάνικες εκλογές του 2020

Είναι χαρακτηριστικό πως στο ξεκίνημα της κρίσης της πανδημίας στις ΗΠΑ ο Τραμπ ήδη είχε ποσοστά αποδοχής κάτω από 50% (ειδικότερα την πρώτη εβδομάδα του Μάρτη είχε 45%). Με τέτοια ποσοστά οι ανεξάρτητες εταιρείες προβλέψεων δεν δίνουν στον πρόεδρο των ΗΠΑ περισσότερο από 30% πιθανότητες νίκης το Νοέμβριο! Ως παράδειγμα, δε, φέρνουν τους Κάρτερ και Μπους. Τους μόνους που είχαν 45% αποδοχή ή λιγότερο αυτή την εποχή στο παρελθόν. Και αμφότεροι ηττήθηκαν.

Πλέον, με τα θύματα από την πανδημία να έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τους νεκρούς του Βιετνάμ (!), και τον Τραμπ να πελαγοδρομεί μεταξύ Τουίτερ και Αίθουσας Ενημέρωσης Συνακτών Λευκού Οίκου, ψελλίζοντας αστήρικτες κατηγορίες, αναπαράγοντας fake news και θεωρίες συνωμοσίας, τα ποσοστά του φθίνουν και στα πλέον πρόσφατα poll ο Μπάιντεν (για πολλούς η πιο… ρεπουμπλικανική απάντηση που θα μπορούσαν να δώσουν οι Δημοκρατικοί στις υποψηφιότητες) έχει πάρει κεφάλι μέχρι και +10 μονάδων (!!!) στο spread της επικράτειας (Δευτέρα 27 Απρίλη). 

Τι παίζουμε;

Ακόμα κι αν δεν είναι κανείς φαν της κόντρας, εκτιμάται πως στη προκειμένη περίπτωση εκεί “ακουμπάει” η στοιχηματική αξία. Παρότι έχουμε ακόμα έξι μήνες ως την εκλογή, η τρέχουσα κρίση υγείας, οι δεκάδες χιλιάδες νεκροί και κυρίως η ΑΡΝΗΣΗ τους από τον Τραμπ, αναμένεται να του κάνουν περαιτέρω εκλογική ζημία.

Φαβορί ο Ντόναλντ Τραμπ κόντρα στον Τζο Μπάιντεν, λίγους μήνες πριν τις Αμερικανικές Εκλογές 2020

Στο 2,30 βρίσκεται στην Interwetten η νίκη του Μπάιντεν και έχει αξία, παρότι ασφαλώς πάει κόντρα όχι μόνο στις αποδόσεις, αλλά και στην παράδοση, που δεν ευνοεί την ήττα εν ενεργεία προέδρων. Η οποία πάντως, όταν συμβαίνει συνήθως ρεπουμπλικανό έχει ως …θύμα.

Δυνατό bet, αν και με περισσότερο ρίσκο, φαντάζει και το Trumps popular vote 40-45% για απόδοση 4,00. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κέρδισε τις προηγούμενες εκλογές, όμως είχε λιγότερες ψήφους από τη Χίλαρι Κλίντον. Ας όψεται το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ, που προσομοιάζει σε… Sudoku. Αν, λοιπόν, είχε 46,1% το 2016 και πλέον έχει υποστεί τη -σχεδόν πάγια- φθορά της πρώτης θητείας, αλλά και την όποια ζημία από την πανδημία, πόσο δύσκολο είναι να πέσει 1,1% το popular vote του; Σίγουρα ευκολότερο από όσο μαρτυρά το 4,00 που το βρίσκουμε στη Sportingbet

Και αντιπρόεδρος, ποιος; Ή ποια;

Αναζητώντας το όνομα για την υποψηφιότητα στην αντιπροεδρία, να υπογραμμιστεί πως ο Μπάιντεν έχει ποντάρει πολλά στη γυναίκα. Και έχει δεσμευτεί πως από το “ασθενές” φύλλο θα προέλθει το ταίρι του εν όψει της μάχης του Νοεμβρίου. Επιπλέον, περισσότερες από μία φορές έχει αφήσει να εννοηθεί πως η παρτενέρ του θα είναι πιθανότατα μαύρη, κλείνοντας το μάτι τους Αφροαμερικάνους και εν γένει στο μέρος του εκλογικού σώματος που έδωσε δύο νίκες στον Μπαράκ Ομπάμα.

Τζο Μπάιντεν και Καμάλα Χάρις. Παραπάνω από τίμιες οι αποδόσεις για χρίσμα αντιπροεδρίας στη Χάρις

Ο μπουκ δίνει τεράστιο προβάδισμα στην -εκθαμβωτική για το ρόλο αυτό είναι η αλήθεια- Καμάλα Χάρις, μέλος της γερουσίας από το 2017, εκλεγμένη στην Καλιφόρνια, όπου θήτευσε και γενικός εισαγγελέας. Η Χάρις ήταν μεταξύ των ”λαγών” για την υποψηφιότητα των Δημοκρατικών, αποσύρθηκε νωρίς και στήριξε χωρίς περιστροφές τον Μπάιντεν σε μία συγκυρία που ο Σάντερς προηγείτο βραχεία κεφαλή. Και αυτό ίσως λέει πολλά. Στο 3,00 το βρίσκουμε στην bwin και είναι κάτι παραπάνω από τίμιο.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ